Quinn’s: Γιατί όλοι πίνουν Dry Martini στου Ηλία Μαρινάκη 

Quinn’s: Γιατί όλοι πίνουν Dry Martini «στου Ηλία» Μαρινάκη  Facebook Twitter
Πίσω από την μπάρα του έχει τοποθετήσει ένα αντίγραφο από τον "Κήπο των επίγειων απολαύσεων" του Ιερώνυμου Μπος. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
0

Έχοντας κατά νου ότι το κοκτέιλ του πρέπει να κυμαίνεται από τα 140 έως τα 170 ml, ο Ηλίας Μαρινάκης ξόδεψε τρεις μήνες μέχρι να βρει το ιδανικό ποτήρι για να σερβίρει το φημισμένο Dry Martini του. Πολλή λεπτομέρεια, θα μου πείτε, αλλά πρόκειται για έναν περφεξιονίστα του μπαρ, γι’ αυτό έχει και τέτοιο όνομα· είναι μία από τις πιο προσηνείς φιγούρες που συναντά κανείς πίσω από τις αθηναϊκές μπάρες, ούτε ύφος έχει ούτε περιττή πόζα. «Τι κάνεις, πώς είσαι; Έχω να σε δω από το Zebra. Καλωσήρθες, λοιπόν, κι εσύ στην περιοχή του Χίλτον», θα πει σε έναν παλιό του πελάτη που μόλις έκατσε πίσω μας.

Το ποτήρι στο οποίο κατέληξε έχει κάτι το vintage αλλά και καθαρές γραμμές, μου θυμίζει τη χαρακτηριστική σκηνή από την κινηματογραφική μεταφορά του Great Gatsby, με τον Λεονάρντο Ντι Κάπριο να σηκώνει για πρόποση μια coupe σαμπάνιας – πρόκειται και για δημοφιλέστατο meme. Το λέω στον Ηλία και χαμογελάει, όπως χαμογελάει και με το γεγονός ότι ακόμα και το νερό του είναι σερβιρισμένο με αυτό το έξτρα παγάκι που εξέχει σε ένα καλοφτιαγμένο ποτό, για να διατηρείται παγωμένο. Κάποτε ήθελε να γίνει δημοσιογράφος, αλλά, ευτυχώς για εμάς, τον κέρδισαν τα μπαρ.

Θα αλλάζει συχνά το μενού του για να μη βαριόμαστε, ενώ, αν δεν ρωτήσουμε, δεν μας ταλαιπωρεί με πολλές επεξηγήσεις σχετικά με αυτό που επιλέξαμε να πιούμε, «έχει παρέλθει η εποχή που ο κόσμος άντεχε να δέχεται τόση πληροφορία όταν έβγαινε για το ποτό του. Δεν πιστεύω ότι χρειάζονται πια κατάλογοι-βιβλιαράκια στα μπαρ, δεν θέλει κανείς να χάσει τόσο χρόνο».

Καπλανών και Μασσαλίας γωνία, απέναντι από το εργαστήρι επαγγελματικής δημοσιογραφίας όπου είχε γραφτεί πιτσιρικάς, λειτουργούσε ένα μπαρ από το οποίο ζήτησε δουλειά και από εκεί που το μαγαζί έσβηνε νωρίς το βράδυ τα φώτα του, κατέληξε να υποδέχεται την αστυνομία όταν εκείνος είχε την ιδέα να διοργανώσει μερικά λάιβ με έναν παιδικό του φίλο. Από εκεί και πέρα, η πορεία του είναι γεμάτη μέρη-σταθμούς στην αθηναϊκή νύχτα, ενώ έχει δουλέψει με την crème de la crème της εγχώριας μπαρ σκηνής. Και τώρα ξεκινάει το name dropping: Guru bar, Circus, Baba Au Rum, 42 Bar.Athens, Holy Garden, Λοκάλι, Zebra – αυτά είναι τα μαγαζιά μέσα στα οποία έχτισε χαρακτήρα και όσοι έχουν βγει κι έχουν πιει σε αυτά ξέρουν τι σημαίνει το καθένα. «Στάθηκα τυχερός, η νύχτα μού συμπεριφέρθηκε πολύ καλά, έχω δουλέψει σε μερικά από τα πιο ενδιαφέροντα μπαρ της Αθήνας. Πρόλαβα την εποχή που υπήρχαν μεν κινητά, δεν γινόταν όμως η ίδια χρήση κι έτσι ήταν όλοι προσηλωμένοι στην τελετουργία του μπαρ, μελετούσαν τα μενού, είχαν απορίες. Ο κόσμος είχε ακόμα περιέργεια για τα ποτά που έφτιαχνες και πίσω από το μπαρ αισθανόσουν ο απόλυτος πρωταγωνιστής. Έχει υπάρξει, λοιπόν, εποχή που οι bartenders πιστεύαμε ότι ήμασταν το κέντρο του σύμπαντος, αλλά δεν ίσχυε· είναι ο κόσμος που μας τιμά και έρχεται και αφήνει τα χρήματά του. Και είναι τόσο πολλά τα μπαρ πια, που είναι πραγματικά τιμητικό να σε επιλέγει κανείς, και να ξανάρχεται».

