Τι ήθελε και τι πέτυχε με τον ανασχηματισμό ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Τι ήθελε και τι πέτυχε με τον ανασχηματισμό ο Κυριάκος Μητσοτάκης Facebook Twitter
Η ορμή που ανέμενε ο πρωθυπουργός ότι θα έδινε ο ανασχηματισμός στην κυβέρνηση για να επανεκκινήσει δεν κράτησε τελικά ούτε ένα 24ωρο. Εικονογράφηση: bianka/ LIFO
0


Ο ΑΝΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ
 που πραγματοποιήθηκε στον απόηχο των μεγάλων διαδηλώσεων για τα Τέμπη είχε σκοπό να σταματήσει την καθοδική πορεία της ΝΔ που κατέγραφαν οι δημοσκοπήσεις, να συσπειρωθεί η εκλογική βάση και να διευθετηθούν ορισμένες εκκρεμότητες. Η ορμή, όμως, που ανέμενε ο πρωθυπουργός ότι θα έδινε ο ανασχηματισμός στην κυβέρνηση για να επανεκκινήσει δεν κράτησε τελικά ούτε ένα 24ωρο, καθώς πολλά πήγαν στραβά από τις πρώτες ώρες.

Ο πρωθυπουργός με τον ανασχηματισμό της κυβέρνησής του προσδοκούσε να κατευνάσει την κοινή γνώμη για το ζήτημα των Τεμπών και να δείξει ότι σέβεται τα αιτήματα της κοινωνίας που διαδήλωσε μαζικά πριν από λίγες μέρες. Για τον λόγο αυτό θυσίασε τον υπουργό Μεταφορών, Χρήστο Σταϊκούρα. Η αποπομπή του είχε προαναγγελθεί ανεπισήμως και ήταν από καιρό αναμενόμενη. Στο Μέγαρο Μαξίμου θεωρούσαν ότι ο Χρ. Σταϊκούρας «δεν έκανε αρκετά για να αναδείξει το έργο που έχει γίνει για τον Σιδηρόδρομο». Μερικοί συνεργάτες του πρωθυπουργού, σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, υποστήριζαν ότι ο κόσμος κατέβηκε στους δρόμους επειδή δεν ήξερε το έργο που είχε κάνει η κυβέρνηση στον σιδηρόδρομο. Μία άλλη κριτική που δεχόταν ο Χρ. Σταϊκούρας ήταν ότι ο ίδιος δεν έκανε αρκετά, επικοινωνιακά, για να μαζέψει το θέμα των Τεμπών ώστε να μην προκληθούν αντιδράσεις. Το τελευταίο διάστημα, που είχε υποχρεωθεί να βγαίνει στα ραδιοτηλεοπτικά μέσα, διατηρούσε πολύ πιο χαμηλούς τόνους από άλλους υπουργούς που έβγαιναν στα ΜΜΕ για τα Τέμπη, όπως ο Άδωνις Γεωργιάδης και ο Μάκης Βορίδης, οι οποίοι κατέβαζαν τη σκληρή γραμμή, και ήταν αρκετά πιο προσεκτικός με τις δημόσιες δηλώσεις του απέναντι στη δικαστική διερεύνηση. Ο Χρ. Σταϊκούρας δεν αρνήθηκε ότι μπορεί να υπήρχε κάποιο άγνωστο εύφλεκτο φορτίο και ήταν επιφυλακτικός για τις ευθύνες της Hellenic Train, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν και συνέπειες, αν αποδειχθούν κάποιες σοβαρές ευθύνες. 

Ο ίδιος ο Μάκης Βορίδης λέγεται ότι προτιμούσε να είναι στο Μέγαρο Μαξίμου, που είναι το κέντρο λήψης όλων των αποφάσεων, και όχι στο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, στο οποίο πήγε με βαριά καρδιά. Η τοποθέτησή του στο συγκεκριμένο υπουργείο αποτελεί ένα ρίσκο και για τον ίδιο και για την κυβέρνηση. 

