Σπάνιο διαβολόψαρο από τα βάθη της θάλασσας κάνει αιφνιδιαστική εμφάνιση κοντά στην επιφάνεια του ωκεανού

Σπάνιο διαβολόψαρο από τα βάθη της θάλασσας κάνει αιφνιδιαστική εμφάνιση κοντά στην επιφάνεια του ωκεανού Facebook Twitter
0

Μια ομάδα θαλάσσιων βιολόγων στην Τενερίφη των Καναρίων Νήσων κατέγραψε σε βίντεο ένα σπάνιο μαύρο διαβολόψαρο για πρώτη φορά στο φως της ημέρας, στην επιφάνεια του ωκεανού και σε αυτή την περιοχή.

Το ιδιόμορφο πλάσμα του βυθού, το οποίο έχει στο παρελθόν εμπνεύσει τους δημιουργούς της ταινίας κινουμένων σχεδίων της Disney Finding Nemo του 2003 για έναν χαρακτήρα ψαριού, εντοπίστηκε να κολυμπά κοντά στην επιφάνεια της θάλασσας σε απόσταση μόλις δύο χιλιομέτρων από την ακτή στις 26 Ιανουαρίου 2025, σε μια άκρως απροσδόκητη εμφάνιση για τους επιστήμονες.

Το είδος, γνωστό και ως αβυσσαλέο ή καμπούρης αγγελόψαρο ή Melanocetus johnsonii, βρίσκεται συνήθως σε βάθη από 200 έως 2.000 μέτρα, όπου επιβιώνει χάρη στη βιοφωταύγεια του που προσελκύει τη λεία του.

Μέχρι τώρα, οποιαδήποτε πλάνα ή εικόνες του μαύρου διαβολόψαρου περιορίζονταν σε προνύμφες, αποβιώσαντα δείγματα ή υποβρύχιες εικόνες από άλλα περιβάλλοντα βαθιάς θάλασσας μακριά από αυτή την περιοχή.

Οι ερευνητές δεν έχουν προσδιορίσει γιατί αυτό το ψάρι εμφανίστηκε κοντά στην επιφάνεια, αλλά ορισμένοι επιστήμονες εικάζουν ότι  ανεβαίνει μερικές φορές στην επιφάνεια κατά τη διάρκεια του καιρικού φαινομένου El Niño, το οποίο μειώνει την ποσότητα των ψυχρών υδάτων. 

Η θαλάσσια βιολόγος Laia Valor, η οποία συμμετείχε επίσης στην αποστολή, δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων EFE: «Επιστρέφαμε στο λιμάνι όταν είδα κάτι μαύρο στο νερό που δεν έμοιαζε με πλαστικό ή συντρίμμια. Φαινόταν ασυνήθιστο. Περάσαμε μερικές ώρες μαζί του. Ήταν σε κακή κατάσταση και επέζησε μόνο για λίγες ώρες». Και πρόσθεσε: «Θα μπορούσαν να υπάρχουν χιλιάδες λόγοι για τους οποίους βρισκόταν εκεί. Απλά δεν ξέρουμε. Πρόκειται για μια εξαιρετικά σπάνια και μεμονωμένη παρατήρηση.  Αυτή θα μπορούσε κάλλιστα να είναι η πρώτη φορά που κινηματογραφείται υπό αυτές τις συνθήκες».

Αφού το ψάρι απεβίωσε, οι ερευνητές το μετέφεραν στο Μουσείο Φύσης και Αρχαιολογίας (MUNA) στη Σάντα Κρουζ ντε Τενερίφη, όπου το σώμα του θα μελετηθεί περαιτέρω.

Τι είναι τα διαβολόψαρα

Τα μαύρα διαβολόψαρα βρίσκονται σε τροπικά έως εύκρατα ύδατα του Ατλαντικού, του Ινδικού και του Ειρηνικού Ωκεανού, ενώ ένα είδος είναι επίσης γνωστό στη Θάλασσα Ρος στην Ανταρκτική. Τα αιχμηρά, ακανόνιστα δόντια τους αποτελούν κύριο χαρακτηριστικό της εκφοβιστικής τους εμφάνισης, αλλά είναι εντελώς ακίνδυνα για τον άνθρωπο. 

