Ο Economist απεικονίζει τον Τραμπ ως μαφιόζο στο εξώφυλλό του – Ο «Ντον» της παγκόσμιας πολιτικής

Ο Economist απεικονίζει τον Τραμπ ως μαφιόζο στο εξώφυλλό του – Ο «Ντον» της παγκόσμιας πολιτικής Facebook Twitter
0

Η παγκόσμια τάξη πραγμάτων που διαμορφώθηκε μετά το 1945 βρίσκεται σε επιταχυνόμενη κατάρρευση. Αυτή την εβδομάδα, σε μια εξαιρετική σκηνή στον ΟΗΕ, οι Ηνωμένες Πολιτείες τάχθηκαν στο πλευρό της Ρωσίας και της Βόρειας Κορέας ενάντια στην Ουκρανία και την Ευρώπη, σηματοδοτώντας μια δραματική ανατροπή στις παγκόσμιες συμμαχίες. Ο πιθανός νέος καγκελάριος της Γερμανίας, Φρίντριχ Μερτς, προειδοποιεί ότι μέχρι τον Ιούνιο το ΝΑΤΟ μπορεί να μην υπάρχει πια.

Το "ο δυνατότερος επιβάλλεται" τείνει να αντικαταστήσει τη διεθνή διπλωματία, καθώς οι μεγάλες δυνάμεις προχωρούν σε διμερείς συμφωνίες, εκμεταλλευόμενες και εκφοβίζοντας τις μικρότερες. Η ομάδα του Ντόναλντ Τραμπ υποστηρίζει ότι ο δικός της τρόπος διαχείρισης θα φέρει ειρήνη και θα επιτρέψει στην Αμερική, έπειτα από 80 χρόνια εκμετάλλευσης, να μετατρέψει την υπερδύναμή της σε κερδοφόρο επιχείρηση. Όμως, αντί να ενισχύσει τη χώρα, η στρατηγική αυτή κινδυνεύει να καταστήσει τον κόσμο πιο ασταθή και την Αμερική ασθενέστερη και φτωχότερη, σύμφωνα με τον Economist. 

Ο Economist απεικονίζει τον Τραμπ ως μαφιόζο στο εξώφυλλό του – Ο «Ντον» της παγκόσμιας πολιτικής Facebook Twitter

Η λογική του Ντον Κορλεόνε φαίνεται να κυριαρχεί στον τρόπο που οι Ηνωμένες Πολιτείες προσεγγίζουν σήμερα την Ουκρανία, γεγονός που αποτυπώνεται στο εξώφυλλο του εμβληματικού περιοδικού. Στην αρχή απαιτούσαν 500 δισεκατομμύρια δολάρια σε αποζημιώσεις, αλλά τελικά κατέληξαν σε μια αόριστη συμφωνία για κοινή εκμετάλλευση των ουκρανικών ορυκτών πόρων. Το αν η Ουάσινγκτον θα παράσχει εγγυήσεις ασφαλείας σε αντάλλαγμα παραμένει άγνωστο.

Η νέα προσέγγιση της αμερικανικής κυβέρνησης βασίζεται στην ιδέα ότι μετά το 1945 οι ΗΠΑ εξαπατήθηκαν, πληρώνοντας ακριβά για συμμαχίες και πολέμους. Ο Τραμπ πιστεύει ότι μπορεί να εξυπηρετήσει το αμερικανικό συμφέρον μέσω αδιάκοπων διαπραγματεύσεων. Οτιδήποτε βρίσκεται στο τραπέζι: τεχνολογία, εδάφη, πρώτες ύλες.

«Η ζωή μου είναι γεμάτη συμφωνίες», δήλωσε χαρακτηριστικά στις 24 Φεβρουαρίου, μετά από συζητήσεις με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν. Πρόσωπα του στενού κύκλου του, όπως ο επιχειρηματίας Στιβ Γουίτκοφ, ταξιδεύουν από πρωτεύουσα σε πρωτεύουσα προτείνοντας διασυνδεδεμένες συμφωνίες, που περιλαμβάνουν την αναγνώριση του Ισραήλ από τη Σαουδική Αραβία, αλλά και τη σταδιακή αποκατάσταση της Ρωσίας στη διεθνή σκηνή.

Στη νέα δομή που διαμορφώνεται, η Αμερική βρίσκεται στην κορυφή. Ακολουθούν χώρες με κρίσιμους φυσικούς πόρους, στρατηγικά συμφέροντα και ανεξέλεγκτους ηγέτες.

