Οι δασμοί Τραμπ είναι ένα ριψοκίνδυνο στοίχημα 1,4 τρισ. δολαρίων για την αμερικανική οικονομία

Οι δασμοί Τραμπ είναι ένα ριψοκίνδυνο στοίχημα 1,4 τρισ. δολαρίων για την αμερικανική οικονομία Facebook Twitter
Ντοναλντ Τραμπ / Φωτ.: ΕΡΑ (αρχείου)
0

Ο Ντόναλντ Τραμπ είναι έτοιμος να χτυπήσει τους τρεις μεγαλύτερους εμπορικούς εταίρους της Αμερικής με σαρωτικούς δασμούς, μια πολύ πιο επιθετική χρήση του αγαπημένου του ειδικού φόρου από οτιδήποτε άλλο έκανε κατά τη διάρκεια της πρώτης θητείας του.

Οι επικείμενοι φόροι εισαγωγής στο Μεξικό, τον Καναδά και την Κίνα θα αποτελέσουν μια σημαντική δοκιμασία της ανορθόδοξης χρήσης των δασμών από τον Τραμπ, τους οποίους έχει περιγράψει ως «το σπουδαιότερο πράγμα που εφευρέθηκε ποτέ». Πρόκειται για ένα τεράστιο ριψοκίνδυνο στοίχημα, αναμφισβήτητα μεγαλύτερο από οποιαδήποτε οικονομική πολιτική εφάρμοσε ο Τραμπ κατά τη διάρκεια των τεσσάρων και πλέον χρόνων του στον Λευκό Οίκο. Και αυτή η στρατηγική έχει τη δυνατότητα να ανατρέψει αυτό για το οποίο πολλοί ψηφοφόροι ενδιαφέρονται περισσότερο: την οικονομία και το κόστος ζωής.

Αλλά οι δασμοί του Τραμπ ενέχουν μεγάλο κίνδυνο: Θα μπορούσαν να γυρίσουν μπούμερανγκ, ανεβάζοντας τις ήδη υψηλές τιμές για τους καταναλωτές, κλονίζοντας το χρηματιστήριο ή μειώνοντας τις θέσεις εργασίας σε έναν εμπορικό πόλεμο.

«Αυτό μπορεί να είναι το μεγαλύτερο αυτογκόλ. Πρόκειται για ένα τεράστιο παράτολμο στοίχημα. Είναι μια συνταγή για την επιβράδυνση της οικονομίας και την αύξηση του πληθωρισμού» δήλωσε στο CNN η Mary Lovely, ανώτερη συνεργάτης του Ινστιτούτου Peterson για τα Διεθνή Οικονομικά, σε τηλεφωνική συνέντευξη. 

Η Wall Street Journal προχώρησε ένα βήμα παραπέρα, δημοσιεύοντας ένα καυστικό δημοσίευμα το Σάββατο με τίτλο: «Ο πιο ηλίθιος εμπορικός πόλεμος στην ιστορία». Το δημοσίευμα υποστήριξε ότι η αιτιολόγηση του Τραμπ για μια «οικονομική επίθεση» στον Καναδά και το Μεξικό «δεν έχει κανένα νόημα» και προειδοποίησε ότι η στρατηγική θα μπορούσε να καταλήξει σε καταστροφή.

Ένας πολύ διαφορετικός κόσμος

Ο Ντόναλντ Τραμπ θεωρεί τους δασμούς ως ένα σχεδόν μαγικό διαπραγματευτικό εργαλείο έναντι φίλων και συμμάχων. Έχει υποστηρίξει ότι οι δασμοί είναι απαραίτητοι για την αντιμετώπιση σημαντικών προβλημάτων, όπως το εμπορικό έλλειμμα, η παράνομη μετανάστευση και η ροή παράνομων ναρκωτικών.

Ο Τραμπ και οι υποστηρικτές του επισημαίνουν συχνά, σωστά, ότι οι δασμοί κατά τη διάρκεια της πρώτης θητείας του δεν προκάλεσαν προβληματικό πληθωρισμό. Αλλά εκείνοι ήταν διαφορετικοί δασμοί, που εφαρμόστηκαν σε έναν πολύ διαφορετικό κόσμο σε μια πολύ διαφορετική εποχή.

Ο Τραμπ έθεσε σε εφαρμογή δασμούς σε εισαγόμενα αγαθά αξίας 1,4 τρισ. δολαρίων. Αυτό είναι υπερτριπλάσιο από τα ξένα αγαθά αξίας 380 δισ. δολαρίων που χτυπήθηκαν με δασμούς κατά τη διάρκεια της πρώτης θητείας του Τραμπ, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Tax Foundation.

