Οι μύγες στα νοσοκομεία απειλούν ζωές, σύμφωνα με έρευνα

Οι μύγες στα νοσοκομεία απειλούν ζωές, σύμφωνα με έρευνα Facebook Twitter
Φωτ.: Unsplash
0

Οι μύγες που πετούν στα νοσοκομεία έγιναν αντικείμενο μελέτης στην Έρευνα κατά των Μικροβιακών Αντιστάσεων (IOI), όπου και διαπιστώθηκε, πόσο επικίνδυνες είναι για τη δημόσια υγεία.

H ανάλυση των μελετητών, με δείγματα από μύγες στα νοσοκομεία της Νιγηρίας, διαπίστωσε, ότι τα έντομα μεταφέρουν βακτήρια, ανθεκτικά σε ορισμένα βασικά αντιβιοτικά και εντείνουν τον κίνδυνο, να μεταδώσουν ανθεκτικά στα φάρμακα βακτήρια μεταξύ των ασθενών.

Αφού συνέλεξαν 1.396 μύγες από 8 νοσοκομεία σε 6 πόλεις χρησιμοποιώντας κολλώδεις παγίδες, οι ερευνητές προχώρησαν στις απαραίτητες δοκιμές.

Τα αποτελέσματα έδειξαν, ότι οι μύγες μετέφεραν 17 διαφορετικά είδη βακτηρίων, συμπεριλαμβανομένου του Staphylococcus aureus, το οποίο συχνά ευθύνεται για νοσοκομειακές λοιμώξεις. Πολλά από τα βακτήρια είχαν γονίδια που σχετίζονται με μικροβιακή αντοχή, AMR, (αντοχή που αναπτύσσουν οι μικροοργανισμοί στις αντιμικροβιακές ουσίες, με αποτέλεσμα να είναι λιγότερο ή και καθόλου ευαίσθητοι σε αυτές).

Πώς μεταφέρουν βακτήρια σε ασθενείς

Αυτό σημαίνει, πως οι μύγες μπορεί να λειτουργούν ως φορείς μετάδοσης μικροβιακής αντοχής (AMR) στα νοσοκομεία, ειδικά σε τροπικές χώρες με χαμηλό ή μεσαίο εισόδημα, όπου είναι άφθονες. Δεδομένου ότι τρέφονται με κόπρανα και απορρίμματα και μετά ακουμπούν σε επιφάνειες ή ακόμα και σε τρόφιμα, μπορούν να μεταφέρουν επικίνδυνα βακτήρια στους ασθενείς. 

Η Dr. Chioma Achi, επικεφαλής και συν-συγγραφέας της μελέτης, δήλωσε ότι πρόκειται για έναν «πολύ ανησυχητικό» δείκτη. Τα ευρήματα έδειξαν ότι οι μύγες «θα μπορούσαν να είναι φορείς αντιμικροβιακής αντοχής σε νοσοκομεία σε τροπικές χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος, όπου είναι άφθονες», δήλωσε η Δρ Achi και πρόσθεσε, πως: «Οι μύγες είναι κοπροφάγες - τρώνε περιττώματα, τρώνε κοπριά. Όσοι έχουν μια λοίμωξη τη μεταδίδουν με τα κόπρανα, οι μύγες την προσλαμβάνουν και μπορούν να κάθονται στις νοσοκομειακές επιφάνειες ή ακόμη και στα τρόφιμα, στα περιβάλλοντα που αγγίζουν οι άνθρωποι - οπότε αυτό θα μπορούσε να είναι ένας παράγοντας [στην εξάπλωση της λοίμωξης]». Η Δρ Kirsty Sands, επικεφαλής στο Ινστιτούτο αντιμικροβιακής έρευνας Ineos της Οξφόρδης και συν-συγγραφέας της έκθεσης, δήλωσε ότι τα ευρήματα «υποδηλώνουν ότι οι μύγες που κυκλοφορούν στους θαλάμους των νοσοκομείων θα μπορούσαν να αποτελέσουν απειλή για τους ασθενείς που είναι ευάλωτοι σε λοίμωξη κατά τη διάρκεια της παραμονής τους, ιδίως καθώς οι μύγες συνήθως προσγειώνονται στους ασθενείς»

Η Νιγηρία κατατάσσεται στην 20ή θέση μεταξύ 204 χωρών, όσον αφορά τα ποσοστά θανάτων από την ΑΜΡ, με 263.400 θανάτους το 2019. Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Environment International, βασίζεται σε προηγούμενη έρευνα της ομάδας σε νοσοκομείο του Πακιστάν. Εκείνη η έρευνα εντόπισε μυρμήγκια, αράχνες, μύγες και κατσαρίδες που μετέφεραν πολυανθεκτικά βακτήρια και συνδέσεις μεταξύ αυτών των βακτηρίων και εκείνων που βρέθηκαν στις λοιμώξεις των χειρουργικών περιοχών.

Με πληροφορίες από Guardian

 
 
Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Επιστροφή από το Ψυχρό Πόλεμο: Σοβιετικός δορυφόρος του 1972 αναμένεται να πέσει στη Γη μετά από 53 χρόνια

Τech & Science / Επιστροφή από τον Ψυχρό Πόλεμο: Σοβιετικός δορυφόρος του 1972 αναμένεται να πέσει στη Γη μετά από 53 χρόνια

Το διαστημικό σκάφος Kosmos 482, αποτυχημένη αποστολή προς την Αφροδίτη, ενδέχεται να επανεισέλθει ανεξέλεγκτα στην ατμόσφαιρα μέσα στις πρώτες ημέρες του Μαΐου
LIFO NEWSROOM
Ψάρια στη Σελήνη: Το φιλόδοξο σχέδιο της Γαλλίας για διαστημική ιχθυοκαλλιέργεια

Τech & Science / Ψάρια στη Σελήνη: Το σχέδιο της Γαλλίας για διαστημικές ιχθυοκαλλιέργειες

Το γαλλικό πρόγραμμα Lunar Hatch ετοιμάζεται να στείλει λαβράκια στο διάστημα, ανοίγοντας τον δρόμο για βιώσιμη τροφή σε αποστολές στη Σελήνη και τον Άρη – αλλά και σε απομονωμένες περιοχές της Γης
LIFO NEWSROOM