Η κυβέρνηση απέναντι στο αναδυόμενο κίνημα τιμωρίας του πολιτικού συστήματος

Η κυβέρνηση απέναντι στο αναδυόμενο κίνημα τιμωρίας του πολιτικού συστήματος Facebook Twitter
Στις περσινές ευρωεκλογές του Ιουνίου του 2024 ο στόχος της Νέας Δημοκρατίας ήταν να μην πέσει κάτω από το «ψυχολογικό» όριο του 30%. Εικονογράφηση: bianka/LIFO
0



ΣΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ
η Νέα Δημοκρατία εξακολουθεί να καταγράφει απώλειες, το ΠΑΣΟΚ χάνει και αυτό από τα κέρδη που είχε μετά τη δεύτερη εκλογή του Νίκου Ανδρουλάκη, το κόμμα της Ζωής Κωνσταντοπούλου καταγράφει αλματώδη άνοδο και ο ΣΥΡΙΖΑ παγιώνεται ως μικρό κόμμα. Άλλο ένα νέο χαρακτηριστικό των τελευταίων ερευνών κοινής γνώμης είναι ότι πολλές εταιρείες μετράνε πλέον και τη δημοφιλία της ακτιβίστριας μητέρας θύματος των Τεμπών, Μαρίας Καρυστιανού, η οποία καταγράφει μεγάλη αποδοχή, καθώς ένα ποσοστό πάνω από 70% των πολιτών έχει θετική γνώμη για εκείνη. Η Μαρία Καρυστιανού, ως πρόσωπο με δημόσιο λόγο, είναι αποδεκτή από ένα μεγάλο κοινό, που την ακούει με θετική προδιάθεση και προέρχεται από όλο το ιδεολογικοπολιτικό φάσμα. 

Όλα τα παραπάνω προβληματίζουν αρκετά το επιτελείο του Μεγάρου Μαξίμου, το οποίο αναζητά τρόπους να διαχειριστεί τη νέα κατάσταση που έχει προκύψει μετά τις διαδηλώσεις για τα Τέμπη και τους ατυχείς κυβερνητικούς χειρισμούς, καθώς ο ανασχηματισμός δεν απέδωσε τα αναμενόμενα.  

Στις περσινές ευρωεκλογές του Ιουνίου του 2024 ο στόχος της Νέας Δημοκρατίας ήταν να μην πέσει κάτω από το «ψυχολογικό» όριο του 30%. Το 28,31% που έλαβε τότε απογοήτευσε, αλλά ερμηνεύτηκε τελικά ως αποτέλεσμα μιας ψήφου διαμαρτυρίας χωρίς ρίσκο, όπως συμβαίνει συχνά στις ευρωεκλογές, με την ελπίδα ότι το επόμενο διάστημα στις δημοσκοπήσεις θα ανέβαιναν ξανά πάνω από το 30%. Σήμερα, με τις τάσεις που καταγράφονται στις πρόσφατες δημοσκοπήσεις, υπάρχει έντονη ανησυχία μήπως στις επόμενες εκλογές η Νέα Δημοκρατία δεν φτάσει ούτε στο 25%. Σε αυτή την περίπτωση θα έχανε ακόμα και το μπόνους των εδρών που παίρνει το πρώτο κόμμα (όταν λαμβάνει τουλάχιστον 25% επί των έγκυρων ψήφων), οπότε αυτές θα κατανέμονταν αναλογικά. Με αυτά τα δεδομένα, επεκτείνεται κι άλλο η ρευστότητα του πολιτικού σκηνικού και κανείς δεν μπορεί να έχει βεβαιότητες για την επόμενη μέρα ή την επόμενη κυβέρνηση. 

Στο ΠΑΣΟΚ και στον ΣΥΡΙΖΑ ορισμένοι θεωρούν πως το κόμμα της Ζωής Κωνσταντοπούλου σύντομα θα ξεφουσκώσει. Η ίδια, ωστόσο, σε πρόσφατες δημοσκοπήσεις αναδεικνύεται η πιο δημοφιλής αρχηγός και το δεύτερο καταλληλότερο πρόσωπο για τη θέση του πρωθυπουργού, ενώ φαίνεται να κερδίζει ψηφοφόρους από αριστερά και από δεξιά. 

