Επιμένει ο Τραμπ για Γροιλανδία: «Δεν αποκλείεται η χρήση βίας»

Επιμένει ο Τραμπ για Γροιλανδία: «Δεν αποκλείεται η χρήση βίας» Facebook Twitter
Φωτ.: Eurokinissi
0

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ άφησε ξανά να πλανάται η απειλή της χρήσης στρατιωτικής βίας αν κρίνει ότι απαιτείται για την προσάρτηση της Γροιλανδίας, επιχειρηματολογώντας στο πλαίσιο εφ’ όλης της ύλης συνέντευξής του στο τηλεοπτικό δίκτυο NBC News που μεταδόθηκε ολόκληρη χθες Κυριακή πως η χώρα του έχει «μεγάλη ανάγκη» το αρκτικό νησί από τη σκοπιά των συμφερόντων εθνικής ασφαλείας.

Ερωτηθείς αν αποκλείει ή όχι τη χρήση στρατιωτικής βίας, απάντησε: «Δεν το αποκλείω. Δεν λέω πως θα το κάνω, αλλά δεν αποκλείω τίποτα».

«Η Γροιλανδία έχει πολύ μικρό πληθυσμό, που θα φροντίσουμε, θα αγαπήσουμε κι όλ’ αυτά. Αλλά τη χρειαζόμαστε για τη διεθνή ασφάλεια», επέμεινε.

Εδώ και μήνες, ο αμερικανός πρόεδρος εκφράζει δημόσια την επιθυμία του η Γροιλανδία να γίνει «τμήμα» των ΗΠΑ, παρότι η νήσος είναι αυτόνομη περιοχή του βασιλείου της Δανίας, και δεν έχει αποκλείσει ποτέ τη χρήση στρατιωτικής βίας για τον σκοπό αυτό.

Κατά τη διάρκεια της πρώτης θητείας του, ο κ. Τραμπ είχε επίσης προκαλέσει εκνευρισμό στην Ευρώπη ρίχνοντας την ιδέα η Ουάσιγκτον να «αγοράσει» το μεγαλύτερο νησί του πλανήτη.

Από γεωγραφική σκοπιά, η Γροιλανδία είναι μέρος της ηπείρου της Βόρειας Αμερικής που εκτείνεται στην Αρκτική. Η πελώρια νήσος χαρακτηρίζεται σημαντική για το παγκόσμιο κλίμα και για τον στρατιωτικό έλεγχο της Αρκτικής.

Θεωρείται επίσης πως έχει πλούσιο υπέδαφος, ιδίως σε σπάνιες γαίες και υδρογονάνθρακες, ενώ από την περιοχή όπου βρίσκονται διέρχονται θαλάσσιες οδοί που προοδευτικά αποκτούν ολοένα μεγαλύτερη σημασία.

Οι κυβερνήσεις τόσο της Γροιλανδίας όσο και της Δανίας δεν σταματούν να απορρίπτουν ξερά τις φιλοδοξίες του 45ου και 47ου προέδρου των ΗΠΑ.

Ο Ντόναλντ Τραμπ επίσης εξέφρασε επανειλημμένα την επιθυμία να δει τον Καναδά να γίνεται η «51η πολιτεία» των ΗΠΑ —χαρακτήριζε μάλιστα τον πρώην πρωθυπουργό του Τζάστιν Τριντό «κυβερνήτη»— κι οι τοποθετήσεις του για το ζήτημα θεωρείται πως έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στο πρόσφατο εκλογικό αποτέλεσμα στη χώρα αυτή, τη νίκη των Φιλελευθέρων του διαδόχου του κ. Τριντό, του Μαρκ Κάρνι, παρότι βρίσκονταν πίσω ως ακόμη και 25 εκατοστιαίες μονάδες στις δημοσκοπήσεις νωρίτερα φέτος.

Στη συνέντευξή του στο NBC News, ο Ρεπουμπλικάνος ξεκαθάρισε πάντως πως δεν εξετάζει τη στρατιωτική επιλογή για την προσάρτηση του Καναδά.

