Το Ισραήλ κατεγγέλει σχέδιο του Ιράν για επίθεση κατά πολιτών του στην Κύπρο

Το Ισραήλ κατεγγέλει ιρανική επίθεση κατά πολιτών του στην Κύπρο Facebook Twitter
Φωτογραφία: philenews
0

Ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Γκίντεον Σάαρ κατηγόρησε το επίλεκτο σώμα των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν ότι σχεδίαζε επίθεση κατά Ισραηλινών πολιτών στην Κύπρο.

Σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ, ο Σάαρ ανέφερε πως το σχέδιο αποτράπηκε «χάρη στην αποτελεσματική δράση των κυπριακών αρχών ασφαλείας, σε στενή συνεργασία με τις ισραηλινές υπηρεσίες».

Δεν διευκρίνισε τη φύση ή τον στόχο της επίθεσης, ενώ έως τώρα δεν έχει υπάρξει επίσημη αντίδραση από την ιρανική πλευρά.

Σύλληψη Αζέρου υπόπτου για τρομοκρατία στην Κύπρο: Ενδείξεις για σχέδιο επίθεσης και εμπλοκή των Φρουρών της Επανάστασης

Στη σύλληψη ενός άνδρα από το Αζερμπαϊτζάν, ο οποίος φέρεται να σχεδίαζε άμεση τρομοκρατική επίθεση, προχώρησε το ΤΑΕ Αρχηγείου, έπειτα από πληροφορία υψηλής αξιοπιστίας που περιήλθε στις κυπριακές Αρχές. Ο ύποπτος οδηγήθηκε το πρωί της Παρασκευής ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λεμεσού, το οποίο διέταξε την κράτησή του για οκτώ ημέρες, σε διαδικασία κεκλεισμένων των θυρών, λόγω της σοβαρότητας της υπόθεσης.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του philenews, η πληροφορία λήφθηκε στις 20 Ιουνίου από ξένη συνεργαζόμενη υπηρεσία και χαρακτηρίστηκε «άκρως απόρρητη». Κατά τις ίδιες πηγές, ο ύποπτος βρίσκεται στην Κύπρο από τον Απρίλιο του 2025 και συλλέγει πληροφορίες που σχετίζονται με την παρουσία ξένων στρατιωτικών δυνάμεων στο νησί. Εκτιμάται πως προετοίμαζε άμεσα τρομοκρατικό χτύπημα.

Ο άνδρας φέρεται να είναι μέλος των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν και, βάσει παρακολούθησης που πραγματοποιήθηκε από ξένη υπηρεσία ήδη από τον Ιούνιο, διαπιστώθηκε ότι διέμενε σε διαμέρισμα στο Ζακάκι Λεμεσού, πολύ κοντά στις Βρετανικές Βάσεις.

Κατά την επιτήρηση, εντοπίστηκε να κινείται πεζός γύρω από τις Βρετανικές Βάσεις, κρατώντας σχεδόν καθημερινά μεγάλη φωτογραφική μηχανή με φακό ζουμ, καθώς και τρία κινητά τηλέφωνα. Φωτογράφιζε επίμονα με διάφορες συσκευές και κρατούσε χειρόγραφες σημειώσεις, γεγονός που ενίσχυσε τις υποψίες για κατασκοπευτική δραστηριότητα.

Επιπλέον, καταγράφηκε να ταξιδεύει με λεωφορείο από τη Λεμεσό στην Πάφο και να κατευθύνεται στην περιοχή της αεροπορικής βάσης «Ανδρέας Παπανδρέου», όπου επανέλαβε την ίδια ύποπτη συμπεριφορά, τραβώντας φωτογραφίες στρατιωτικών εγκαταστάσεων.

Σε βάρος του υπόπτου διερευνώνται σοβαρότατα αδικήματα, μεταξύ των οποίων τρομοκρατία, κατασκοπεία και συνωμοσία προς διάπραξη κακουργήματος.

Σε επίσημη δήλωσή της, η Αστυνομία Κύπρου επιβεβαίωσε τη σύλληψη του ατόμου, το οποίο φέρεται να εμπλέκεται σε υποθέσεις τρομοκρατικής φύσης. Όπως αναφέρεται, η σύλληψη πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο συντονισμένης επιχείρησης και ο ύποπτος τέθηκε υπό οκταήμερη κράτηση με διάταγμα του δικαστηρίου.

