Γιατί ξηλώθηκαν τα παλιά μαντεμένια παγκάκια στο Πεδίο του Άρεως;

Γιατί ξηλώθηκαν τα παλιά μαντεμένια παγκάκια στο Πεδίο του Άρεως; Facebook Twitter
Οι πολίτες διαφωνούν με τις παρεμβάσεις που εξαφανίζουν στοιχεία από την ιστορική εικόνα του πάρκου. Φωτ.: Μιχάλης Τόλης
0


Ο ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ Σύλλογος «Επιμένουμε Πεδίο του Άρεως», μια δυναμική συλλογικότητα που είναι το μάτι και το αυτί της ενεργής κοινωνίας των πολιτών στην περιοχή, ισχυρίζεται ότι με την αντικατάσταση των παλιών ξύλινων κατασκευών συντελέστηκε μια «αδικαιολόγητη καταστροφή», κόντρα «στη μνήμη και την ιστορία του πάρκου».  

Συνήθως οι πολίτες διαμαρτύρονται όταν δεν γίνονται έργα αναβάθμισης των υποδομών στις γειτονιές τους. Αυτήν τη φορά η διαμαρτυρία αφορά ένα τέτοιο έργο που υλοποιείται. Οι πολίτες δεν διαφωνούν με το σύνολο των εργασιών που πραγματοποιούνται, αλλά με τις παρεμβάσεις που εξαφανίζουν στοιχεία από την ιστορική εικόνα του πάρκου.

Οι πολίτες πιστεύουν ότι τα ξύλινα παγκάκια με τον μαντεμένιο σκελετό είναι ένα λειτουργικό και αισθητικό στοιχείο που συνδέεται με την ιστορία του πάρκου, ως δημόσιου χώρου αναψυχής, το οποίο αχρηστεύεται, ενώ θα μπορούσε να διασωθεί. «Όποιος θυμάται το Πεδίο του Άρεως από παλιά, είναι αδύνατο να μη θυμάται και αυτά τα παγκάκια. Είναι μέρος της μνήμης και της ιστορίας του πάρκου μας», λέει στη LifΟ o Δημήτρης Τσιαμπούρης, μηχανικός, που είναι γραμματέας του Περιβαλλοντικού και Πολιτιστικού Συλλόγου «Επιμένουμε Πεδίο του Άρεως».

Οι πολίτες που αντιδρούν στην αφαίρεση και την αντικατάσταση των παγκακιών ισχυρίζονται ότι, πέρα από το μεγάλο ζήτημα «της ιστορικής και αισθητικής τους αξίας», το οποίο σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να παραβλέψουν, όπως λένε, με τη συγκεκριμένη παρέμβαση ακυρώνεται η λογική της επαναχρησιμοποίησης.

Ανθεκτικά, με υψηλή αισθητική αξία

Οι πολίτες που αντιδρούν στην αφαίρεση και την αντικατάστασή τους ισχυρίζονται ότι, πέρα από το μεγάλο ζήτημα «της ιστορικής και αισθητικής τους αξίας», το οποίο σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να παραβλέψουν, όπως λένε, με τη συγκεκριμένη παρέμβαση ακυρώνεται η λογική της επαναχρησιμοποίησης και η κυρίαρχη «πράσινη» κουλτούρα, δηλαδή της κυκλικής οικονομίας. «Για πολλά από αυτά τα παγκάκια θα αρκούσε μια στοιχειώδης συντήρηση. Ένα βάψιμο, η αντικατάσταση ενός φθαρμένου ξύλου ή κάποιων φθαρμένων καρφιών. Πρόκειται για παγκάκια κατασκευασμένα με παραδοσιακή τεχνική, μεγάλης αντοχής, πλήρως λειτουργικά, αρκετά από τα οποία αντικαταστάθηκαν χωρίς κανέναν προφανή λόγο», μας εξηγεί ο Δημήτρης Τσιαμπούρης.

