Πώς επηρεάζουν τα Τέμπη το πολιτικό σκηνικό

Πώς επηρεάζουν τα Τέμπη το πολιτικό σκηνικό Facebook Twitter
Μέσα σε αυτό το κλίμα, κάποιοι, προτείνουν την κυρία Μαρία Καρυστιανού, παρότι δεν είναι ένα πολιτικό πρόσωπο, ως επόμενη πρωθυπουργό της χώρας, γιατί δεν βλέπουν, όπως λένε, να υπάρχει κάποιος καλύτερος. Εικονογράφηση: bianka/ LIFO
0


ΤΑ ΤΕΜΠΗ ΕΧΟΥΝ ΚΥΡΙΑΡΧΗΣΕΙ
ξανά στην πολιτική επικαιρότητα και έχουν επιβάλει τη δική τους ατζέντα εδώ και δύο περίπου μήνες. Κατά πόσο αυτή η επιρροή είναι προσωρινή ή θα διαρκέσει για πολύ ακόμα, θα φανεί το επόμενο διάστημα. Είναι βέβαιο ότι η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι μπορεί για να αποσύρει τα Τέμπη από τον καθημερινό δημόσιο διάλογο. Αλλά κάτι τέτοιο δεν είναι εύκολο, γι’ αυτό και δεν το έχει καταφέρει ως τώρα. Η υπόθεση των Τεμπών κυριαρχεί, παρά τη θέλησή της, και η ίδια το αποδίδει εν πολλοίς στην εκμετάλλευσή της από την αντιπολίτευση και σε fake news. Αυτή η ερμηνεία θα μπορούσε να έχει κάποια απήχηση σε ένα ορισμένο κοινό, καθώς κυκλοφορούν πράγματι κατά καιρούς και ψευδείς ειδήσεις, εάν πριν η ίδια η κυβέρνηση δεν είχε χαρακτηρίσει ως fake news μερικά αδιαμφισβήτητα, πραγματικά γεγονότα. Δεν θα είναι εύκολο στο εξής να σταματήσει το τσουνάμι των Τεμπών, ούτε το επόμενο διάστημα, γιατί η Προανακριτική στη Βουλή θα το διατηρήσει στην επικαιρότητα.

Από την ανάκριση και την παράλληλη έρευνα των τεχνικών συμβούλων των οικογενειών των θυμάτων δεν γνωρίζει κανείς ακόμα αν υπάρχει κάτι άλλο να βγει, δεδομένου ότι σχετικά με την πρόκληση του δυστυχήματος έχουν βρεθεί όλα (και πράγματα που δεν είναι ακόμα ευρύτερα γνωστά), αλλά αποκαλύπτουν την παρακμή της λειτουργίας του ελληνικού σιδηροδρόμου και την απουσία κάθε σεβασμού για τις διαδικασίες και τους κανονισμούς. Για τα υπόλοιπα που δεν γνωρίζουμε, όπως για την αιτία πρόκλησης της φωτιάς, λόγω της απώλειας στοιχείων με ευθύνη των αρμόδιων αρχών, δεν είναι εύκολο να μάθουμε τι πραγματικά συνέβη και μάλλον δεν θα μάθουμε ποτέ, εκτός αν παρουσιαστεί κάποιος μάρτυρας και προβεί σε αποκαλύψεις.

Το κλίμα για την κυβέρνηση, λόγω του χειρισμού της υπόθεσης των Τεμπών, είναι πιο αρνητικό από ποτέ, ειδικά στους νέους. Αν η κυβέρνηση δεν το ανατρέψει αυτό, τότε πολύ δύσκολα θα καταφέρει να ανακάμψει, ακόμα και όταν τα Τέμπη δεν θα κυριαρχούν πια στην επικαιρότητα