Δεν είναι όμως μόνο αυτό. Η κατάσταση αυτή αυξάνει την απογοήτευση και τις γκρίνιες και μέσα στο κόμμα της Νέας Δημοκρατίας, καθώς οι βουλευτές, που ενδιαφέρονται μόνο για την επανεκλογή τους, αντιλαμβάνονται ότι, χωρίς το μπόνους, η κοινοβουλευτική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας θα αποδεκατιστεί στις επόμενες εκλογές. Οπότε, εάν δεν ανατραπεί πολύ σύντομα αυτή η καθοδική δημοσκοπική πορεία, ορισμένοι θα αρχίσουν τους υπολογισμούς (ειδικά στη βόρεια Ελλάδα) μήπως τους συμφέρει να μεταπηδήσουν σε κάποιο μικρότερο κόμμα, εάν αυτό τους εξασφαλίζει περισσότερες πιθανότητες επανεκλογής. 

Το Μέγαρο Μαξίμου άρχισε ήδη ξανά τα «μπαλώματα» προκειμένου να κλείσει τις τρύπες. Ο Αρίστος Δοξιάδης, παρότι επιλέχθηκε ως τεχνοκράτης, δεν αντικαταστάθηκε από έναν άλλον τεχνοκράτη, αλλά από τον πρώτο σε ψήφους βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας στην Α’ Θεσσαλονίκης, Σταύρο Καλαφάτη

Η κυβέρνηση αναζητά επειγόντως θέματα για να αλλάξει η ατζέντα και να μπουν στο περιθώριο τα Τέμπη. Οι επίορκοι δημόσιοι υπάλληλοι και οι επιθεωρήσεις της υπουργού Πολιτισμού, Λίνας Μενδώνη, εξυπηρετούν αυτή την κυβερνητική στρατηγική. 

Το Μέγαρο Μαξίμου προσπαθεί να δημιουργήσει επίσης ένα κλίμα οικονομικής ανάτασης με την ανακοίνωση της αύξησης του κατώτατου μισθού από την 1η Απριλίου, η οποία θα είναι περίπου 35 ευρώ τον μήνα και σίγουρα δεν μπορεί να καλύψει την ανεξέλεγκτη ακρίβεια των τελευταίων ετών, ούτε να μειώσει αισθητά το μεγάλο χάσμα με τις ευρωπαικές χώρες.  

Η αύξηση αυτή όμως θα παρασύρει προς τα πάνω και τον εισαγωγικό μισθό των δημοσίων υπαλλήλων, με αποτέλεσμα να δουν και αυτοί μικρές αυξήσεις των 30 ευρώ. Οι δημόσιοι υπάλληλοι παραμένουν απογοητευμένοι, καθώς θεωρούν ότι, παρά τις διακηρύξεις όλων των κυβερνήσεων περί εξόδου από τα μνημόνια, εκείνοι εξακολουθούν να βρίσκονται σε καθεστώς μνημονίου (όπως και οι συνταξιούχοι και άλλοι τομείς βέβαια), καθώς το αίτημά τους για επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού δεν υπάρχει προοπτική να ικανοποιηθεί, παρά τα πλεονάσματα. Τα κυβερνητικά στελέχη υποστηρίζουν ότι αξιοποιούν το μέγιστο των δυνατοτήτων που υπάρχουν, με κόκκινη γραμμή τη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας, η οποία δεν πρέπει να διακινδυνεύσει. 

Στο μεταναστευτικό η κυβέρνηση προσπαθεί να πείσει ότι με τον Μάκη Βορίδη θα ασκήσει μια πιο αυστηρή μεταναστευτική πολιτική, με την οποία θα περιορίσει τις παράνομες αφίξεις και θα αυξήσει τη νόμιμη μετανάστευση, καθώς οι ανάγκες για εργατικό δυναμικό είναι μεγάλες. Όλα αυτά τα λέει χρησιμοποιώντας όμως διπλή γλώσσα. Από τη μία εμφανίζεται αυστηρή, για να ικανοποιήσει το παραδοσιακό κοινό της, από την άλλη μιλά για ανθρωπιστική πολιτική που οφείλει να ακολουθήσει, καθώς οι δηλώσεις αυτές φτάνουν και στην Ε.Ε., για την οποία αυστηροποίηση της μεταναστευτικής πολιτικής σημαίνει να στέλνονται οι μετανάστες που δεν θέλουν οι χώρες του Βορρά πίσω στην Ελλάδα και την Ιταλία. Όλα αυτά τα έχει ξαναπεί η κυβέρνηση και τα λέει σταθερά κάθε φορά που αλλάζει ο υπουργός, ωστόσο τα προβλήματα στη μεταναστευτική πολιτική παραμένουν και επεκτείνονται σε πολλούς τομείς. 

