Ουγγαρία: Νέο νομοσχέδιο περιορίζει τη λειτουργία των ΜΚΟ που θεωρούνται απειλή για την εθνική κυριαρχία της χώρας

Ουγγαρία: Νέο νομοσχέδιο βάζει στο στόχαστρο ΜΚΟ και ελέγχει εάν «απειλούν την εθνική κυριαρχία» της χώρας Facebook Twitter
Ο Ούγγρος πρωθυπουργός, Βίκτορ Όρμπαν/Φωτογραγία: EPA
0

Αυστηρούς κανονισμούς για τις ΜΚΟ με ξένη χρηματοδότηση, οι οποίες θεωρούνται ότι απειλούν την εθνική κυριαρχία της Ουγγαρίας, προβλέπει ένα νέο νομοσχέδιο.

Βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος Fidesz, πρότεινε το νομοσχέδιο «Διαφάνεια στη Δημόσια Ζωή» που θα μπορούσε να περιορίσει σημαντικά τη λειτουργία των ΜΚΟ με ξένη χρηματοδότηση, εάν θεωρηθούν απειλή για την κυριαρχία της χώρας.

Ο János Halász κατέθεσε το νομοσχέδιο αργά το βράδυ της Τρίτης, το οποίο αναφέρει ότι η δημόσια δραστηριότητα στην Ουγγαρία θα πρέπει να υπόκειται σε αυστηρότερη ρύθμιση.

Το νομοσχέδιο ορίζει ότι οι οργανισμοί που απειλούν την κυριαρχία της Ουγγαρίας δεν θα επιτρέπεται πλέον να λαμβάνουν χρηματοδότηση από το εξωτερικό χωρίς άδεια, δεν θα δικαιούνται φοροαπαλλαγές και θα υποχρεούνται να δηλώνουν την περιουσία τους, μεταξύ άλλων απαιτήσεων.

Η Ουγγαρία υπό την ηγεσία του Βίκτορ Όρμπαν έχει εδώ και χρόνια επιβάλει περιορισμούς σε ΜΚΟ και ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης, θεσπίζοντας νόμους που, σύμφωνα με επικριτές, στοχεύουν στη στοχοποίηση και την παρεμπόδιση οργανισμών που παρέχουν προστασία σε γυναίκες και μειονότητες, προσφέρουν νομική και ανθρωπιστική βοήθεια, και αποκαλύπτουν υποθέσεις διαφθοράς στην εξουσία.

Αυτές οι προσπάθειες εντάθηκαν το 2023, όταν η κυβέρνηση του Όρμπαν δημιούργησε το Γραφείο Προστασίας της Κυριαρχίας, μια αρχή με αποστολή τη διερεύνηση οργανισμών και μέσων ενημέρωσης που θεωρεί ότι ασκούν ξένη επιρροή.

Το γραφείο έχει την εξουσία να συλλέγει πληροφορίες για οποιονδήποτε οργανισμό ή άτομο που επωφελείται από ξένη χρηματοδότηση και επηρεάζει τη δημόσια συζήτηση, ενώ οι ουγγρικές μυστικές υπηρεσίες μπορούν να συνδράμουν στις έρευνές του.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο «Διαφάνεια στη Δημόσια Ζωή» το Γραφείο Προστασίας της Κυριαρχίας θα διερευνά οργανισμούς και θα εισηγείται στην κυβέρνηση ποιοι από αυτούς θα πρέπει να ενταχθούν σε λίστα που συνεπάγεται αυστηρότερη ρύθμιση. Εάν διαπιστωθεί ότι ένας καταγεγραμμένος οργανισμός έχει αποδεχτεί ξένη χρηματοδότηση χωρίς άδεια, μπορεί – σύμφωνα με το νομοσχέδιο – να του επιβληθεί πρόστιμο 25 φορές το ποσό που έλαβε.