Γιατί ξηλώθηκαν τα παλιά μαντεμένια παγκάκια στο Πεδίο του Άρεως; Facebook Twitter
Τα παγκάκια τοποθετήθηκαν πριν από 70 περίπου χρόνια και πολλά από αυτά επέζησαν μέσα στην τρικυμία της παρακμής που γνώρισε αυτός ο σημαντικός ελεύθερος χώρος της Αθήνας από το 1990 και μετά, και για περίπου τρεις δεκαετίες. Φωτ.: Περιβαλλοντικός Πολιτιστικός Σύλλογος "Επιμένουμε Πεδίο του Άρεως"

Προβληματισμός για τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των έργων

Τα ξύλινα παγκάκια με τον μαντεμένιο σκελετό είναι μία από τις χαρακτηριστικές περίτεχνες υποδομές του πάρκου. Τοποθετήθηκαν πριν από 70 περίπου χρόνια και πολλά από αυτά επέζησαν μέσα στην τρικυμία της παρακμής που γνώρισε αυτός ο σημαντικός ελεύθερος χώρος της Αθήνας από το 1990 και μετά, και για περίπου τρεις δεκαετίες. 

Στο πάρκο μπήκαν και καινούργια παγκάκια το 2013 που παρουσίασαν μέσα στον χρόνο πολύ μεγαλύτερη φθορά από τα πρώτα ξύλινα παγκάκια, τα οποία σήμερα οι πολίτες ζητάνε να αποκατασταθούν και όχι να ξηλωθούν.

Στην ανακοίνωση που έβγαλε ο σύλλογος «Επιμένουμε Πεδίο του Άρεως» πριν από μερικές μέρες, θέτει ερωτήματα γι' αυτή την «αδικαιολόγητη παρέμβαση» και παράλληλα δημιουργεί προβληματισμό για τα ποιοτικά χαρακτηριστικά που έχουν τα έργα αναβάθμισης στους δημόσιους χώρους της πόλης: «Ακόμη και αν αφήσουμε στην άκρη –αν και δεν μπορούμε– το ζήτημα της αισθητικής και της ιστορικής αξίας, περίσσευαν χρήματα στην Περιφέρεια που δεν μπορούσαν να διατεθούν για πιο ουσιαστικές ανάγκες του πάρκου; Ήταν πραγματικά αυτή η αντικατάσταση προτεραιότητα, όταν υπάρχουν τόσες εκκρεμότητες;

Σπασμένα μάρμαρα, εγκαταλειμμένα παρτέρια, δυσλειτουργικές βρύσες, ασυντήρητες χωμάτινες διαδρομές, ανενεργές γεωτρήσεις, ένα διαλυμένο ποτιστικό σύστημα – αυτά δεν είχαν μεγαλύτερη ανάγκη συντήρησης; Δεν θα αρκούσε ένα βάψιμο ή αντικατάσταση των φθαρμένων ξύλων, ένα καρφί εκεί που έλειπε, μια στοιχειώδης συντήρηση; Δεν θα ήταν αυτό ένδειξη οικονομίας, νοικοκυροσύνης και σεβασμού προς τον χώρο; Δεν θα έδειχνε αγάπη και αναγνώριση στην ιστορία και τη σημασία του; Αυτά δεν είναι πραγματικά ουσιώδη στοιχεία για τη σωστή διαχείριση ενός τόσο σημαντικού πάρκου όπως το Πεδίο του Άρεως;», λένε. 

Γιατί ξηλώθηκαν τα παλιά μαντεμένια παγκάκια στο Πεδίο του Άρεως; Facebook Twitter
Φωτ.: Περιβαλλοντικός Πολιτιστικός Σύλλογος "Επιμένουμε Πεδίο του Άρεως"

Η τοποθέτηση των νέων παγκακιών εντάσσεται σε ένα ευρύτερο έργο αναβάθμισης των υποδομών του πάρκου που τρέχει από την Περιφέρεια Αττικής. Ο Δημήτρης Τσιαμπούρης μας εξηγεί ότι ο σύλλογος που εκπροσωπεί προφανώς επικροτεί τα έργα αναβάθμισης που γίνονται. Αυτή η εργολαβία όμως, όπως ισχυρίζεται, δεν μπορεί να συμπαρασύρει την ιστορία και την αισθητική του πάρκου. Μας λέει ότι τα νέα παγκάκια μπορούν να τοποθετηθούν σε χώρους του πάρκου στους οποίους δεν υπάρχουν σήμερα καθόλου παγκάκια, ενώ κάποια άλλα, καινούργια, μπορούν να αντικαταστήσουν μερικά από τα κατεστραμμένα παγκάκια που τοποθετήθηκαν την περασμένη δεκαετία και είναι ιδιαίτερα άβολα.

