Antisocial: Η Φρόσω Πίνη έφερε την τέχνη σε ένα θρυλικό αθηναϊκό αφτεράδικο

CHECK ANTISOCIAL Facebook Twitter
«Στην αρχή ήθελα να διαχωρίσω το Antisocial από την Cantina Social. Παρ' όλα αυτά, γρήγορα κατάλαβα πως αυτό δεν είναι εφικτό, η Cantina Social έχει τον τρόπο της να σαγηνεύει, οπότε άφησα τον χώρο να διαμορφωθεί ελεύθερα και να εξελιχθώ κι εγώ μαζί του». Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO
0

«Χαίρομαι πολύ που σε γνωρίζω, έχω αναμνήσεις εδώ μέσα, από το τελευταίο σκαλοπάτι της νύχτας», θα πει μια γυναίκα γελώντας στη Φρόσω, ενώ πίνουμε μπίρες σε μια στοά που είναι πράγματι συνδεδεμένη στο μυαλό κάποιων Αθηναίων με τις μεγάλες ώρες, εκείνες που ψάχνουν πού θα πιουν ένα «τελευταίο ποτάκι, μωρέ» και τελικά τους βρίσκει η μέρα να τρώνε κουλούρι του Ψυρρή και να τους τυφλώνει ο ήλιος.

Εγκαταστάσεις εκθέσεων σε μπαρ έχουμε ξαναδεί. Έναν χώρο τέχνης όμως που να λειτουργεί με την περιοδικότητα και τον χαρακτήρα που του έχει δώσει η Φρόσω Πίνη τον τελευταίο έναν χρόνο στο Antisocial εγώ προσωπικά δεν γνωρίζω. «Στην αρχή ήθελα να το διαχωρίσω από την Cantina Social. Παρ' όλα αυτά, γρήγορα κατάλαβα πως αυτό δεν είναι εφικτό, η Cantina Social έχει τον τρόπο της να σαγηνεύει, οπότε άφησα τον χώρο να διαμορφωθεί ελεύθερα και να εξελιχθώ κι εγώ μαζί του. Πια, παρατηρώ ότι το ένα μέρος παίρνει ταυτότητα από το άλλο, ότι με έναν τρόπο αλληλοσυμπληρώνονται. Σίγουρα αυτό που σκέφτηκα από την πρώτη στιγμή ήταν “ξέρεις τι; Κι εγώ θα φέρω κόσμο εδώ, που θα έρθει να δει την έκθεση και by the way θα πιει το ποτό του”», χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν είναι ευχάριστο όταν συμβαίνει το αντίστροφο.

«Ακόμα κι αν η τέχνη έχει hype, όλο αυτό βγαίνει σε καλό. Δηλαδή, να σου πω κάτι; Θεωρώ καλύτερο, από το να πας απλά για ένα φαγητό και ένα ποτό στα Εξάρχεια μόνο, να δεις και λίγη τέχνη πριν».

Η Φρόσω σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες, αλλά δεν την ενδιέφεραν. Επέλεξε τη σχολή γιατί ήθελε να γίνει δικηγόρος, αλλά κάποια στιγμή, εντελώς τυχαία, βρέθηκε να εργάζεται στον χώρο της επικοινωνίας και των δημοσίων σχέσεων, για να καταλήξει τελικά σε αυτό που νιώθει ότι την ακολουθούσε σε όλη της τη ζωή. «Από παιδί θυμάμαι το σπίτι μας να γεμίζει με μουσική λόγω της αγάπης που είχε η μαμά μου γι’ αυτήν, συγκεκριμένα για την όπερα και το βιολί. Aλλά εκείνο που με βοήθησε κυρίως είναι ότι μεγάλωσα με ερεθίσματα, χωρίς καταπίεση, χωρίς τα “πρέπει” της τέχνης, είχα την ελευθερία να αφουγκραστώ και να επιλέξω ό,τι θέλω. Παρότι, λοιπόν, η μουσική ήταν και είναι για μένα η ύψιστη μορφή τέχνης, μου έχει τύχει να βάλω τα κλάματα στήνοντας μια έκθεση στην γκαλερί που εργαζόμουν πριν από την ομορφιά που έβλεπα μπροστά μου».