Με πληροφορίες από Reuters

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γάζα: Το Ισραήλ διέταξε τον στρατό να σταματήσει τις επιδρομές - Προετοιμάζονται για το πρώτο στάδιο του σχεδίου Τραμπ

Διεθνή / Γάζα: Το Ισραήλ σταματά τις επιδρομές - Εν αναμονή του πρώτου σταδίου του σχεδίου Τραμπ

Οι IDF δήλωσαν ότι έλαβαν εντολή να προετοιμαστούν για το πρώτο στάδιο του σχεδίου για τον τερματισμό του πολέμου στη Γάζα, μετά τη συμφωνία της Χαμάς να απελευθερώσει ομήρους - Τι περιλαμβάνει το σχέδιο Τραμπ
LIFO NEWSROOM
Γάζα: Αεροπορικώς στην Κωνσταντινούπολη μεταφέρονται 137 ακτιβιστές του στολίσκου ελευθερίας

Διεθνή / Γάζα: Αεροπορικώς στην Κωνσταντινούπολη μεταφέρονται 137 ακτιβιστές του στολίσκου ελευθερίας

Η ισραηλινή οργάνωση που παρέχει νομική υποστήριξη στα μέλη του στολίσκου, Adalah, αναφέρει ότι σε αρκετούς ακτιβιστές αρνήθηκαν πρόσβαση σε δικηγόρο, νερό και φάρμακα
LIFO NEWSROOM
Ζιζέλ Πελικό: Eπιστρέφει στο δικαστήριο μετά τη δίκη που διέλυσε την οικογένειά της και την έκανε σύμβολο

Διεθνή / Ζιζέλ Πελικό: Eπιστρέφει στο δικαστήριο μετά τη δίκη που διέλυσε την οικογένειά της και την έκανε σύμβολο

Ο μοναδικός από τους 51 κατηγορουμένους για τους βιασμούς της, αμφισβήτησε την ποινή του - Τα βίντεο των βιασμών της θα προβληθούν ξανά στο δικαστήριο και η ίδια θα παραστεί ως μάρτυρας αυτή τη φορά
LIFO NEWSROOM
Γάζα: Η αβεβαιότητα και η καχυποψία συνεχίζονται μαζί με τους σφοδρούς ισραηλινούς βομβαρδισμούς

Διεθνή / Γάζα: Η αβεβαιότητα και η καχυποψία συνεχίζονται μαζί με τους σφοδρούς ισραηλινούς βομβαρδισμούς

Παρά το κάλεσμα του Ντόναλντ Τραμπ για τον τερματισμό των βομβαρδισμών και την εντολή που δόθηκε στους IDF για την πρώτη φάση του σχεδίου του Αμερικανού προέδρου, η Γάζα σφυροκοπάται
LIFO NEWSROOM
Η σοκολάτα σε κρίση: Τι συμβαίνει με τη Barry Callebaut - Ποιες οι επιπτώσεις στην παγκόσμια αγορά σοκολάτας

Διεθνή / Η σοκολάτα σε κρίση: Τι συμβαίνει με τη Barry Callebaut - Ποιες οι επιπτώσεις στην παγκόσμια αγορά

Η Barry Callebaut, η μεγαλύτερη εταιρεία χύμα σοκολάτας στον κόσμο, αντιμετωπίζει κρίση λόγω υψηλών τιμών κακάο, αλλαγών στη διοίκηση και διακοπών παραγωγής - Οι αποφάσεις της επηρεάζουν τι θα βρούμε στα ράφια σοκολάτας παγκοσμίως
LIFO NEWSROOM
Η ιστορία της Ρουμέισα Οζτούρκ: Πώς η κυβέρνηση Τραμπ παρακολουθούσε φοιτητές - Η «Tiger Team»

Διεθνή / Η ιστορία της Ρουμέισα Οζτούρκ: Πώς η κυβέρνηση Τραμπ παρακολουθούσε φοιτητές

Η Τουρκάλα φοιτήτρια οδηγήθηκε βιαστικά σε ένα ανεπίσημο όχημα, χωρίς να έχει διαπράξει κανένα έγκλημα, σε μια υπόθεση που αποδείχθηκε προτεραιότητα για την αμερικανική κυβέρνηση
LIFO NEWSROOM