To BBC αποζημιώνει με 100.000 ευρώ τον πρώην επικεφαλής του Σιν Φέιν, Τζέρι Άνταμς

BBC Facebook Twitter
O πρώην επικεφαλής του Σιν Φέιν, Τζέρι Άνταμς
0

Ο Τζέρι Άνταμς κέρδισε 100.000 ευρώ ως αποζημίωση για ένα ρεπορτάζ του BBC σχετικά με τη δολοφονία ενός Βρετανού πράκτορα.

Το δικαστήριο έκρινε ότι ο πρώην ηγέτης του Σιν Φέιν δυσφημίστηκε σε μια εκπομπή του BBC Spotlight που μεταδόθηκε το 2016 και σε ένα συνοδευτικό διαδικτυακό άρθρο, στο οποίο ένας ανώνυμος συντάκτης ισχυρίστηκε ότι ενέκρινε τη δολοφονία του Ντένις Ντόναλντσον το 2006. Ο Ντόναλντσον, πρώην στέλεχος του Σιν Φέιν, πυροβολήθηκε στην κομητεία Ντόνεγκαλ λίγους μήνες αφότου παραδέχθηκε ότι ήταν επί δεκαετίες πληροφοριοδότης της αστυνομίας και της MI5. Ο 76χρονος Τζέρι Άνταμς αρνείται οποιαδήποτε ανάμειξη. 

Η ετυμηγορία ήρθε μετά από μια δίκη τεσσάρων εβδομάδων υψηλού προφίλ, η οποία εξέτασε τη φερόμενη συμμετοχή του Άνταμς στον IRA και τον ρόλο του κατά τη διάρκεια των ταραχών και της ειρηνευτικής διαδικασίας στη Βόρεια Ιρλανδία. Οι δικηγόροι του Άνταμς κατηγόρησαν το BBC για «βαρύτατη συκοφαντία», «καπέλωμα», «απερίσκεπτη δημοσιογραφία» και «αδικαιολόγητη» επίθεση εναντίον ενός ανθρώπου που πιστώνεται ότι συνέβαλε στην επίτευξη της ειρηνευτικής διαδικασίας που έθεσε τέρμα στις ταραχές το 1998.

Η υπερασπιστική γραμμή του BBC

Οι δικηγόροι του BBC υπερασπίστηκαν το ντοκιμαντέρ και δήλωσαν ότι η αγωγή για συκοφαντική δυσφήμιση ήταν μια κυνική προσπάθεια να ξεπλυθεί η φήμη του Άνταμς.

Το BBC δήλωσε ότι ενήργησε καλόπιστα και ότι ο ισχυρισμός που βασίστηκε σε ανώνυμη πηγή παρουσιάστηκε ως ισχυρισμός και όχι ως γεγονός, προσθέτοντας ότι είχε επιβεβαιωθεί από πέντε άλλες πηγές, συμπεριλαμβανομένων των υπηρεσιών ασφαλείας. Οι δικηγόροι του βρετανικού ραδιοτηλεοπτικού οργανισμού υποστήριξαν ότι επειδή ο Άνταμς θεωρούνταν ευρέως ότι ήταν διοικητής του IRA κατά τη διάρκεια των ταραχών είχε μικρή φήμη να χάσει και ότι οποιαδήποτε αποζημίωση θα ήταν ένα «κακόγουστο αστείο».

«Από τη δική μου οπτική γωνία, η ανάληψη αυτής της υπόθεσης είχε να κάνει με το να μάθω τρόπους στη Βρετανική Ραδιοφωνία και Τηλεόραση. Γνωρίζω πάρα πολλούς δημοσιογράφους. Θέλω να πιστεύω ότι τα πάω καλά με τους περισσότερους από αυτούς, σας εύχομαι καλή τύχη και θα υποστηρίξω το δικαίωμά σας να κάνετε τη δουλειά σας» δήλωσε ο Τζέρι Άνταμς, μιλώντας έξω από το δικαστήριο.