Το θέμα της αλλοίωσης του χώρου του σιδηροδρομικού δυστυχήματος έχει εκθέσει αρκετά την κυβέρνηση, διότι τίποτα δεν έγινε βάσει των νόμων και του κανονισμού. Κι αν στην αρχή ήταν κάπως πιο εύκολο να το μαζέψει, τώρα πια αυτό μοιάζει αδύνατο. Το να εμφανίζεται η κυβέρνηση σαν να μη γνωρίζει ποιος έδωσε την εντολή στην εταιρεία χωματουργικών εργασιών να πάρει τα συντρίμμια και να τα μεταφέρει, χωρίς να προηγηθεί έρευνα και καταγραφή, την εκθέτει, ειδικά από τη στιγμή που πλήρωσε αποδεδειγμένα για αυτές τις εργασίες, ενώ ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ τότε, Χρήστος Τριαντόπουλος, είχε εκδώσει δελτία Τύπου που φανερώνουν, αν όχι με ακρίβεια τον ρόλο του, σίγουρα τη συμμετοχή του και τη γνώση του. Θα δεχθεί ο πρώην περιφερειάρχης Κώστας Αγοραστός να γίνει «Ιφιγένεια» για να μην τρωθεί άλλο η ΝΔ; Όπως φαίνεται, αυτόν δείχνουν κάποιοι, παρότι δεν επιβεβαιώνεται ότι αυτενέργησε, χωρίς κεντρικές εντολές. Αναμφισβήτητα όμως στο θέμα αυτό προκύπτουν και ευθύνες της δικαστικής εξουσίας, η οποία όφειλε να περιφρουρεί την έρευνα, πολύ περισσότερο για ένα τόσο μεγάλο και τραγικό γεγονός που συγκλόνισε και συνεχίζει να συγκλονίζει την κοινή γνώμη.

Θα συνεχίσει η κυβέρνηση να καλύπτει τον Χρήστο Τριαντόπουλο, όπως κάνει μέχρι τώρα; Άλλο ένα ερώτημα του οποίου η απάντηση θα επηρεάσει τις εξελίξεις. Ο Μάκης Βορίδης ωστόσο στη Βουλή προεξόφλησε τη στάση της Νέας Δημοκρατίας, ισχυριζόμενος ότι δεν υπάρχουν στοιχεία εναντίον του.

Αποδείξεις για τον λόγο για τον οποίο έγινε αυτό όντως δεν υπάρχουν ως τώρα. Δεν αμφισβητείται όμως το γεγονός ότι έγινε, παρανόμως, και είχε ως αποτέλεσμα την απώλεια κρίσιμων στοιχείων. Όλα αυτά τεκμηριώνονται και από το επίσημο πόρισμα του Εθνικού Οργανισμού Διερεύνησης.

Πρόσωπο που γνωρίζει καλά την υπόθεση και έχει παρακολουθήσει τις έρευνες από την πρώτη μέρα υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση «μπάζωσε» τον χώρο για επικοινωνιακούς λόγους, αλλά αυτό ίσως να είναι χειρότερο και από το να έγινε για λόγους συγκάλυψης, κατά την άποψή του. Αυτή η εκδοχή, πάντως, δένει και με τις μαρτυρίες εργαζομένων που υπάρχουν από εκείνες τις ημέρες. Φαίνεται ότι κάποιοι στην κυβέρνηση είχαν άγχος να αποκατασταθεί άμεσα ο χώρος και να απομακρυνθούν τα συντρίμμια για επικοινωνιακούς λόγους.

Παρ’ όλα αυτά, η επιμονή κυβερνητικών στελεχών να υποστηρίζουν την εκδοχή της Hellenic Train για τα έλαια σιλικόνης ως αιτία πρόκλησης της φωτιάς, αποκλείοντας ότι μπορεί να υπήρχε κάποιο φορτίο με εύφλεκτα υλικά, αν και αυτό αποτελεί έμμεση ανάμειξη σε ένα θέμα που ερευνά η Δικαιοσύνη και δεν θα έπρεπε να κάνουν δηλώσεις γι’ αυτό, και παρότι ο ισχυρισμός τους έρχεται σε σύγκρουση ακόμα και με το επίσημο πόρισμα του Εθνικού Οργανισμού Διερεύνησης, είναι αυτή που ενισχύει την καχυποψία όσων μιλούν για συγκάλυψη. Στο ερώτημα για ποιον λόγο η κυβέρνηση έφερε μόνη της τον εαυτό της σε τόσο δύσκολη θέση, τοποθετούμενη για κάτι που ερευνά και θα κρίνει η Δικαιοσύνη, δεν υπάρχει κάποια εύλογη και προφανής εξήγηση. 

