Αντόνιο Κόστα: «Αλβανία και Μαυροβούνιο θα μπορούσαν να ενταχθούν στην ΕΕ πριν από τις άλλες χώρες»

Αντόνιο Κόστα: «Αλβανία και Μαυροβούνιο θα μπορούσαν να ενταχθούν στην ΕΕ πριν από τις άλλες χώρες» Facebook Twitter
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Αντόνιο Κόστα
0

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Αντόνιο Κόστα, προσπάθησε να καθησυχάσει τις υποψήφιες - προς ένταξη στην ΕΕ - χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, δηλώνοντας ότι η μελλοντική σταθερότητα και ευημερία της Ευρώπης εξαρτάται από τη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Μιλώντας λίγο πριν ξεκινήσει την περιοδεία του στην περιοχή, ο Κόστα διαβεβαίωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι δεσμευμένη στην επανεκκίνηση της διαδικασίας ένταξης, η οποία έχει καθυστερήσει, εν μέρει λόγω της επιφυλακτικότητας ορισμένων κρατών-μελών.

Σε αποκλειστική συνέντευξή του στο Euronews, κάλεσε επίσης τις υποψήφιες χώρες να προχωρήσουν στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις.

«Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία επιτάχυνε τη διαδικασία ένταξης της Ουκρανίας και της Μολδαβίας, άρα δεν είναι δίκαιο για τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων να προσπεραστούν από αυτές, και αυτό θα τις ωθήσει να κινηθούν ταχύτερα με τις μεταρρυθμίσεις», δήλωσε ο Κόστα, παραμονές της διπλωματικής του περιοδείας στις έξι χώρες της περιοχής.

Ο πρώτος σταθμός του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θα είναι η Σερβία, χώρα που τους τελευταίους μήνες αντιμετωπίζει βαθιά πολιτική κρίση.

Την ίδια ημέρα, ο Κόστα θα επισκεφθεί επίσης τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, προτού συναντήσει την Τετάρτη τους αρχηγούς κράτους και κυβέρνησης του Μαυροβουνίου και του Κοσόβου.

Την επόμενη ημέρα θα επισκεφθεί τη Βόρεια Μακεδονία. Ο τελευταίος του σταθμός θα είναι η Αλβανία, όπου θα συμμετάσχει στη σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας (EPC), την Παρασκευή στα Τίρανα.

«Οι χώρες της ΕΕ και των Δυτικών Βαλκανίων μοιράζονται ένα κοινό όραμα»

Η Ευρωπαϊκή Πολιτική Κοινότητα (EPC) είναι ένα διακυβερνητικό πολιτικό φόρουμ στρατηγικής, που συγκεντρώνει πάνω από σαράντα ευρωπαϊκές χώρες και δημιουργήθηκε το 2022 μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Η διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς τα Δυτικά Βαλκάνια θα είναι ψηλά στην ατζέντα της Συνόδου Κορυφής, λόγω της αυξανόμενης αστάθειας στην περιοχή.

Οι ηγέτες των κρατών-μελών της ΕΕ φοβούνται ότι εξωτερικές δυνάμεις αποκτούν όλο και μεγαλύτερη επιρροή σε μια περιοχή που θεωρείται αναπόσπαστο μέρος της Ευρώπης.

«Από την πλευρά του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, υπάρχει ευρεία πολιτική συναίνεση ότι η διεύρυνση είναι η σημαντικότερη γεωπολιτική επένδυση που μπορεί να γίνει για τη σταθερότητα, την ειρήνη και την ευημερία ολόκληρης της Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένων των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων», δήλωσε ο Αντόνιο Κόστα.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σημείωσε επίσης ότι «οι χώρες της ΕΕ και των Δυτικών Βαλκανίων μοιράζονται ένα κοινό όραμα, καθώς ανήκουν στην ευρωπαϊκή οικογένεια».

«Γι' αυτό και πρέπει να εργαστούμε ώστε να ενταχθούν επίσημα σε αυτή την οικογένεια, εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης», πρόσθεσε.

Το χρονοδιάγραμμα για την ένταξη στην ΕΕ

Οι ευρωπαϊκοί θεσμοί έχουν συχνά υποδείξει το 2030 ως τον στόχο για τις πρώτες εντάξεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ιδιαίτερα για την Αλβανία, το Μαυροβούνιο και τη Σερβία. Ωστόσο, οι Βρυξέλλες πλέον αναφέρονται μόνο στην Αλβανία και το Μαυροβούνιο.

