Κονγκό: Πενήντα ιπποπόταμοι δηλητηριάστηκαν από τη νόσο του άνθρακα

Κονγκό: Πενήντα ιπποπόταμοι δηλητηριάστηκαν από τη νόσο του άνθρακα Facebook Twitter
Φωτογραφία: Pixabay.com
0

Τουλάχιστον 50 ιπποπόταμοι και άλλα μεγάλα ζώα έχουν σκοτωθεί από δηλητηρίαση από άνθρακα στο παλαιότερο εθνικό πάρκο της Αφρικής, δήλωσε ο διευθυντής του.

Φωτογραφίες που κοινοποιήθηκαν από το Εθνικό Πάρκο Virunga στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό δείχνουν τα ακίνητα ζώα να επιπλέουν κατά μήκος του ποταμού Ishasha. Οι υπεύθυνοι του πάρκου λένε ότι άρχισαν να εμφανίζονται για πρώτη φορά την περασμένη εβδομάδα.

Η ακριβής αιτία της δηλητηρίασης των ιπποπόταμων είναι άγνωστη αλλά οι εξετάσεις έχουν επιβεβαιώσει την παρουσία άνθρακα.

Ο διευθυντής του πάρκου Emmanuel De Merode είπε ότι γίνονται εργασίες για την ανάκτηση των ζώων και την ταφή τους για να αποφευχθεί περαιτέρω εξάπλωση του φαινομένου, αλλά ήταν δύσκολο επειδή δεν υπήρχαν εκσκαφείς. «Είναι δύσκολο λόγω έλλειψης πρόσβασης και υλικοτεχνικής υποστήριξης», είπε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

«Έχουμε τα μέσα να περιορίσουμε την εξάπλωση θάβοντας τα ζώα με καυστική σόδα».

Ο ποταμός τρέχει βόρεια προς τη λίμνη Edward, μια από τις μεγάλες λίμνες της Αφρικής, όπου έχουν αναφερθεί περισσότερα νεκρά ζώα, σε τοπικό επίπεδο.

Η νόσος του άνθρακα προκαλείται από τον Bacillus anthracis και μπορεί να είναι θανατηφόρος αλλά συνήθως δεν εξαπλώνεται εύκολα. Επιβιώνει σε μεγάλο βαθμό ως σπόρια που κρύβονται στο χώμα για χρόνια πριν εισέλθει σε ένα ζώο μέσω εισπνοής ή κοπής ή πληγής. Είναι λοιμώδης νόσος που μέχρι τον 20ό αιώνα, ευθυνόταν για εκατοντάδες χιλιάδες θανάτους ανθρώπων και ζώων κάθε χρόνο.

Το Ινστιτούτο του Κονγκό για τη Διατήρηση της Φύσης έχει προειδοποιήσει τους κατοίκους να αποφεύγουν την άγρια ​​ζωή και να βράζουν το νερό από τις τοπικές πηγές πριν το πιουν.

Με έκταση 7.800 τετραγωνικά χιλιόμετρα (3.000 τετραγωνικά μίλια), το Virunga είναι ένα από τα πιο βιολογικά ποικιλόμορφα, αλλά και πιο επικίνδυνα εθνικά πάρκα της Αφρικής. Το πάρκο είναι ένας δημοφιλής τουριστικός προορισμός, αλλά έχει επίσης επηρεαστεί από τη σύγκρουση μεταξύ ομάδων ανταρτών και του στρατού του Κονγκό τα τελευταία χρόνια. Χιλιάδες ένοπλοι στρατιώτες που ανήκουν σε διαφορετικές ομάδες ανταρτών περιφέρονται στη Βιρούνγκα και στις γύρω περιοχές της, μάχονται για τον έλεγχο των πλούσιων πόρων της περιοχής.

Πολλοί δασοφύλακες έχουν πεθάνει προστατεύοντας την άγρια ​​ζωή εκεί. Τις τελευταίες δεκαετίες έχουν γίνει προσπάθειες να αυξηθεί ο αριθμός των ιπποπόταμων στο πάρκο αφού ο πληθυσμός μειώθηκε από πάνω από 20.000, σε μόλις μερικές εκατοντάδες, ως αποτέλεσμα της λαθροθηρίας και του πολέμου.

Με πληροφορίες από BBC

Περιβάλλον
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ακραίος καύσωνας στη Μεσόγειο απειλεί τη θαλάσσια ζωή – Παράλληλες καταστροφές από κακοκαιρία στην Ασία

Περιβάλλον / Ακραίος καύσωνας στη Μεσόγειο απειλεί τη θαλάσσια ζωή – Παράλληλες καταστροφές από κακοκαιρία στην Ασία

Θερμοκρασίες ρεκόρ στη Μεσόγειο προκαλούν ανησυχία για τη θαλάσσια ζωή, ενώ καταρρακτώδεις βροχές και τυφώνες προκαλούν νεκρούς και καταστροφές στη Νότια Κορέα και τη Νοτιοανατολική Ασία
LIFO NEWSROOM
Παγκόσμια έκθεση: 389 εκατ. τόνοι διοξειδίου του άνθρακα από την αλόγιστη καύση φυσικού αερίου το 2024

Περιβάλλον / Παγκόσμια έκθεση: 389 εκατ. τόνοι διοξειδίου του άνθρακα από την αλόγιστη καύση φυσικού αερίου το 2024

Η Παγκόσμια Τράπεζα αποκαλύπτει αύξηση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης από την καύση φυσικού αερίου – Η πρακτική ισοδυναμεί σε ρύπους με το αποτύπωμα της Γαλλίας
LIFO NEWSROOM
Χαμένος παράδεισος: Η κλιματική αλλαγή αλλάζει τα καλοκαίρια στην Ευρώπη

Περιβάλλον / Οι «χαμένοι παράδεισοι» της Ευρώπης: Πώς η κλιματική αλλαγή αλλάζει τα καλοκαίρια μας

Η έντονη ζέστη, οι υψηλές θερμοκρασίες αλλά και οι μακροπρόθεσμες συνέπειες της κλιματικής αλλαγής κάνουν τους πιο περιζήτητους προορισμούς της ηπείρου, τόπους προς αποφυγή
LIFO NEWSROOM
Antinero: Καταγγελία-μαμούθ για το μεγαλύτερο πρόγραμμα δασικής πρόληψης

Ρεπορτάζ / Antinero: Πώς το «μεγαλύτερο πρόγραμμα δασικής πρόληψης» έγινε πεδίο καταγγελιών

Με εκατομμύρια ευρώ να έχουν ήδη διατεθεί, το πρόγραμμα Antinero μπαίνει στο στόχαστρο: 213 φορείς και πολίτες υπέβαλαν αναφορά στην Ε.Ε., αμφισβητώντας τη νομιμότητα και την αποτελεσματικότητά του.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