Έκτη πρόταση μομφής κατά Μπαϊρού με φόντο σκάνδαλο σεξουαλικής κακοποίησης σε καθολικό σχολείο

Έκτη πρόταση μομφής κατά Μπαϊρού με φόντο σκάνδαλο σεξουαλικής κακοποίησης σε καθολικό σχολείο Facebook Twitter
Φωτ: EPA
0

Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Φρανσουά Μπαϊρού βρίσκεται αντιμέτωπος με την έκτη πρόταση μομφής στην σκιά της υπόθεσης της επί δεκαετίες συστηματικής κακοποίησης, των σεξουαλικών επιθέσεων και των βιασμών στο καθολικό εκπαιδευτικό ίδρυμα Notre-Dame-de-Bétharram.

Η γαλλική αντιπολίτευση τον κατηγορεί ότι είπε ψέματα για την υπόθεση. Η πρόταση μομφής κατατέθηκε από το Σοσιαλιστικό Κόμμα, την μόνη παράταξη της γαλλικής αριστεράς που εμφανίζεται έτοιμη να συνεργασθεί σε κάποιον βαθμό με την κυβέρνηση Μπαϊρού, αντίθετα με τους οικολόγους, του κομμουνιστές και την ριζοσπαστική αριστερά, που αποκλείουν το ενδεχόμενο.

Η πρόταση μομφής θα συζητηθεί το απόγευμα. Δεν υπάρχει καμία περίπτωση να περάσει χωρίς την στήριξη του ακροδεξιού Εθνικού Συναγερμού.

Το κείμενο αναφέρεται στην βία κατά των μαθητών του ιδρύματος Notre-Dame-de-Bétharram της νοτιοδυτικής Γαλλίας, στο οποίο φοίτησαν κάποια από τα παιδιά του νυν πρωθυπουργού της Γαλλίας.

Το Notre-Dame-de-Bétharram, με την 200ετή ιστορία, όπου φοιτούσαν οι γόνοι των καλών οικογενειών της νοτιοδυτικής Γαλλίας, αλλά και μαθητές προερχόμενοι από όλες τις κοινωνικές τάξεις, βρίσκεται στο επίκεντρο έρευνας για εφαρμογή βίαιων σωματικών τιμωριών για σωφρονισμό, για σεξουαλικές επιθέσεις και βιασμούς, απειλές και ταπεινώσεις επί δεκαετίες.

Γαλλία: 'Εχουν κατατεθεί 112 μηνύσεις

Συνολικά έχουν κατατεθεί 112 μηνύσεις στην εισαγγελία της Πο, που ξεκίνησε το 2024 έρευνα για γεγονότα που συνέβησαν κυρίως στις δεκαετίες του 1970 και 1990.

Ο Φρανσουά Μπαϊρού, 73 ετών, χρημάτισε υπουργός Παιδείας από το 1993 έως το 1997.

Αν και ισχυρίζεται ότι «ποτέ δεν ενημερώθηκε» για εγκλήματα και αδικήματα στο Bétharram, υποστήριξε ότι έδωσε εντολή για την διεξαγωγή γενικής επιθεώρησης όταν πληροφορήθηκε, το 1996, την κατάθεση της πρώτης μήνυσης μαθητή, συμμαθητή ενός από τους γιους του, για βίαιο χαστούκι από τον διευθυντή του ιδρύματος λόγω του οποίου έχασε το 40% της ακοής του.

«Πιστεύετε ότι θα στέλναμε τα παιδιά μας σε εκπαιδευτικά ιδρύματα για τα οποία τα υπήρχαν υποψίες ή καταγγελίες ότι συμβαίνουν τέτοια πράγματα;», δήλωσε ο γάλλος πρωθυπουργός ενώπιον της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης.

Ωστόσο πολλοί βουλευτές τον κατηγορούν ότι είπε ψέματα ενώπιον της βουλής.

