Ούτε οι ντομάτες Μεξικού θα γλιτώσουν από τους δασμούς Τραμπ

Ούτε οι ντομάτες Μεξικού θα γλιτώσουν από τους δασμούς Τραμπ Facebook Twitter
Φωτ: Pixabay
0

Η Ουάσιγκτον ανακοίνωσε χθες Δευτέρα την πρόθεσή της να αποσυρθεί από διμερή συμφωνία με το Μεξικό που επέτρεπε να εισάγονται στην αμερικανική αγορά ντομάτες χωρίς τελωνειακούς δασμούς, μέτρο που θα τεθεί σε εφαρμογή από τα μέσα Ιουλίου και συνεπάγεται την επιβολή επιπρόσθετων δασμών σχεδόν 21%.

«Η συμφωνία δεν επέτρεψε να προστατευτούν οι αμερικανοί παραγωγοί από τις μεξικανικές εισαγωγές με αθέμιτες τιμές», και «το υπουργείο Εμπορίου έχει λάβει πολλά σχόλια» που ζητούσαν οι ΗΠΑ να αποσυρθούν» από αυτήν και η συγκεκριμένη απόφαση «θα επιτρέψει στους αμερικανούς παραγωγούς να ανταγωνίζονται δίκαια», εξήγησε η υπηρεσία διεθνούς εμπορίου (ITA), διεύθυνση του ομοσπονδιακού υπουργείου Εμπορίου, με ανακοίνωση Τύπου.

Παράλληλα, το υπουργείο έχει σκοπό να προχωρήσει στην επιβολή από τη 14η Ιουλίου δασμού 20,91% για να μειωθούν πρακτικές dumping «στις περισσότερες εισαγωγές ντομάτας από το Μεξικό». Σχεδόν όλες οι εξαγωγές του προϊόντος αυτού από το Μεξικό έχουν προορισμό τις ΗΠΑ, σύμφωνα με δεδομένου του αμερικανικού υπουργείου Γεωργίας. Οι μεξικανικές ντομάτες κυμαίνονται από το 76% ως το 98% των διαφορετικών ειδών που εισάγονται στις ΗΠΑ. Σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα, το Μεξικό εξήγαγε το 2023 κάπου 1,8 εκατ. τόνους τομάτας στις ΗΠΑ, με αξία 2,8 δισεκ. δολαρίων (2,4 εκατ. ευρώ). Το Μεξικό έχει μετατραπεί, αφότου επέστρεψε στον Λευκό Οίκο ο Ντόναλντ Τραμπ τον Ιανουάριο, σε βασικό στόχο των τελωνειακών δασμών που θέλει ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος.

Το Μεξικό και ο Καναδάς άλλωστε ήταν οι στόχοι των επιπρόσθετων τελωνειακών δασμών 25% που ανακοινώθηκαν στις αρχές Μαρτίου, καθώς η κυβέρνηση των ΗΠΑ κατηγόρησε τα δυο γειτονικά κράτη πως δεν έκαναν αρκετά για να περιορίσουν την είσοδο μεταναστών χωρίς χαρτιά και φαιντανύλης στην επικράτειά της.

Οι περισσότεροι από τους δασμούς ανεστάλησαν μέχρι νεοτέρας, ωστόσο το Μεξικό πλήττεται επίσης από τους τελωνειακούς δασμούς 25% στον χάλυβα και στο αλουμίνιο και στα οχήματα που εξάγονται στις ΗΠΑ, τομείς με τεράστια σημασία για τη χώρα, όπως και για τον Καναδά.

 
Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ ΓΕΦΥΡΑ ΒΑΛΤΙΜΟΡΗ

Διεθνή / Βαλτιμόρη: Διώξεις στην εταιρεία του πλοίου για την κατάρρευση της γέφυρας

Οι εισαγγελικές αρχές υποστηρίζουν ότι η εταιρεία απέκρυψε κρίσιμες πληροφορίες από τους ερευνητές και δεν ενημέρωσε επαρκώς την αμερικανική ακτοφυλακή για τεχνικά προβλήματα και κινδύνους ασφαλείας στο πλοίο
THE LIFO TEAM
ΜΟΤΖΤΑΜΠΑ ΧΑΜΕΝΕΪ ΙΡΑΝ

Διεθνή / Ιράν: Ο ανώτατος ηγέτης του είναι άφαντος, τη στιγμή που οι διαπραγματευτές τον χρειάζονται περισσότερο

Η απουσία του σύμφωνα με δημοσίευμα της WSJ επηρεάζει τις εσωτερικές ισορροπίες στην Τεχεράνη, καθώς η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία εμφανίζεται διχασμένη ως προς τη στάση στις διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ
THE LIFO TEAM
ΑΡΜΕΝΙΑ ΝΙΚΟΛ ΠΑΣΙΝΙΑΝ ΝΑΓΚΟΡΝΟ ΚΑΡΑΜΠΑΧ ΑΖΕΡΜΠΑΪΤΖΑΝ

Διεθνή / Ο Νικόλ Πασινιάν δήλωσε πως το Ναγκόρνο Καραμπάχ δεν ανήκε στην Αρμενία

Σε μια απρόσμενη παραδοχή, ο Αρμένιος πρωθυπουργός δήλωσε ότι το Ναγκόρνο Καραμπάχ δεν αποτελούσε έδαφος της Αρμενίας και ότι η προσπάθεια για την κατάκτησή του ήταν «ένα μοιραίο λάθος»
THE LIFO TEAM