Πόσα παγκάκια έχουν ξηλωθεί;

Αυτό άλλωστε πρότειναν και με επιστολές τους προς την Περιφέρεια Αττικής με τις οποίες ζήτησαν να σταματήσει το ξήλωμα των παλιών ξύλινων κατασκευών σε μία από τις πιο κεντρικές διαδρομές του πάρκου. Στον λιθόστρωτο δρόμο που ξεκινά από το άγαλμα του Κωνσταντίνου Α' και οδηγεί προς το εσωτερικό του πάρκου, αντικαταστάθηκαν, σύμφωνα με τον σύλλογο, όλα τα παλιά ξύλινα παγκάκια της μίας πλευράς με καινούργια.

Με την επιστολή τους, ζήτησαν στην άλλη πλευρά του δρόμου να παραμείνουν τα παλιά που είναι λειτουργικά, ενώ στα κενά που υπάρχουν πρότειναν να τοποθετηθούν αυτά που αποσύρθηκαν, μετά από κάποια επισκευή. 

Οι πολίτες υπολογίζουν ότι έχουν απομακρυνθεί από το πάρκο περίπου 25 παγκάκια. Πιστεύουν, μάλιστα, ότι αρκετά από αυτά έχουν καταστραφεί κατά τις εργασίες απομάκρυνσής τους από τον χώρο: «Επειδή είναι από μαντέμι και είναι κολλημένα γερά, τα χτυπάνε για να τα ξεκολλήσουν. Και το μαντέμι, άμα σπάσει, δεν ξανακολλάει», λένε.

Τελικά, από το απόγευμα της Τρίτης, και στην άλλη πλευρά του δρόμου τοποθετήθηκαν εννέα καινούρια παγκάκια, ενώ έχουν μείνει στη θέση τους έξι από τα παλιά ξύλινα. Υπάρχουν ακόμη τρεις ελεύθερες θέσεις και οι πολίτες περιμένουν τουλάχιστον να μπουν κάποια από τα παλιά ξύλινα παγκάκια που θα επισκευαστούν.

Γιατί ξηλώθηκαν τα παλιά μαντεμένια παγκάκια στο Πεδίο του Άρεως; Facebook Twitter
Φωτ.: Περιβαλλοντικός Πολιτιστικός Σύλλογος "Επιμένουμε Πεδίο του Άρεως"

Περιφέρεια: Απομακρύνθηκαν μόνο όσα δεν επισκευάζονται

Για την Περιφέρεια Αττικής, που έχει υπό την ευθύνη της τη διαχείριση του πάρκου, η απομάκρυνση των ξύλινων κατασκευών «ήταν μια αναγκαία παρέμβαση που στοχεύει στην ασφάλεια των πολιτών και την αισθητική αναβάθμιση του δημόσιου χώρου».

cover
Ρίτα Μωραϊτάκη-Πικρού, εντεταλμένη σύμβουλος για θέματα Αλσών-Πάρκων & Υγείας Ζώων στην Περιφέρεια Αττικής

Η Ρίτα Μωραϊτάκη-Πικρού, εντεταλμένη σύμβουλος για θέματα Αλσών-Πάρκων & Υγείας Ζώων στην Περιφέρεια Αττικής, υποστηρίζει ότι δεν αντικαταστάθηκαν όλα τα παλιά ξύλινα παγκάκια, αλλά μόνο εκείνα που ήταν τόσο κατεστραμμένα που δεν μπορούσαν να επισκευαστούν: «Τα παγκάκια που αφαιρέθηκαν και θα αντικατασταθούν είναι εκείνα που δεν γινόταν να επισκευαστούν. Υπάρχει μια στρατηγική ανάπτυξης αυτών των κατασκευών μέσα στον χώρο και δεν πρόκειται να αντικατασταθούν όλα τα παλιά παγκάκια, τα οποία είναι σημαντικά για την ιστορική εικόνα του χώρου», μας λέει.

