Τέμπη: Πού την είχαμε όλη αυτή την ευγένεια;

Τέμπη: Πού την είχαμε όλη αυτή την ευγένεια; Facebook Twitter
Είδα τόση ευγένεια στην πορεία για τα Τέμπη. Πού την είχαμε; Μήπως απλώς τη διαθέτουμε και την ξεχνάμε; Φωτ.: Eurokinissi
0


ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΚΕΙΜΕΝΟ
 για την απρόσμενη ευγένεια που επέδειξαν οι άνθρωποι στην πορεία για τα Τέμπη. Την ίδια ευγένεια που λέμε και γράφουμε ότι έχει εκλείψει. 

Οδός Σταδίου, ώρα 11:40. Κάθε μου βήμα τριβόταν σε καποιανής το πόδι, ο ώμος μου θα ’πεφτε σε κάποιου την πλάτη. Έπαιρνες ανάσα κι ακούμπαγες τέσσερις ανθρώπους. 

Ένα αγόρι δίπλα μου βάζει το σώμα του μπροστά για να περάσουν τρεις κοπέλες από ένα σημείο όπου ήταν σταθμευμένα ηλεκτρικά πατίνια. Δύο κύριοι κάνουν πίσω για να πιάσει ένας άντρας το χέρι της γυναίκας του που περιμένει. Τρεις κυρίες βοηθούν μια άλλη κυρία να βρει τη φίλη της που είχε χαθεί και καταλάβαινες ότι αγωνιούσε γιατί φοβόταν τα πλήθη. Ένας άντρας ψηλός κάνει στην άκρη για να βγάλει μια κοντή γυναίκα φωτογραφίες. Σε σημεία με καθίσματα ο κόσμος κάνει πιο κει και λέει σε άλλους που θέλουν να καθίσουν «έχει χώρο, χωράτε». Στο μετρό, κάποια ώρα πριν, μια γυναίκα με γλυκιά φωνή είπε «έτσι, σιγά σιγά, άλλωστε εδώ κατεβαίνουμε όλοι».

Μετά την 28η Φεβρουαρίου ξέρω ότι έχουμε τέτοιο καλό εαυτό. Και ξέρω ότι αυτό συντέλεσε στο να υπάρχει ασφάλεια. Γιατί με τόσο πλήθος ήταν τόσο εύκολο να γίνει κάποια στραβή. Δεν θέλει πολύ. Ο κόσμος όμως είχε τον νου του στους γύρω του. 

Στα σημεία που μπορούσες να περπατήσεις ο κόσμος έκανε στην άκρη για να περάσουν άντρες και γυναίκες με μικρά, αυτοσχέδια πανό. Τα παιδιά τα πρόσεχαν όλοι∙ αυτό είδα, αυτό γράφω. Ήταν στο μυαλό όλων τα πιτσιρίκια, μη και απομακρυνθούν από τους γονείς τους. Μια γυναίκα έπιασε ένα χαμένο αγοράκι απ’ το χέρι και περίμενε στωικά να της δείξει πού ήταν τη μάνα του, χωρίς άγχος. «Εδώ είναι, τώρα, θα τη δούμε». Την είδαν. «Σας ευχαριστώ», είπε η μάνα. «Μην το συζητάτε».

Τέμπη: Πού την είχαμε όλη αυτή την ευγένεια; Facebook Twitter
Είδα κόσμο με καλή, ωραία διάθεση σε αυτή την πορεία. Φωτ.: Eurokinissi

Είχε ο κόσμος στον νου του να μην είναι εμπόδιο στις παρέες που χάνονταν. Έκαναν πίσω οι άνθρωποι ώστε όσοι είχαν χαθεί να βρεθούν. «Να σηκώσω το χέρι να της πεις να βρει εμένα;» είπε ένας πολύ ψηλός σε μια κοπέλα που έψαχνε τη φίλη της. Είδα κόσμο με καλή, ωραία διάθεση σε αυτή την πορεία. Άκουσα κόσμο να λέει ιστορίες για τον εαυτό του και τη ζωή του. Άκουσα για προηγούμενες πορείες, για νεκρά παιδιά και για το κενό που αφήνουν πίσω, για ένα ακόμη μαγαζί που έμεινε κλειστό, για μία ακόμη κυρία που δεν είχε κατεβεί ποτέ σε άλλη πορεία, αλλά κατέβηκε σήμερα. Πάρα πολλή κουβέντα για τα τρένα, για το τι έχει αλλάξει, για τον φόβο, την ανασφάλεια και την ακρίβεια στο σούπερ-μάρκετ. Είδα αναρίθμητα παιδιά όλων των ηλικιών που προσπαθούσαν να φερθούν όπως αρμόζει, τα ’βλεπα να αναρωτιούνται τι αρμόζει σε μια τέτοια περίσταση. Ήθελαν κι αυτά να είναι ευγενικά και να ταιριάξουν στο κλίμα.