«Δεν έχω κάποια σταθερή ημερομηνία. Γιατί το 2030; Και γιατί όχι νωρίτερα; Η ένταξη είναι μια διαδικασία που βασίζεται στην αξία. Αν οι χώρες προχωρήσουν στις μεταρρυθμίσεις, θα μπορούσαν να ενταχθούν ακόμη και πριν από το 2030», δήλωσε ο Κόστα.

«Η Αλβανία και το Μαυροβούνιο είναι σαφώς πιο προχωρημένες από τις υπόλοιπες χώρες», πρόσθεσε.

Με πληροφορίες από Euronews

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Air India: «Όταν κοιμάται βλέπει ότι βρίσκεται στο αεροπλάνο, θυμάται να πεθαίνουν» λέει συγγενής του μοναδικού επιζώντα

Διεθνή / Air India: «Όταν κοιμάται βλέπει ότι βρίσκεται στο αεροπλάνο, θυμάται να πεθαίνουν» λέει συγγενής του μοναδικού επιζώντα

Συγγενής του μοναδικού επιζώντα από το αεροπορικό δυστύχημα της Air India, υποστηρίζει πως ο 40χρονος ένα μήνα μετά, κάθε βράδυ ξαναζεί τα γεγονότα της μοιραίας πτήσης
LIFO NEWSROOM
Τζέφρι Έπσταϊν: Πρώην δικηγόρος του ζητά να δοθεί ασυλία στην Γκισλέιν Μάξγουελ

Διεθνή / Τζέφρι Έπσταϊν: Πρώην δικηγόρος του ζητά να δοθεί ασυλία στην Γκισλέιν Μάξγουελ

Ο ίδιος κάλεσε το υπουργείο Δικαιοσύνης να δώσει στη δημοσιότητα περισσότερα αρχεία από την έρευνά του σε βάρος του μεγαλοεπενδυτή για διακίνηση ανθρώπων και ακολούθως, προέτρεψε την κυβέρνηση να χορηγήσει ασυλία στην πρώην σύντροφό του
LIFO NEWSROOM
Γάζα: Ο στρατός του Ισραήλ σκότωσε 67 Παλαιστίνιους που ζητούσαν βοήθεια, λέει η Χαμάς

Διεθνή / Γάζα: Νεκροί από ισραηλινά πυρά τουλάχιστον 67 Παλαιστίνιοι που ζητούσαν βοήθεια- Κινδυνεύει με λιμοκτονία ο θύλακας

Οι IDF δήλωσαν ότι είχαν «ρίξει προειδοποιητικά πυρά» για να απομακρύνουν «μια άμεση απειλή» και αμφισβητούν τον αριθμό των νεκρών που δίνει η Χαμάς
LIFO NEWSROOM
Στα Κατεχόμενα ο Ερντογάν: «Ειρηνευτική επιχείρηση» χαρακτήρισε την εισβολή στην Κύπρο

Διεθνή / Στα Κατεχόμενα ο Ερντογάν: «Ειρηνευτική επιχείρηση» χαρακτήρισε την εισβολή στην Κύπρο

«Στην 51η επέτειο της ειρηνευτικής επιχείρησης στην Κύπρο, θυμάμαι με έλεος τους μάρτυρες που έδωσαν τη ζωή τους για τον υπαρξιακό αγώνα του τουρκοκυπριακού λαού», αναφέρει
LIFO NEWSROOM
Παρελάσεις, σημαίες, τραγούδια - Μια ματιά στην καμπάνια που εξαναγκάζει τα παιδιά της Ουκρανίας να αγαπήσουν τη Ρωσία

Διεθνή / Παρελάσεις, σημαίες, τραγούδια: Μέσα στην καμπάνια που εξαναγκάζει τα παιδιά της Ουκρανίας να αγαπήσουν τη Ρωσία

«Κάθε φορά που ξεκινούσε το μάθημα, η δασκάλα μάς έβαζε να σηκωθούμε, να βάλουμε το χέρι στην καρδιά και να ακούσουμε τον ρωσικό εθνικό ύμνο»
LIFO NEWSROOM
Reuters: Οι Έλληνες πενθούν, οι Τούρκοι γιορτάζουν την επέτειο της εισβολής που δίχασε την Κύπρο

Διεθνή / Reuters: Οι Έλληνες πενθούν, οι Τούρκοι γιορτάζουν την επέτειο της εισβολής που δίχασε την Κύπρο

Τουρκία και Κύπρος τιμούν διαφορετικά την 20ή Ιουλίου, με μνήμες, επιμνημόσυνες τελετές και δηλώσεις που αναζωπυρώνουν τις ιστορικές πληγές. Ο ΟΗΕ προειδοποιεί για «μακρύ δρόμο μπροστά»
LIFO NEWSROOM