Πώς επηρεάζουν τα Τέμπη το πολιτικό σκηνικό Facebook Twitter
Το κλίμα για την κυβέρνηση, λόγω του χειρισμού της υπόθεσης των Τεμπών, είναι πιο αρνητικό από ποτέ, ειδικά στους νέους. Φωτ.: Εurokinissi

Το κλίμα για την κυβέρνηση, λόγω του χειρισμού της υπόθεσης των Τεμπών, είναι πιο αρνητικό από ποτέ, ειδικά στους νέους. Αν η κυβέρνηση δεν το ανατρέψει αυτό, τότε πολύ δύσκολα θα καταφέρει να ανακάμψει, ακόμα και όταν τα Τέμπη δεν θα κυριαρχούν πια στην επικαιρότητα.

Ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ είχαν αντιληφθεί εγκαίρως το κύμα των Τεμπών που φούσκωνε, μέχρι που τους παρέσυρε όλους. Είναι ενδεικτικό ότι ούτε ο Σωκράτης Φάμελλος ούτε ο Νίκος Ανδρουλάκης είχαν καλέσει τους συγγενείς των θυμάτων για να τους ακούσουν, και μόνο μετά τις πρωτοφανούς μαζικότητας διαδηλώσεις κινητοποιήθηκαν.

Ο Αλέξης Τσίπρας, πάντως, που αναμένει την κατάλληλη στιγμή για να επανεμφανιστεί στο προσκήνιο, είχε αντιληφθεί από την αρχή ότι τα Τέμπη μπορεί να προκαλέσουν πολιτική κρίση και άρα «ευκαιρία» για την αντιπολίτευση και είχε προσκαλέσει στα γραφεία του (ορισμένους) συγγενείς και πραγματογνώμονες, διαθέτοντάς τους και ως δικηγόρο τον διευθυντή του γραφείου του, Μιχάλη Καλογήρου. Υποσχέθηκε, μάλιστα, και οικονομική βοήθεια για τα έξοδα, που κάποιοι βάζουν από την τσέπη τους, αλλά αυτή δεν δόθηκε ποτέ, σύμφωνα με μαρτυρίες.

Για το θέμα του «μπαζώματος», πάντως, παρά τα στοιχεία που έστειλε η Δικαιοσύνη στη Βουλή σε βάρος του Χρήστου Τριαντοπούλου τον Αύγουστο, ο ΣΥΡΙΖΑ, παρά την αρχική του αντίδραση, στη συνέχεια επέλεξε να το αποσιωπήσει και μόνο όταν το ΠΑΣΟΚ ανέσυρε τη δικογραφία με καθυστέρηση μηνών και μετά από την πρώτη μαζική διαδήλωση αναγκάστηκε να συνταχθεί μαζί του.  

Πώς επηρεάζουν τα Τέμπη το πολιτικό σκηνικό Facebook Twitter
Η κυβέρνηση τελευταία μοιάζει να μπαίνει στον πειρασμό να σκεφτεί ότι ίσως τη βολεύει περισσότερο να έχει απέναντι και να προβάλλει ως φόβητρο στο κοινό της τη Ζωή Κωνσταντοπούλου. Φωτ.: Εurokinissi

Κανένας από τους δύο όμως, ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ ούτε το ΠΑΣΟΚ, δεν επιδοκιμάζεται από την κοινή γνώμη. Το ΠΑΣΟΚ στέκεται μάλλον αμήχανο απέναντι σε αυτό, αδυνατώντας να διαβάσει την κατάσταση, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ αναζητά τρόπους για να κατατροπώσει το κόμμα της Ζωής Κωνσταντοπούλου, που φαίνεται να πετυχαίνει αυτό που εκείνοι δεν μπορούν. Βέβαια, η Ζωή Κωνσταντοπούλου ήταν δίπλα στους συγγενείς των θυμάτων όλο το προηγούμενο διάστημα. Δεν ήταν από αυτούς που ξύπνησαν όταν ο κόσμος βγήκε στον δρόμο, αλλά από αυτούς που προσπαθούσαν για να ανάψει η φωτιά.

Η κυβέρνηση τελευταία μοιάζει να μπαίνει στον πειρασμό να σκεφτεί ότι ίσως τη βολεύει περισσότερο να έχει απέναντι και να προβάλλει ως φόβητρο στο κοινό της τη Ζωή Κωνσταντοπούλου, όπως τη βόλευε όσο υπήρχε στο προσκήνιο ο Αλέξης Τσίπρας, για να συσπειρώνει το κοινό της.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, κάποιοι, όπως ο πρώην υπουργός Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Κοτζιάς, προτείνουν την κυρία Μαρία Καρυστιανού, παρότι δεν είναι ένα πολιτικό πρόσωπο, ως επόμενη πρωθυπουργό της χώρας, γιατί δεν βλέπουν, όπως λένε, να υπάρχει κάποιος καλύτερος.