@europapress LA ONG Condrik-Tenerife ha publicado las primeras imágenes de un diablo negro o rape abisal adulto vivo, a plena luz del día y en la superficie, a tan solo 2 km de la costa de Tenerife. La bióloga marina valenciana Laia Valor detectó este ser en la superficie, por lo que los biólogos Marc Martín y Antonio Sabuco, y el fotógrafo de fauna marina David Jara registraron estas imágenes del animal. (Fuente: ONG Condrik-Tenerife, Laia Valor, Marc Martín, Antonio Sabuco y David Jara) #diablonegro #pez #peces #tenerife #rapeabisal ♬ sonido original - Europa Press

Υπάρχουν έξι είδη των melanocetidae. Το πρώτο ανακαλύφθηκε από τον Βρετανό φυσιοδίφη James Yates Johnson κοντά στη Μαδέρα, ένα αρχιπέλαγος στα ανοικτά των ακτών της βορειοδυτικής Αφρικής, το 1863, και μεταφέρθηκε στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Λονδίνου.

Ονομάστηκε Melanocetus από την ελληνική λέξη melanos, που σημαίνει «μαύρος», και τη λέξη cetus, που σημαίνει «μεγάλο θαλάσσιο πλάσμα». Όπως εξηγείται από αυτή την επιλογή του ονόματος, το θαλάσσιο διαβολόψαρο έχει κατάμαυρο χρώμα - και στο εσωτερικό του στόματός του.

Στα βαθιά σκοτεινά νερά που αποτελούν το φυσικό του περιβάλλον, και όπου δεν φτάνει ποτέ το φως του ήλιου, η βιοφωτεινή κεραία του μαύρου θαλάσσιου διαβολόψαρου λειτουργεί ως δόλωμα που προσελκύει τη λεία του, όπως μικρότερα ψάρια. Παρ' όλα αυτά, το εξαιρετικά αδιαπέραστο στομάχι τους τους επιτρέπει επίσης να καταπίνουν θηράματα μεγαλύτερα από τα ίδια.

Ο βιοφωτισμός βρίσκεται μόνο στα θηλυκά και παράγεται από συμβιωτικά βακτήρια που είναι διαφορετικά σε κάθε είδος.

Περιβάλλον
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Ευρώπη «τσιμεντώνεται»: Χάθηκαν 9.000 τ.χλμ. πρασίνου σε πέντε χρόνια

Περιβάλλον / Η Ευρώπη «τσιμεντώνεται»: Χάθηκαν 9.000 τ.χλμ. πρασίνου σε πέντε χρόνια

Η Ευρώπη χάνει 600 γήπεδα ποδοσφαίρου πράσινης γης την ημέρα, σύμφωνα με μεγάλη έρευνα - Δάση, καλλιέργειες και φυσικά οικοσυστήματα θυσιάζονται για δρόμους, γκολφ και εργοστάσια, απειλώντας το μέλλον του περιβάλλοντος και της τροφής μας
LIFO NEWSROOM
Συναγερμός για την κλιματική κρίση: 80% των οικοτόπων της Ευρώπης καταρρέουν – Τι σημαίνει για το μέλλον

Περιβάλλον / Συναγερμός για την κλιματική κρίση: 80% των οικοτόπων της Ευρώπης καταρρέουν – Τι σημαίνει για το μέλλον

Έκθεση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος προειδοποιεί ότι η κλιματική κρίση και η απώλεια βιοποικιλότητας απειλούν την ευημερία και την ποιότητα ζωής στην Ευρώπη, με το 80% των οικοτόπων σε κακή κατάσταση και τους στόχους του 2030 να ξεφεύγουν από την πορεία τους
LIFO NEWSROOM
Σπάνιος πορτοκαλί αστακός που βρέθηκε σε σούπερ μάρκετ της Νέας Υόρκης επέστρεψε στη θάλασσα

Περιβάλλον / Σπάνιος πορτοκαλί αστακός που βρέθηκε σε σούπερ μάρκετ της Νέας Υόρκης επέστρεψε στη θάλασσα

Ο σπανιότητας «ένας στα 30 εκατομμύρια» αστακός γλίτωσε από το μενού και απελευθερώθηκε στο Long Island, αφού εντοπίστηκε σε ένα παντοπωλείο της βόρειας Νέας Υόρκης
LIFO NEWSROOM
Σικάγο: Εκατοντάδες κολύμπησαν για πρώτη φορά μετά από έναν αιώνα στον ποταμό της πόλης

Περιβάλλον / Σικάγο: Εκατοντάδες κολύμπησαν για πρώτη φορά μετά από έναν αιώνα στον ποταμό της πόλης

Το κολύμπι στον ποταμό Σικάγο έρχεται να προστεθεί σε μια διεθνή τάση, καθώς πόλεις όπως το Παρίσι, το Μόναχο και το Άμστερνταμ επαναφέρουν την κολύμβηση στα αστικά ποτάμια τους
LIFO NEWSROOM