CHECK ANTISOCIAL Facebook Twitter
H έκθεση Tempo Peso αφορά το πώς το παρελθόν επηρεάζει το παρόν μας. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

Είναι ένα κορίτσι μέσα στα πράγματα, που ξέρει τα see and be seen στέκια της εναλλακτικής Αθήνας και στην Cantina Social σύχναζε πολύ πριν αρχίσει να τρέχει εκθέσεις εκεί. «Η ιδέα αυτή ήρθε από το πουθενά, ένα βράδυ που έπαιζε μουσική στην Cantina Social μια φίλη μου, η Μαρία. Καθόμουν, λοιπόν, μπροστά της και, όπως έπινα το ποτό μου, γύρισα και είδα ένα δωμάτιο στημένο σαν καφενείο. Ρώτησα τον Χρήστο (σ.σ. τον ιδιοκτήτη της Cantina Social) τι είναι και αμέσως του ζήτησα να αναλάβω τον χώρο έτσι όπως ήταν, δεν ήθελα να του αλλάξω τα φώτα, αλλά να τον αφήσω να συνεχίσει τη ζωή του. Ξαφνικά, μέσα σε αυτόν τον μικρό χώρο, που δύσκολα θα παρατηρούσε κάποιος, εγώ είδα ότι θα μπορούσαν να γίνουν μεγάλα πράγματα».

Κάπως έτσι η Φρόσω κατάφερε να φέρει κάτι νέο και φρέσκο σε ένα αφτεράδικο που μπορείς να το πεις πια και θρυλικό – όλοι έχουν μια ιστορία να αφηγηθούν από εκεί. Τόσοι έχουν ξημερώσει στην Cantina Social, κάποιοι έχουμε βρεθεί εκεί έχοντας καταναλώσει σκορδάτους μεζέδες πριν σε μια ταβέρνα και, άθελά μας, έχουμε καταφέρει να σπάσουμε τον συγχρωτισμό του dancefloor. Λίγοι όμως έχουν δει τι συμβαίνει νωρίς στη στοά της Λεωκορίου. «Το ωραίο με αυτό το μέρος είναι πως οι “νυχτερίδες” θαμώνες του δεν έχουν ιδέα πώς μεταμορφώνεται τα πρωινά. Κι εγώ το έμαθα απ’ όταν ξεκίνησα να ασχολούμαι με το Antisocial, μια και έπρεπε να βρίσκομαι στον χώρο πρωινές ώρες. Υπάρχει μια παρέα από κυρίους που πίνουν καφέ, κάποιοι άλλοι διαβάζουν την εφημερίδα τους μόνοι, άλλοι πίνουν μια μπίρα μετά τη δουλειά, ενώ ένα σκεϊτάς κανονίζει όλα του τα ραντεβού με κορίτσια εδώ και εμφανίζεται από νωρίς».

Η στοά μέσα στην οποία φιλοξενείται το Antisocial, η Cantina Social, το εργαστήριο ενός ξυλουργού και ενός σιδερά, τα βινύλια του Ματσούκα με τα ανορθόδοξα ωράρια και μια παρέα από γάτες που λιάζονται σε μια σκεπή από ελενίτ είναι μία από τις λίγες πια στην Αθήνα που δεν έχουν γίνει μέρος κάποιου υπερφιλόδοξου πρότζεκτ, κάποιας τράπεζας ή λειτουργούν ως προθάλαμος ενός ξενοδοχείου. Έχει ακόμα έναν ντόπιο αέρα αυτό το μέρος.

CHECK ANTISOCIAL Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

«Πέρα από τους επισκέπτες και θεατές κάθε έκθεσης, το πιο σημαντικό πλεονέκτημα του χώρου είναι η τοποθεσία του. Αυτή η στοά είναι γεμάτη ανθρώπους που δημιουργούν μια ολόκληρη κοινότητα. Εκεί ο ένας βοηθάει τον άλλον με τρόπους που δεν ήξερες πως μπορεί να σε βοηθήσει ένας “άγνωστος”. Έχει τύχει πολλές φορές να χρειαστώ ένα τραπέζι και να φωνάξω από το αίθριο στους αποκάτω. Το βράδυ αλλάζει τελείως το σκηνικό. Θα δεις ανθρώπους τελείως διαφορετικούς μεταξύ τους να συνυπάρχουν, χωρίς αυτό να σε ξενίζει. Τουρίστες από τη μία, “Αθηναίζοι” από την άλλη, αλλά υπάρχει κάτι το φυσικό και το αυθόρμητο σε όλο αυτό. Ποτέ δεν ξέρεις τι ακριβώς θα συναντήσεις εκεί, και σίγουρα δεν γυρνάς εύκολα νωρίς στο σπίτι σου από την Cantina Social, ούτε κατά διάνοια».