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO. 

Το νέο τεύχος της LiFO δωρεάν στην πόρτα σας με ένα κλικ.

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τέμπη: Γιατί ο κόσμος βγήκε στους δρόμους;

Newsroom / Τέμπη: Γιατί ο κόσμος βγήκε στους δρόμους;

Ποιος είναι ο πολιτικός αντίκτυπος των συλλαλητηρίων; Ποιοι είναι οι κερδισμένοι και ποιοι οι χαμένοι στις δημοσκοπήσεις; Τι θα είχε συμβεί αν στο ΠΑΣΟΚ και στο ΣΥΡΙΖΑ είχαν εκλεγεί ο Π. Γερουλάνος και ο Π. Πολάκης; Ο Γιάννης Πανταζόπουλος συζητά με τη σύμβουλο επικοινωνίας και εκδότρια του Fact News, Βίβιαν Ευθυμιοπούλου.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μιλήσαμε με τους δημιουργούς του διαφημιστικού που έκοψε το ΕΣΡ

Οπτική Γωνία / NMR.CC: «Έκοψαν το διαφημιστικό γιατί ενόχλησε η απόκλιση από το σύνηθες»

Οι ιδρυτές του ελληνικού design studio, Σπύρος Κοκκώνης και Γιώργος Ρούσσος, εξηγούν γιατί η Πρωτοβάθμια Επιτροπή Ελέγχου Επικοινωνίας απαγόρευσε την τηλεοπτική προβολή της διαφήμισής του για την ION Break.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Ενεργειακά ντιλ, δημοσκοπήσεις και πολιτικό ταβάνι ή  Το αφήγημα της ασφάλειας απέναντι στην πίεση της ακρίβειας και τη δυσαρέσκεια 

Οπτική Γωνία / Ενεργειακά ντιλ, δημοσκοπήσεις και πολιτικό ταβάνι

Σε μια χρονιά που η κυβέρνηση παρουσιάζει ως καθοριστική για τη «σταθερότητα» της χώρας, η πραγματικότητα της ακρίβειας, οι δημοσκοπήσεις και τα μακροπρόθεσμα στοιχεία για τις ενεργειακές συμφωνίες συνθέτουν ένα πιο δύσκολο πολιτικό τοπίο.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
To ChatGPT ως εξομολογητής

Οπτική Γωνία / To ChatGPT ως εξομολογητής

Το ΑΙ προσφέρει μια ζόμπι εκδοχή εξομολόγησης και «ψυχοθεραπείας»· διατηρεί τη μορφή τους, αλλά αφαιρεί το ρίσκο, τη σύγκρουση και το κόστος της αλήθειας, μετατρέποντάς την ομιλία σ’ ένα καταναλωτικό feedback loop αυτοεπιβεβαίωσης.
ΧΑΡΗΣ ΚΑΛΑΪΤΖΙΔΗΣ
Θα λειτουργήσει η απαγόρευση των social media σε νέους κάτω των 16;

Οπτική Γωνία / Θα λειτουργήσει η απαγόρευση των social media σε νέους κάτω των 16;

Οι απαγορεύσεις και τα ηλικιακά όρια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης προβάλλονται ως μέτρο προστασίας της ψυχικής υγείας των νέων. Μπορούν, όμως, να αντιμετωπίσουν ένα τόσο σύνθετο ζήτημα; Η ψυχολόγος-παιδοψυχολόγος Αντιγόνη Γινοπούλου εξηγεί.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Τι φάση με τα αθηναϊκά περίπτερα;

Ρεπορτάζ / Τι φάση με τα αθηναϊκά περίπτερα;

Από σύμβολα της γειτονιάς σε μικρά μίνι μάρκετ της νέας εποχής, τα περίπτερα αλλάζουν πρόσωπο και λιγοστεύουν. Πώς ξεκίνησαν, πόσο δημόσιο χώρο μπορούν νόμιμα να καταλαμβάνουν και τι προβλέπει πλέον το νέο πλαίσιο λειτουργίας τους;
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Ο Έπσταϊν και το σύστημά του

