Το λιώσιμο των πάγων απειλεί την τροφή και το νερό δύο δισ. ανθρώπων, προειδοποιεί ο ΟΗΕ

Το λιώσιμο των πάγων απειλεί την τροφή και το νερό δύο δισ. ανθρώπων, προειδοποιεί ο ΟΗΕ Facebook Twitter
Φωτογραφία: pixabay.com
0

Οι παγετώνες που υποχωρούν με το λιώσιμο των πάγων απειλούν την παροχή τροφής και νερού για δύο δισεκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, προειδοποίησε ο ΟΗΕ, καθώς οι σημερινοί «πρωτοφανείς» ρυθμοί τήξης θα έχουν απρόβλεπτες συνέπειες.

Τα δύο τρίτα του συνόλου της αρδευόμενης γεωργίας στον κόσμο είναι πιθανό να επηρεαστούν με κάποιο τρόπο από το λιώσιμο των πάγων και τη μείωση των χιονοπτώσεων στις ορεινές περιοχές, λόγω της κλιματικής κρίσης, σύμφωνα με έκθεση της Unesco.

Περισσότεροι από ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι ζουν σε ορεινές περιοχές και, από αυτούς στις αναπτυσσόμενες χώρες, περίπου οι μισοί αντιμετωπίζουν ήδη επισιτιστική ανασφάλεια. Αυτό είναι πιθανό να επιδεινωθεί, καθώς η παραγωγή τροφίμων σε τέτοιες περιοχές εξαρτάται από τα ορεινά νερά, το λιώσιμο του χιονιού και τους παγετώνες, σύμφωνα με την Παγκόσμια Έκθεση για την Ανάπτυξη του Νερού για το 2025.

Οι ανεπτυγμένες χώρες κινδυνεύουν επίσης: Στις ΗΠΑ, για παράδειγμα, η λεκάνη του ποταμού Κολοράντο βρίσκεται σε ξηρασία από το 2000 και οι υψηλότερες θερμοκρασίες σημαίνουν ότι περισσότερες βροχοπτώσεις πέφτουν με το νερό να τρέχει πιο γρήγορα από το χιόνι στο βουνό, επιδεινώνοντας τις συνθήκες ξηρασίας.

Η Audrey Azoulay, γενική διευθύντρια της Unesco, δήλωσε: «Ανεξάρτητα από το πού ζούμε, όλοι εξαρτόμαστε κατά κάποιο τρόπο από βουνά και παγετώνες. Αλλά αυτοί οι φυσικοί πύργοι νερού αντιμετωπίζουν άμεσο κίνδυνο. Αυτή η έκθεση καταδεικνύει την επείγουσα ανάγκη για δράση».

Ο ρυθμός αλλαγής των παγετώνων είναι ο χειρότερος που έχει καταγραφεί, σύμφωνα με ξεχωριστή έρευνα από τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό, ο οποίος δημοσίευσε την ετήσια έκθεσή του για την κατάσταση του κλίματος αυτή την εβδομάδα. Η μεγαλύτερη τριετής απώλεια μάζας παγετώνων που έχει καταγραφεί σημειώθηκε τα τελευταία τρία χρόνια, σύμφωνα με τη μελέτη, με τη Νορβηγία, τη Σουηδία, το Σβάλμπαρντ και τις τροπικές Άνδεις μεταξύ των περιοχών που έχουν πληγεί περισσότερο.

Η Ανατολική Αφρική έχει χάσει το 80% των παγετώνων της κατά τόπους και, στις Άνδεις, το ένα τρίτο και μισό των παγετώνων έχει λιώσει από το 1998. Οι παγετώνες στις Άλπεις και τα Πυρηναία, που επηρεάζονται περισσότερο στην Ευρώπη, έχουν συρρικνωθεί κατά περίπου 40% κατά την ίδια περίοδο περίπου.

Η μείωση των παγετώνων έχει έναν περαιτέρω αντίκτυπο, πρόσθεσε ο Abou Amani, διευθυντής των επιστημών του νερού στην Unesco, καθώς η απώλεια πάγου αντικαθιστά μια ανακλαστική επιφάνεια με σκούρο χώμα που απορροφά τη θερμότητα. «Το λιώσιμο των πάγων έχει αντίκτυπο στην ανακλαστικότητα της [ηλιακής] ακτινοβολίας και αυτό θα επηρεάσει ολόκληρο το κλιματικό σύστημα», προειδοποίησε. 

Θα προκύψουν επίσης περισσότερες χιονοστιβάδες, καθώς η βροχή που πέφτει στο χιόνι είναι ένας σημαντικός παράγοντας πίσω από το σχηματισμό χιονοστιβάδων. Η συγκέντρωση νερού από τους παγετώνες που λιώνουν μπορεί επίσης να απελευθερωθεί, προκαλώντας ξαφνικές πλημμύρες σε κοιλάδες ή σε ανθρώπους που ζουν πιο κάτω από τις πλαγιές. Ο μόνιμος πάγος που λιώνει απελευθερώνει, επίσης, μεθάνιο από τα ορεινά εδάφη που αποκαλύπτονται.

