Από «Τιμωρός» σε κατηγορούμενος: Πώς ο Ντουτέρτε βρέθηκε αντιμέτωπος με δίκη για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας

Από «Τιμωρός» σε κατηγορούμενος: Πώς ο Ντουτέρτε βρέθηκε αντιμέτωπος με δίκη για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας Facebook Twitter
0

Ο άλλοτε ισχυρός ηγέτης των Φιλιππίνων, Ροντρίγκο Ντουτέρτε, γνωστός ως «Ο Τιμωρός», βρίσκεται καθ’ οδόν προς το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ICC) στη Χάγη για να δικαστεί για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας λόγω της βίαιης καταστολής κατά των ναρκωτικών που εφάρμοσε στη διάρκεια της προεδρίας του.

Ο Ροντρίγκο Ντουτέρτε, ο οποίος κυβέρνησε τη χώρα από το 2016 έως το 2022, δεν έκρυψε ποτέ την πολιτική του βάναυση προσέγγιση. Με απειλές κατά των αντιπάλων του και ανοιχτή υποστήριξη στη θανατική καταστολή των χρηστών και διακινητών ναρκωτικών, ο Ντουτέρτε καλλιέργησε την εικόνα ενός ανελέητου ηγέτη που δεν δίσταζε να διατάξει δολοφονίες. «Όλοι εσείς που ασχολείστε με τα ναρκωτικά, θα σας σκοτώσω», είχε δηλώσει σε μία από τις πολλές βίαιες ομιλίες του το 2016. «Δεν έχω υπομονή, δεν έχω μέση οδό. Ή θα με σκοτώσετε ή θα σας σκοτώσω».

Αμέσως μετά την εκλογή του, ο Ντουτέρτε εξαπέλυσε έναν αδυσώπητο πόλεμο κατά των ναρκωτικών, με τις αρχές να εφαρμόζουν ένα σύστημα εξωδικαστικών εκτελέσεων, που οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων χαρακτήρισαν ως «τάγματα θανάτου». Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της αστυνομίας, 6.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια της εκστρατείας του. Ωστόσο, οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων εκτιμούν ότι ο πραγματικός αριθμός των θυμάτων μπορεί να φτάνει τις 30.000, καθώς αθώοι πολίτες, ακόμα και παιδιά, σκοτώθηκαν στις επιχειρήσεις.


Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ICC) ξεκίνησε επίσημη έρευνα για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που διαπράχθηκαν τόσο κατά τη διάρκεια της προεδρίας του όσο και όταν ήταν δήμαρχος της πόλης Νταβάο. Ο Ντουτέρτε απέρριψε κατηγορηματικά τις κατηγορίες, δηλώνοντας ότι η υπόθεση αφορά αποκλειστικά τις εσωτερικές υποθέσεις των Φιλιππίνων και αποκαλώντας το ICC «ανεπιθύμητο». «Με κυνηγούν εδώ και καιρό. Τι έκανα λάθος;», είπε οργισμένος δύο ημέρες πριν από τη σύλληψή του σε ομιλία στο Χονγκ Κονγκ.

Το 2019, απέσυρε τις Φιλιππίνες από το ICC για να εμποδίσει τη συνέχιση των ερευνών. Ωστόσο, το Δικαστήριο διατήρησε δικαιοδοσία για τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν όσο η χώρα ήταν ακόμα μέλος του ICC.

Η αιφνιδιαστική σύλληψη του Ντουτέρτε

Η κατάσταση άλλαξε ξαφνικά στις 11 Μαρτίου 2025, όταν ο Ντουτέρτε συνελήφθη στο αεροδρόμιο της Μανίλα, αμέσως μετά την επιστροφή του από το Χονγκ Κονγκ.

Η σύλληψή του δεν έγινε απευθείας από το ICC, καθώς το Δικαστήριο δεν έχει εκτελεστικό μηχανισμό για τη σύλληψη υπόπτων. Αντίθετα, η σύλληψη εκτελέστηκε από τις φιλιππινέζικες αρχές, κατόπιν αιτήματος της Interpol.

