LIVE!

Τα τροχαία δυστυχήματα έχουν αυξηθεί σε ανησυχητικό βαθμό

Τροχαία: Αρνητικό ρεκόρ πενταετίας με 665 νεκρούς το 2024 Facebook Twitter
Το 2024 έκλεισε με ρεκόρ πενταετίας σε θανάτους από τροχαίες συγκρούσεις, με 665 νεκρούς. Φωτ.: Eurokinissi
0


ΜΙΑ ΘΛΙΒΕΡΗ ΠΡΩΤΙΑ
της Ελλάδας αποκαλύπτει ο Πανελλήνιος Σύλλογος «SOS Τροχαία Εγκλήματα». Το 2024 έκλεισε με ρεκόρ πενταετίας σε θανάτους από τροχαίες συγκρούσεις, με 665 νεκρούς.

Οι άνθρωποι του συλλόγου, που βίωσαν οι ίδιοι την απώλεια των αγαπημένων τους, σήμερα, έχοντας μετατρέψει την απώλεια σε δράση, θέλοντας να αφυπνίσουν όλους εμάς και να ξεβολέψουν την πολιτεία από την αδράνεια, μας εξηγούν τι κρύβεται πίσω από το συγκλονιστικό αυτό νούμερο.

Τα τελευταία 24ωρα, μόνο στην Αττική και σε διάστημα πέντε ημερών, έχασαν τη ζωή τους 8 άνθρωποι σε τροχαίες συγκρούσεις.

Στις 4 Μαρτίου η ΕΛΣΤΑΤ δημοσιοποίησε τα στοιχεία που αφορούν τα «οδικά τροχαία ατυχήματα» του Δεκέμβρη του 2024. Σύμφωνα με αυτά, τον τελευταίο μήνα του 2024 είχαμε 49 νεκρούς από τροχαίες συγκρούσεις. «Προσθέτοντας τα τελευταία στοιχεία σε αυτά των προηγούμενων μηνών, όπως τα ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ, προκύπτει πως το 2024 ο αριθμός των νεκρών από τροχαίες συγκρούσεις στη χώρα μας έφτασε τους 665», αναφέρουν από τον Πανελλήνιο Σύλλογο «SOS Τροχαία Εγκλήματα». 

Ο αριθμός των 665 νεκρών για το 2024 είναι «προσωρινός». Ο τελικός αριθμός, που θα ανακοινωθεί περίπου σε έναν χρόνο, θα είναι μεγαλύτερος, μια και θα περιλαμβάνει και θύματα που κατέληξαν αργότερα και όχι τη στιγμή του συμβάντος.

«Υποτίθεται πως η χώρα μας, σύμφωνα με τις κυβερνητικές εξαγγελίες, έχει θέσει ως στόχο τη μείωση των θανάτων από τροχαίες συγκρούσεις κατά 50% στη δεκαετία 2021-2030», λέει στη LiFO ο Μανώλης Σταυρουλάκης, ιδρυτικό μέλος του Συλλόγου «SOS Τροχαία Εγκλήματα».

Το 2024 έκλεισε με ρεκόρ πενταετίας σε θανάτους από τροχαίες συγκρούσεις με 665 νεκρούς.
Μανώλης Σταυρουλάκης

«Αν πραγματικά στοχεύαμε σε ένα τέτοιο αποτέλεσμα, να φτάσουμε από τους 624 νεκρούς του 2021 σε 312 το 2030, θα έπρεπε ήδη να έχει αποτυπωθεί μια πολύ σημαντική μείωση του αριθμού των νεκρών. Όχι μόνο δεν υπάρχει τέτοια τάση, αλλά αντίθετα, και τα τρία χρόνια μετά το 2021, είχαμε κάθε χρόνο περισσότερους νεκρούς από ό,τι το 2021! 

Στην πράξη είναι ήδη ανέφικτος ο στόχος “50% το 2030”, γεγονός που είχαμε από την πρώτη στιγμή επισημάνει, μιας και στην ουσία δεν αποτελούσε στόχο αλλά ευχή», τονίζει.

Τροχαία: αρνητικό ρεκόρ πενταετίας με 665 νεκρούς το 2024 Facebook Twitter
2021-2030. Το τέλος των μύθων.