Quinn’s: Γιατί όλοι πίνουν Dry Martini «στου Ηλία» Μαρινάκη  Facebook Twitter
Ο Ηλίας είναι μία από τις πιο προσηνείς φιγούρες που συναντά κανείς πίσω από τις αθηναϊκές μπάρες, ούτε ύφος έχει, ούτε περιττή πόζα. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Μέσα σε όλα τα παραπάνω, ο Ηλίας έκανε ένα διάλειμμα και μεταπήδησε στη ζαχαροπλαστική που ένιωθε ότι του ταιριάζει, γιατί δεν συγχωρεί τα λάθη. Όμως έπιανε τον εαυτό του να βγαίνει από το παρασκευαστήριο για να μιλήσει με τους ανθρώπους, έτσι κατάλαβε ότι το μπαρ τού έλειπε. Και δεν πέρασε πολύς καιρός μέχρι να βάλει μπρος για να ανοίξει το δικό του.

Η νέα πολυσύχναστη πιάτσα του κέντρου είναι αυτή των Ιλισίων και του πεζόδρομου της Μαιάνδρου, εκεί όπου κάποτε υπήρχε μόνο ο Βλάσσης και οι λαχανοντολμάδες του. Τώρα πια σερβίρονται εκεί κρασιά από το Junior does Wine και άψογα ποτά από το Quinn’s, το μαγαζί του Ηλία που δανείζεται το όνομά του από μια λονδρέζικη παμπ, από αυτές με τις πολυκαιρισμένες μπάρες που τις χαϊδεύεις και νιώθεις ότι έχουν χυθεί πολλές μπίρες πάνω τους. Σε αυτή την μπάρα έχει περάσει τέλεια ο Ηλίας, γι’ αυτό οικειοποιήθηκε το όνομά της, το οποίο του θυμίζει και τον πατέρα του Αντώνη, μια και στην Πλάκα τον φώναζαν Άντονι Κουίν.

Προβληματίστηκε ανάμεσα σε πολλές αποχρώσεις του μπλε μέχρι να καταλήξει σε αυτήν τη φωτεινή που καδράρει το Quinn’s και σε τραβάει από μακριά. Δεν έχει αφήσει χιλιοστό μέσα στο μαγαζί στο οποίο να μην έχει ανακατευτεί. Πίσω από την μπάρα του έχει τοποθετήσει ένα αντίγραφο από τον Κήπο των επίγειων απολαύσεων του Ιερώνυμου Μπος. «Είναι ένας πίνακας που τον είχα πρωτοαντικρίσει μικρός, έχω διαβάσει τις σχετικές αναλύσεις και αν μπορούσα να πιω μια μπίρα με τον ίδιο τον ζωγράφο προκειμένου να μάθω περισσότερα γι’ αυτόν, θα το έκανα. Κάθε φορά που τον κοιτάω θα ανακαλύψω και κάτι άλλο σε αυτόν, καμιά φορά νομίζω πως θα βρω κανένα iΡhone – είναι τόσο μπροστά για μένα αυτός ο τύπος. Στο μπαρ υπάρχουν οκτώ σκαμπό και σε όποια θέση και να κάτσεις θα δεις κάτι διαφορετικό σε αυτό το έργο που είναι και μια πολύ καλή εκκίνηση για συζήτηση. Αν βγεις ραντεβού εδώ και δεν έχεις τι να πεις μπορείς να τον αξιοποίησεις και, ανάλογα με το τι θα αναζητήσει ο άλλος στον πίνακα, θα τον καταλάβεις λίγο καλύτερα – κάποιος μπορεί να δει ένα γλυκό ζωάκι και κάποιος άλλος μια σκηνή παράνοιας. Σίγουρα σπάει στιγμές αμηχανίας, και η τέχνη πάντα ομορφαίνει τα πράγματα».

