Οι καταστροφικές συνέπειες της ισραηλινής πολιορκίας στη Γάζα: Τα παιδιά πεινούν και οι ασθενείς πεθαίνουν

Οι καταστροφικές συνέπειες της ισραηλινής πολιορκίας στη Γάζα: Τα παιδιά πεινούν και οι ασθενείς πεθαίνουν Facebook Twitter
Φωτογραφία: EPA
0

Στη Γάζα τα παιδιά πεινούν και οι ασθενείς πεθαίνουν, σε συνέπεια της ισραηλινής πολιορκίας στην πολύπαθη περιοχή.

Περισσότερες από 60 ημέρες έχουν περάσει από τη στιγμή που το Ισραήλ διέκοψε κάθε ανθρωπιστική βοήθεια προς τη Λωρίδα της Γάζας - ούτε τρόφιμα, ούτε καύσιμα, ούτε καν φάρμακα επιτρέπεται να εισέλθουν στον αποκλεισμένο θύλακα.

Ο Muneer Alboursh, γενικός διευθυντής του υπουργείου Υγείας της Γάζας, λαμβάνει δεκάδες τηλεφωνήματα καθημερινά και ξεμένει από απαντήσεις. Όσο η πολιορκία συνεχίζεται, αυξάνονται και οι εκκλήσεις από γιατρούς που αναζητούν φάρμακα για να κρατήσουν στη ζωή τους ασθενείς τους. Ακόμη και οι ίδιοι οι ασθενείς τον καλούν - άτομα με θεραπεύσιμα καρδιολογικά προβλήματα ή νεφρική ανεπάρκεια - για να ρωτήσουν: «Αν δεν υπάρχει φάρμακο, τι άλλο μπορούμε να δοκιμάσουμε;».

«Δεν υπάρχει καμία συμβουλή που μπορώ να τους δώσω», δηλώνει. «Στις περισσότερες περιπτώσεις, αυτοί οι ασθενείς πεθαίνουν».

Οι καταστροφικές συνέπειες της ισραηλινής πολιορκίας στη Γάζα: Τα παιδιά πεινούν και οι ασθενείς πεθαίνουν Facebook Twitter
Φωτογραφία: EPA

Το Ισραήλ επιμένει ότι δεν πρόκειται να άρει τον αποκλεισμό αν δεν απελευθερωθούν οι όμηροι που εξακολουθεί να κρατά η Χαμάς, μετά την κατάρρευση της δίμηνης εκεχειρίας τον Μάρτιο. Υποστηρίζει ότι η πολιτική του είναι νόμιμη και ότι στη Γάζα υπάρχουν ακόμη επαρκή αποθέματα.

Ωστόσο, ανθρωπιστικές οργανώσεις και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι κατηγορούν το Ισραήλ ότι χρησιμοποιεί την ανθρωπιστική βοήθεια ως «πολιτικό εργαλείο» και προειδοποιούν πως ο πλήρης αποκλεισμός παραβιάζει το διεθνές δίκαιο.

Γάζα: Εξαντλούνται τα αποθέματα καθαρού νερού, τροφίμων και φαρμάκων 

Η ένταση και η διάρκεια της πολιορκίας επηρεάζουν πλέον κάθε πτυχή της ζωής των σχεδόν δύο εκατομμυρίων κατοίκων της Γάζας, εντείνοντας τα δεινά ενός πληθυσμού που βιώνει ήδη τις συνέπειες του μερικού αποκλεισμού που έχει επιβληθεί από το 2007, όταν η Χαμάς ανέλαβε τον έλεγχο της περιοχής.

Καθώς τα αποθέματα καθαρού νερού, τροφίμων και φαρμάκων εξαντλούνται, οι γιατροί αναφέρουν αύξηση των προλήψιμων ασθενειών — και της θνησιμότητας που αυτές προκαλούν.

Ανθρωπιστικές οργανώσεις προειδοποιούν με δραματικούς όρους ότι η στήριξη προς τους κατοίκους της Γάζας βρίσκεται «στα πρόθυρα της πλήρους κατάρρευσης».