Ο Πρόεδρος των Φιλιππίνων, Φερντινάντ Μάρκος Τζούνιορ, δήλωσε: «Το Interpol μας ζήτησε βοήθεια και οφείλαμε να συνεργαστούμε. Αν δεν το κάναμε, δεν θα μας βοηθούσαν σε υποθέσεις φυγόδικων Φιλιππινέζων στο εξωτερικό».

Η σύλληψη του Ντουτέρτε συνδέεται και με την κατάρρευση της συμμαχίας μεταξύ των δύο μεγαλύτερων πολιτικών δυναστειών των Φιλιππίνων: της οικογένειας Ντουτέρτε και της οικογένειας Μάρκος.

Η κόρη του Ντουτέρτε, Σάρα Ντουτέρτε-Κάρπιο, που είναι αντιπρόεδρος των Φιλιππίνων, είχε συμμαχήσει με τον πρόεδρο Μάρκος, όμως η σχέση τους επιδεινώθηκε ραγδαία τους τελευταίους μήνες.

Η Σάρα κατηγόρησε δημόσια τον Μάρκος και σε συνέντευξή της τον απείλησε ανοιχτά, λέγοντας ότι «θα του έκοβε το κεφάλι». Σε άλλη δήλωσή της, αποκάλυψε ότι είχε σχεδιάσει τη δολοφονία του προέδρου, της συζύγου του και του Προέδρου της Βουλής, αν η ίδια δολοφονούνταν.

Αργά το βράδυ της 11ης Μαρτίου 2025, ο Ντουτέρτε επιβιβάστηκε σε αεροσκάφος με προορισμό την Ολλανδία, όπου θα παρουσιαστεί στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο στη Χάγη. Για πολλούς, η εξέλιξη αυτή αποτελεί ιστορική νίκη για τη δικαιοσύνη. Ο Carlos Conde, ερευνητής των Human Rights Watch, δήλωσε ότι η σύλληψη «ήταν μία ευχάριστη έκπληξη» και σηματοδοτεί το τέλος της ατιμωρησίας.

Η βραβευμένη με Νόμπελ δημοσιογράφος Μαρία Ρέσα σχολίασε ότι «είναι η πρώτη φορά στην ιστορία των Φιλιππίνων που πρώην πρόεδρος συλλαμβάνεται για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας».

Ωστόσο, όπως προειδοποίησε η Aurora Parong, συντονίστρια του Philippine Coalition for the ICC, «η διαδικασία θα είναι εξαιρετικά χρονοβόρα», καθώς οι δίκες του ICC διαρκούν χρόνια πριν από την τελική ετυμηγορία.

Το ICC ερευνά και διώκει εγκλήματα πολέμου, εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, γενοκτονίες και εγκλήματα επιθετικότητας. Η σύλληψη του Ντουτέρτε θεωρείται μία από τις σημαντικότερες επιτυχίες του Δικαστηρίου, το οποίο εξαρτάται από την πολιτική βούληση των εθνικών κυβερνήσεων για την εκτέλεση των ενταλμάτων σύλληψης.

Το ICC έχει επίσης εκδώσει ένταλμα σύλληψης για τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, ενώ πρόσφατα επιδίωξε τη σύλληψη του Ισραηλινού Πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου και των ηγετών της Χαμάς.