Quinn’s: Γιατί όλοι πίνουν Dry Martini «στου Ηλία» Μαρινάκη  Facebook Twitter
Ακόμα και αν το Dry Martini δεν είναι το ποτό σας –ούτε το δικό μου είναι ή, μάλλον, ήταν–, εκεί πρέπει να το δοκιμάσετε. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Στα ποτά τώρα: Ακόμα και αν το Dry Martini δεν είναι το ποτό σας –ούτε το δικό μου είναι ή, μάλλον, ήταν–, εκεί πρέπει να το δοκιμάσετε. Δεν συνηθίζεται να το φτιάχνουν με Plymouth gin γιατί έχει χαμηλότερες εντάσεις, είναι πιο βουτυρένιο, πιο απαλό, αλλά το συγκεκριμένο κλασικό cocktail τού αρέσει λίγο παραπάνω και ήθελε να προσφέρει μια εκδοχή του πιο φιλική στον χρήστη. «Κοστολογικά είναι τέρμα ασύμφορο, αλλά, δεν γαμιέται, κάνουμε και πράγματα για τη δόξα». Έπειτα, το Νegroni του είναι εξαιρετικό, το whiskey sour επίσης, ενώ το Ζombie του, που το έχει βαφτίσει Undead Quinn, είναι ό,τι πιο κοντινό στην παραδοσιακή συνταγή, από τις πολλές που υπάρχουν για το συγκεκριμένο ποτό. Θα αλλάζει συχνά το μενού του για να μη βαριόμαστε, ενώ, αν δεν ρωτήσουμε, δεν μας ταλαιπωρεί με πολλές επεξηγήσεις σχετικά με αυτό που επιλέξαμε να πιούμε, «έχει παρέλθει η εποχή που ο κόσμος άντεχε να δέχεται τόση πληροφορία όταν έβγαινε για το ποτό του. Δεν πιστεύω ότι χρειάζονται πια κατάλογοι-βιβλιαράκια στα μπαρ, δεν θέλει κανείς να χάσει τόσο χρόνο».

Το Quinn’s ετοιμάζεται να σερβίρει bar food από έναν σπουδαίο μάγειρα, τον Περικλή Κοσκινά της γειτονικής Cookoovaya. Όπως τα ποτά του Ηλία δεν έχουν περιττά φτιασίδια, έτσι θα είναι και το φαγητό του Περικλή: ένα mac & cheese, ένα χοτ ντογκ-φόρος τιμής στην περιοχή και το σάντουιτς του Άντονι Μπουρντέν με το προβολόνε και τη μορταδέλα.

Όσο για τις μουσικές, είναι μαύρες και uptempo, αλλά δεν καλύπτουν τις κουβέντες μας. Μπορεί το τελευταίο μισάωρο τις Τετάρτες να ακούσετε και λίγα ελληνικά soundtracks, αλλά μέχρι εκεί, ο Ηλίας δεν θέλει δεν ξεφεύγει μουσικά από αυτά που απολαμβάνει ο ίδιος και πιστεύει πως ταιριάζουν σε ένα μπαρ – ούτε ηλεκτρονικούς ήχους θα αγγίξει ποτέ. Και όλη αυτή του η φροντίδα να φροντίσει το καθετί –δείτε τις τουαλέτες του μπαρ του και θα καταλάβετε– μου δείχνουν ότι το Quinn’s δεν θα είναι «μια φάση» αλλά ότι ήρθε για να μείνει, και θα είναι συνεπές απέναντι τους θαμώνες του.