Οπτική Γωνία / Ο Έπσταϊν και το σύστημά του

Είναι αστείος ο ισχυρισμός οποιουδήποτε εμφανίζεται στα αρχεία του Έπσταϊν ότι δεν γνώριζε ποιος ήταν. Ανθρώπινο είναι, βέβαια, να υπερασπίζεται τον εαυτό του, αλλά αυτό δεν κάνει λιγότερο αξιολύπητη την επιπέδου νηπιαγωγείου επικαλούμενη άγνοια.
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
ΑΠΑΝΘΡΩΠΟΠΟΙΗΣΗ / Γιατί δεν τους πάμε στη Μακρόνησο ή στη Γυάρο;

Λοξή Ματιά / Γιατί δεν τους πάμε στη Μακρόνησο ή στη Γυάρο;

Η μετριοπάθεια απέναντι σε όσα λέγονται και συμβαίνουν, και χτίζουν τη φασιστική συμπεριφορά, δεν αρκεί, ούτε το να στεκόμαστε στην ηθική. Πρέπει να καταλάβουμε τι κινεί όσους την  υιοθετούν.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Η συνάντηση στην Αγκυρα και η Ευρωπαϊκή στρατηγική 

Οπτική Γωνία / Η συνάντηση στην Άγκυρα και η ευρωπαϊκή στρατηγική 

Η συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν πραγματοποιήθηκε σε μια περίοδο που οι τουρκικές παραβιάσεις και οι NAVTEX επανέρχονται στο προσκήνιο, ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση επιδιώκει νέα στρατηγική προσέγγιση με την Άγκυρα για λόγους ασφάλειας και άμυνας.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Δημήτρης Χούλης: «Η Ελλάδα σίγουρα θα καταδικαστεί στο ΕΔΔΑ για παραβίαση του τεκμηρίου αθωότητας του κατηγορούμενου ως διακινητή»

Οπτική Γωνία / Δημήτρης Χούλης: «Δεν είμαι μέλος καμιάς ΜΚΟ»

Ο δικηγόρος του οικονομικού μετανάστη ο οποίος κατηγορείται ως διακινητής και οδηγός της λέμβου που συγκρούστηκε με σκάφος του Λιμενικού στο ναυάγιο στη Χίο μιλάει για την υπόθεση με αφορμή τη στοχοποίησή του.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί ο Καραγάτσης πουλάει ακόμη τόσο πολύ;

ΒΙΒΛΙΑ / Γιατί ο Καραγάτσης πουλάει ακόμη τόσο πολύ;

Η εκδοτική έκρηξη των βιβλίων του Μ. Καραγάτση, μετά και την επιτυχία της «Μεγάλης Χίμαιρας» στην ΕΡΤ, επαναφέρει ένα βασικό ερώτημα: γιατί συνεχίζει να μας γοητεύει; Ο κριτικός λογοτεχνίας Δημοσθένης Κούρτοβικ και ο συγγραφέας Φοίβος Οικονομίδης απαντούν.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο κ. Λαζόπουλος βρίσκει ακόμη χαριτωμένα τα αστεία με τους χοντρούς

Οπτική Γωνία / Ο κ. Λαζόπουλος βρίσκει ακόμη χαριτωμένα τα αστεία με τους χοντρούς

Σε ένα ακόμη κρεσέντο ευκολίας, ο «εθνικός μας διασκεδαστής» βάφτισε τη σαχλαμάρα «σάτιρα» και εξέφρασε απροκάλυπτα τη χονδροφοβία του, ανασύροντας νοοτροπίες άλλων εποχών, τότε που όλα βαφτίζονταν αθώο πείραγμα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Αν το διαβάζετε αυτό, σημαίνει ότι έχω πεθάνει»: Η διαθήκη ενός δημοσιογράφου στους αναγνώστες του

Οπτική Γωνία / «Αν το διαβάζετε αυτό, σημαίνει ότι έχω πεθάνει»

Πρόσφατα έφυγε από τη ζωή ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Κάρλος Χερνάντεζ ντε Μιγκέλ. Στο τελευταίο του κείμενο, που δημοσιεύτηκε μετά θάνατον, μας υπενθυμίζει ότι η ελευθερία, η ζωή και η δημοκρατία δεν είναι ποτέ δεδομένες.
THE LIFO TEAM