  • Βλαντίμιρ Πούτιν επιδιώκει την αποκατάσταση της ρωσικής αυτοκρατορίας.
  • Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν θέλει να μοντερνοποιήσει τη Μέση Ανατολή και να εξουδετερώσει το Ιράν.
  • Σι Τζινπίνγκ είναι ένας εθνικιστής κομμουνιστής, οραματιζόμενος μια Κίνα πανίσχυρη στη διεθνή σκηνή.

Στην τρίτη βαθμίδα βρίσκονται οι σύμμαχοι της Αμερικής, τους οποίους η νέα πολιτική της Ουάσινγκτον αντιμετωπίζει όχι ως εταίρους, αλλά ως αδύναμους κρίκους προς εκμετάλλευση.

Το νέο δόγμα θέτει υπό αμφισβήτηση τα μεταπολεμικά σύνορα. Τα σύνορα της Ουκρανίας θα μπορούσαν να καθοριστούν με μια χειραψία μεταξύ Τραμπ και Πούτιν. Ο χάρτης της Μέσης Ανατολής αλλάζει μετά από 17 μήνες πολέμου μεταξύ Ισραήλ, Λιβάνου και Συρίας.

Η νέα στρατηγική αφορά επίσης την οικονομία, καθώς η κρατική εξουσία και οι επιχειρήσεις συγχωνεύονται, καταργώντας την ιδέα της ουδετερότητας του εμπορίου. Συναντήσεις μεταξύ Αμερικανών αξιωματούχων και ηγετών Ρωσίας, Σαουδικής Αραβίας, Ταϊβάν και Ουκρανίας καλύπτουν τα πάντα: πετρέλαιο, κατασκευαστικά συμβόλαια, κυρώσεις, επενδύσεις της Intel, τις υπηρεσίες του Starlink του Έλον Μασκ, ακόμα και τουρνουά γκολφ στην έρημο.

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πρίγκιπας Χάρι: Είναι ακόμα το ίδιο άτομο παρά την απομάκρυνση από τη βασιλική ζωή, λένε πηγές

Διεθνή / Πρίγκιπας Χάρι: Είναι ακόμα το ίδιο άτομο παρά την απομάκρυνση από τη βασιλική ζωή, λένε πηγές

Ο 40χρονος βρίσκεται αυτή την εβδομάδα στη Βρετανία και πραγματοποιεί επισκέψεις στις φιλανθρωπικές οργανώσεις που εξακολουθεί να στηρίζει από τότε που αποχώρησε από τα βασιλικά του καθήκοντα το 2020
LIFO NEWSROOM
Ο Τραμπ ζητά από την ΕΕ δασμούς 100% σε Ινδία και Κίνα για να πιεστεί ο Πούτιν να τερματίσει τον πόλεμο

Διεθνή / Ο Τραμπ ζητά από την ΕΕ δασμούς 100% σε Ινδία και Κίνα για να πιεστεί ο Πούτιν να τερματίσει τον πόλεμο

Η κίνηση του Αμερικανού προέδρου έρχεται στον απόηχο της συνόδου κορυφής στην Κίνα, όπου Πούτιν, Σι Τζινπίνγκ και Ναρέντρα Μόντι εμφανίστηκαν με κοινό μέτωπο απέναντι στη Δύση
LIFO NEWSROOM
Η Γαλλία παραλύει από τις διαδηλώσεις – Χάος σε σιδηροδρομικούς σταθμούς, οδοφράγματα και συλλήψεις

Διεθνή / Η Γαλλία παραλύει από τις διαδηλώσεις – Χάος σε σιδηροδρομικούς σταθμούς, οδοφράγματα και συλλήψεις

Από το πρωί της Τετάρτης, χιλιάδες διαδηλωτές κατέκλυσαν δρόμους, πλατείες και σιδηροδρομικούς σταθμούς σε πολλές πόλεις, προκαλώντας σοβαρά προβλήματα στις μετακινήσεις και οδηγώντας σε τουλάχιστον 250 συλλήψεις
LIFO NEWSROOM
ΗΠΑ: Η Λίσα Κουκ παραμένει στη θέση της διοικήτριας της FED ενώ «μάχεται» για την απομάκρυνσή της από τον Τραμπ

Διεθνή / ΗΠΑ: Η Λίσα Κουκ παραμένει στη FED ενώ θα «μάχεται» ενάντια στην απομάκρυνσή της από τον Τραμπ

Ομοσπονδιακός δικαστής μπλόκαρε προσωρινά τον Τραμπ από το να αποπέμψει την Κουκ από τη θέση της διοικήτριας της FED, έπειτα από καταγγελίες για απάτη σε στεγαστικά δάνεια
LIFO NEWSROOM