Ο πρωθυπουργός, πέρα από τον κατευνασμό της κοινής γνώμης για τα Τέμπη, επιδίωξε και ορισμένους άλλους σκοπούς με τον ανασχηματισμό και τα νέα πρόσωπα που έφερε, όπως το να συγκρατήσει τους φιλελεύθερους κεντρώους ψηφοφόρους και να στείλει ένα μήνυμα στον επιχειρηματικό τομέα ότι η κυβέρνηση θα είναι φιλική μαζί του. Αυτό εξυπηρετούσε η τοποθέτηση του Αρίστου Δοξιάδη, ο οποίος ήταν προσωπική επιλογή του πρωθυπουργού. Σήμερα, το Μέγαρο Μαξίμου υποστηρίζει ότι δεν γνώριζε όσα δημοσιοποιήθηκαν λίγες ώρες μετά την ορκωμοσία του και εκτιμούν ότι με την απομάκρυνσή του το ζήτημα έκλεισε. Αυτό που σίγουρα δεν περίμεναν ήταν την επίθεση που εξαπέλυσε ο ΣΥΡΙΖΑ εναντίον του Αρίστου Δοξιάδη. Αυτός ήταν ένας αιφνιδιασμός που δεν είχαν προβλέψει, καθώς εκτιμούσαν ότι η περίπτωση του θα συμπεριλαμβανόταν στα πρόσωπα που η Κουμουνδούρου έχει στο απυρόβλητο. 

Τι ήθελε και τι πέτυχε με τον ανασχηματισμό ο Κυριάκος Μητσοτάκης Facebook Twitter
Η τοποθέτηση του Αρίστου Δοξιάδη ήταν προσωπική επιλογή του πρωθυπουργού. Φωτ.: Eurokinissi

Η συσπείρωση της κομματικής βάσης επιδιώκεται κυρίως με την ανάδειξη δύο νεότερων, αλλά αγαπητών και δημοφιλών στελεχών της ΝΔ, του Χρίστου Δήμα και του Κωνσταντίνου Κυρανάκη, και με την ενσωμάτωση σε ρόλο υφυπουργών πολλών διαφωνούντων.  

Η τοποθέτηση του Μάκη Βορίδη στο υπουργείο Μετανάστευσης, παρότι λέγεται ότι προέκυψε από καραμπόλα, αποφασίστηκε τελικά με την προσδοκία να ικανοποιήσει την πιο δεξιά πτέρυγα της ΝΔ, ώστε να σταματήσουν από εκεί οι απώλειες. Ωστόσο, οι δεξιοί ψηφοφόροι που έχουν εγκαταλείψει τη ΝΔ για να κατευθυνθούν σε πιο δεξιά κόμματα ή παραμένουν στην γκρίζα ζώνη δεν θα επιστρέψουν λόγω του Μάκη Βορίδη, τον οποίο θεωρούν «ενσωματωμένο» και ποτέ δεν έχαιρε της ιδιαίτερης εμπιστοσύνης της παραδοσιακής βάσης της ΝΔ. Αντιθέτως, η τοποθέτηση του Βορίδη στο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής προβληματίζει αρνητικά, ακόμα και για τον συμβολισμό της λόγω του ακροδεξιού παρελθόντος του, τους φιλελεύθερους ψηφοφόρους. Ο ίδιος ο Μάκης Βορίδης λέγεται ότι προτιμούσε να είναι στο Μέγαρο Μαξίμου, που είναι το κέντρο λήψης όλων των αποφάσεων, και όχι στο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, στο οποίο πήγε με βαριά καρδιά. Αντιλαμβάνεται προφανώς ότι δεν θα μπορέσει να υλοποιήσει την (αντι)μεταναστευτική πολιτική που υπερασπίζεται και ότι θα γίνει στόχος επικρίσεων και από τους δεξιούς και από τους φιλελεύθερους. Η τοποθέτηση του Βορίδη στο συγκεκριμένο υπουργείο αποτελεί ένα ρίσκο και για τον ίδιο και για την κυβέρνηση. 

Ο πρωθυπουργός με τον ανασχηματισμό των Τεμπών επιχείρησε να διευθετήσει μερικά ακόμα ζητήματα, όπως το να προωθήσει τον Κωστή Χατζηδάκη, έναν πιστό πολιτικό φίλο της οικογένειας Μητσοτάκη επί πολλές δεκαετίες, στη θέση Νο2 της κυβέρνησης. Αναβάθμισε επίσης και τον φιλόδοξο Κυριάκο Πιερρακάκη, δίνοντας και σε εκείνον ένα προβάδισμα για την επόμενη μέρα. Η προώθηση του Κ. Χατζηδάκη και του Κ. Πιερρακάκη έχει ως αποτέλεσμα, όχι τυχαία, να υποβαθμίζεται κατά κάποιον τρόπο ο ρόλος του Νίκου Δένδια. Στην οικονομία, ωστόσο, το πεδίο θα είναι αρκετά απαιτητικό το επόμενο διάστημα, καθώς οι πολίτες, έχοντας απολέσει την εμπιστοσύνη τους συνολικά στο πολιτικό σύστημα, περιμένουν να δουν το αντίκρισμα του οικονομικού success story που παρουσιάζει η κυβέρνηση στη δική τους ζωή, κάτι που ως τώρα δεν βλέπουν. 