Είδα τόση ευγένεια στην πορεία για τα Τέμπη. Πού την είχαμε; Μήπως απλώς τη διαθέτουμε και την ξεχνάμε; Μήπως μας παίρνει η κατηφόρα της καθημερινότητας και δεν βρίσκουμε λόγο να φορέσουμε τον καλό μας εαυτό; Μετά την 28η Φεβρουαρίου ξέρω ότι έχουμε τέτοιο καλό εαυτό. Και ξέρω ότι αυτό συντέλεσε στο να υπάρχει ασφάλεια. Γιατί με τόσο πλήθος ήταν τόσο εύκολο να γίνει κάποια στραβή. Δεν θέλει πολύ. Ο κόσμος όμως είχε τον νου του στους γύρω του. 

Το νοιάξιμο αυτό είχε ως αποτέλεσμα να δημιουργηθούν «ρυάκια» κίνησης από και προς το Σύνταγμα. Δεν θυμάμαι να ’χω ξαναπροσέξει τόσο έντονα τους ανθρώπους να κάνουν χώρο για να περάσει ο άλλος. Άκουσα πολλές φωνές που έλεγαν σε άντρες και γυναίκες οι οποίοι έδειχναν κάποια νευρικότητα απ’ την πολυκοσμία κάτι αντίστοιχο του «μην ανησυχείς, δεν θα σου συμβεί τίποτα, αν θες θα βρούμε χώρο να ξαπλώσεις ή να κάτσεις, θα σου ανοίξουμε χώρο να φύγεις». Με τόσο πλήθος, ήταν πολύ εύκολο να φοβηθεί κανείς. Είναι ασυνήθιστο να μην μπορείς να κάνεις ρούπι επειδή περιτριγυρίζεσαι από άλλους. Ε, ο κόσμος τα κατάφερε. 

«Ελάτε, περάστε». Πόσες φορές άκουσα αυτήν τη φράση απ’ τον Κεραμεικό ως τον Ευαγγελισμό. «Όχι, περάστε, σας ψάχνουν». «Έλα, πέρνα». «Καλέ, περάστε να δει το παιδί το πανό». «Κάνε λίγο άκρη να περάσει ο κύριος». Τι απίστευτο πράγμα που είναι η καλή διάθεση των ανθρώπων που υπερασπίζονται έναν σκοπό. 

Ήταν μια ιστορική μέρα. Και σ’ αυτήν τη μέρα το πλήθος σύσσωμο κατάφερε να κυκλοφορήσει εύρυθμα και να παραμείνει ασφαλές χάρη σ’ αυτή την αυθόρμητη, λαμπερά παρούσα ευγένεια. Αυτό είδα, αυτό γράφω.

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τεμπη

Οπτική Γωνία / Γιατί κατεβαίνω σήμερα στη διαδήλωση

«Τη θέση μας τη διατυπώνουμε όχι για την υπερτιμημένη δημοφιλία αλλά για την υποτιμημένη εντελώς φωνή των ανθρώπων σαν εμένα που δεν ανήκουν κάποιο κόμμα και μπορούν να αναγνωρίζουν λάθη και σωστά, δεξιά, αριστερά και στο κέντρο του δημόσιου βίου και να συναισθάνονται όσα συμβαίνουν γύρω τους»
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
«Δεν έχω οξυγόνο»: Διαδηλώσεις σε δεκάδες πόλεις του πλανήτη για την τραγωδία των Τεμπών

Διεθνή / «Δεν έχω οξυγόνο»: Διαδηλώσεις σε δεκάδες πόλεις του πλανήτη για την τραγωδία των Τεμπών

Από τη Νέα Υόρκη μέχρι τη Βραζιλία και από το Τόκιο μέχρι την Αυστραλία, οι απανταχού Έλληνες και μη, ζητούν δικαιοσύνη για τους 57 νεκρούς της σιδηροδρομικής τραγωδίας
LIFO NEWSROOM

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι αλλαγές που φέρνουν στο μεταναστευτικό η πρόσφατη απόφαση της Λειψίας και η νέα πολιτική του Μερτς/ Μεταναστευτικό: Από τη Μέρκελ στον Μερτς και η αλλαγή που φέρνει η απόφαση της Λειψίας