Μια προηγούμενη μελέτη, που δημοσιεύθηκε τον περασμένο μήνα στο περιοδικό Nature, βρήκε ότι η μισή παγκόσμια μάζα των παγετώνων θα χαθεί μέχρι το τέλος του αιώνα, εάν δεν σταματήσει η παγκόσμια θέρμανση. Ο Alex Brisbourne, γεωφυσικός παγετώνων στο British Antarctic Survey, είπε: «Οι παγετώνες των βουνών περιέχουν μερικές από τις μεγαλύτερες δεξαμενές γλυκού νερού στη Γη. Το λιωμένο νερό που απελευθερώνεται το καλοκαίρι παρέχει νερό σε ένα δισεκατομμύριο ανθρώπους και διατηρεί μια τεράστια ποσότητα βιομηχανίας και γεωργίας.

Αυτές οι επιπτώσεις έρχονται σε μια εποχή που πολλές πηγές τροφίμων είναι ήδη υπό πίεση. Ο Alvaro Lario, πρόεδρος του Διεθνούς Ταμείου για την Αγροτική Ανάπτυξη (Ifad) και πρόεδρος του UN-Water, ζήτησε περισσότερη υποστήριξη για τους ανθρώπους που ζουν σε πληγείσες ορεινές περιοχές. «Το νερό ρέει κατηφορικά, αλλά η επισιτιστική ανασφάλεια αυξάνεται ανηφορικά. Τα βουνά παρέχουν το 60% του γλυκού νερού μας, αλλά οι κοινότητες που προστατεύουν αυτούς τους ζωτικούς πόρους βιώνουν τη μεγαλύτερη επισιτιστική ανασφάλεια», είπε.

«Πρέπει να επενδύσουμε στην ανθεκτικότητά τους για την προστασία των παγετώνων, των ποταμών και ενός κοινού μέλλοντος για όλους μας».

Με πληροφορίες από Guardian

Περιβάλλον
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Οι θερμοκρασίες ρεκόρ που καταγράφηκαν το 2024 επιτάχυναν το λιώσιμο των πάγων και την άνοδο της στάθμης των θαλασσών

Περιβάλλον / Οι θερμοκρασίες ρεκόρ του 2024 επιτάχυναν το λιώσιμο των πάγων

Οι μέσες ετήσιες θερμοκρασίες το 2024 ήταν κατά 1,55° Κελσίου υψηλότερες σε σχέση με την προβιομηχανική εποχή, ξεπερνώντας κατά 0,1° Κελσίου το προηγούμενο ρεκόρ του 2023, επεσήμανε ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός
LIFO NEWSROOM

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ακόμη μία νεκρή θαλάσσια χελώνα στην Καλαμαριά: «Προκαλεί έντονο προβληματισμό» λέει η δήμαρχος

Περιβάλλον / Ακόμη μία νεκρή θαλάσσια χελώνα στην Καλαμαριά: «Προκαλεί έντονο προβληματισμό» λέει η δήμαρχος

«Πρόκειται για το δεύτερο παρόμοιο περιστατικό μέσα σε λιγότερο από δύο μήνες και δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί ως μεμονωμένο» τόνισε η Χρύσα Αράπογλου
LIFO NEWSROOM
Λαπωνία: Πρωτοφανές κύμα καύσωνα πλήττει τη χώρα - Η υπενθύμιση του Άγιου Βασίλη

Περιβάλλον / Πρωτοφανές κύμα καύσωνα στη Φινλανδία: «Βεβαιωθείτε ότι οι τάρανδοι έχουν νερό» λέει ο Άγιος Βασίλης

Αυτό το καλοκαίρι η βόρεια Φινλανδία βιώνει θερμοκρασίες άνω των 30 βαθμών Κελσίου - Οι ειδικοί εξηγούν ότι το αποτύπωμα της κλιματικής αλλαγής είναι ήδη εδώ
LIFO NEWSROOM
Ακραίος καύσωνας στη Μεσόγειο απειλεί τη θαλάσσια ζωή – Παράλληλες καταστροφές από κακοκαιρία στην Ασία

Περιβάλλον / Ακραίος καύσωνας στη Μεσόγειο απειλεί τη θαλάσσια ζωή – Παράλληλες καταστροφές από κακοκαιρία στην Ασία

Θερμοκρασίες ρεκόρ στη Μεσόγειο προκαλούν ανησυχία για τη θαλάσσια ζωή, ενώ καταρρακτώδεις βροχές και τυφώνες προκαλούν νεκρούς και καταστροφές στη Νότια Κορέα και τη Νοτιοανατολική Ασία
LIFO NEWSROOM
Παγκόσμια έκθεση: 389 εκατ. τόνοι διοξειδίου του άνθρακα από την αλόγιστη καύση φυσικού αερίου το 2024

Περιβάλλον / Παγκόσμια έκθεση: 389 εκατ. τόνοι διοξειδίου του άνθρακα από την αλόγιστη καύση φυσικού αερίου το 2024

Η Παγκόσμια Τράπεζα αποκαλύπτει αύξηση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης από την καύση φυσικού αερίου – Η πρακτική ισοδυναμεί σε ρύπους με το αποτύπωμα της Γαλλίας
LIFO NEWSROOM
Χαμένος παράδεισος: Η κλιματική αλλαγή αλλάζει τα καλοκαίρια στην Ευρώπη

Περιβάλλον / Οι «χαμένοι παράδεισοι» της Ευρώπης: Πώς η κλιματική αλλαγή αλλάζει τα καλοκαίρια μας

Η έντονη ζέστη, οι υψηλές θερμοκρασίες αλλά και οι μακροπρόθεσμες συνέπειες της κλιματικής αλλαγής κάνουν τους πιο περιζήτητους προορισμούς της ηπείρου, τόπους προς αποφυγή
LIFO NEWSROOM