Το Αntisocial είναι ένα μέρος που τρέχει ως γκαλερί σε θέματα παραγωγής και οργάνωσης, αλλά ταυτόχρονα είναι πολύ προσιτό σε όλους, δημιουργούς και κοινό. «Προσπαθώ να λειτουργώ τον χώρο ως γκαλερί, χωρίς να είναι γκαλερί, δίνοντας στους καλλιτέχνες την απόλυτη ελευθερία έκφρασης, κρατώντας μόνο το δικό μου αρχικό “φίλτρο”. Censorship δεν υπάρχει. Τώρα, ο στόχος μου είναι να μειώσουμε την απόσταση μεταξύ καλλιτεχνών και θεατών. Και αν μπορώ να εντοπίσω ένα κοινό στους δημιουργούς, αυτό σχετίζεται με την όρεξη και τη λαχτάρα να δουλέψουν. Όλοι τους έχουν κάτι να πουν, είναι καλλιτέχνες που έχουν φωνή, αλλά μέχρι σήμερα δεν έχουν ακουστεί αρκετά δυνατά».

Τον πρώτο μήνα λειτουργίας του Antisocial γίνονταν προβολές ταινιών του Κουροσάβα (επειδή είναι ο αγαπημένος του Χρήστου), «αλλά ο μόνος επισκέπτης στις πρώτες προβολές ήταν ο Ασπρούλης, ένας γάτος που μένει στην Cantina Social, και η φίλη μου η Μάρα». Από τότε, η Φρόσω έχει στήσει και ξεστήσει 15 εκθέσεις σε μόλις 14 μήνες. «Καθεμία είναι ξεχωριστή, δεν υπάρχει κάποιο μοτίβο». Ανάμεσα σε αυτές ήταν έκθεση Unseen Beauty της Hatnim Lee, της Κορεάτισσας φωτογράφου που με έδρα της τη Νέα Υόρκη ταξιδεύει το κοινό σε δυσπρόσιτες περιοχές του κόσμου μέσα από την ανθρωποκεντρική ματιά της. «Πολλοί θεωρούν ότι η φωτογραφία δεν είναι τέχνη, αλλά διαφωνώ κάθετα με αυτό, ανήκει κανονικότατα σε αυτήν».

CHECK ANTISOCIAL Facebook Twitter
Στιγμιότυπο από την έκθεση «Displaced: Portraits & Landscapes» του πρόσφατα βραβευμένου ντοκιμαντερίστα Λουκά Παλαιοκρασά.
CHECK ANTISOCIAL Facebook Twitter
Από την έκθεση «Medicine Woman: The art of seduction» της Ναταλίας Αστραία Φωτ.: Antisocial
CHECK ANTISOCIAL Facebook Twitter
Aπό τη συλλογική έκθεση «ΤΡΙΚΥΜΙΑ» των Κώστα Παντούλα, Ναυσικάς Τζανουλίνου και Ελπίδας Ζαχαράκη. Φωτ.: Antisocial

Έπειτα, στην έκθεση Displaced: Portraits & Landscapes ο πρόσφατα βραβευμένος ντοκιμαντερίστας Λουκάς Παλαιοκρασάς επικεντρώθηκε σε πλάνα του από την καταγραφή του προσφυγικού πληθυσμού σε Ειδομένη και Λέσβο, «πιστεύω ότι τον ενδιαφέρουν τον κόσμο τέτοιου είδους κοινωνικά ζητήματα, απλώς τον ενδιαφέρουν για λίγο, την ώρα που συμβαίνουν και ακούγονται». Από την έκθεση Biocoded με τα 3D κεραμικά της Φάνιας Κολαΐτη κάποια έργα έχουν επιλεγεί για να εκτεθούν σε επερχόμενες εκθέσεις στο Μιλάνο και στο Παρίσι.