Το νομοσχέδιο αναφέρει ότι κάθε είδους ξένη χρηματοδότηση μπορεί να συνιστά απειλή για την κυριαρχία της Ουγγαρίας – συμπεριλαμβανομένων και των επιχορηγήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σημειώνεται επίσης ότι συνιστά παραβίαση της κυριαρχίας της Ουγγαρίας όταν μια ΜΚΟ ή ένας οργανισμός «παρουσιάζει τη χώρα με αρνητικό τρόπο».

Ακτιβιστές και επικριτές του κυβερνώντος κόμματος Fidesz έχουν συγκρίνει το Γραφείο Προστασίας της Κυριαρχίας με τον ρωσικό νόμο περί «ξένων πρακτόρων», υποστηρίζοντας ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί για αυθαίρετη στοχοποίηση επικριτών της κυβέρνησης, συμπεριλαμβανομένων ΜΚΟ και δημοσιογράφων. Όποιος καταδικαστεί για παραβίαση του νόμου μπορεί να αντιμετωπίσει ποινή φυλάκισης έως και τρία έτη.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρέπεμψε την Ουγγαρία στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης τον Δεκέμβριο, σχετικά με τον νόμο που δημιούργησε το Γραφείο Προστασίας της Κυριαρχίας. Η Επιτροπή υποστηρίζει ότι η ουγγρική νομοθεσία έρχεται σε σύγκρουση με το δίκαιο της ΕΕ και παραβιάζει, μεταξύ άλλων, το δικαίωμα στην προστασία των προσωπικών δεδομένων, την ελευθερία της έκφρασης και την ελευθερία του συνεταιρίζεσθαι.

Με πληροφορίες από Euronews

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εκεχειρία στη Γάζα: Τι γνωρίζουμε για τους ομήρους - Στις 12 οι υπογραφή της πρώτης φάσης της συμφωνίας

Διεθνή / Εκεχειρία στη Γάζα: Τι γνωρίζουμε για τους ομήρους - Στις 12 οι υπογραφή της πρώτης φάσης της συμφωνίας

Ο Ντόναλντ Τραμπ επιχειρεί να τερματίσει τον πόλεμο στη Γάζα με ένα τολμηρό σχέδιο ανταλλαγής ομήρων και κρατουμένων - Ποιοι παραμένουν αιχμάλωτοι, τι προβλέπει η συμφωνία και ποιοι κίνδυνοι παραμονεύουν στην πορεία προς την ειρήνη
LIFO NEWSROOM
Νόμπελ Ειρήνης και Μέση Ανατολή: Ο Τραμπ κοντά σε μια ιστορική συμφωνία

Διεθνή / Νόμπελ Ειρήνης και Μέση Ανατολή: Ο Τραμπ κοντά σε μια ιστορική συμφωνία

Ο Ντόναλντ Τραμπ βρίσκεται κοντά στη μεγαλύτερη διπλωματική επιτυχία της προεδρίας του: συμφωνία ειρήνης Ισραήλ–Χαμάς - Όμηροι, εκεχειρία και πολιτικές ισορροπίες καθορίζουν το αποτέλεσμα
LIFO NEWSROOM
Το Ευρωκοινοβούλιο αποφάσισε: «Μπριζόλα», «μπιφτέκι», «λουκάνικο» είναι λέξεις μόνο για κρέας

Διεθνή / Το Ευρωκοινοβούλιο αποφάσισε: «Μπριζόλα», «μπιφτέκι», «λουκάνικο» είναι λέξεις μόνο για κρέας

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε υπέρ της απαγόρευσης όρων όπως «μπιφτέκι», «μπριζόλα» και «λουκάνικο» για φυτικά προϊόντα - Αγρότες υπέρ, καταναλωτές και βιομηχανία τροφίμων κατά — Τι σημαίνει η απόφαση για την αγορά vegan τροφίμων στην Ευρώπη
LIFO NEWSROOM
Μαντλίν ΜακΚάν: Ξεκίνησε η δίκη της 24χρονης που παρίστανε και παρενοχλούσε τους γονείς του αγνοούμενου κοριτσιού