Κατά τη διάρκεια της πρώτης θητείας του Τραμπ, ο πληθωρισμός δεν αποτελούσε πραγματικά πρόβλημα. Σήμερα, η ζωή είναι πολύ πιο ακριβή, στο παντοπωλείο, στην αντιπροσωπεία αυτοκινήτων και σχεδόν παντού αλλού. Οι καταναλωτές, οι επενδυτές και οι αξιωματούχοι της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ είναι τώρα πολύ πιο ευαίσθητοι ακόμη και στις μέτριες αυξήσεις των τιμών.

Γιατί να «κάψετε το ίδιο σας το σπίτι»;

Ο Λευκός Οίκος έχει υποστηρίξει ότι οι δασμοί του Τραμπ δεν θα σημάνουν πρόβλημα για την αμερικανική οικονομία, αλλά ορισμένοι οικονομολόγοι και εμπειρογνώμονες σε θέματα εμπορίου ανησυχούν έντονα επειδή οι εισφορές αυτές στοχεύουν στους πιο κοντινούς γείτονες των ΗΠΑ, τον Καναδά και το Μεξικό.

Κατά τη διάρκεια της πρώτης θητείας του, ο Τραμπ απείλησε, αλλά δεν τράβηξε ποτέ τη σκανδάλη για δασμούς στον Καναδά και το Μεξικό. Οι σύμβουλοί του τον απέτρεψαν από τέτοιες κινήσεις. Το χτύπημα του Καναδά και του Μεξικού με γενικούς δασμούς θα μπορούσε να προκαλέσει χάος στην αλυσίδα εφοδιασμού της στενά διασυνδεδεμένης βορειοαμερικανικής οικονομίας, οδηγώντας σε υψηλότερες τιμές.

«Η επιβολή δασμών ύψους 25% στους στενότερους εμπορικούς εταίρους μας ενέχει τον κίνδυνο να αποδεκατίσει την οικονομική δύναμη της Βόρειας Αμερικής, στην οποία βασίζονται οι ΗΠΑ. Γιατί θα θέλατε να κάψετε το ίδιο σας το σπίτι;» δήλωσε η Christine McDaniel, πρώην εμπορική αξιωματούχος στην κυβέρνηση του Τζορτζ Μπους, η οποία τώρα είναι ανώτερη ερευνήτρια στο Κέντρο Mercatus του Πανεπιστημίου George Mason. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για την αυτοκινητοβιομηχανία, όπου τα ανταλλακτικά συχνά διασχίζουν τα σύνορα πολλές φορές πριν φτάσει ένα αυτοκίνητο στην αντιπροσωπεία.

Η Wolfe Research έχει εκτιμήσει ότι η τιμή ενός τυπικού αυτοκινήτου που πωλείται στις ΗΠΑ θα μπορούσε να αυξηθεί κατά 3.000 δολάρια λόγω των δασμών.

Με πληροφορίες από CNN

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Οι ΗΠΑ είχαν κάνει δοκιμές για την του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν» λέει πρώην επικεφαλής της CIA

Διεθνή / «Οι ΗΠΑ έχουν κάνει δοκιμές για την εξουδετέρωση των πυρηνικών του Ιράν» λέει πρώην επικεφαλής της CIA

«Ο περαιτέρω εμπλουτισμός ουρανίου σε επίπεδα κατάλληλα για όπλα είναι πλέον εφικτός σε σύντομο χρονικό διάστημα, καθώς το Ιράν έχει αναπτύξει την τεχνογνωσία να το πραγματοποιήσει» δήλωσε ο Ντέιβιντ Πετρέους
LIFO NEWSROOM
«Σαν ταινία τρόμου»: Αυτόπτες μάρτυρες περιγράφουν πώς ισραηλινά πυρά χτύπησαν πλήθος που περίμενε ανθρωπιστική βοήθεια

Διεθνή / «Σαν ταινία τρόμου»: Αυτόπτες μάρτυρες για την ισραηλινή επίθεση κατά πλήθους που περίμενε ανθρωπιστική βοήθεια

Το αιματοκύλισμα στη Χαν Γιούνις είχε ως αποτέλεσμα τουλάχιστον 59 Παλαιστίνιοι να χάσουν τη ζωή τους, ενώ περίμεναν να ξεφορτωθούν σακιά με αλεύρι - Ακόμη 14 άνθρωποι σκοτώθηκαν από ισραηλινά πυρά και αεροπορικές επιδρομές σε άλλα σημεία της Γάζας μόνο την Τρίτη, 17 Ιουνίου
LIFO NEWSROOM
Kellogg's, Coca-Cola και μπύρα Brewdog στα ρωσικά ράφια παρά τις κυρώσεις