Υπάρχει επίσης ο αστυνομικός που είναι επιφορτισμένος με την έρευνα κατά του πατέρα Καρικάρ, πρώην διευθυντή του ιδρύματος Notre-Dame-de-Bétharram, που κατηγορείται για βιασμό το 1998, και αναφέρεται σε «επέμβαση» του Φρανσουά Μπαϊρού προς την δικαιοσύνη της εποχής, όταν ήταν βουλευτής της περιοχής.

Ο δικαστής που ερευνά την υπόθεση του βιασμού του 1998 δήλωσε επίσης σε πολλά μέσα ενημέρωσης ότι ο Φρανσουά Μπαϊρού «έκανε τον κόπο να πάει να τον δει» όταν ο ιερέας βρισκόταν σε κράτηση, αλλά «χωρίς ποτέ να μιλήσει για την υπόθεση».

Ευθύνη στην σοσιαλιστική κυβέρνηση του Λιονέλ Ζοσπέν

Χθες, ο πρωθυπουργός επέμεινε ότι δεν παρενέβη «ποτέ, από κοντά ή από μακριά» στην δικαιοσύνη και πέρασε στην αντεπίθεση επιρρίπτοντας ευθύνη στην επόμενη σοσιαλιστική κυβέρνηση του Λιονέλ Ζοσπέν, που διαδέχθηκε την κυβέρνηση στην οποία εκείνος κατείχε το υπουργείο Παιδείας. Για «άθλια πολιτικάντικη πολεμική» μίλησε η υπουργός Δικαιοσύνης της κυβέρνησης Ζοσπέν Ελιζαμπέτ Γκιγκού.

Η Γαλλία πλέει σε θολά νερά από την διάλυση της Εθνοσυνέλευσης στα μέσα Ιουνίου και την προκήρυξη εκλογών μετά τις οποίες η Γαλλική Εθνοσυνέλευση είναι διαιρεμένη σε τρία μπλοκ: την αριστερά, την κεντροδεξιά και την ακροδεξιά.

Εκτός της υπόθεσης Bétharram, η αριστερά προσάπτει στην κυβέρνηση Μπαϊρού ότι έχει προχωρήσει σε υπερβολικές υποχωρήσεις προς την ακροδεξιά. Το Σοσιαλιστικό Κόμμα επικρίνει ειδικότερα την πολεμική συζήτηση που ξεκίνησε ο υπουργός Δικαιοσύνης Ζεράλντ Νταρμανέν για το δίκαιο του εδάφους. Ο Μπαϊρού επικρίνεται επίσης για τις πρόσφατες δηλώσεις του για «αίσθημα μεταναστευτικού κατακλυσμού» στην Γαλλία.

Ο Φρανσουά Μπαϊρού χρημάτισε υπουργός Δικαιοσύνης για μικρό διάστημα το 2017 . Παραιτήθηκε εξαιτίας έρευνας σχετικά με θέσεις πλασματικής απασχόλησης.

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γεωργία: «Πεθαίνουμε για να αναπνέουν καθαρά οι Ευρωπαίοι»: Το σκοτεινό μυστικό της «πράσινης μετάβασης» της Ευρώπης

Διεθνή / Γεωργία: «Πεθαίνουμε για να αναπνέουν καθαρά οι Ευρωπαίοι»: Το σκοτεινό μυστικό της «πράσινης μετάβασης» της Ευρώπης

Καταγγελίες για ρύπανση, καρκίνους και καταρρεύσεις σπιτιών στην Τσιατούρα της Γεωργίας, καθώς η Ευρώπη εισάγει μαγγάνιο για πράσινη ενέργεια
LIFO NEWSROOM
Φάρατζ: «Ναι» σε απέλαση γυναικών αιτουσών άσυλο πίσω στους Ταλιμπάν