Διεθνή / Μαντλίν ΜακΚάν: Ξεκίνησε η δίκη της 24χρονης που παρίστανε το αγνοούμενο κορίτσι

Τον Απρίλιο του 2024, η Τζούλια Βάντελτ τηλεφώνησε περισσότερες από 60 φορές σε μία ημέρα στους γονείς της Μαντλίν - «Δώστε μου μία ευκαιρία, δεν είμαι ψεύτρα», εκλιπαρούσε σε ένα μήνυμα που είχε αφήσει στον τηλεφωνητή της οικογένειας
LIFO NEWSROOM
Εκεχειρία στη Γάζα: Ισραήλ και Χαμάς συμφώνησαν μετά από δύο χρόνια πολέμου - Τι περιλαμβάνει η πρώτη φάση

Διεθνή / Εκεχειρία στη Γάζα: Ισραήλ και Χαμάς συμφώνησαν μετά από δύο χρόνια πολέμου - Τι περιλαμβάνει η πρώτη φάση

Μετά από δύο χρόνια αιματηρού πολέμου, Ισραήλ και Χαμάς καταλήγουν σε συμφωνία εκεχειρίας με μεσολάβηση του Ντόναλντ Τραμπ - Όλοι οι όμηροι απελευθερώνονται, αρχίζει η απόσυρση του ισραηλινού στρατού και ανοίγει ο δρόμος για ειρήνη στη Μέση Ανατολή
LIFO NEWSROOM
Διαδηλώσεις στο Εκουαδόρ: Οργή για την κατάργηση της επιδότησης καυσίμων

Διεθνή / Διαδηλώσεις στο Εκουαδόρ: Οργή για την κατάργηση της επιδότησης καυσίμων

Διαδηλωτές επιτέθηκαν στο αυτοκίνητο του Προέδρου του Ισημερινού, Ντάνιελ Νόμποα, κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων για την κατάργηση της επιδότησης καυσίμων. Πέντε άτομα συνελήφθησαν και η κατάσταση έκτακτης ανάγκης συνεχίζεται.
LIFO NEWSROOM
Ιλαρία Σάλις: Από τα ουγγρικά κελιά στο Ευρωκοινοβούλιο - Το σύμβολο της μάχης για τη δημοκρατία στην Ευρώπη

Διεθνή / Ιλαρία Σάλις: Από τα ουγγρικά κελιά στο Ευρωκοινοβούλιο - Το σύμβολο της μάχης για τη δημοκρατία στην Ευρώπη

Στις 23 Σεπτεμβρίου 2025, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε με οριακή πλειοψηφία υπέρ της διατήρησης της ασυλίας της, απορρίπτοντας το αίτημα των ουγγρικών αρχών για άρση της
LIFO NEWSROOM
Ισραήλ - Χαμάς: Ο Τράμπ ανακοίνωσε συμφωνία για απελευθέρωση των Ομήρων

Διεθνή / Ισραήλ - Χαμάς: Ο Τράμπ ανακοίνωσε συμφωνία για απελευθέρωση των Ομήρων

Κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και συμφωνία μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς για απελευθέρωση των ομήρων  ανακοίνωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ πετυχαίνοντας έτσι ένα σημαντικό βήμα προς τη λήξη του πολέμου. 
LIFO NEWSROOM
«Τα στέλνουν να σκοτωθούν»: Κολομβιανοί μισθοφόροι εκπαιδεύουν παιδιά στον πόλεμο του Σουδάν

Διεθνή / «Τα στέλνουν να σκοτωθούν»: Κολομβιανοί μισθοφόροι εκπαιδεύουν παιδιά στον πόλεμο του Σουδάν

Πρώην στρατιώτες που στρατολογήθηκαν από ιδιωτικές εταιρείες ασφαλείας περιγράφουν πώς εκπαίδευαν ανήλικους μαχητές υπό την αιγίδα παραστρατιωτικών δυνάμεων
LIFO NEWSROOM