Η Ρίτα Μωραϊτάκη-Πικρού μας λέει ότι η διάθεση της Περιφέρειας είναι να λαμβάνει σοβαρά τη γνώμη των πολιτών, κάτι που το αποδεικνύει έμπρακτα μέσα από τη διαδικασία διαβούλευσης που ξεκίνησε για τα έργα ανάπλασης στα τρία πάρκα της Αθήνας.

Μένει να φανεί αν αυτό θα συμβεί. Όπως μένει να φανεί αν θα γίνουν πράγματι οι επιδιορθώσεις που χρειάζονταν αυτές οι κατασκευές για να ξαναγίνουν λειτουργικές και να επανατοποθετηθούν στο πάρκο ή αν θα επαληθευτούν οι φόβοι των πολιτών ότι τα περισσότερα από τα παγκάκια που ξηλώθηκαν τελικά αχρηστεύτηκαν.

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τα πεζοδρόμια της Αθήνας δεν θα μπορούσαν να είναι χειρότερα

Ρεπορτάζ / Τα πεζοδρόμια της Αθήνας δεν θα μπορούσαν να είναι χειρότερα

Το 70% δεν τηρεί τις απαιτούμενες προδιαγραφές πλάτους. Κάποια κρύβουν παγίδες, συνήθως τρύπες ή πλάκες που έχουν αποκολληθεί. Άλλα είναι στενά και γεμάτα εμπόδια. Ποια είναι η κατάσταση των πεζοδρομίων της πόλης και τι κάνει ο δήμος για να προστατεύσει το δικαίωμα της ασφαλούς μετακίνησης των πεζών στην Αθήνα; 
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Ο Κηφισός και τα αντιπλημμυρικά έργα στην Αττική «μπάζουν νερά»;

Ρεπορτάζ / Ο Κηφισός και τα αντιπλημμυρικά έργα στην Αττική «μπάζουν νερά»;

Πώς ιεραρχούνται τα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας στην Αττική; Είναι στη σωστή κατεύθυνση; Θα ήταν εφικτό ο πλημμυρικός κίνδυνος να αντιμετωπιστεί με λύσεις βασισμένες στη φύση, και τι μπορεί να γίνει στον Κηφισό;
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Το τέλος ταφής και το χάος της ανακύκλωσης

Ρεπορτάζ / Το τέλος ταφής απορριμμάτων και το χάος της ανακύκλωσης

Την κορυφή του παγόβουνου της αδιέξοδης διαχείρισης των απορριμμάτων στην Αττική  φαίνεται να αποτελεί το τέλος ταφής απορριμμάτων, τα χρήματα, δηλαδή, που είναι υποχρεωμένοι να πληρώσουν οι δήμοι για τις ποσότητες των σκουπιδιών που κατευθύνουν στην ταφή και δεν ανακυκλώνουν.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ Γαϊδούρια : Ζώα εργασίας ή σιωπηλά θύματα;/ Ιπποειδή: Ζώα εργασίας ή σιωπηλά θύματα;

Ρεπορτάζ / Γαϊδούρια: Ζώα εργασίας ή θύματα κακοποίησης;

Είναι τα ιπποειδή στην Ελλάδα εργάτες χωρίς δικαιώματα; Ποιες είναι οι συνθήκες διαβίωσής τους, ποια μέριμνα υπάρχει για τη φροντίδα τους και γιατί η νομοθετική προστασία τους βρίσκεται σε μια γκρίζα ζώνη; Μιλούν στη LiFO εκπρόσωποι φιλοζωικών οργανώσεων και τοπικοί φορείς.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Η ανάγκη μιας σκαλωσιάς: Μεταμορφώσεις και φεμινισμοί