Η μείωση στο μισό των τροχαίων ατυχημάτων έως το 2030, με σημείο αναφοράς το 2021, αποτελεί στόχο του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου για την Οδική Ασφάλεια, την ευθύνη του οποίου έχει το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών και αφορά την περίοδο 2021/2030. Το σχέδιο αυτό συντάχθηκε με την επιστημονική υποστήριξη του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και σ' αυτό καταγράφεται ένα πολυεπίπεδο πλέγμα δράσεων και θεσμικών αλλαγών, όλα τα εργαλεία δηλαδή για να μειώσουμε τους νεκρούς της ασφάλτου.

Οι σκληρές επισημάνσεις

Για τους ανθρώπους του Πανελλήνιου Συλλόγου «SOS Τροχαία Δυστυχήματα», λίγα πράγματα έχουν γίνει και οι επισημάνσεις που κάνουν για το «ρεκόρ των νεκρών» το 2024 το αποδεικνύουν. 

Όπως μας εξηγούν, ο αριθμός των 665 νεκρών για το 2024 είναι «προσωρινός». Ο τελικός αριθμός, που θα ανακοινωθεί περίπου σε έναν χρόνο, θα είναι μεγαλύτερος, μια και θα περιλαμβάνει και θύματα που κατέληξαν αργότερα και όχι τη στιγμή του συμβάντος. Υποστηρίζουν ακόμη ότι «στα οριστικά στοιχεία περιλαμβάνονται μόνο τα θύματα που έφυγαν από τη ζωή εντός 30 ημερών από το συμβάν. Αν επέζησαν 31 ημέρες ή περισσότερο, οι αρμόδιοι (πανευρωπαϊκά) έχουν συμφωνήσει να μην τους καταγράφουν ως νεκρούς από τροχαία. Αν και η ΕΛΣΤΑΤ αναφέρει τον αριθμό ελαφρά και σοβαρά τραυματιών, δεν θα ασχοληθούμε μ' αυτό γιατί τα στοιχεία είναι παντελώς αναξιόπιστα, μια και πηγή τους είναι η αστυνομία και όχι οι υπηρεσίες υγείας». Κι αυτό γιατί, όπως υποστηρίζουν, «η χώρα μας αρνείται εδώ και 10 τουλάχιστον χρόνια να εφαρμόσει το πρωτόκολλο ΜAIS3+ ώστε να υπάρχει μια σαφής εικόνα του αριθμού και της βαρύτητας των τραυματιών».

Τροχαία: αρνητικό ρεκόρ πενταετίας με 665 νεκρούς το 2024 Facebook Twitter
2024. ΕΛΣΤΑΤ. Νεκροί ανά μήνα.

Το πρωτόκολλο MAIS3+, που εφαρμόζεται σε σοβαρούς τραυματισμούς τροχαίων ατυχημάτων, έχει υιοθετηθεί από διάφορες χώρες για την παρακολούθηση της οδικής ασφάλειας και την ανάπτυξη πολιτικών με στόχο τη μείωση των σοβαρών τραυματισμών από τροχαία ατυχήματα.

Ουσιαστικά αφορά τη συντεταγμένη δράση της πολιτείας μετά από ένα τροχαίο δυστύχημα σε ένα πολύ ευρύ φάσμα. Από τις επίσημες στατιστικές για την οδική ασφάλεια, τη δημιουργία ψηφιακής βάσης για την ανταλλαγή δεδομένων μεταξύ της αστυνομίας, των νοσοκομείων και του ΕΚΑΒ, τη βελτίωση της συλλογής δεδομένων από την Τροχαία ώστε να περιλαμβάνονται πληροφορίες σχετικές με τη σοβαρότητα των τραυματισμών, μέχρι την εκπαίδευση των αστυνομικών, την αντιμετώπιση ενός πολυτραυματία και τα κέντρα αποκατάστασής τους. Τίποτα από όλα αυτά δεν έχει γίνει, καθώς, μπορεί η κυβέρνηση να αναγνωρίζει τη σημασία της εφαρμογής του πρωτοκόλλου MAIS3+ για την αξιολόγηση της σοβαρότητας των τραυματισμών από τροχαία ατυχήματα, αφού το έχει συμπεριλάβει στην εθνική στρατηγική της, αλλά δεν το έχει εφαρμόσει.