Στο υπουργείο Εξωτερικών ο πρωθυπουργός διατήρησε την ίδια πολιτική ηγεσία, η οποία δεν είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στην κομματική βάση της ΝΔ, και έχει δεχτεί πολλές φορές τα βέλη των καραμανλικών και των σαμαρικών. Οι πρόσφατες δηλώσεις του καθηγητή-συνομιλητή του πρωθυπουργού, πρώην υφυπουργού Εξωτερικών, Χρήστου Ροζάκη, πως η Ελλάδα απεμπόλησε κυριαρχικά δικαιώματά της στην Κάσο εξαιτίας των χειρισμών της στο θέμα της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας-Κύπρου, έχει δημιουργήσει ένα σοβαρό πρόβλημα και έχει αναστατώσει και εσωτερικά τη ΝΔ. Λόγω άλλων θεμάτων που κυριαρχούν στην επικαιρότητα το θέμα αυτό δεν αναδείχθηκε ιδιαίτερα, αλλά δύσκολα δεν θα το βρουν μπροστά της η κυβέρνηση και η ηγεσία του υπουργείου το επόμενο διάστημα. 

Τι ήθελε και τι πέτυχε με τον ανασχηματισμό ο Κυριάκος Μητσοτάκης Facebook Twitter
Ο πρωθυπουργός αναβάθμισε επίσης και τον φιλόδοξο Κυριάκο Πιερρακάκη, δίνοντας και σε εκείνον ένα προβάδισμα για την επόμενη μέρα. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Ο Θοδωρής Λιβάνιος και η Λίνα Μενδώνη είναι από τους σταθερούς υπουργούς της κυβέρνησης και από τους οποίους ο πρωθυπουργός είναι ιδιαίτερα ικανοποιημένος, καθώς θεωρεί ότι πετυχαίνουν σε ό,τι αναλαμβάνουν. 

Ο Άδωνις Γεωργιάδης παρέμεινε στο υπουργείο Υγείας, παρά τη μεγάλη λαϊκή δυσαρέσκεια που υπάρχει για την υγεία και καταγράφεται ξεκάθαρα στις δημοσκοπήσεις. Στο υπουργείο Παιδείας τοποθετήθηκε η Σοφία Ζαχαράκη, μία χαμηλών τόνων πρώην συνεργάτιδα του πρωθυπουργού, η οποία ωστόσο δεν έχει να επιδείξει κάποιο έργο ως τώρα, αλλά η αναβάθμιση της δημόσιας παιδείας δεν είναι στις προτεραιότητες της κυβέρνησης. Παρόμοια είναι η κατάσταση και στο υπουργείο Ανάπτυξης και Εργασίας, από τα οποία το Μαξίμου δεν περιμένει πολλά. 

Το δημογραφικό, που θεωρείται από πολλούς ως το σοβαρότερο πρόβλημα της χώρας και μέχρι τώρα η κυβέρνηση δεν έχει καταφέρει να παρουσιάσει κάποιο θετικό αποτέλεσμα, αντιθέτως καταγράφει αρνητικό ρεκόρ στις γεννήσεις, ανατέθηκε στη Δόμνα Μιχαηλίδου, με την επισήμανση του Μεγάρου Μαξίμου ότι η ίδια θα φέρει σύντομα στον κόσμο το πρώτο της παιδί. Πέρα από τις εύλογες αντιδράσεις που προκάλεσε η συγκεκριμένη επισήμανση (ειδικά μετά το «πήγαινε κάνε κανένα παιδί» του βουλευτή Κυριαζίδη), η κυρία Μιχαηλίδου δεν έχει ούτε αυτή να παρουσιάσει κάποιο ιδιαίτερο έργο από τα προηγούμενα ευκολότερα κυβερνητικά καθήκοντα που της είχαν ανατεθεί. Ο πρωθυπουργός την είχε βγάλει από την προηγούμενη κυβέρνηση, καθώς δεν ήταν ικανοποιημένος από την απόδοσή της, αλλά τώρα αναλαμβάνει να αντιμετωπίσει το μεγαλύτερο πρόβλημα της χώρας. 