Βασιλική Σιούτη / Μεταναστευτικό: Πώς επηρεάζει την Ελλάδα η αλλαγή πολιτικής της Γερμανίας;

Μετά την εκλογή του Φρίντριχ Μερτς, η Γερμανία αυστηροποιεί τη μεταναστευτική πολιτική της και αναζητά τρόπους για να εξαιρεθεί από την υποχρέωση εφαρμογής της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, ώστε να μην κάνει δεκτά νέα αιτήματα ασύλου.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Becca Bloom: Γιατί θεοποιούμε τις ζάπλουτες; 

Οπτική Γωνία / Becca Bloom: Γιατί θεοποιούμε τις ζάπλουτες ενώ δεν έχουμε να φάμε;

Αν νομίζετε ότι η επίδειξη πλούτου προκαλεί σήμερα κοινωνική κατακραυγή, πλανάστε. Άνθρωποι που δυσκολεύονται οικονομικά, αντί να βιώσουν ταξική αφύπνιση, βλέποντας πώς ζει η δισεκατομμυριούχος σταρ του TikTok, θέλουν να μάθουν τα πάντα γι' αυτήν.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ανήλικοι στην πρώτη γραμμή: Το νέο πρόσωπο της ακροδεξιάς στη Θεσσαλονίκη

Ελλάδα / 13χρονα παιδιά σε νεοναζιστικές συμμορίες: Πώς φτάσαμε εδώ;

Όλο και περισσότεροι έφηβοι και νέοι φαίνεται να γοητεύονται από ακροδεξιές ιδεολογίες. Τι σηματοδοτεί η έκρηξη αυτού του επικίνδυνου φαινομένου; Μιλά στη LiFO ο καθηγητής Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ, Άρης Στυλιανού.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
« Βρίσκω πολύ πιθανό να δούμε κάποια στιγμή μη λευκό Πάπα»

Οπτική Γωνία / «Βρίσκω πολύ πιθανό να δούμε κάποια στιγμή μη λευκό Πάπα»

Ο επίκουρος καθηγητής Φιλοσοφίας της Θρησκείας της Θεολογικής Σχολής του ΕΚΠΑ και διδάκτορας των πανεπιστημίων Βοστώνης και Λουβέν Χαράλαμπος Βέντης μιλά για την εκλογή του νέου Πάπα, την «επιστροφή» της θρησκείας και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν σήμερα η Καθολική και η Ορθόδοξη Εκκλησία.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Η αντιπολίτευση που υποδύεται πως δεν καταλαβαίνει…

Οπτική Γωνία / Η αντιπολίτευση που υποδύεται πως δεν καταλαβαίνει

Την τελευταία δεκαετία, όλα σχεδόν έχουν αλλάξει στην ελληνική κοινωνία, ιδιαίτερα σε εκείνο το κομμάτι της που βρισκόταν παραδοσιακά και ιστορικά απέναντι στη συντηρητική παράταξη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΕΛΑΚΗΣ
Επίδομα ανεργίας: Όταν το κράτος αποφασίζει πως θα το ξοδέψεις

Ρεπορτάζ / Επίδομα ανεργίας: Όταν το κράτος αποφασίζει πώς θα το ξοδέψεις

Η απόφαση της κυβέρνησης να καταβάλλεται το επίδομα ανεργίας και άλλες κοινωνικές παροχές σε προπληρωμένη κάρτα, με πλαφόν 50% στην ανάληψη μετρητών, προκαλεί την αγανάκτηση των δικαιούχων. Σχολιάζουν στη LIFO άνεργοι πολίτες, ο γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ και εκπρόσωποι κλάδων που πλήττονται.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
«Empty the Tanks»: Σώστε τα δελφίνια!

Ρεπορτάζ / «Empty the Tanks»: Πότε θα σταματήσει η αιχμαλωσία των δελφινιών;

Η παγκόσμια καμπάνια «Empty the Tanks» εναντιώνεται στην αιχμαλωσία και την εκμετάλλευση των δελφινιών. Πώς εκφράζεται η κινητοποίηση στην Ελλάδα και ποια η τύχη των δελφινιών του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου; Μιλούν στη LIFO εκπρόσωποι οργανώσεων, αλλά και ο ιδρυτής του Αττικού Πάρκου.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Υψηλοί τόνοι για τα Τέμπη, χαμηλοί για τα ελληνοτουρκικά 