Το θέμα της απονομής της δικαιοσύνης αλλά και της εκλογής της ηγεσίας της, μαζί με τη θεσμοθετημένη ατιμωρησία των υπουργών, είναι ένα ζήτημα που απασχολεί επίσης την κυβέρνηση. Παρότι έχουν καταφέρει να μετατοπίσουν τα Τέμπη από πρώτο θέμα που ήταν στην ατζέντα της επικαιρότητας, γνωρίζουν (και από τις δικές τους μετρήσεις της κοινής γνώμης) ότι αυτά εξακολουθούν να ενδιαφέρουν τους πολίτες και με οποιαδήποτε αφορμή μπορεί να φουντώσουν ξανά ανά πάσα στιγμή. Για τον λόγο αυτό μελετάνε σοβαρά μια νέα αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών και την έναρξη της διαδικασίας αναθεώρησης του Συντάγματος τους επόμενους μήνες. 

Η δημοσκοπική άνοδος του κόμματος της Ζωής Κωνσταντοπούλου και η παράλληλη πτώση του ΠΑΣΟΚ –που θα μπορούσε, θεωρητικά, να αποτελέσει την εναλλακτική πρόταση στη ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη– αντιμετωπίστηκε αρχικά ως ένα βολικό σενάριο που θα συσπείρωνε τους ψηφοφόρους του κυβερνώντος κόμματος και θα συνέβαλε στην εδραίωση του διλήμματος «Μητσοτάκης ή χάος». Στην πράξη, ωστόσο, αυτό φαίνεται να μη λειτουργεί, αλλά αντιθέτως να πυροδοτεί την έξαρση μιας νέας αντισυστημικότητας με τιμωρητικά χαρακτηριστικά.

Στο ΠΑΣΟΚ και στον ΣΥΡΙΖΑ ορισμένοι θεωρούν πως το κόμμα της Ζωής Κωνσταντοπούλου σύντομα θα ξεφουσκώσει. Η ίδια, ωστόσο, σε πρόσφατες δημοσκοπήσεις αναδεικνύεται η πιο δημοφιλής αρχηγός και το δεύτερο καταλληλότερο πρόσωπο για τη θέση του πρωθυπουργού, ενώ φαίνεται να κερδίζει ψηφοφόρους από αριστερά και από δεξιά. 

Σενάρια για ίδρυση κόμματος κυκλοφορούν και για τη Μαρία Καρυστιανού, τα οποία η ίδια διέψευσε. Αρκετοί πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν, πάντως, ότι αν προχωρούσε στην ίδρυση πολιτικού φορέα, θα ήταν περίπου βέβαιη η επιτυχία της. Η άνοδος της Πλεύσης Ελευθερίας και η μεγάλη δημοτικότητα της Μαρίας Καρυστιανού φαίνεται να έχουν ανησυχήσει και τον Αλέξη Τσίπρα, που μελετά την επίσπευση της επιστροφής του, παρότι το πλαίσιο εξακολουθεί να μην είναι ευνοϊκό. 

Η κυβέρνηση γνωρίζει ότι οι περισσότεροι ψηφοφόροι της την ψήφισαν για να επανέλθει ένα είδος κανονικότητας στη χώρα, όπως την είχε ο καθένας στον νου του. Αυτό που είδαν όμως, ειδικά μετά τα Τέμπη, οπωσδήποτε δεν είναι η κανονικότητα που ήθελαν, όπως και αν την εννοούσαν. Από δικά της λάθη η κυβέρνηση (με τη συμβολή κομμάτων της αντιπολίτευσης) έχει ενισχύσει ένα κίνημα τιμωρίας του πολιτικού συστήματος που αναδύεται τους τελευταίους μήνες. Αυτή φαίνεται πως θα είναι η πολιτική μάχη που θα δοθεί το επόμενο διάστημα, με απρόβλεπτη έκβαση. 

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO.

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

tsafos

Βασιλική Σιούτη / Η αντιπολίτευση ζητά κι άλλη αποπομπή μετά τον Δοξιάδη

Το θέμα του Αρίστου Δοξιάδη μοιάζει να κλείνει με την παραίτησή του, η αντιπολίτευση όμως τώρα ζητά την αποπομπή και του υφυπουργού Ενέργειας, Νίκου Τσάφου, στην οποία θα επιμείνει. 
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Τι ήθελε και τι πέτυχε με τον ανασχηματισμό ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Βασιλική Σιούτη / Τι ήθελε και τι πέτυχε με τον ανασχηματισμό ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Το Μέγαρο Μαξίμου πόνταρε στο επικοινωνιακό φρεσκάρισμα της κυβέρνησης, αλλά, αντί γι’ αυτό, βρέθηκε να αντιμετωπίζει νέες κρίσεις που προέκυψαν από τον ανασχηματισμό.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι αλλαγές που φέρνουν στο μεταναστευτικό η πρόσφατη απόφαση της Λειψίας και η νέα πολιτική του Μερτς/ Μεταναστευτικό: Από τη Μέρκελ στον Μερτς και η αλλαγή που φέρνει η απόφαση της Λειψίας