Διεθνή / Kellogg's, Coca-Cola και μπύρα Brewdog στα ρωσικά ράφια παρά τις κυρώσεις - Το «παραθυράκι» των εισαγωγών

Η Ρωσία είναι η οικονομία με τις περισσότερες κυρώσεις στον κόσμο, αλλά περισσότερα από τρία χρόνια μετά την υποτιθέμενη απομόνωσή της τα ράφια εξακολουθούν να είναι γεμάτα με δυτικά προϊόντα
LIFO NEWSROOM
Σουδάν: Τουρκία και ΗΑΕ κλιμακώνουν τη σύγκρουση με drone και έμμέσες παρεμβάσεις

Διεθνή / Σουδάν: Τουρκία και ΗΑΕ κλιμακώνουν τη σύγκρουση με drone και έμμεσες παρεμβάσεις

Η σύγκρουση στο Σουδάν μετατρέπεται σε περιφερειακή κρίση, με την Τουρκία να στηρίζει τον κυβερνητικό στρατό με drones και τα ΗΑΕ να ενισχύουν παραστρατιωτικές δυνάμεις. Αναλυτές προειδοποιούν για περαιτέρω αποσταθεροποίηση
ΠΕΤΡΟΣ ΚΡΑΝΙΑΣ
Ανεξέλεγκτο το νέο «σύστημα θαλάσσιων ταξί» μεταναστών στη Μάγχη: Ανήμπορη η γαλλική αστυνομία

Διεθνή / Ανεξέλεγκτο το νέο «σύστημα θαλάσσιων ταξί» μεταναστών στη Μάγχη: Ανήμπορη η γαλλική αστυνομία

Η γαλλική αστυνομία αδυνατεί να αναχαιτίσει την αύξηση των παράνομων διελεύσεων προς τη Βρετανία μέσω «θαλάσσιων ταξί» - Νέες τακτικές από κυκλώματα διακινητών και αυξημένος κίνδυνος για γυναίκες και παιδιά
LIFO NEWSROOM
Θα επιτεθούν οι ΗΠΑ κατά των πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν;

Διεθνή / Η βόμβα GBU 57 και τα βομβαρδιστικά B-2: Θα επιτεθούν οι ΗΠΑ κατά των πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν;

Οι ΗΠΑ ενισχύουν τη στρατιωτική τους παρουσία στη Μέση Ανατολή, τηρώντας μία ασάφεια ως προς την πιθανότητα να επιτεθούν κατά των πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν, καθώς ο Τραμπ εξετάζει την επέμβαση στον πόλεμο Ισραήλ-Ιράν
LIFO NEWSROOM
Ρωσία και Μέση Ανατολή: Η αντίδραση στην επιχείρηση «Rising Lion» του Ισραήλ και οι στρατηγικές επιπτώσεις

Ανάλυση / Ρωσία και Μέση Ανατολή: Η αντίδραση στην επιχείρηση «Rising Lion» του Ισραήλ και οι στρατηγικές επιπτώσεις

Η Ρωσία χαρακτηρίζει την κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή «επικίνδυνη» αλλά βλέπει και οφέλη, ενώ η στρατηγική της θέση δοκιμάζεται εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία και της σύγκρουσης Ισραήλ-Ιράν
LIFO NEWSROOM
Κλιμακώνεται ο πόλεμος Ισραήλ - Ιράν: Ο Τραμπ απαιτεί «άνευ όρων παράδοση» της Τεχεράνης

Διεθνή / Κλιμακώνεται ο πόλεμος Ισραήλ - Ιράν: Ο Τραμπ απαιτεί «άνευ όρων παράδοση» της Τεχεράνης

Ο ισραηλινός στρατός συνεχίζει να στοχοποιεί κρίσιμες ιρανικές υποδομές, συμπεριλαμβανομένων εγκαταστάσεων που σχετίζονται με το πυρηνικό πρόγραμμα και συστημάτων εκτόξευσης βαλλιστικών πυραύλων
LIFO NEWSROOM
Οι ΗΠΑ στέλνουν μαχητικά αεροσκάφη στη Μέση Ανατολή καθώς κλιμακώνεται η σύγκρουση Ισραήλ–Ιράν

Διεθνή / Οι ΗΠΑ στέλνουν μαχητικά αεροσκάφη στη Μέση Ανατολή ενώ κλιμακώνεται η σύγκρουση Ισραήλ–Ιράν

Εξετάζεται και η ανάπτυξη πολεμικών πλοίων ικανών να αναχαιτίζουν βαλλιστικούς πυραύλους στην Ανατολική Μεσόγειο, όπως ανέφερε αξιωματούχος του Πενταγώνου
LIFO NEWSROOM