Ισραηλινοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι, σε ιδιωτικές συζητήσεις, έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η πείνα θα πλήξει ευρέως τη Γάζα, εκτός και αν οι αποστολές βοήθειας αποκατασταθούν μέσα στις επόμενες εβδομάδες, σύμφωνα με τρεις ισραηλινούς αξιωματούχους που είναι εξοικειωμένοι με τις συνθήκες στην περιοχή.
Επί μήνες, το Ισραήλ υποστήριζε ότι ο αποκλεισμός της Γάζας από τρόφιμα και καύσιμα δεν αποτελούσε σημαντική απειλή για τους πολίτες, παρά τις προειδοποιήσεις των Ηνωμένων Εθνών και άλλων ανθρωπιστικών οργανώσεων ότι η πείνα πλησιάζει.
Ωστόσο, πρόσφατα, ισραηλινοί αξιωματούχοι που παρακολουθούν τις ανθρωπιστικές συνθήκες προειδοποίησαν τους διοικητές τους ότι πολλές περιοχές της Γάζας θα εξαντλήσουν σύντομα τα τρόφιμα που χρειάζονται για να καλύψουν τις βασικές διατροφικές ανάγκες. Σύμφωνα με τους αξιωματούχους της άμυνας, οι οποίοι μίλησαν ανώνυμα για να προστατεύσουν ευαίσθητες πληροφορίες, απαιτούνται άμεσα βήματα για να αποκατασταθούν γρήγορα οι αποστολές βοήθειας και να αποφευχθεί η ευρεία πείνα.
Η νέα αναγνώριση της ανθρωπιστικής κρίσης στη Γάζα έρχεται καθώς το Ισραήλ σχεδιάζει να κλιμακώσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις με στόχο την εξόντωση της Χαμάς και την επιστροφή των ομήρων. Παρά τη δημόσια στάση του Ισραήλ, πολλοί εντός του στρατιωτικού κατεστημένου αναγνωρίζουν ότι ο αποκλεισμός έχει επιδεινώσει την κατάσταση και κινδυνεύει να προκαλέσει μια ανθρωπιστική καταστροφή.
Η αυξανόμενη επισιτιστική ανασφάλεια στη Γάζα επισημαίνεται από αναφορές που αναφέρουν ότι οι φούρνοι κλείνουν, οι κουζίνες των φιλανθρωπικών οργανώσεων κλείνουν και το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Τροφίμων των Ηνωμένων Εθνών, που συντονίζει την αποστολή βοήθειας, έχει εξαντλήσει τα αποθέματα τροφίμων. Τη Δευτέρα, η πρωτοβουλία «Integrated Food Security Phase Classification», που υποστηρίζεται από τον ΟΗΕ και παρακολουθεί την υποσιτισμό, προειδοποίησε ότι η πείνα είναι άμεση στη Γάζα.
Οι ισραηλινοί αξιωματούχοι αρνήθηκαν να σχολιάσουν τις εσωτερικές εκτιμήσεις του στρατού αλλά επιβεβαίωσαν ότι καταβάλλονται προσπάθειες για να αποκατασταθούν οι αποστολές βοήθειας ενώ θα παρακαμφθεί η Χαμάς. Ωστόσο, οι ανθρωπιστικές οργανώσεις εξέφρασαν ανησυχία ότι οι προτάσεις για κεντρική διανομή βοήθειας σε λίγες τοποθεσίες θα μπορούσαν να θέσουν τους πολίτες σε μεγαλύτερο κίνδυνο, καθώς θα πρέπει να περάσουν από τις ισραηλινές στρατιωτικές γραμμές.
Καθώς συνεχίζεται ο αποκλεισμός και η ανθρωπιστική κατάσταση επιδεινώνεται, οι ειδικοί στο διεθνές δίκαιο έκαναν λόγο για παραβίαση των Συμβάσεων της Γενεύης, υποστηρίζοντας ότι είναι παράνομο να περιορίζεται η βοήθεια σε πολίτες όταν αυτό πρόκειται να προκαλέσει πείνα.
Με πληροφορίες από New York Times