Guest Editors / Η ανάγκη μιας σκαλωσιάς: Μεταμορφώσεις και φεμινισμοί

Η πατριαρχία είναι παντού: στην οικονομία, στην κοινωνία, στην ψυχολογία, στην αισθητική, στον πολιτισμό, σε ολόκληρη την ανθρώπινη κατάσταση. Όταν σκεφτόμαστε το πολιτικό, δεν γίνεται να μη σκεφτόμαστε το φεμινιστικό.
ΝΙΚΟΣ ΔΑΣΚΑΛΟΠΟΥΛΟΣ
«Ζούμε στην εποχή της ισορροπίας του ισχυρού»

Οπτική Γωνία / «Ζούμε στην εποχή της ισορροπίας του ισχυρού»

Οι παγκόσμιες και περιφερειακές επιπτώσεις της σύγκρουσης στη Γάζα και τα αδιέξοδα του Παλαιστινιακού. Μιλά στη LiFO ο δρ. Ευρωπαϊκής Ασφάλειας και Νέων Απειλών και κύριος ερευνητής του ΕΛΙΑΜΕΠ, Τριαντάφυλλος Καρατράντος.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Μια ομάδα μαθητών κατασκεύασε ρομπότ που καθαρίζει τις θάλασσες

Περιβάλλον / Πώς μια ομάδα μαθητών από τον Άλιμο έφτιαξε ρομπότ που καθαρίζει τον βυθό;

Το Greek Seabot είναι το υποβρύχιο ρομπότ που δημιούργησε μια μαθητική ομάδα από το ΕΠΑΛ Αλίμου για να βοηθήσει στον καθαρισμό των βυθών από πλαστικά και απορρίμματα. Μιλούν στη LIFO οι μαθητές για τα κίνητρά τους και το όραμά τους για ένα πιο καθαρό περιβάλλον.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Οι αλλαγές που φέρνουν στο μεταναστευτικό η πρόσφατη απόφαση της Λειψίας και η νέα πολιτική του Μερτς/ Μεταναστευτικό: Από τη Μέρκελ στον Μερτς και η αλλαγή που φέρνει η απόφαση της Λειψίας

Βασιλική Σιούτη / Μεταναστευτικό: Πώς επηρεάζει την Ελλάδα η αλλαγή πολιτικής της Γερμανίας;

Μετά την εκλογή του Φρίντριχ Μερτς, η Γερμανία αυστηροποιεί τη μεταναστευτική πολιτική της και αναζητά τρόπους για να εξαιρεθεί από την υποχρέωση εφαρμογής της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, ώστε να μην κάνει δεκτά νέα αιτήματα ασύλου.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Becca Bloom: Γιατί θεοποιούμε τις ζάπλουτες; 

Οπτική Γωνία / Becca Bloom: Γιατί θεοποιούμε τις ζάπλουτες ενώ δεν έχουμε να φάμε;

Αν νομίζετε ότι η επίδειξη πλούτου προκαλεί σήμερα κοινωνική κατακραυγή, πλανάστε. Άνθρωποι που δυσκολεύονται οικονομικά, αντί να βιώσουν ταξική αφύπνιση, βλέποντας πώς ζει η δισεκατομμυριούχος σταρ του TikTok, θέλουν να μάθουν τα πάντα γι' αυτήν.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ανήλικοι στην πρώτη γραμμή: Το νέο πρόσωπο της ακροδεξιάς στη Θεσσαλονίκη

Ελλάδα / 13χρονα παιδιά σε νεοναζιστικές συμμορίες: Πώς φτάσαμε εδώ;

Όλο και περισσότεροι έφηβοι και νέοι φαίνεται να γοητεύονται από ακροδεξιές ιδεολογίες. Τι σηματοδοτεί η έκρηξη αυτού του επικίνδυνου φαινομένου; Μιλά στη LiFO ο καθηγητής Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ, Άρης Στυλιανού.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
« Βρίσκω πολύ πιθανό να δούμε κάποια στιγμή μη λευκό Πάπα»

Οπτική Γωνία / «Βρίσκω πολύ πιθανό να δούμε κάποια στιγμή μη λευκό Πάπα»