Το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης ήταν ίσως το μοναδικό υπουργείο στο οποίο δεν ήθελε να πάει κανείς και το αναλαμβάνει ο Γιάννης Κεφαλογιάννης, ο οποίος θα δοκιμαστεί σκληρά σε λίγους μήνες. Ο Σταύρος Παπασταύρου, που είχε παραιτηθεί-αποπεμφθεί πέρσι, μετά τη δημοσιοποίηση μιας συνάντησης που είχε με τον επιχειρηματία Βαγγέλη Μαρινάκη, επανέρχεται και τοποθετείται στο κρίσιμο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Θα έχει να διαχειριστεί, μεταξύ άλλων, το καυτό, έτσι όπως έχει εξελιχθεί, ζήτημα της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας-Κύπρου. Η τοποθέτηση του τεχνοκράτη Νίκου Τσάφου στο υπουργείο αυτό έχει προκαλέσει επίσης προβλήματα, με την αντιπολίτευση να ζητά την αποπομπή του λόγω του ότι πριν γίνει σύμβουλος του πρωθυπουργού είχε αποκαλέσει τα κατεχόμενα, Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου. Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και ο Γιώργος Φλωρίδης παρέμειναν επίσης ακλόνητοι όπως και ο Άκης Σκέρτσος, ο στενότερος ίσως συνεργάτης του πρωθυπουργού. 

Στο επιτελείο του Μεγάρου Μαξίμου δεν έχουν ανακοινωθεί αλλαγές ως τώρα και δεν είναι γνωστό αν ο πρωθυπουργός θα τα διατηρήσει όλα ως είχαν. Εκεί είναι, πάντως, που λαμβάνονται όλες οι αποφάσεις, οι οποίες θα κρίνουν την πορεία της κυβέρνησης και το εάν θα καταφέρει να ανακάμψει στον χρόνο που έχει στη διάθεσή της ή όχι. 

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO. 

Το νέο τεύχος της LiFO δωρεάν στην πόρτα σας με ένα κλικ.

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ένα ελληνο-αλβανικό ανήκειν εν τη γενέσει;

Guest Editors / Μεταξύ ελληνικότητας και αλβανικότητας 

Μια έρευνα επιβεβαιώνει ότι η αλβανική μετανάστευση στην Ελλάδα αναδιαμορφώνει ριζικά τις έννοιες της ταυτότητας και του ανήκειν, αποκαλύπτοντας τις προκλήσεις και τις προοπτικές αυτής της νέας πραγματικότητας.
ΙΛΙΡΙΝΤΑ ΜΟΥΣΑΡΑΙ
ΕΠΕΞ Ο μυστηριώδης κύριος Sweetman και η απίθανη ιστορία του σκοτεινού οξυγόνου

Περιβάλλον / Ο μυστηριώδης κύριος Sweetman και η απίθανη ιστορία του σκοτεινού οξυγόνου

Άνοιξε ένα νέο κεφάλαιο για τη θαλάσσια ζωή και μπλόκαρε, έστω προσωρινά, τα σχέδια για εξορύξεις στον ανεξερεύνητο βυθό. Ο Andrew Sweetman μιλά στη LiFO για την έρευνα που έγινε απροσδόκητα viral και συγκρούστηκε με κολοσσούς, πολιτικές αποφάσεις και… το TikTok.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ανακαλύφθηκε ο εχθρός

Ακροβατώντας / Ανακαλύφθηκε ο εχθρός

Τι σημασία έχουν τα μεγάλα σκάνδαλα, όταν η απειλή είναι μπροστά μας, όπως οι καραβιές Λίβυων και Σουδανών μεταναστών και πολιτικών προσφύγων που καταφθάνουν στη νότια Κρήτη και εισβάλλουν ανεξέλεγκτα στην πατρίδα;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΕΛΑΚΗΣ
Δημήτρης Κανελλόπουλος: «Να μας αποκαλούν “εφημερίδα των συριζαίων”; Εντάξει... γελάμε»

Οπτική Γωνία / Δημήτρης Κανελλόπουλος: «Να μας αποκαλούν “εφημερίδα των συριζαίων”; Εντάξει... γελάμε»