«Ο τρομερός αυτός αριθμός νεκρών που έχει σταθεροποιηθεί τα τελευταία χρόνια προφανώς θεωρείται ικανοποιητικός από τους αρμόδιους, που δεν εκφράζουν την παραμικρή ανησυχία, και επανεκτυπώνουν με γλωσσικές και τιμαριθμικές αναπροσαρμογές τον προηγούμενο Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας που αποτελούσε επανεκτύπωση του αμέσως προηγούμενου», αναφέρουν από τον Σύλλογο. Και προσθέτουν: «Ικανοποιητικός θα πρέπει να θεωρείται επίσης και από τους Ευρωπαίους εταίρους μας, που επέλεξαν να δώσουν τη θέση τόσο του Επιτρόπου Μεταφορών όσο και του προέδρου της Επιτροπής Μεταφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σε Έλληνες, εκτιμώντας προφανώς τη μεγάλη εμπειρία της χώρας μας σε ζητήματα οδικής ασφάλειας (σταθερά ανάμεσα στους πρώτους σε αριθμό νεκρών επί δεκαετίες), στην οποία προστέθηκε και το ζήτημα της ασφάλειας των σιδηροδρομικών μεταφορών μετά και το έγκλημα των Τεμπών».

Ο ΠΟΥ, ο ΟΗΕ και οι υπουργικές απουσίες

Ο Σύλλογος καυτηριάζει ακόμη το γεγονός ότι τα κυβερνητικά στελέχη «απέχουν από τις παγκόσμιες διυπουργικές συναντήσεις για την οδική ασφάλεια, όπως η πρόσφατη που πραγματοποιήθηκε από τις 18 έως τις 20 Φεβρουαρίου στο Μαρόκο με τη συμμετοχή 101 υπουργών, η οποία διοργανώθηκε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και τον ΟΗΕ».

Καίτη Μακρή Αντιπρόεδρος «SOS Τροχαία Εγκλήματα»
Καίτη Μακρή

Η Καίτη Μακρή, αντιπρόεδρος του συλλόγου «SOS Τροχαία Εγκλήματα», πήγε στη διάσκεψη αυτή και μας εξηγεί τη στόχευσή της: «Σκοπός της διάσκεψης είναι να αξιολογηθεί η πρόοδος που έχει σημειωθεί στην εφαρμογή του Παγκόσμιου Σχεδίου 2021-2030 κατά την αρχική πενταετή του περίοδο, ώστε να δημιουργηθεί υποστήριξη για το νέο όραμα της ασφαλούς και βιώσιμης κινητικότητας σε όλες τις χώρες. Η Διακήρυξη του Μαρακές αναγνωρίζει τον παγκόσμιο αντίκτυπο των οδικών ατυχημάτων, τα οποία οδηγούν σε 1,2 εκατομμύρια θανάτους που μπορούν να προληφθούν και 50 εκατομμύρια τραυματισμούς ετησίως, με σημαντικό οικονομικό κόστος. Η πρώτη διάσκεψη έγινε στη Μόσχα, η δεύτερη στη Βραζιλία, η τρίτη στη Στοκχόλμη τον Μάρτιο του 2020 και η τέταρτη στο Μαρακές πριν από λίγες ημέρες, όπου παρευρέθηκαν 2.500 άτομα από 193 χώρες, 260 ομιλητές και αντίστοιχες υπουργικές αποστολές. Έλληνες υπουργοί δεν συμμετείχαν ποτέ. Ο σύλλογος “SOS Τροχαία Εγκλήματα” είχε επιμείνει με επιστολές και προσκλήσεις που δεν ευοδώθηκαν».

Ανάμεσα στα ζητήματα που συζητήθηκαν ήταν «η μετά από ένα τροχαίο συνθήκη», λέει η κ. Μακρή, μια συνθήκη η οποία στην Ελλάδα πάσχει.

