Χαμάς για τελεσίγραφο Τραμπ: Οι απειλές του ενθαρρύνουν το Ισραήλ να υπαναχωρήσει από την εκεχειρία στη Γάζα

Χαμάς για τελεσίγραφο Τραμπ: «Ενθαρρύνει το να υπαναχωρήσει από την εκεχειρία στη Γάζα» Facebook Twitter
Παλαιστίνιοι περπατούν ανάμεσα σε κατεστραμμένα κτίρια στη δυτική Γάζα © ΕΡΑ
0

Η Χαμάς κατηγόρησε τον Ντόναλντ Τραμπ ότι επιδιώκει να υπονομεύσει την ήδη εύθραστη κατάπαυση πυρός στη Γάζα με το τελεσίγραφο του Αμερικανού προέδρου για την απελευθέρωση όλων των ομήρων.

Η Χαμάς δήλωσε ότι οι απειλές του Τραμπ συνιστούν υποστήριξη των προσπαθειών του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Μπενιαμίν Νετανιάχου, να υπαναχωρήσει από τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα. «Αυτές οι απειλές περιπλέκουν τα πράγματα ... και ενθαρρύνουν (σ.σ. το Ισραήλ) να αποφύγει να εφαρμόσει τους όρους της συμφωνίας», ανέφερε ο εκπρόσωπος της Χαμάς, Χαζέμ Κασίμ, σε ανακοίνωσή του.

«Στον λαό της Γάζας: σας περιμένει όμορφο μέλλον, όχι όμως αν κρατάτε ομήρους. Αν το κάνετε, είσαστε νεκροί. Κάντε έξυπνη επιλογή», απείλησε ο αμερικανός πρόεδρος μέσω Truth Social. Ανέφερε ακόμη πως στέλνει «στο Ισραήλ όλα όσα χρειάζεται για να τελειώσει τη δουλειά» στη Λωρίδα της Γάζας, τονίζοντας πως «ούτε ένα μέλος της Χαμάς δεν θα είναι ασφαλές αν δεν κάνετε ό,τι λέω», την ώρα που η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στον παλαιστινιακό θύλακο μοιάζει να απειλείται ολοένα περισσότερο. «Στην ηγεσία (της Χαμάς), τώρα είναι η ώρα να φύγετε από τη Γάζα, όσο μπορείτε ακόμη», πρόσθεσε.

Ο πόλεμος στη Γάζα έχει σταματήσει από τις 19 Ιανουαρίου στο πλαίσιο εκεχειρίας που συμφωνήθηκε με την υποστήριξη των ΗΠΑ και τους διαμεσολαβητές του Κατάρ και της Αιγύπτου. Η Χαμάς έχει ανταλλάξει 33 Ισραηλινούς ομήρους και πέντε Ταϊλανδούς, με περίπου 2.000 Παλαιστίνιους αιχμαλώτους και κρατούμενους. Ωστόσο, η πρώτη φάση της εκεχειρίας έληξε το Σάββατο (1/3) και οι συνομιλίες για τη δεύτερη φάση έχουν βαλτώσει.

Η ανάρτηση του Αμερικανού προέδρου ήρθε λίγες ώρες αφότου ο Λευκός Οίκος επιβεβαίωσε ότι οι ΗΠΑ ξεκίνησαν απευθείας διαπραγματεύσεις με τη Χαμάς, παρακάμπτοντας ενδεχομένως το Ισραήλ για να εξασφαλίσουν την απελευθέρωση των Αμερικανών ομήρων που εξακολουθούν να κρατούνται από την οργάνωση.

«Shalom Hamas» σημαίνει «Γεια σας και αντίο», έγραψε ο Τραμπ σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης χθες, Τετάρτη (5/3), σε μια προφανή αναφορά στην έναρξη άμεσων συνομιλιών με την ομάδα.

Η επίσημη ισραηλινή αντίδραση στο τελεσίγραφο Τραμπ περιορίστηκε σε μια δήλωση, στην οποία αναφέρεται ότι «το Ισραήλ εξέφρασε στις ΗΠΑ τη θέση του σχετικά με τις απευθείας συνομιλίες με τη Χαμάς».

Με πληροφορίες από Guardian

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΠΕΤΡΕΛΑΪΚΗ ΚΡΙΣΗ ΟΡΥΚΤΑ ΚΑΥΣΙΜΑ ΙΡΑΝ ΗΠΑ

Διεθνή / «Η ζημιά έχει γίνει»: Η πετρελαϊκή κρίση έχει αλλάξει οριστικά τον κλάδο των ορυκτών καυσίμων

Η πετρελαϊκή κρίση μετά τον πόλεμο στο Ιράν επιταχύνει τη στροφή των χωρών από τα ορυκτά καύσιμα προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, με τον επικεφαλής του ΔΟΕ, Φατίχ Μπιρόλ να εκτιμά ότι οι επιπτώσεις στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου θα είναι βαθιές και μακροχρόνιες
THE LIFO TEAM
ΣΤΕΝΑ ΟΡΜΟΥΖ ΗΠΑ ΙΡΑΝ

Διεθνή / Aυστηρή προειδοποίηση Ιράν σε ΗΠΑ: «Αν συνεχίσετε θα απαντήσουμε»

Το Ιράν τόνισε επίσης ότι διατηρεί τον έλεγχο της περιοχής των Στενών του Ορμούζ, προειδοποιώντας πως σε περίπτωση περαιτέρω επιθέσεων θα υπάρξουν ακόμη μεγαλύτερες απώλειες για τους αντιπάλους της
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΠΥΡΟΒΟΛΙΣΜΟΙ

Διεθνή / Ντόναλντ Τραμπ: «Δεν πρόκειται να αφήσουμε κανέναν να πάρει τον έλεγχο της κοινωνίας μας»

Οι πρώτες δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου μετά το περιστατικό με τους πυροβολισμούς έξω από το ξενοδοχείο όπου βρισκόταν σε εξέλιξη το δείπνο των ανταποκριτών του Λευκού Οίκου
THE LIFO TEAM