Η Φρόσω κάνει λακανική ψυχανάλυση εδώ και πολλά χρόνια, «και η κολλητή μου, που είναι ψυχαναλύτρια, τυχαίνει συχνά, είτε είμαστε νηφάλιες είτε μεθυσμένες, να μου μιλάει για πράγματα που αφορούν τη δουλειά της και κάπως με βρίσκω να υπάρχω μέσα σε αυτά». Στο Αntisocial, λοιπόν, έχουν στηθεί δύο εκθέσεις ψυχαναλυτικού περιεχομένου, η Les amours douloureuses του S. Kastro Dakdouk και η L’objet regard της Εύης Ζαμπέλη.

Στην πρώτη, ο S. Kastro Dakdouk χρησιμοποίησε την τεχνική της αγιογραφίας πάνω σε ξύλα με αυγοτέμπερα και φύλλα χρυσού, στα οποία απεικόνιζε τους δικούς του καθημερινούς αγίους. H δεύτερη έμοιαζε λες κι έμπαινες μέσα σε ένα μασίφ όνειρο φτιαγμένο από οργάντζες, με μια performance και μια ακουαρέλα να εκτίθενται. Αυτή η έκθεση έγινε σε συνεργασία με το Athens Photo Festival (APhF:24) και το Μουσείο Μπενάκη.

Ανάμεσα στις οργάντζες κρέμονταν φωτογραφικές μηχανές μίας χρήσης με τις οποίες οι επισκέπτες μπορούσαν να φωτογραφίσουν αυτό που έβλεπαν. «Το αντικείμενο βλέμμα, κατά τον Jacques Lacan, αποτελεί ένα από τα τέσσερα αντικείμενα που προκύπτουν στον άνθρωπο με την είσοδό του στο συμβολικό. Το βλέμμα λειτουργεί ως απομεινάρι απόλαυσης, αίτιο επιθυμίας, αντικείμενο επιθυμίας. Το μάτι βλέπει προς μια κατεύθυνση, αλλά αυτό που έχει σημασία για το βλέμμα είναι ότι κάποιος άλλος μας βλέπει. Είμαστε αντικείμενο του βλέμματος του Άλλου και αυτό έχει επιπτώσεις πάνω μας. Επιθυμούμε να μας βλέπουν, για ό,τι είμαστε και ό,τι προσφέρουμε», όπως διαβάζουμε στο κείμενο της Μαργαρίτας Γραμματικού.

Μέσα από ακουαρέλες, σκίτσα, επιτοίχια γλυπτά φτιαγμένα από καμένα CD, έργα βασισμένα στην τεχνική του βιτρό και μια βιντεο-προβολή για τον κύκλο της ζωής, η τελευταία έκθεση Tempo Peso των Ναταλίας Αστραία, Εύης Ζαμπέλη (βετεράνου του Antisocial), Ελεάννας Μπαλέση και Μάρθας Παναγιωτοπούλου, σε συνεπιμέλεια με τη Χριστίνα Κούτσιανου, αφορά το πώς το παρελθόν επηρεάζει το παρόν μας. 

CHECK ANTISOCIAL Facebook Twitter
Η πρώτη έκθεση που είδαμε εκεί ήταν η «Burning Candles» της Εύης Ζαμπέλη (αριστερά), που πια είναι βετεράνος του Antisocial. Φωτ.: Antisocial
CHECK ANTISOCIAL Facebook Twitter
Hatching, again της Μάρθας Παναγιωτοπούλου. Φωτ.: Antisocial
CHECK ANTISOCIAL Facebook Twitter
Από την έκθεση του Σάββα Τσιμούρη με τίτλο «Neverland Forever». Φωτ.: Antisocial

«Η δική μου ερμηνεία γι’ αυτό είναι είναι ότι το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον είναι λεκτικές συμβάσεις που χρησιμοποιούμε για να συνεννοούμαστε. Αλλά, κατά τα άλλα, το παρελθόν είναι πολύ σημαντικό για μένα, ανατρέχω συνέχεια σε αυτό και σίγουρα το συμπαθώ περισσότερο από το μέλλον. Μερικές φορές σκέφτομαι ποιος μπορεί να κάνει καλύτερη κλασική μουσική από αυτήν που έχει ήδη βγει.

Θεωρώ πώς η τέχνη πια στην Αθήνα είναι ένα thing, και οι χώροι της και τα εγκαίνιά της συγκεντρώνουν ακόμα και ένα κοινό που δεν το αφορούν τα έργα και οι καλλιτέχνες per se, ή τουλάχιστον δεν τους αφορούσαν πριν φτάσουν εκεί και δουν τη δουλειά τους από κοντά. «Στην Αθήνα υπάρχουν μεγάλοι χώροι τέχνης που κάνουν εκθέσεις αξιοθαύμαστες, αλλά εδώ και κάποιο καιρό βλέπω πως άνθρωποι που τους στηρίζουν έχουν αντίστοιχη παρουσία και στους πιο ανεξάρτητους και μικρούς και αυτό δείχνει πως είναι συνολική η αγάπη των Αθηναίων για την τέχνη.

