Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας της κυβέρνησης του Ισραήλ, υπό τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, ενέκρινε ομόφωνα σχέδιο για την εντατικοποίηση των στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Λωρίδα της Γάζας.
Η απόφαση αυτή από το Ισραήλ για τη Γάζα αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή μετά την επίσκεψη του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στην περιοχή, προγραμματισμένη για τις 13-16 Μαΐου. Στο μεσοδιάστημα, οι αρχές θα προσπαθήσουν να κλείσουν νέα συμφωνία κατάπαυσης του πυρός με τη Χαμάς.
Η στρατηγική περιλαμβάνει την επέκταση των στρατιωτικών επιχειρήσεων σε νέες περιοχές και την καταστροφή όλων των υποδομών, τόσο υπέργειων όσο και υπόγειων, που σχετίζονται με τη Χαμάς. Η απόφαση αυτή έρχεται μετά την αποτυχία διεθνών διαπραγματεύσεων για την επίτευξη νέας συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός και την απελευθέρωση των 59 Ισραηλινών ομήρων που κρατούνται από τη Χαμάς.
Ισραήλ-Γάζα: Ανθρωπιστική βοήθεια και στρατηγική ελέγχου
Παρά την εντατικοποίηση των στρατιωτικών επιχειρήσεων, το Ισραήλ εγκρίνει σχέδιο για την επανέναρξη της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας. Ωστόσο, η είσοδος της βοήθειας θα γίνεται με αυστηρούς ελέγχους, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι δεν θα καταχραστεί από τη Χαμάς. Το Ισραήλ δεν επιτρέπει την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα για πάνω από δύο μήνες, γεγονός που έχει προκαλέσει διεθνείς αντιδράσεις και κατηγορίες για χρήση του λιμού ως όπλου.
Η στρατηγική αυτή περιλαμβάνει την αποστολή βοήθειας μέσω ελεγχόμενων διαδρόμων και τη συνεργασία με διεθνείς οργανισμούς για την παρακολούθηση της διανομής. Στόχος είναι να διασφαλιστεί ότι η βοήθεια φτάνει στους πολίτες και όχι σε ένοπλες οργανώσεις.
Αντίκτυπος στους πολίτες και διεθνείς αντιδράσεις για την τακτική του Ισραήλ στη Γάζα
Η εντατικοποίηση των στρατιωτικών επιχειρήσεων έχει προκαλέσει σοβαρές ανθρωπιστικές συνέπειες για τους πολίτες της Γάζας. Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς, πάνω από 52.000 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί από την αρχή της σύγκρουσης, με 2.436 από αυτούς να έχουν χάσει τη ζωή τους από τις 18 Μαρτίου, όταν το Ισραήλ επανεκκίνησε τις επιθέσεις του. Οι επιθέσεις έχουν προκαλέσει εκτεταμένες καταστροφές και εκτοπισμό εκατοντάδων χιλιάδων πολιτών.
Διεθνείς οργανισμοί και κυβερνήσεις έχουν εκφράσει ανησυχία για τις συνέπειες της στρατηγικής αυτής, προειδοποιώντας για τον κίνδυνο διάπραξης εγκλημάτων πολέμου και για την ανάγκη προστασίας των αμάχων. Το Ισραήλ απορρίπτει αυτές τις κατηγορίες και υποστηρίζει ότι οι στρατιωτικές του ενέργειες είναι απαραίτητες για την ασφάλεια της χώρας και την αποτροπή επιθέσεων από τη Χαμάς.
Η κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας παραμένει τεταμένη και αβέβαιη. Η εντατικοποίηση των στρατιωτικών επιχειρήσεων και οι περιορισμοί στην ανθρωπιστική βοήθεια ενδέχεται να οδηγήσουν σε περαιτέρω κλιμάκωση της σύγκρουσης και να επιδεινώσουν τις συνθήκες για τους πολίτες. Η διεθνής κοινότητα καλείται να αναλάβει ενεργό ρόλο στην προώθηση του διαλόγου και στην υποστήριξη των προσπαθειών για μια βιώσιμη ειρηνική λύση.
Γάζα: 19 νεκρούς σε ισραηλινές επιθέσεις, ανακοίνωσε η Χαμάς
Η υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας που πρόσκειται στη Χαμάς, στη Λωρίδα της Γάζας ανακοίνωσε σήμερα τον θάνατο 19 ανθρώπων σε διάφορα ισραηλινά πλήγματα στο βόρειο τμήμα του παλαιστινιακού θύλακα, σύμφωνα με εκπρόσωπό της.
«Οι ομάδες μας εντόπισαν 15 μάρτυρες και 10 τραυματίες, η πλειονότητα των οποίων ήταν γυναίκες και παιδιά, έπειτα από ισραηλινό πλήγμα εναντίον τριών διαμερισμάτων (...) στο βορειοδυτικό τμήμα της πόλης της Γάζας», διευκρίνισε ο Μάχμουντ Μπάσαλ.
Εξάλλου «τέσσερις μάρτυρες και τέσσερις τραυματίες ανασύρθηκαν από σπίτι (...) στην πόλη Μπέιτ Λάχια» στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, πρόσθεσε.
Με πληροφορίες από BBC, dpa