Με πληροφορίες από CNN

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γάζα: «Γλιτώσαμε από βέβαιο θάνατο» - Οικογένειες φεύγουν νύχτα εξαιτίας των ανελέητων ισραηλινών βομβαρδισμών

Διεθνή / Γάζα: «Γλιτώσαμε από βέβαιο θάνατο» - Οικογένειες φεύγουν νύχτα εξαιτίας των ανελέητων ισραηλινών βομβαρδισμών

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου επιμένει ότι η Πόλη της Γάζας αποτελεί το τελευταίο μεγάλο προπύργιο της Χαμάς - Προειδοποίησε όλους τους κατοίκους να απομακρυνθούν άμεσα εν αναμονή μιας μεγάλης χερσαίας επίθεσης
LIFO NEWSROOM
Τσάρλι Κερκ: Η ρητορική του ακροδεξιού ακτιβιστή που ενέπνευσε υποστηρικτές και εξόργισε αντιπάλους

Διεθνή / Τσάρλι Κερκ: Η ρητορική του ακροδεξιού ακτιβιστή που ενέπνευσε υποστηρικτές και εξόργισε αντιπάλους

Ένας προκλητικός ρήτορας, που τα τελευταία χρόνια έγινε διάσημος στους κύκλους του κινήματος MAGA και ενέπνευσε μια γενιά φοιτητών να πολιτικοποιηθούν και να στηρίξουν τον Ντόναλντ Τραμπ
LIFO NEWSROOM
Επιστολή Τραμπ στο ΝΑΤΟ: Είμαι έτοιμος για κυρώσεις στη Ρωσία αν όλα τα μέλη του συμφωνήσουν να κάνουν το ίδιο

Διεθνή / Επιστολή Τραμπ στο ΝΑΤΟ: Είμαι έτοιμος για κυρώσεις στη Ρωσία αν όλα τα μέλη συμφωνήσουν να κάνουν το ίδιο

Ζητά από τα μέλη του ΝΑΤΟ να σταματήσουν να αγοράζουν πετρέλαιο από τη Ρωσία και να επιβάλουν δασμούς έως και 100% στην Κίνα, για την οποία θεωρεί ότι «ασκεί κυριαρχία» πάνω στη Ρωσία
LIFO NEWSROOM
Τζέφρι Έπσταϊν: Το Υπουργείο Οικονομικών θα κοινοποιήσει τα οικονομικά αρχεία του στο Κογκρέσο

Διεθνή / Τζέφρι Έπσταϊν: Το Υπουργείο Οικονομικών θα κοινοποιήσει τα οικονομικά αρχεία του στο Κογκρέσο

Το υπουργείο δεσμεύτηκε να παραδώσει έγγραφα που αναμένεται να περιλαμβάνουν αναφορές ύποπτης δραστηριότητας σχετικά με τον Τζέφρι Έπσταϊν και την πρώην σύντροφό του και συνεργό του, Γκιζλέιν Μαξγουέλ
LIFO NEWSROOM
Πριγκίπισσα Νταϊάνα: «Απόλυτο σκάνδαλο» - Ο άγνωστος καυγάς με τον βασιλιά Κάρολο στη Νέα Ζηλανδία

Διεθνή / Πριγκίπισσα Νταϊάνα: «Απόλυτο σκάνδαλο» - Ο άγνωστος καυγάς με τον βασιλιά Κάρολο στη Νέα Ζηλανδία

«Περίμενα να πάω να της βάλω την τιάρα και άκουγα τον πρίγκιπα που ωρυόταν και φώναζε στο διπλανό δωμάτιο» θυμάται ο κομμωτής της αείμνηστης πριγκίπισσας
LIFO NEWSROOM
«Προδοτική επίθεση» του Ισραήλ: Σαουδική Αραβία και Εμιράτα ξεσπούν - Κίνδυνος για τις «Συμφωνίες του Αβραάμ»

Διεθνή / «Προδοτική επίθεση» του Ισραήλ: Σαουδική Αραβία και Εμιράτα ξεσπούν - Κίνδυνος για τις «Συμφωνίες του Αβραάμ»

Η αεροπορική επιδρομή του Ισραήλ σε στελέχη της Χαμάς στη Ντόχα προκαλεί θύελλα αντιδράσεων στον Περσικό Κόλπο - Σαουδική Αραβία, Εμιράτα και Κατάρ καταγγέλλουν παραβίαση διεθνούς δικαίου, ενώ οι Συμφωνίες του Αβραάμ κινδυνεύουν να τιναχτούν στον αέρα
LIFO NEWSROOM