«Προς τις ισραηλινές αρχές και όσους μπορούν ακόμα να λογικευτούν μαζί τους, λέμε ξανά: Άρση αυτού του βάναυσου αποκλεισμού», δήλωσε ο Τομ Φλέτσερ, επικεφαλής ανθρωπιστικών υποθέσεων του ΟΗΕ. Και προσέθεσε: «Προς τους πολίτες που έμειναν απροστάτευτοι, καμία συγγνώμη δεν μπορεί να είναι αρκετή. Αλλά λυπάμαι πραγματικά που δεν μπορούμε να κινητοποιήσουμε τη διεθνή κοινότητα να αποτρέψει αυτή την αδικία».

Γάζα: Κάθε μέρα, ένας αγώνας επιβίωσης

Κάθε μέρα στη Γάζα ξεκινά με έναν αγώνα επιβίωσης. Οι φούρνοι έχουν κλείσει. Στα τέλη του προηγούμενου μήνα, η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες ανακοίνωσε πως εξάντλησε τα αποθέματά της σε αλεύρι, ενώ το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Τροφίμων παρέδωσε τις τελευταίες ποσότητες τροφίμων σε κοινοτικές κουζίνες.

Για πολλούς —ιδίως για το 90% του πληθυσμού που είναι εκτοπισμένοι και ζουν σε σκηνές— η μόνη πρόσβαση σε τροφή είναι οι συσσίτια φιλανθρωπικών οργανώσεων, αρκετά από τα οποία έχουν ήδη λεηλατηθεί λόγω της κλιμακούμενης πείνας.

Ο 30χρονος οικοδόμος Άχμεντ Μοχσέν περνά περίπου δύο ώρες την ημέρα σε ουρές για ένα πιάτο φαγητό. Την ημέρα που μίλησε στους New York Times, έλαβε μόνο σκέτο ρύζι. Οι τιμές των λιγοστών ειδών διατροφής είναι εκτός πραγματικότητας για έναν πληθυσμό που δεν έχει τη δυνατότητα να εργαστεί λόγω του πολέμου: ένα σακί αλεύρι που κόστιζε 5 δολάρια πλέον πωλείται για 300 δολάρια, ενώ ένα κουτί κονσερβοποιημένα λαχανικά φτάνει τα 8 δολάρια - δέκα φορές πάνω από την τιμή πριν την πολιορκία.

Οι καταστροφικές συνέπειες της ισραηλινής πολιορκίας στη Γάζα: Τα παιδιά πεινούν και οι ασθενείς πεθαίνουν Facebook Twitter
Φωτογραφία: EPA

«Φανταστείτε να μην έχετε φάει κρέας, ένα βραστό αυγό ή ακόμη κι ένα μήλο για μήνες»

«Φανταστείτε να μην έχετε φάει κρέας, ένα βραστό αυγό ή ακόμη κι ένα μήλο για μήνες», λέει ο Μοχσέν.

Ο 32χρονος μπακάλης Άχμεντ αλ-Νεμς, που εκτοπίστηκε στην πόλη της Γάζας, ζει με ελάχιστα αποθέματα από αλεύρι, φακές και φασόλια. Η οικογένειά του τρέφεται με ένα γεύμα την ημέρα. Η μητέρα του μαγειρεύει σε φωτιά που ανάβει με παλιά παπούτσια, αφού δεν υπάρχουν καύσιμα.

«Τρώμε μία φορά την ημέρα, το μεσημέρι, και αυτό είναι όλο», λέει. «Νιώθω ότι δεν μπορώ να αναπνεύσω όταν βλέπω τα αδέρφια μου να πεινάνε ακόμα».

Γάζα: Το 91% του πληθυσμού που εξετάστηκε αντιμετωπίζει «επισιτιστική ανασφάλεια»

Ο ΟΗΕ έχει ενεργοποιήσει το σύστημα παρακολούθησης υποσιτισμού Integrated Food Security Phase Classification για να επανεκτιμήσει αν οι συνθήκες στη Γάζα πληρούν τα κριτήρια λιμού. Σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία, το 91% του πληθυσμού που εξετάστηκε αντιμετωπίζει «επισιτιστική ανασφάλεια», με τη συντριπτική πλειονότητα σε «καταστάσεις έκτακτης ανάγκης» ή και «καταστροφικές».

Η ισραηλινή αρχή που εποπτεύει την ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα απορρίπτει την ανάλυση ως «ελαττωματική τόσο σε πραγματικό όσο και σε μεθοδολογικό επίπεδο».