Τροχαία: αρνητικό ρεκόρ πενταετίας με 665 νεκρούς το 2024 Facebook Twitter
Ο σύλλογος υποστηρίζει ότι στη χώρα μας «μετά από δεκάδες χιλιάδες νεκρούς και εκατοντάδες χιλιάδες ανάπηρους, το τροχαίο συμβάν εξακολουθεί να θεωρείται "ατομικό γεγονός"». Φωτ.: Eurokinissi

Η μετά το τροχαίο συνθήκη θέτει όλες τις παραμέτρους για το πώς μπορεί να επιβιώσει κανείς μετά από ένα τροχαίο. Υπάρχουν Κέντρα Τραύματος; Τι γίνεται την κρίσιμη ώρα αμέσως μετά από ένα τροχαίο; Τι αντιμετώπιση υπάρχει; Υπάρχουν ασθενοφόρα, υπάρχει άμεση ανταπόκριση; Τι γίνεται σε μια δίκη στην οποία εκδικάζεται μια υπόθεση τροχαίου εγκλήματος; Μας εξηγεί ότι στην Ελλάδα μπορεί κανείς να περιμένει ακόμη και οκτώ ή δέκα χρόνια για να τελεσιδικήσει μια υπόθεση που αφορά τροχαίο δυστύχημα, όταν στην Ευρώπη, όπως λέει, «δεν επιτρέπεται να καθυστερήσει περισσότερο από 1,5 χρόνο».

«Θα ήθελα να μην έχει σκοτωθεί ο γιος μου για να αρχίσω να ασχολούμαι μ' αυτό το καυτό ζήτημα της οδικής ασφάλειας, που είναι η νούμερο ένα αιτία θανάτου των νέων ανθρώπων», αναφέρει. Και προσθέτει: «Μπορεί κάποιος να σκεφτεί “κοίτα, η καημένη έχασε το παιδί της και μιλάει με υπερβολή”. Δεν είναι όμως έτσι, αν ασχοληθεί κανείς λίγο, θα δει ότι η οδική ασφάλεια είναι πρόληψη. Και στην πρόληψη δίνουμε πολύ λιγότερα χρήματα από ό,τι στην αντιμετώπιση όλων των καταστροφών που έπονται, στα νοσοκομεία, τους γιατρούς, την αποκατάσταση, τους ψυχολόγους, τους ψυχιάτρους και τα δικαστήρια».

Το τροχαίο είναι εκτός πολιτικής

Ο σύλλογος υποστηρίζει ότι στη χώρα μας «μετά από δεκάδες χιλιάδες νεκρούς και εκατοντάδες χιλιάδες ανάπηρους, το τροχαίο συμβάν εξακολουθεί να θεωρείται “ατομικό γεγονός”. Δεν παράγει κοινωνικές αντιστάσεις, ούτε καν διεκδικήσεις. Είναι “εκτός πολιτικής”, μια συγκυριακή παράμετρος της κοινωνίας του θεάματος που ομολογεί την κατάρρευση του συλλογικού και της κριτικής σκέψης. 665 άνθρωποι σκοτώθηκαν στον δρόμο το 2024. 665 οικογένειες έμειναν χωρίς τους αγαπημένους τους ξαφνικά, βίαια, με έναν φρικτό τρόπο. Μόνοι. Αντιμέτωποι με το αποτρόπαιο στα νοσοκομεία, στα νεκροταφεία, στον ευτελισμό και την ταπείνωση των δικαστηρίων. “Όρθιοι και μόνοι μες στη φοβερή ερημία του πλήθους”. Ποιος νοιάζεται;» αναρωτιούνται.

Οπτική Γωνία
0

LIVE!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

 «Να σταματήσει πια η πιο ανήθικη πράξη, η εγκατάλειψη σε τροχαία, να χαρακτηρίζεται πλημμέλλημα»

Radio Lifo / «Να σταματήσει πια η εγκατάλειψη σε τροχαία να χαρακτηρίζεται πλημμέλημα»

Η Ντίνα Καράτζιου συζητάει με τον Μανώλη Σταυρουλάκη του δραστήριου συλλόγου «SOS τροχαία εγκλήματα» για τον φόρο αίματος στους δρόμους, το τραύμα της απώλειας, αλλά και για τα σημαντικά ζητήματα που σχετίζονται με την οδική ασφάλεια, για τα οποία ο νέος ΚΟΚ που βρίσκεται σε διαβούλευση δεν δίνει λύσεις.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Μητσοτάκης από την Κρήτη για τα τροχαία: Κάνω έκκληση, φοράτε κράνος

Ελλάδα / Μητσοτάκης από την Κρήτη για τα τροχαία: Κάνω έκκληση, φοράτε κράνος

«Ό,τι και αν κάνει το κράτος δεν γίνεται να χάνονται άνθρωποι, νέα παιδιά, παραδείγματος χάρη, από κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις γιατί δεν φοράνε κράνος», είπε ο πρωθυπουργός από τα Χανιά
LIFO NEWSROOM