Το ανακριτικό έργο βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ, philenews

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν πως σκότωσαν δύο διοικητές των ιρανών Φρουρών της Επανάστασης

Διεθνή / Ιράν: Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν πως σκότωσαν δύο διοικητές των Φρουρών της Επανάστασης

Πρόκειται για τον διοικητή του Παλαιστινιακού Σώματος της Δύναμης Κοντς και έναν διοικητή του ειδικού σώματος των Φρουρών που διεξάγει επιχειρήσεις στο εξωτερικό - Βίντεο των IDF
LIFO NEWSROOM

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γάζα: Αεροπορικώς στην Κωνσταντινούπολη μεταφέρονται 137 ακτιβιστές του στολίσκου ελευθερίας

Διεθνή / Γάζα: Αεροπορικώς στην Κωνσταντινούπολη μεταφέρονται 137 ακτιβιστές του στολίσκου ελευθερίας

Η ισραηλινή οργάνωση που παρέχει νομική υποστήριξη στα μέλη του στολίσκου, Adalah, αναφέρει ότι σε αρκετούς ακτιβιστές αρνήθηκαν πρόσβαση σε δικηγόρο, νερό και φάρμακα
LIFO NEWSROOM
Ζιζέλ Πελικό: Eπιστρέφει στο δικαστήριο μετά τη δίκη που διέλυσε την οικογένειά της και την έκανε σύμβολο

Διεθνή / Ζιζέλ Πελικό: Eπιστρέφει στο δικαστήριο μετά τη δίκη που διέλυσε την οικογένειά της και την έκανε σύμβολο

Ο μοναδικός από τους 51 κατηγορουμένους για τους βιασμούς της, αμφισβήτησε την ποινή του - Τα βίντεο των βιασμών της θα προβληθούν ξανά στο δικαστήριο και η ίδια θα παραστεί ως μάρτυρας αυτή τη φορά
LIFO NEWSROOM
Γάζα: Η αβεβαιότητα και η καχυποψία συνεχίζονται μαζί με τους σφοδρούς ισραηλινούς βομβαρδισμούς

Διεθνή / Γάζα: Η αβεβαιότητα και η καχυποψία συνεχίζονται μαζί με τους σφοδρούς ισραηλινούς βομβαρδισμούς

Παρά το κάλεσμα του Ντόναλντ Τραμπ για τον τερματισμό των βομβαρδισμών και την εντολή που δόθηκε στους IDF για την πρώτη φάση του σχεδίου του Αμερικανού προέδρου, η Γάζα σφυροκοπάται
LIFO NEWSROOM
Η σοκολάτα σε κρίση: Τι συμβαίνει με τη Barry Callebaut - Ποιες οι επιπτώσεις στην παγκόσμια αγορά σοκολάτας

Διεθνή / Η σοκολάτα σε κρίση: Τι συμβαίνει με τη Barry Callebaut - Ποιες οι επιπτώσεις στην παγκόσμια αγορά

Η Barry Callebaut, η μεγαλύτερη εταιρεία χύμα σοκολάτας στον κόσμο, αντιμετωπίζει κρίση λόγω υψηλών τιμών κακάο, αλλαγών στη διοίκηση και διακοπών παραγωγής - Οι αποφάσεις της επηρεάζουν τι θα βρούμε στα ράφια σοκολάτας παγκοσμίως
LIFO NEWSROOM
Η ιστορία της Ρουμέισα Οζτούρκ: Πώς η κυβέρνηση Τραμπ παρακολουθούσε φοιτητές - Η «Tiger Team»

Διεθνή / Η ιστορία της Ρουμέισα Οζτούρκ: Πώς η κυβέρνηση Τραμπ παρακολουθούσε φοιτητές

Η Τουρκάλα φοιτήτρια οδηγήθηκε βιαστικά σε ένα ανεπίσημο όχημα, χωρίς να έχει διαπράξει κανένα έγκλημα, σε μια υπόθεση που αποδείχθηκε προτεραιότητα για την αμερικανική κυβέρνηση
LIFO NEWSROOM
ΗΠΑ: Νέα επίθεση σε σκάφος ανοιχτά της Βενεζουέλας, «φόρτωμενο με ναρκωτικά» σύμφωνα με τον Τραμπ

Διεθνή / ΗΠΑ: Νέα επίθεση σε σκάφος ανοιχτά της Βενεζουέλας, «φορτωμένο με ναρκωτικά» σύμφωνα με τον Τραμπ

Ο Τραμπ ισχυρίστηκε ότι το σκάφος ήταν «φορτωμένο με αρκετά ναρκωτικά για να σκοτώσουν 25 έως 50 χιλιάδες ανθρώπους» και άφησε να εννοηθεί πως κατευθυνόταν προς «αμερικανικό έδαφος»
LIFO NEWSROOM