Τις τελευταίες ημέρες, τοπικά ΜΜΕ και παλαιστινιακές υγειονομικές αρχές δημοσιοποιούν βίντεο με υποσιτισμένα, σκελετωμένα παιδιά.

Γάζα: Ο υποσιτισμός δυσχεραίνει τις πιθανότητες θεραπείας

Ο υποσιτισμός έχει καταστροφικό αντίκτυπο στο σύστημα υγείας. Θύματα εγκαυμάτων δεν μπορούν να αναρρώσουν χωρίς επαρκή διατροφή. Στο Νοσοκομείο Αλ-Σίφα, ο διευθυντής νεφρολογίας, Δρ Ghazi al-Yazji, παρακολουθεί αβοήθητος την επιδείνωση των ασθενών.

«Οι ασθενείς που κάνουν αιμοκάθαρση χρειάζονται ισορροπημένη διατροφή, αλλά όλοι επιβιώνουν με κονσέρβες», λέει.

Λόγω έλλειψης φαρμάκων, έχει μειώσει τις συνεδρίες αιμοκάθαρσης από τρεις σε δύο την εβδομάδα — κάτι που προκαλεί συσσώρευση τοξινών.

«Αλλιώς, οι ασθενείς θα έμεναν εντελώς χωρίς αιμοκάθαρση, κάτι που θα ήταν θανατηφόρο», εξηγεί. Φάρμακα για την πίεση και τον διαβήτη λιγοστεύουν, ενώ οι καθετήρες καρδιάς έχουν σχεδόν εξαντληθεί.

Το υπουργείο Υγείας της Γάζας αναφέρει ότι έχει εξαντληθεί το 37% των «βασικών φαρμάκων».

Το Ισραήλ υποστηρίζει πως μεγάλα αποθέματα βοήθειας μεταφέρθηκαν στη Γάζα κατά την εκεχειρία, κατηγορώντας τη Χαμάς για κατάχρηση προμηθειών.

Ωστόσο, ανθρωπιστικές οργανώσεις υποστηρίζουν ότι συγκεκριμένα είδη — όπως προϊόντα πρώτης ανάγκης, φάρμακα, υγραέριο και καύσιμα για ασθενοφόρα — έχουν απλώς εξαντληθεί. Σε αρκετές περιπτώσεις, ακόμη και γεμάτες αποθήκες δεν είναι προσβάσιμες λόγω απαγορευμένων ζωνών.

Οι καταστροφικές συνέπειες της ισραηλινής πολιορκίας στη Γάζα: Τα παιδιά πεινούν και οι ασθενείς πεθαίνουν Facebook Twitter
Φωτογραφία: EPA

Από την επανέναρξη των βομβαρδισμών, το Ισραήλ έχει κηρύξει νέες ζώνες εκκένωσης, εμποδίζοντας την πρόσβαση σε περίπου 70% της Γάζας και εκτοπίζοντας ξανά 420.000 ανθρώπους, σύμφωνα με τον ΟΗΕ. Η πρόσβαση στις αποθήκες απαιτεί συντονισμό με τον ισραηλινό στρατό — μια διαδικασία που χαρακτηρίζεται χρονοβόρα και αναποτελεσματική.

Οι ισραηλινές αρχές αρνήθηκαν να σχολιάσουν τις σχετικές ερωτήσεις, παραπέμποντας στο γραφείο του πρωθυπουργού, το οποίο επίσης δεν απάντησε.

Η πολιορκία επηρεάζει ακόμη και την παραγωγή καθαρού νερού, σύμφωνα με την Paula Navarro των Γιατρών Χωρίς Σύνορα. Το βασικό εργοστάσιο αφαλάτωσης της Γάζας λειτουργεί μόλις στο 10% της δυναμικότητάς του λόγω έλλειψης ηλεκτρικού ρεύματος και καυσίμων.

«Το 90% των καυσίμων που βρίσκονται σε αποθήκες δεν είναι προσβάσιμο λόγω εντολών εκκένωσης», λέει.

Η πρόσβαση σε καθαρό νερό είναι πλέον σχεδόν αδύνατη. Οι περισσότεροι κάτοικοι καταφεύγουν σε μολυσμένα πηγάδια ή φθαρμένους ισραηλινούς αγωγούς.