Επίσης, πράγματι, πολύ συχνά οι χώροι αυτοί λειτουργούν μέχρι έναν βαθμό και ως σημεία συνάντησης. Όμως υπάρχουν θέματα, και έργα, που είναι εκεί για να ανοίγουν συζητήσεις, και υπάρχουμε και όλοι εμείς που έχουμε ένα κοινό συναίσθημα και το μέσο μας είναι η τέχνη. Οπότε, ακόμα κι αν η τέχνη έχει hype, όλο αυτό βγαίνει σε καλό. Δηλαδή, να σου πω κάτι; Θεωρώ καλύτερο, από το να πας απλά για ένα φαγητό και ένα ποτό στα Εξάρχεια μόνο, να δεις και λίγη τέχνη πριν».

CHECK ANTISOCIAL Facebook Twitter
Από την έκθεση του Chris Gaynor με τίτλο «Παρεκκλήσιον». Φωτ.: Antisocial
CHECK ANTISOCIAL Facebook Twitter
«L’objet regard», της Εύης Ζαμπέλη. Φωτ.: Antisocial

Δεν σκοπεύει να περιοριστεί, υπάρχουν διάφορα που ετοιμάζει και θα βγουν και πιο έξω από το «δωμάτιο» της στοάς. Ένα sneak peek για το τι ακολουθεί είναι η επερχόμενη συνεργασία της με το μουσικό ντουέτο PIGS KAPUT.

Το Antisocial συνηθίζει να κάνει εγκαίνια τις Τετάρτες, μια και οι περισσότεροι τα βάζουν Πέμπτες. Οι εκθέσεις του διαρκούν από δυόμισι έως τρεις εβδομάδες, «πιστεύω ότι πρέπει να κρατάνε περισσότερο προκειμένου να γίνει απόσβεση της δουλειάς που έχουμε ρίξει για να στηθεί κάτι, για να έχει χρόνο κάποιος να επισκεφτεί την έκθεση αλλά και για να μη σπαμάρω συνέχεια με νέες ανακοινώσεις. Από την άλλη, αυτή η περιοδικότητα δινει μια ταυτότητα στον χώρο κι επίσης υπάρχουν πολλοί που θέλουν να δείξουν τη δουλειά τους εδώ κι εγώ θέλω να τους χωρέσω όλους, με πιάνει αυτό το άγχος. Μπορεί μακροπρόθεσμα να μην αποδειχθεί σωστό, αλλά αυτήν τη στιγμή κάπως δουλεύει. Και αν το Antisocial συνεχίσει με αυτούς τους ρυθμούς, η επιτυχία του είναι δεδομένη».

Τυπικά, το ωράριο του χώρου είναι από τις 6 μ.μ. μέχρι τις 10 μ.μ., από την Τετάρτη μέχρι το Σάββατο. Αλλά πολλές φορές, αργά, ακόμα και πολύ αργά το βράδυ, αν η Φρόσω είναι στο μπαρ, θα ανοίξει την έκθεση και θα γίνει ωραία φάση, «μπαίνει πολύς κόσμος, άσχετοι και σχετικοί, και ρωτάνε κιόλας να μάθουν για την εκάστοτε έκθεση. Αυτή η κατάσταση με εντυπωσιάζει κάθε φορά».

Λεωκορίου 8, 210 3251668

Instagram: @antisocial.ath

Εικαστικά
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

CHECK Αυτές τις μέρες, ενώ χορεύουμε στην Cantina Social στο απέναντι δωμάτιο στέκεται ένα πολύχρωμο κουνέλι

Εικαστικά / Στην Cantina Social συχνάζει ένα πολύχρωμο, «αντικοινωνικό» κουνέλι

Σε ένα διαχρονικά εναλλακτικό στέκι της Αθήνας, που έχει γράψει ιστορία με τα πάρτι και τα ξενύχτια του, επαναλειτουργεί πια ένα safe-house στο οποίο καλλιτέχνες θα μπορούν να μοιραστούν τις πιο σκοτεινές στιγμές τους, τις πιο προσωπικές τους εμπειρίες.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Ένας Μάιος γεμάτος τέχνη: Όλες οι εκθέσεις που δεν πρέπει να χάσεις