Μαιάνδρου 7, Ιλίσια


 

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αν ένα απόσταγμα έχει να αφηγηθεί ενδιαφέρουσες ιστορίες, αυτό είναι το ουίσκι

Γεύση / Αν ένα απόσταγμα έχει να αφηγηθεί ενδιαφέρουσες ιστορίες, αυτό είναι το ουίσκι

Η ξενάγηση σε ένα αποστακτήριο σας ακούγεται κάπως τυπικά τουριστική; Προτιμάτε στα ταξίδια σας να «ζείτε» την πόλη; Κι όμως, υπάρχει ένα αποστακτήριο στο Δουβλίνο -αυτό του πολυβραβευμένου Teeling- που θα σας βοηθήσει να γνωρίσετε καλύτερα το μέρος που γέννησε το ουίσκι.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
CHECK ANTISOCIAL

Εικαστικά / Antisocial: Η Φρόσω Πίνη έφερε την τέχνη σε ένα θρυλικό αθηναϊκό αφτεράδικο

Στη στοά της Λεωκορίου, στου Ψυρρή, η Φρόσω με αφοσίωση δίνει ζωή σε έναν χώρο τέχνης που κάνει τους Αθηναίους να φτάνουν στην Cantina Social πιο νωρίς απ’ ό,τι είχαν συνηθίσει — και έτσι, τουλάχιστον, έχουν μαζί τους τα γυαλιά ηλίου· just in case.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Στο ΚΙΝΩΝΩ στο Κουκάκι που περνάει την πιο νόστιμη φάση του

Γεύση / Στο ΚΙΝΩΝΩ στο Κουκάκι που περνάει την πιο νόστιμη φάση του

Ο Βαγγέλης από το «Σπιρτόκουτο» –δηλαδή ο Γιάννης Βουλγαράκης– άφησε τα Κύθηρα για την Αθήνα και ανανέωσε, με τις λιτές του γεύσεις, έναν χώρο όπου κάποτε αράζαμε για ποτά και τώρα πηγαίνουμε για φρέσκες παπαρδέλες και σφακιανόπιτα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στο Άθος δεν παίζουν με την φωτιά. Ξέρουν

Γεύση / Στο Άθος δεν παίζουν με την φωτιά. Ξέρουν

Σε ένα αδιέξοδο δρομάκι στον Κολωνό βρίσκεται ένα εστιατόριο στημένο γύρω από τη φωτιά και τη μνήμη. Προσφέρει ένα μενού δεκαοκτώ πιάτων, πολύπλοκο, αλλά αυθεντικό. Δοκιμάστε το αρνί μαγειρεμένο σε νταβά, και θα καταλάβετε.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Τo γαλακτομπούρεκo της καρδιάς μου

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Ρεμί / Τo γαλακτομπούρεκo της καρδιάς μου

Ο κύριος Ρεμί πιστεύει πως όταν τα γλυκά φτιάχνονται με αγάπη, δεν χαλάνε ποτέ, όπως το γαλακτομπούρεκο της γιαγιάς του, που γι' αυτόν είναι το καλύτερο. Ωστόσο, δεν σταματά να δοκιμάζει καινούργια - ποτέ δεν ξέρεις!
ΡΕΜΙ
4 νέοι φούρνοι και το top pastry που φτιάχνουν

Γεύση / Πόσους νέους φούρνους αντέχουμε; Σίγουρα και αυτούς τους 4

Χειροποίητα γλυκά και ψωμιά, και παραγωγή σε μικρή κλίμακα: οι φούρνοι νέας γενιάς επαναφέρουν την αυθεντικότητα και αναβαθμίζουν τη ζύμη σε μια καθημερινή αλλά πολύτιμη εμπειρία. Πήγαμε, δοκιμάσαμε και διαλέξαμε το αγαπημένο μας από τον κάθε ένα.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Δώδεκα Πιάτα: Νέα αθηναϊκή κουζίνα με υπογραφή

Γεύση / Δώδεκα Πιάτα: Τρώγοντας λαχανοντολμάδες και κεμπάπ σε λευκά τραπεζομάντιλα