Οπτική Γωνία / Υψηλοί τόνοι για τα Τέμπη, χαμηλοί για τα ελληνοτουρκικά 

Τα Τέμπη συνεχίζουν να πυροδοτούν εντάσεις μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, αντιθέτως στα ελληνοτουρκικά και στο θέμα της πώλησης των Eurofighter στην Τουρκία που απασχόλησε την επικαιρότητα, η κριτική για τη στάση της κυβέρνησης από το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ είναι σε χαμηλούς τόνους.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Οδός Βύρωνος: Ένας δρόμος-ντροπή για τον δημόσιο χώρο

Aθήνα / Οδός Βύρωνος: Ένας δρόμος-ντροπή για τον δημόσιο χώρο

Τα πεζοδρόμια στην καρδιά της πόλης έχουν παραδοθεί στα τουριστικά καταστήματα, αποκλείοντας τους πιο ευάλωτους πολίτες, ενώ η Αθήνα χάνει τον βασικό λόγο ύπαρξής της: να είναι μια πόλη για ανθρώπους.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΠΕΞ Έχετε «επιστροφή φόρου»: Οι συχνότερες περιπτώσεις phishing

Οπτική Γωνία / «Έχετε επιστροφή φόρου, πατήστε εδώ»: Πώς να γλιτώσεις από το phishing

Παραπλανητικά μηνύματα, αποκάλυψη προσωπικών δεδομένων, χακάρισμα τραπεζικών λογαριασμών. Το phishing είναι πιο συχνό και πολύ πιο επικίνδυνο πιο επικίνδυνο απ' ό,τι νομίζουμε. Μιλά στη LiFO ο καθηγητής Κυβερνοασφάλειας στο Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Πειραιώς και επικεφαλής της Εθνικής Ομάδας Κυβερνοασφάλειας, Χρήστος Ξενάκης.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Το χρονικό των χαμένων βίντεο των Τεμπών

Οπτική Γωνία / Το χρονικό των χαμένων βίντεο των Τεμπών

Η υπόθεση των χαμένων βίντεο των Τεμπών αναδεικνύει, για ακόμη μία φορά, λανθασμένους χειρισμούς που έγιναν σε κρίσιμες φάσεις της ανακριτικής διαδικασίας, αφήνοντας πλήθος αναπάντητων ερωτημάτων.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
ΕΠΕΞ Ιλιρίντα Μουσαράι: «Ο πατέρας μου κατάφερε φέτος για πρώτη φορά να ψηφίσει και να αισθανθεί πολίτης όχι στην Ελλάδα, όπου ζει εδώ και τριάντα χρόνια, αλλά στην Αλβανία»

Πολιτική /  Ιλιρίντα Μουσαράι: «Η Αλβανία δεν είναι η “Κολομβία της Ευρώπης”»

Με αφορμή τις αλβανικές κοινοβουλευτικές εκλογές της 11ης Μαΐου, μία επίκαιρη συζήτηση με την Ιλιρίντα Μουσαράι, την αλβανικής καταγωγής πολιτική επιστήμονα και υποψήφια διδάκτορα στο Τμήμα Κοινωνιολογίας του ΕΚΠΑ.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΠΕΞ Πόσο κοστίζει σήμερα το μεγάλωμα ενός παιδιού στην Ελλάδα;

Ρεπορτάζ / Είσαι γονιός στην Ελλάδα; Θα γονατίσεις οικονομικά

Πόσο κοστίζει το μεγάλωμα ενός παιδιού στην Ελλάδα και πώς σχετίζεται με το δημογραφικό προβλημα; Τα έξοδα ξεκινούν από τη βρεφική ηλικία και αυξάνονται σταδιακά. Τι αναφέρουν οι ίδιοι οι γονείς, τι συμβουλεύουν οι ειδικοί επιστήμονες και τι μέτρα έχει λάβει η κυβέρνηση;
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Φυλακές Κορυδαλλού: Πότε θα πάνε στον Ασπρόπυργο και ποιο είναι το σχέδιο για την τύχη των παλιών κτιρίων

Ρεπορτάζ / Πότε θα φύγουν τελικά οι φυλακές από τον Κορυδαλλό;

Η απομάκρυνση των φυλακών Κορυδαλλού και η μεταφορά τους στον Ασπρόπυργο αποτελεί πάγιο αίτημα της τοπικής κοινωνίας και είναι ένα έργο βαρύνουσας σημασίας. Πότε θα γίνει η μετεγκατάστασή τους και πώς θα αξιοποιηθούν τα παλιά κτίρια;
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