Εικαστικά / Ένας Μάιος γεμάτος τέχνη: 24 εκθέσεις που αξίζει να δείτε

Οικολογία, αποικιοκρατία, εξουσία, η σχέση μας με τα ζώα, μετανάστευση, ρατσισμός: Η εικαστική κίνηση της Αθήνας σήμερα αναδεικνύει τα φλέγοντα και επίκαιρα θέματα που απασχολούν τους σύγχρονους εικαστικούς.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Οι αόρατες δυνάμεις στο έργο της Καλλιόπης Παυλίδη

Εικαστικά / Οι αόρατες δυνάμεις στο έργο της Καλλιόπης Παυλίδη

Η 27χρονη εικαστικός μιλά για τη διαδρομή της από την Αθήνα στο Λος Άντζελες, για το πώς το ερωτικό πάθος μεταμόρφωσε την τέχνη της, καθώς και για τη μυστικιστική διάσταση στα έργα της. Για τη γνωριμία της με τη Lana Del Rey απέφυγε να μιλήσει.
ΙΩΝΑΣ ΚΑΛΛΙΜΑΝΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ximena Maldonado Sánchez: «cardón, carmín y ola»

Εικαστικά / «Τα έργα μου δεν είναι φωτογραφίες, ούτε καρτ ποστάλ»

Η 26χρονη Μεξικανή ζωγράφος Ximena Maldonado Sánchez παρουσιάζει σε μία νέα έκθεση στην γκαλερί Bernier/Eliades στην Αθήνα μια τοπιογραφία με κάκτους, υπόγεια νερά και το κόκκινο του πάθους, που θυμίζει έντονα την πατρίδα της.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Ένας Μάιος γεμάτος τέχνη: Όλες οι εκθέσεις που δεν πρέπει να χάσεις

Εικαστικά / Ένας Μάιος γεμάτος τέχνη: 24 εκθέσεις που αξίζει να δείτε

Οικολογία, αποικιοκρατία, εξουσία, η σχέση μας με τα ζώα, μετανάστευση, ρατσισμός: Η εικαστική κίνηση της Αθήνας σήμερα αναδεικνύει τα φλέγοντα και επίκαιρα θέματα που απασχολούν τους σύγχρονους εικαστικούς.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Μπάμπης Ρετζεπόπουλος: Ένας ανένταχτος, εκλεκτικός και ασυμβίβαστος καλλιτέχνης

Εικαστικά / Η αθώα, ανόθευτη, παιδική ματιά στο έργο του Μπάμπη Ρετζεπόπουλου

Η Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων τιμά με μία αναδρομική έκθεση τον, γνωστό και ως Babis R., ζωγράφο και χαράκτη, έναν ανένταχτο καλλιτέχνη που, πέρα από το πολύτιμο εικαστικό του έργο, μάς άφησε παρακαταθήκη την ακεραιότητά του και την απροκατάληπτη στάση του απέναντι στην τέχνη.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
H εκρηκτική συνάντηση του Francis Bacon με τον Peter Beard

Σαν σήμερα / Φράνσις Μπέικον: «Σιχαίνομαι εννιά στις δέκα ζωγραφιές που βλέπω, ανάμεσά τους και τις δικές μου»

Σαν σήμερα το 1992 πεθαίνει ο σπουδαίος αιρετικός Βρετανός ζωγράφος και ανατόμος της ανθρώπινης υπαρξιακής αγωνίας. Ο Βασίλης Κιμούλης είχε μεταφράσει αποκλειστικά για τη LIFO αποσπάσματα από τις εκρηκτικές συνομιλίες του Μπέικον με τον φωτογράφο Peter Beard.
ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΙΜΟΥΛΗΣ
Η Κιμώνα τα μεσάνυχτα γίνεται γάτα

Εικαστικά / Όταν η Κιμώνα ήταν μικρή έκλεβε τους μαγνήτες του παππού της, του γλύπτη Takis