Βασιλική Σιούτη / Μεταναστευτικό: Πώς επηρεάζει την Ελλάδα η αλλαγή πολιτικής της Γερμανίας;

Μετά την εκλογή του Φρίντριχ Μερτς, η Γερμανία αυστηροποιεί τη μεταναστευτική πολιτική της και αναζητά τρόπους για να εξαιρεθεί από την υποχρέωση εφαρμογής της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, ώστε να μην κάνει δεκτά νέα αιτήματα ασύλου.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Becca Bloom: Γιατί θεοποιούμε τις ζάπλουτες; 

Οπτική Γωνία / Becca Bloom: Γιατί θεοποιούμε τις ζάπλουτες ενώ δεν έχουμε να φάμε;

Αν νομίζετε ότι η επίδειξη πλούτου προκαλεί σήμερα κοινωνική κατακραυγή, πλανάστε. Άνθρωποι που δυσκολεύονται οικονομικά, αντί να βιώσουν ταξική αφύπνιση, βλέποντας πώς ζει η δισεκατομμυριούχος σταρ του TikTok, θέλουν να μάθουν τα πάντα γι' αυτήν.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ανήλικοι στην πρώτη γραμμή: Το νέο πρόσωπο της ακροδεξιάς στη Θεσσαλονίκη

Ελλάδα / 13χρονα παιδιά σε νεοναζιστικές συμμορίες: Πώς φτάσαμε εδώ;

Όλο και περισσότεροι έφηβοι και νέοι φαίνεται να γοητεύονται από ακροδεξιές ιδεολογίες. Τι σηματοδοτεί η έκρηξη αυτού του επικίνδυνου φαινομένου; Μιλά στη LiFO ο καθηγητής Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ, Άρης Στυλιανού.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
« Βρίσκω πολύ πιθανό να δούμε κάποια στιγμή μη λευκό Πάπα»

Οπτική Γωνία / «Βρίσκω πολύ πιθανό να δούμε κάποια στιγμή μη λευκό Πάπα»

Ο επίκουρος καθηγητής Φιλοσοφίας της Θρησκείας της Θεολογικής Σχολής του ΕΚΠΑ και διδάκτορας των πανεπιστημίων Βοστώνης και Λουβέν Χαράλαμπος Βέντης μιλά για την εκλογή του νέου Πάπα, την «επιστροφή» της θρησκείας και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν σήμερα η Καθολική και η Ορθόδοξη Εκκλησία.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Η αντιπολίτευση που υποδύεται πως δεν καταλαβαίνει…

Οπτική Γωνία / Η αντιπολίτευση που υποδύεται πως δεν καταλαβαίνει

Την τελευταία δεκαετία, όλα σχεδόν έχουν αλλάξει στην ελληνική κοινωνία, ιδιαίτερα σε εκείνο το κομμάτι της που βρισκόταν παραδοσιακά και ιστορικά απέναντι στη συντηρητική παράταξη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΕΛΑΚΗΣ
Επίδομα ανεργίας: Όταν το κράτος αποφασίζει πως θα το ξοδέψεις

Ρεπορτάζ / Επίδομα ανεργίας: Όταν το κράτος αποφασίζει πώς θα το ξοδέψεις

Η απόφαση της κυβέρνησης να καταβάλλεται το επίδομα ανεργίας και άλλες κοινωνικές παροχές σε προπληρωμένη κάρτα, με πλαφόν 50% στην ανάληψη μετρητών, προκαλεί την αγανάκτηση των δικαιούχων. Σχολιάζουν στη LIFO άνεργοι πολίτες, ο γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ και εκπρόσωποι κλάδων που πλήττονται.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
«Empty the Tanks»: Σώστε τα δελφίνια!