Ο δημοσιογράφος της «Εφημερίδας των Συντακτών» και του e-tetRadio μιλά για την εφημερίδα, επιβεβαιώνοντας τις τελικές συζητήσεις με τον Δημήτρη Μελισσανίδη, για την κρίση της αριστεράς, την επιστροφή του Αλέξη Τσίπρα και το μέλλον του Τύπου.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Είμαι Ισραηλινός, κι αυτό λειτουργεί πια ως ετυμηγορία» 

Οπτική Γωνία / «Είμαι Ισραηλινός, κι αυτό λειτουργεί πια ως ετυμηγορία» 

Ο θεατρικός σκηνοθέτης Guy Ben-Aharon, που βρέθηκε πρόσφατα στην Αθήνα, γράφει στη LiFO για την απόρριψη που βιώνει τόσο στην πατρίδα του όσο και στο εξωτερικό ως Ισραηλινός που υποστηρίζει την ελευθερία της Παλαιστίνης. 
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
«Χρόνιες παθογένειες» vs ποινικών ευθυνών

Οπτική Γωνία / «ΟΠΕΚΕΠΕ: Χρόνιες παθογένειες» vs ποινικών ευθυνών

Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία έστειλε πριν από λίγο καιρό στη Βουλή τη δικογραφία για Αυγενάκη και Βορίδη, αλλά η ΝΔ δεν βλέπει ποινικές ευθύνες υπουργών στο σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ και επιμένει ότι πρόκειται για «διαχρονικές παθογένειες». 
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Γιατί κανείς δεν μας προστατεύει από τον ανεξέλεγκτο θόρυβο;

Οπτική Γωνία / Γιατί δεν μας προστατεύει κανείς από τον ανεξέλεγκτο θόρυβο;

Η Κομισιόν στέλνει τη χώρα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο επειδή δεν έχει υιοθετήσει τα απαραίτητα σχέδια δράσης για την ηχορρύπανση. Τι σημαίνει αυτό για την καθημερινότητά μας; Μιλά στη LiFO ο ομότιμος καθηγητής του ΑΠΘ, Γεώργιος Παπανικολάου.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ένας κανονικός αφελληνισμός

Οπτική Γωνία / Ένας κανονικός αφελληνισμός

Στη θέση εκείνων των ξένων που καλλιεργούσαν μια αληθινή σχέση με την Ελλάδα, πολλαπλασιάζονται τα φιμέ τζάμια των υπερπολυτελών τζιπ, αόρατοι και αδιάφοροι μεσάζοντες, αγοραστές επαύλεων που υπενοικιάζονται ή έχουν γίνει φρούρια με μικρούς ιδιωτικούς στρατούς τραμπούκων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Δημήτρης Νανόπουλος: «Ζούμε το τέλος του ανθρώπου και τη γέννηση ενός νέου τύπου ύπαρξης»

Οπτική Γωνία / Δημήτρης Νανόπουλος: «Ζούμε το τέλος του ανθρώπου και τη γέννηση ενός νέου τύπου ύπαρξης»

Ο διακεκριμένος ακαδημαϊκός και θεωρητικός φυσικός μιλά για την προέλευση της συνείδησης, τoν εγκέφαλο ως κβαντική μηχανή και το μέλλον του ανθρώπου ως υβριδίου τεχνολογίας και βιολογίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Η ομοφοβία δεν είναι ιδεολογική τοποθέτηση αλλά μια μορφή βίας»

Οπτική Γωνία / «Η ομοφοβία δεν είναι ιδεολογική τοποθέτηση αλλά μια μορφή βίας»

Ένα 13χρονο παιδί δεν άντεξε την ομοφοβία και έδωσε τέλος στη ζωή του. Ο ψυχίατρος-ψυχαναλυτής Σάββας Σαββόπουλος εξηγεί πώς μπορούν οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί να εντοπίσουν έγκαιρα τα σημάδια της αυτοκτονικής διάθεσης.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Antinero: Καταγγελία-μαμούθ για το μεγαλύτερο πρόγραμμα δασικής πρόληψης

Ρεπορτάζ / Antinero: Πώς το «μεγαλύτερο πρόγραμμα δασικής πρόληψης» έγινε πεδίο καταγγελιών

Με εκατομμύρια ευρώ να έχουν ήδη διατεθεί, το πρόγραμμα Antinero μπαίνει στο στόχαστρο: 213 φορείς και πολίτες υπέβαλαν αναφορά στην Ε.Ε., αμφισβητώντας τη νομιμότητα και την αποτελεσματικότητά του.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