Η τοσοδούλα γκαλερί Red Carpet, με το τέλειο γκράφιτι στον τοίχο, ξεχωρίζει από μακριά στην οδό Σολωμού. Κόρη της εικαστικού Λυδίας Βενιέρη και εγγονή του γλύπτη Takis, η ιδιοκτήτριά της, η Κιμώνα, φιλοξενεί 7 καλλιτέχνες σε 15 τετραγωνικά. Όταν της μιλούν για τα Eξάρχεια τα μάτια της βγάζουν καρδούλες.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Άγγελος Μεργές: Οff season παραθεριστές με χρώματα που εκπέμπουν ηλεκτρισμένη ενέργεια

Εικαστικά / Παραθεριστές ή πρόσφυγες; Οι αινιγματικές φιγούρες του Άγγελου Μεργέ

Ο 36χρονος Έλληνας ζωγράφος, με έδρα τη Ζυρίχη, εκθέτει στην γκαλερί Καλφαγιάν έργα του με διφορούμενες –έντονα χρωματισμένες και ηλεκτρισμένες– ανθρώπινες φιγούρες σε off season παραλίες, που θυμίζουν ήρωες του Αντονιόνι.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Leigh Bowery: ακόρεστη όρεξη για έρωτα και υψηλή τέχνη από την καλτ φιγούρα που σημάδεψε μια εποχή

Nothing Days / Leigh Bowery: Ακόρεστη όρεξη για έρωτα και υψηλή τέχνη από την καλτ φιγούρα που σημάδεψε μια εποχή

Ο εκκεντρικός καλλιτέχνης που ο Boy George είχε χαρακτηρίσει ως «μοντέρνα τέχνη με πόδια» έζησε μια περιπετειώδη ζωή με εκατοντάδες συνευρέσεις στις τουαλέτες του Λονδίνου, δημιουργώντας ταυτόχρονα τέχνη με τα μοναδικά καλτ κοστούμια του που σημάδεψαν μια γενιά σχεδιαστών και εξακολουθούν να εμπνέουν.
M. HULOT
Project Mycelium: Η διάβρωση, η αναγέννηση και τα μανιτάρια που φυτρώνουν σε μια φανταστική τουαλέτα της Κάλλας

Εικαστικά / Μια πρωτοποριακή συνάντηση τέχνης, επιστήμης, ιστορίας και οικολογίας

Στο Project Mycelium, τρία εντυπωσιακά κοστούμια, που θα μπορούσαν να φοράνε η Μαρία Κάλλας, η βασίλισσα Αμαλία και ο Ιωάννης Καποδίστριας, καταβροχθίζονται από ζωντανούς μύκητες.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Οι αόρατες δυνάμεις στο έργο της Καλλιόπης Παυλίδη

Εικαστικά / Οι αόρατες δυνάμεις στο έργο της Καλλιόπης Παυλίδη

Η 27χρονη εικαστικός μιλά για τη διαδρομή της από την Αθήνα στο Λος Άντζελες, για το πώς το ερωτικό πάθος μεταμόρφωσε την τέχνη της, καθώς και για τη μυστικιστική διάσταση στα έργα της. Για τη γνωριμία της με τη Lana Del Rey απέφυγε να μιλήσει.
ΙΩΝΑΣ ΚΑΛΛΙΜΑΝΗΣ
«Η εμμονή του βλέμματος»: Μας αφορά η τέχνη του Τέτση σήμερα;

The Review / Μας αφορά η τέχνη του Τέτση σήμερα;

Ποιο είναι το αποκαλούμενο «εθνικό αφήγημα» που υπηρετεί η Εθνική Πινακοθήκη; Ο Χρήστος Παρίδης συζητά με τον δημοσιογράφο και επιμελητή εκθέσεων Δημήτρη Τρίκα για τη νέα επετειακή έκθεση στη μνήμη του Παναγιώτη Τέτση, η οποία μόλις εγκαινιάστηκε στην Εθνική Πινακοθήκη.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Το εξαίσιο ελληνικό φως του Περικλή Βυζάντιου / Περικλής Βυζάντιος: από το Παρίσι της Μπελ Επόκ στο φως της Ύδρας 

Εικαστικά / Το εξαίσιο ελληνικό φως του Περικλή Βυζάντιου

Μια ανασκόπηση της ζωής και του έργου του ζωγράφου, που ήταν γνωστός για τα ελληνικά τοπία και την Ύδρα, με αφορμή την αναδρομική έκθεση του Περικλή και του Ντίκου Βυζάντιου στο Ίδρυμα Θεοχαράκη.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