Ρεπορτάζ / «Empty the Tanks»: Πότε θα σταματήσει η αιχμαλωσία των δελφινιών;

Η παγκόσμια καμπάνια «Empty the Tanks» εναντιώνεται στην αιχμαλωσία και την εκμετάλλευση των δελφινιών. Πώς εκφράζεται η κινητοποίηση στην Ελλάδα και ποια η τύχη των δελφινιών του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου; Μιλούν στη LIFO εκπρόσωποι οργανώσεων, αλλά και ο ιδρυτής του Αττικού Πάρκου.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Υψηλοί τόνοι για τα Τέμπη, χαμηλοί για τα ελληνοτουρκικά 

Οπτική Γωνία / Υψηλοί τόνοι για τα Τέμπη, χαμηλοί για τα ελληνοτουρκικά 

Τα Τέμπη συνεχίζουν να πυροδοτούν εντάσεις μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, αντιθέτως στα ελληνοτουρκικά και στο θέμα της πώλησης των Eurofighter στην Τουρκία που απασχόλησε την επικαιρότητα, η κριτική για τη στάση της κυβέρνησης από το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ είναι σε χαμηλούς τόνους.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Οδός Βύρωνος: Ένας δρόμος-ντροπή για τον δημόσιο χώρο

Aθήνα / Οδός Βύρωνος: Ένας δρόμος-ντροπή για τον δημόσιο χώρο

Τα πεζοδρόμια στην καρδιά της πόλης έχουν παραδοθεί στα τουριστικά καταστήματα, αποκλείοντας τους πιο ευάλωτους πολίτες, ενώ η Αθήνα χάνει τον βασικό λόγο ύπαρξής της: να είναι μια πόλη για ανθρώπους.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΠΕΞ Έχετε «επιστροφή φόρου»: Οι συχνότερες περιπτώσεις phishing

Οπτική Γωνία / «Έχετε επιστροφή φόρου, πατήστε εδώ»: Πώς να γλιτώσεις από το phishing

Παραπλανητικά μηνύματα, αποκάλυψη προσωπικών δεδομένων, χακάρισμα τραπεζικών λογαριασμών. Το phishing είναι πιο συχνό και πολύ πιο επικίνδυνο πιο επικίνδυνο απ' ό,τι νομίζουμε. Μιλά στη LiFO ο καθηγητής Κυβερνοασφάλειας στο Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Πειραιώς και επικεφαλής της Εθνικής Ομάδας Κυβερνοασφάλειας, Χρήστος Ξενάκης.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Το χρονικό των χαμένων βίντεο των Τεμπών

Οπτική Γωνία / Το χρονικό των χαμένων βίντεο των Τεμπών

Η υπόθεση των χαμένων βίντεο των Τεμπών αναδεικνύει, για ακόμη μία φορά, λανθασμένους χειρισμούς που έγιναν σε κρίσιμες φάσεις της ανακριτικής διαδικασίας, αφήνοντας πλήθος αναπάντητων ερωτημάτων.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
ΕΠΕΞ Ιλιρίντα Μουσαράι: «Ο πατέρας μου κατάφερε φέτος για πρώτη φορά να ψηφίσει και να αισθανθεί πολίτης όχι στην Ελλάδα, όπου ζει εδώ και τριάντα χρόνια, αλλά στην Αλβανία»

Πολιτική /  Ιλιρίντα Μουσαράι: «Η Αλβανία δεν είναι η “Κολομβία της Ευρώπης”»

Με αφορμή τις αλβανικές κοινοβουλευτικές εκλογές της 11ης Μαΐου, μία επίκαιρη συζήτηση με την Ιλιρίντα Μουσαράι, την αλβανικής καταγωγής πολιτική επιστήμονα και υποψήφια διδάκτορα στο Τμήμα Κοινωνιολογίας του ΕΚΠΑ.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΠΕΞ Πόσο κοστίζει σήμερα το μεγάλωμα ενός παιδιού στην Ελλάδα;

Ρεπορτάζ / Είσαι γονιός στην Ελλάδα; Θα γονατίσεις οικονομικά

Πόσο κοστίζει το μεγάλωμα ενός παιδιού στην Ελλάδα και πώς σχετίζεται με το δημογραφικό προβλημα; Τα έξοδα ξεκινούν από τη βρεφική ηλικία και αυξάνονται σταδιακά. Τι αναφέρουν οι ίδιοι οι γονείς, τι συμβουλεύουν οι ειδικοί επιστήμονες και τι μέτρα έχει λάβει η κυβέρνηση;
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Φυλακές Κορυδαλλού: Πότε θα πάνε στον Ασπρόπυργο και ποιο είναι το σχέδιο για την τύχη των παλιών κτιρίων

Ρεπορτάζ / Πότε θα φύγουν τελικά οι φυλακές από τον Κορυδαλλό;

Η απομάκρυνση των φυλακών Κορυδαλλού και η μεταφορά τους στον Ασπρόπυργο αποτελεί πάγιο αίτημα της τοπικής κοινωνίας και είναι ένα έργο βαρύνουσας σημασίας. Πότε θα γίνει η μετεγκατάστασή τους και πώς θα αξιοποιηθούν τα παλιά κτίρια;
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