«Αλλά το BBC υποστηρίζει το ήθος του βρετανικού κράτους στην Ιρλανδία, και κατά την άποψή μου είναι εκτός συγχρονισμού σε πολλά, πολλά μέτωπα με τη συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής. Δεν έχει καταλάβει πού βρισκόμαστε σε αυτό το νησί ως μέρος της διαδικασίας, της συνεχιζόμενης διαδικασίας, για την οικοδόμηση της ειρήνης και της δικαιοσύνης και της αρμονίας και, ελπίζω, στο μέλλον, της ενότητας» συνέχισε ο πρώην επικεφαλής του Σιν Φέιν. 

Σε ανακοίνωσή της την Παρασκευή, η οικογένεια Ντόναλντσον ζήτησε τη διεξαγωγή δημόσιας έρευνας για τη δολοφονία, προσθέτοντας ότι «κωλυσιεργούσαν» ενώ η υπόθεση συκοφαντικής δυσφήμισης συνεχιζόταν.

Με πληροφορίες από BBC, Guardian

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σμήνος μεδουσών παρέλυσε για δεύτερη φορά σε έναν μήνα πυρηνικό σταθμό στη Γαλλία

Διεθνή / Σμήνος μεδουσών παρέλυσε για δεύτερη φορά σε έναν μήνα πυρηνικό σταθμό στη Γαλλία

Παρόμοιο περιστατικό είχε σημειωθεί τον Αύγουστο στον σταθμό Gravelines, όπου η αιφνίδια εμφάνιση ενός τεράστιου σμήνους μεδουσών είχε προκαλέσει προσωρινή παύση της παραγωγής
LIFO NEWSROOM
ΗΠΑ: Συζητήσεις για περιορισμό της οπλοκατοχής από τρανς άτομα μετά την επίθεση στη Μινεάπολη

Διεθνή / ΗΠΑ: Συζητήσεις για περιορισμό της οπλοκατοχής από τρανς άτομα μετά την επίθεση στη Μινεάπολη

Η ιδέα περιορισμού της οπλοκατοχής θεωρείται ιστορικά «κόκκινη γραμμή» για τους Ρεπουμπλικανούς, καθώς πολλά στελέχη και οργανώσεις υπέρ της οπλοκατοχής αντιτίθενται ακόμη και σε νόμους που αφαιρούν τα όπλα από άτομα με σοβαρά ψυχιατρικά προβλήματα
LIFO NEWSROOM
Το Ισραήλ ζητά διεθνή δίωξη της Χαμάς – Τι σημαίνει για τους ομήρους

Διεθνή / Το Ισραήλ ζητά διεθνή δίωξη της Χαμάς – Τι σημαίνει για τους ομήρους

Ο ΟΗΕ αναγνωρίζει επίσημα τα σεξουαλικά εγκλήματα της Χαμάς από την 7η Οκτωβρίου 2023 - Το Ισραήλ ζητά διεθνή δίωξη, ενώ επιζώντες αποκαλύπτουν σοκαριστικές μαρτυρίες βιασμών και βασανιστηρίων
LIFO NEWSROOM
Η Τσεχία αγοράζει 44 υπερσύγχρονα άρματα Leopard από τη Γερμανία

Διεθνή / Η Τσεχία αγοράζει 44 υπερσύγχρονα άρματα Leopard από τη Γερμανία

Η Τσεχία εγκρίνει την αγορά 44 αρμάτων Leopard 2A8 από τη Γερμανία αξίας 1,4 δισ. ευρώ, ενισχύοντας τον στρατό της και προετοιμάζοντας την αντικατάσταση παλαιού εξοπλισμού μετά την κρίση στην Ουκρανία
LIFO NEWSROOM
Μπαϊρού εναντίον Λεπέν: Μπορεί ο κεντρώος να σώσει τη Γαλλία το 2027;

Διεθνή / Μπαϊρού εναντίον Λεπέν: Μπορεί ο κεντρώος να σώσει τη Γαλλία το 2027;

Ο Φρανσουά Μπαϊρού αναμένεται να χάσει την πρωθυπουργία, αλλά η τελευταία του μάχη για το Ελιζέ και η στρατηγική του κατά του χρέους μπορεί να αλλάξουν τα πολιτικά δεδομένα της Γαλλίας το 2027
LIFO NEWSROOM