Ο βραβευμένος με αστέρι Michelin σεφ Παύλος Κυριάκης, μετά το Κουκάκι, άνοιξε εστιατόριο στο κέντρο της πόλης, κρατώντας το όνομα και τον μικρό κατάλογο με κλασικά πιάτα, σαν αυτά που θα 'θελε να βλέπει κι ο ίδιος σε ένα μενού.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Είναι η Αίτνα η πιο «καυτή» περιοχή στον κόσμο του κρασιού τώρα;

Το κρασί με απλά λόγια / Είναι η Αίτνα η πιο «καυτή» περιοχή στον κόσμο του κρασιού τώρα;

Ο Παναγιώτης Ορφανίδης και η Υρώ Κολιακουδάκη «ταξιδεύουν» στη Σικελία και ανακαλύπτουν τα κρασιά της λάβας και του πάγου μέσα από τις ιστορίες και τα μυστικά τριών σπουδαίων παραγωγών: του Giuseppe Russo, του Angelo di Garcia (Tornatore) και του Federico Graziani.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ - ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Το αρμενοβίλ της Θεσσαλονίκης είναι σοκ!

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / Το αρμενοβίλ της Θεσσαλονίκης είναι σοκ!

Ο κύριος Ρεμί πιστεύει ότι τα τρίγωνα Πανοράματος είναι καλά μόνο για να βγάζεις φωτογραφίες. Σε κάθε περίπτωση, προτιμάει να δοκιμάζει φαγητά παρά να βλέπει ταινίες – εξαίρεση έκανε μόνο για την καινούργια ταινία της Ιζαμπέλ Ιπέρ.
ΡΕΜΙ
Pfalz: Η νέα δύναμη του Riesling και του Pinot Noir, που «ταράζει» την Ευρώπη

Το κρασί με απλά λόγια / Εξαιρετικά Riesling. Δυνατά Pinot Noir. Πώς το Pfalz έκανε τη Γερμανία σοβαρό παίκτη στο κρασί

Στο νέο επεισόδιο της σειράς «Το κρασί με απλά λόγια» η Υρώ Κολιακουδάκη DipWSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης μας ταξιδεύουν στο Pfalz, τη μεγαλύτερη οινοπαραγωγική περιοχή Riesling στον κόσμο, μέσα από τις φωνές τεσσάρων κορυφαίων προσωπικοτήτων του γερμανικού κρασιού: της Caro Maurer MW, του Frank John, του Dominik Sona και του Nicola Libeli.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ - ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Όχι άλλη σφυρίδα!

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / Όχι άλλη σφυρίδα στο Προεδρικό Μέγαρο!

Ο κύριος Ρεμί βαρέθηκε τα αποδομημένα, παράτολμα και ανέμπνευστα πιάτα - κάνε μια σωστή «ιεροσυλία», αλλιώς μείνε στα απλά. Στην τελική, προτιμά μια βραδιά στην παραλιακή, με πίτσα, μπίρα και Χούλιο Ιγκλέσιας.
ΡΕΜΙ
«Τριλέτσε, κουλάτς, μπομπόνες»: Η Αναστασία έκανε τα αλβανικά γλυκά viral

Γεύση / «Τριλέτσε, κουλάτς, μπομπόνες»: Η Αναστασία έκανε τα αλβανικά γλυκά viral

Τα βίντεό της κάνουν εκατοντάδες χιλιάδες προβολές στο TikTok και μας δείχνουν τι χάναμε τόσο καιρό που αγνοούσαμε κλασικά γλυκά της γειτονικής μας χώρας. Η ίδια, βέβαια, πιστεύει ότι τα φτιάχνει καλύτερα.
ΑΚΗΣ ΚΑΤΣΟΥΔΑΣ
«Χίλιες φορές μακαρόνια παρά σπανακόρυζο»

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / «Χίλιες φορές μακαρόνια παρά σπανακόρυζο»

Ο Κύριος Ρεμί στοχάζεται πάνω στα όρια της κριτικής εστιατορίων, μαγειρεύει τέσσερις παστιτσάδες μέσα στην εβδομάδα και δεν έχει κάτι προσωπικό με το σπανακόρυζο. Απλώς δεν είναι μακαρονάδα!
ΡΕΜΙ