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μια ομάδα μαθητών κατασκεύασε ρομπότ που καθαρίζει τις θάλασσες

Περιβάλλον / Πώς μια ομάδα μαθητών από τον Άλιμο έφτιαξε ρομπότ που καθαρίζει τον βυθό;

Το Greek Seabot είναι το υποβρύχιο ρομπότ που δημιούργησε μια μαθητική ομάδα από το ΕΠΑΛ Αλίμου για να βοηθήσει στον καθαρισμό των βυθών από πλαστικά και απορρίμματα. Μιλούν στη LIFO οι μαθητές για τα κίνητρά τους και το όραμά τους για ένα πιο καθαρό περιβάλλον.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Οι αλλαγές που φέρνουν στο μεταναστευτικό η πρόσφατη απόφαση της Λειψίας και η νέα πολιτική του Μερτς/ Μεταναστευτικό: Από τη Μέρκελ στον Μερτς και η αλλαγή που φέρνει η απόφαση της Λειψίας

Βασιλική Σιούτη / Μεταναστευτικό: Πώς επηρεάζει την Ελλάδα η αλλαγή πολιτικής της Γερμανίας;

Μετά την εκλογή του Φρίντριχ Μερτς, η Γερμανία αυστηροποιεί τη μεταναστευτική πολιτική της και αναζητά τρόπους για να εξαιρεθεί από την υποχρέωση εφαρμογής της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, ώστε να μην κάνει δεκτά νέα αιτήματα ασύλου.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Becca Bloom: Γιατί θεοποιούμε τις ζάπλουτες; 

Οπτική Γωνία / Becca Bloom: Γιατί θεοποιούμε τις ζάπλουτες ενώ δεν έχουμε να φάμε;

Αν νομίζετε ότι η επίδειξη πλούτου προκαλεί σήμερα κοινωνική κατακραυγή, πλανάστε. Άνθρωποι που δυσκολεύονται οικονομικά, αντί να βιώσουν ταξική αφύπνιση, βλέποντας πώς ζει η δισεκατομμυριούχος σταρ του TikTok, θέλουν να μάθουν τα πάντα γι' αυτήν.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ανήλικοι στην πρώτη γραμμή: Το νέο πρόσωπο της ακροδεξιάς στη Θεσσαλονίκη

Ελλάδα / 13χρονα παιδιά σε νεοναζιστικές συμμορίες: Πώς φτάσαμε εδώ;

Όλο και περισσότεροι έφηβοι και νέοι φαίνεται να γοητεύονται από ακροδεξιές ιδεολογίες. Τι σηματοδοτεί η έκρηξη αυτού του επικίνδυνου φαινομένου; Μιλά στη LiFO ο καθηγητής Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ, Άρης Στυλιανού.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
« Βρίσκω πολύ πιθανό να δούμε κάποια στιγμή μη λευκό Πάπα»

Οπτική Γωνία / «Βρίσκω πολύ πιθανό να δούμε κάποια στιγμή μη λευκό Πάπα»

Ο επίκουρος καθηγητής Φιλοσοφίας της Θρησκείας της Θεολογικής Σχολής του ΕΚΠΑ και διδάκτορας των πανεπιστημίων Βοστώνης και Λουβέν Χαράλαμπος Βέντης μιλά για την εκλογή του νέου Πάπα, την «επιστροφή» της θρησκείας και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν σήμερα η Καθολική και η Ορθόδοξη Εκκλησία.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Η αντιπολίτευση που υποδύεται πως δεν καταλαβαίνει…

Οπτική Γωνία / Η αντιπολίτευση που υποδύεται πως δεν καταλαβαίνει

Την τελευταία δεκαετία, όλα σχεδόν έχουν αλλάξει στην ελληνική κοινωνία, ιδιαίτερα σε εκείνο το κομμάτι της που βρισκόταν παραδοσιακά και ιστορικά απέναντι στη συντηρητική παράταξη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΕΛΑΚΗΣ
Επίδομα ανεργίας: Όταν το κράτος αποφασίζει πως θα το ξοδέψεις

Ρεπορτάζ / Επίδομα ανεργίας: Όταν το κράτος αποφασίζει πώς θα το ξοδέψεις

Η απόφαση της κυβέρνησης να καταβάλλεται το επίδομα ανεργίας και άλλες κοινωνικές παροχές σε προπληρωμένη κάρτα, με πλαφόν 50% στην ανάληψη μετρητών, προκαλεί την αγανάκτηση των δικαιούχων. Σχολιάζουν στη LIFO άνεργοι πολίτες, ο γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ και εκπρόσωποι κλάδων που πλήττονται.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
«Empty the Tanks»: Σώστε τα δελφίνια!