«Η χρήση ακάθαρτου νερού έχει προκαλέσει αύξηση των κρουσμάτων ίκτερου, διάρροιας και ψώρας», εξηγεί η Navarro.

Οι καταστροφικές συνέπειες της ισραηλινής πολιορκίας στη Γάζα: Τα παιδιά πεινούν και οι ασθενείς πεθαίνουν Facebook Twitter
Φωτογραφία: EPA

Γάζα: «Η επίδραση του αποκλεισμού είναι εμφανείς στα πρόσωπα, όλοι είναι χλωμοί»

«Το πόσιμο νερό έχει γίνει ολοένα και πιο σπάνιο, έτσι οι άνθρωποι έχουν προσαρμοστεί», λέει ο Άχμεντ αλ-Ιτζλά, πατέρας τριών παιδιών. «Η επίδραση του αποκλεισμού είναι ορατή τώρα στα πρόσωπα των ανθρώπων — όλοι είναι χλωμοί. Τα νεύρα τους είναι τεντωμένα».

Ο Δρ αλ-Γιάζτζι εξακολουθεί να δίνει συμβουλές για υγιεινή ζωή. Όμως κάθε μέρα, όπως λέει, φαίνεται πιο μάταιη η προσπάθεια.

«Χωρίς επείγουσα παρέμβαση και επανέναρξη της βοήθειας, θα χάσουμε περισσότερους ασθενείς», προειδοποιεί. «Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια καταστροφική κατάσταση».

Με πληροφορίες από New York Times

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Επίθεση Ισραήλ κατά των Χούτι σε αντίποινα για τους πυραύλους στο αεροδρόμιο του Τελ Αβίβ

Διεθνή / Επίθεση Ισραήλ κατά των Χούτι: Αντίποινα για τους πυραύλους στο αεροδρόμιο του Τελ Αβίβ

Μία ημέρα πριν, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, προανήγγειλε αντίποινα για την πυραυλική επίθεση των Χούθι στο διεθνές αεροδρόμιο, Μπεν Γκουριόν, του Τελ Αβίβ.
LIFO NEWSROOM
Ο Τραμπ χωρίς κανέναν φραγμό - Συμπεριφέρεται σαν να είναι δική του επιλογή αν θα υπακούσει στο Σύνταγμα

Διεθνή / Ο Τραμπ χωρίς κανέναν φραγμό: «Συμπεριφέρεται σαν να είναι δική του επιλογή» αν θα υπακούσει στο Σύνταγμα

Οι επιθέσεις του Τραμπ και οι φιλόδοξες πολιτικές του πρωτοβουλίες μοιάζουν να αποσκοπούν στο να διαλύσουν κάθε αίσθηση κανονικότητας, να αποπροσανατολίσουν τους αντιπάλους του και να ενισχύσουν το φόβο στους επικριτές του
LIFO NEWSROOM
Ο φόρος αίματος της Ρωσίας το 2024: Για κάθε χιλιόμετρο στην Ουκρανία σκοτώθηκαν 27 στρατιώτες

Διεθνή / Ο φόρος αίματος της Ρωσίας το 2024: Για κάθε χιλιόμετρο στην Ουκρανία σκοτώθηκαν 27 στρατιώτες

Αναλυτικά δεδομένα από το BBC Ρωσίας και τη Mediazona αποκαλύπτουν τις σοκαριστικές ρωσικές στρατιωτικές απώλειες το 2024 στην Ουκρανία, με τουλάχιστον 45.000 θύματα και αυξανόμενη στρατολόγηση εθελοντών
LIFO NEWSROOM
Η διφορούμενη κληρονομιά που αφήνει ο πάπας Φραγκίσκος στις γυναίκες της Καθολικής Εκκλησίας

Διεθνή / Η διφορούμενη κληρονομιά που αφήνει ο πάπας Φραγκίσκος στις γυναίκες της Καθολικής Εκκλησίας

Καθ’ όλη τη διάρκεια της παπικής θητείας του, ο πάπας Φραγκίσκος ενίσχυσε την παρουσία των γυναικών στο εργατικό δυναμικό του Βατικανού, ενώ διόρισε αρκετές σε υψηλόβαθμες θέσεις διοίκησης
LIFO NEWSROOM