Ο επίκουρος καθηγητής Φιλοσοφίας της Θρησκείας της Θεολογικής Σχολής του ΕΚΠΑ και διδάκτορας των πανεπιστημίων Βοστώνης και Λουβέν Χαράλαμπος Βέντης μιλά για την εκλογή του νέου Πάπα, την «επιστροφή» της θρησκείας και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν σήμερα η Καθολική και η Ορθόδοξη Εκκλησία.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Η αντιπολίτευση που υποδύεται πως δεν καταλαβαίνει…

Οπτική Γωνία / Η αντιπολίτευση που υποδύεται πως δεν καταλαβαίνει

Την τελευταία δεκαετία, όλα σχεδόν έχουν αλλάξει στην ελληνική κοινωνία, ιδιαίτερα σε εκείνο το κομμάτι της που βρισκόταν παραδοσιακά και ιστορικά απέναντι στη συντηρητική παράταξη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΕΛΑΚΗΣ
Επίδομα ανεργίας: Όταν το κράτος αποφασίζει πως θα το ξοδέψεις

Ρεπορτάζ / Επίδομα ανεργίας: Όταν το κράτος αποφασίζει πώς θα το ξοδέψεις

Η απόφαση της κυβέρνησης να καταβάλλεται το επίδομα ανεργίας και άλλες κοινωνικές παροχές σε προπληρωμένη κάρτα, με πλαφόν 50% στην ανάληψη μετρητών, προκαλεί την αγανάκτηση των δικαιούχων. Σχολιάζουν στη LIFO άνεργοι πολίτες, ο γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ και εκπρόσωποι κλάδων που πλήττονται.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
«Empty the Tanks»: Σώστε τα δελφίνια!

Ρεπορτάζ / «Empty the Tanks»: Πότε θα σταματήσει η αιχμαλωσία των δελφινιών;

Η παγκόσμια καμπάνια «Empty the Tanks» εναντιώνεται στην αιχμαλωσία και την εκμετάλλευση των δελφινιών. Πώς εκφράζεται η κινητοποίηση στην Ελλάδα και ποια η τύχη των δελφινιών του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου; Μιλούν στη LIFO εκπρόσωποι οργανώσεων, αλλά και ο ιδρυτής του Αττικού Πάρκου.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Υψηλοί τόνοι για τα Τέμπη, χαμηλοί για τα ελληνοτουρκικά 

Οπτική Γωνία / Υψηλοί τόνοι για τα Τέμπη, χαμηλοί για τα ελληνοτουρκικά 

Τα Τέμπη συνεχίζουν να πυροδοτούν εντάσεις μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, αντιθέτως στα ελληνοτουρκικά και στο θέμα της πώλησης των Eurofighter στην Τουρκία που απασχόλησε την επικαιρότητα, η κριτική για τη στάση της κυβέρνησης από το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ είναι σε χαμηλούς τόνους.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Οδός Βύρωνος: Ένας δρόμος-ντροπή για τον δημόσιο χώρο

Aθήνα / Οδός Βύρωνος: Ένας δρόμος-ντροπή για τον δημόσιο χώρο

Τα πεζοδρόμια στην καρδιά της πόλης έχουν παραδοθεί στα τουριστικά καταστήματα, αποκλείοντας τους πιο ευάλωτους πολίτες, ενώ η Αθήνα χάνει τον βασικό λόγο ύπαρξής της: να είναι μια πόλη για ανθρώπους.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΠΕΞ Έχετε «επιστροφή φόρου»: Οι συχνότερες περιπτώσεις phishing

Οπτική Γωνία / «Έχετε επιστροφή φόρου, πατήστε εδώ»: Πώς να γλιτώσεις από το phishing

Παραπλανητικά μηνύματα, αποκάλυψη προσωπικών δεδομένων, χακάρισμα τραπεζικών λογαριασμών. Το phishing είναι πιο συχνό και πολύ πιο επικίνδυνο πιο επικίνδυνο απ' ό,τι νομίζουμε. Μιλά στη LiFO ο καθηγητής Κυβερνοασφάλειας στο Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Πειραιώς και επικεφαλής της Εθνικής Ομάδας Κυβερνοασφάλειας, Χρήστος Ξενάκης.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