Ρεπορτάζ / «Empty the Tanks»: Πότε θα σταματήσει η αιχμαλωσία των δελφινιών;

Η παγκόσμια καμπάνια «Empty the Tanks» εναντιώνεται στην αιχμαλωσία και την εκμετάλλευση των δελφινιών. Πώς εκφράζεται η κινητοποίηση στην Ελλάδα και ποια η τύχη των δελφινιών του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου; Μιλούν στη LIFO εκπρόσωποι οργανώσεων, αλλά και ο ιδρυτής του Αττικού Πάρκου.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Υψηλοί τόνοι για τα Τέμπη, χαμηλοί για τα ελληνοτουρκικά 

Οπτική Γωνία / Υψηλοί τόνοι για τα Τέμπη, χαμηλοί για τα ελληνοτουρκικά 

Τα Τέμπη συνεχίζουν να πυροδοτούν εντάσεις μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, αντιθέτως στα ελληνοτουρκικά και στο θέμα της πώλησης των Eurofighter στην Τουρκία που απασχόλησε την επικαιρότητα, η κριτική για τη στάση της κυβέρνησης από το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ είναι σε χαμηλούς τόνους.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Οδός Βύρωνος: Ένας δρόμος-ντροπή για τον δημόσιο χώρο

Aθήνα / Οδός Βύρωνος: Ένας δρόμος-ντροπή για τον δημόσιο χώρο

Τα πεζοδρόμια στην καρδιά της πόλης έχουν παραδοθεί στα τουριστικά καταστήματα, αποκλείοντας τους πιο ευάλωτους πολίτες, ενώ η Αθήνα χάνει τον βασικό λόγο ύπαρξής της: να είναι μια πόλη για ανθρώπους.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΠΕΞ Έχετε «επιστροφή φόρου»: Οι συχνότερες περιπτώσεις phishing

Οπτική Γωνία / «Έχετε επιστροφή φόρου, πατήστε εδώ»: Πώς να γλιτώσεις από το phishing

Παραπλανητικά μηνύματα, αποκάλυψη προσωπικών δεδομένων, χακάρισμα τραπεζικών λογαριασμών. Το phishing είναι πιο συχνό και πολύ πιο επικίνδυνο πιο επικίνδυνο απ' ό,τι νομίζουμε. Μιλά στη LiFO ο καθηγητής Κυβερνοασφάλειας στο Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Πειραιώς και επικεφαλής της Εθνικής Ομάδας Κυβερνοασφάλειας, Χρήστος Ξενάκης.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Το χρονικό των χαμένων βίντεο των Τεμπών

Οπτική Γωνία / Το χρονικό των χαμένων βίντεο των Τεμπών

Η υπόθεση των χαμένων βίντεο των Τεμπών αναδεικνύει, για ακόμη μία φορά, λανθασμένους χειρισμούς που έγιναν σε κρίσιμες φάσεις της ανακριτικής διαδικασίας, αφήνοντας πλήθος αναπάντητων ερωτημάτων.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
ΕΠΕΞ Ιλιρίντα Μουσαράι: «Ο πατέρας μου κατάφερε φέτος για πρώτη φορά να ψηφίσει και να αισθανθεί πολίτης όχι στην Ελλάδα, όπου ζει εδώ και τριάντα χρόνια, αλλά στην Αλβανία»

Πολιτική /  Ιλιρίντα Μουσαράι: «Η Αλβανία δεν είναι η “Κολομβία της Ευρώπης”»

Με αφορμή τις αλβανικές κοινοβουλευτικές εκλογές της 11ης Μαΐου, μία επίκαιρη συζήτηση με την Ιλιρίντα Μουσαράι, την αλβανικής καταγωγής πολιτική επιστήμονα και υποψήφια διδάκτορα στο Τμήμα Κοινωνιολογίας του ΕΚΠΑ.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