Διεθνή / Φάρατζ: «Ναι» σε απέλαση γυναικών αιτουσών άσυλο πίσω στους Ταλιμπάν

Η τοποθέτηση του Φάρατζ έρχεται σε αντίθεση με δηλώσεις του τον Αύγουστο, όταν είχε πει ότι «δεν συζητάμε για γυναίκες και παιδιά σε αυτό το στάδιο», κατηγορώντας τότε τα ΜΜΕ για «λανθασμένη ερμηνεία»
LIFO NEWSROOM
Ντοκιμαντέρ για την Ουγγαρία αναδεικνύει τις ανησυχητικές ομοιότητες Όρμπαν– Τραμπ

Διεθνή / Ντοκιμαντέρ για την Ουγγαρία αναδεικνύει τις ανησυχητικές ομοιότητες Όρμπαν– Τραμπ

Το «Democracy Noir» της βραβευμένης σκηνοθέτιδας Connie Field παρουσιάζει μέσα από την οπτική τριών γυναικών τη σταδιακή διολίσθηση της Ουγγαρίας προς τον αυταρχισμό υπό τον Όρμπαν, με σκηνές που θυμίζουν την άνοδο του Τραμπ
LIFO NEWSROOM
Γερμανία: Δέκα χρόνια μετά το άνοιγμα σε 1 εκατ. πρόσφυγες από τη Συρία – Τι έχει αλλάξει

Διεθνή / Γερμανία: Δέκα χρόνια μετά το άνοιγμα σε 1 εκατ. πρόσφυγες – Τι έχει αλλάξει

Το 2015-2016 πάνω από 1,1 εκατ. άνθρωποι ζήτησαν άσυλο στη Γερμανία. Συνολικά, από το 2015 έως το 2024, οι αιτήσεις ξεπέρασαν τα 2,6 εκατομμύρια, με τους περισσότερους να προέρχονται από Συρία, Αφγανιστάν και Ιράκ
LIFO NEWSROOM
«Βόμβα» από τον πρόεδρο της Βουλής των ΗΠΑ: Ο Τραμπ ήταν πληροφοριοδότης του FBI στην υπόθεση Έπσταϊν

Διεθνή / «Βόμβα» από τον πρόεδρο της Βουλής των ΗΠΑ: Ο Τραμπ ήταν πληροφοριοδότης του FBI στην υπόθεση Έπσταϊν

Ο Μάικ Τζόνσον ισχυρίζεται ότι ο Τραμπ υπήρξε πληροφοριοδότης του FBI στην υπόθεση Έπσταϊν, ενώ επιζώσες ετοιμάζουν λίστα πελατών και η Βουλή αποκαλύπτει 30.000 έγγραφα
LIFO NEWSROOM
«Lucky» Lackadoo: Πέθανε στα 103 του ο πιλότος των Β-17 του Β' Παγκοσμίου Πολέμου – Η απίστευτη ιστορία του

Διεθνή / Πέθανε στα 103 του ο πιλότος των Β-17 του Β' Παγκοσμίου Πολέμου – Η απίστευτη ιστορία του

Ο Τζον «Λάκι» Λακαντού, ο βετεράνος πιλότος του 100ού Σμήνους Βομβαρδισμού των ΗΠΑ, έφυγε στα 103 του χρόνια αφήνοντας πίσω του μια συγκλονιστική μαρτυρία για τις πιο αιματηρές αερομαχίες του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και το βιβλίο του «Damn Lucky»
LIFO NEWSROOM
«Το Ισραήλ διαπράττει γενοκτονία στη Γάζα»: Η Κομισιόν παίρνει αποστάσεις από τη δήλωση της Ριμπέρα

Διεθνή / «Το Ισραήλ διαπράττει γενοκτονία στη Γάζα»: Η Κομισιόν παίρνει αποστάσεις από τη δήλωση της Ριμπέρα

Η Τερέσα Ριβέρα κατηγόρησε για πρώτη φορά δημόσια το Ισραήλ ότι διαπράττει γενοκτονία στη Γάζα, προκαλώντας αντιδράσεις από το Τελ Αβίβ και αποστασιοποίηση της ΕΕ
LIFO NEWSROOM