Συνολάκης για φωτιές στο Λος Άντζελες: «Με τέτοιες ταχύτητες δεν μπορεί κανείς να σταματήσει μία πυρκαγιά»

Συνολάκης για φωτιές στο Λος Άντζελες: «Με τέτοιες ταχύτητες δεν μπορεί κανείς να σταματήσει μία πυρκαγιά» Facebook Twitter
Φωτ. από τις φωτιές στο Λος Άντζελες / EPA
0

Για τις φονικές πυρκαγιές που μαίνονται στο Λος Άντζελες σχεδόν εδώ και μία εβδομάδα, μίλησε ο καθηγητής Φυσικών Καταστροφών Κώστας Συνολάκης.

Μέχρι σήμερα τουλάχιστον 16 άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους και 13 ακόμη αγνοούνται. Οι πυροσβέστες στο Λος Άντζελες δίνουν μάχη για πέμπτο συνεχόμενο εικοσιτετράωρο προκειμένου να περιορίσουν τα πύρινα μέτωπα, ωστόσο το απόγευμα του Σαββάτου οι άνεμοι ενισχύθηκαν εκ νέου, δυσκολεύοντας ακόμη περισσότερο την κατάσταση.

Ο κ. Συνολάκης σχολιάζοντας τον πύρινο αυτό εφιάλτη, αναφέρθηκε αρχικά στους ανέμους. «Αυτοί οι άνεμοι ήταν με ταχύτητες που έφταναν τα 160 χιλιόμετρα την ώρα. Με τέτοιες ταχύτητες δεν μπορεί κανείς να σταματήσει μία πυρκαγιά γιατί δεν μπορούν να πετάξουν αεροπλάνα», εξήγησε αρχικά.

«Ήταν τόσες οι εστίες φωτιάς που δεν υπήρχε νερό που να μπορούσε να τις σβήσει, αλλά ακόμα και να υπήρχε οι ταχύτητες ήταν τέτοιες που η πυρκαγιά έριχνε μπροστά σπίθες περίπου σε απόσταση ένα με δύο χιλιόμετρα» συνέχισε, ενώ αναφέρθηκε παράλληλα και στη βλάστηση με την οποία είναι καλυμμένα τα σπίτια στη συγκεκριμένη περιοχή.

«Το ζητούμενο είναι το σπίτι σχεδόν να μη φαίνεται για να έχει ιδιωτικότητα. Αυτό λοιπόν δεν βοηθάει καθόλου. Ο καινούργιος Οικοδομικός Κανονισμός στην Καλιφόρνια, που ξεκίνησε από το 2008 και μετά, έχει πάρα πολύ αυστηρές απαιτήσεις για τα κτίρια και τα σπίτια τα οποία είναι στην περιοχή αυτή που είναι στο όριο μεταξύ δάσους και πόλης», συμπλήρωσε.

Τέλος, τόνισε πως «για το 50 % των πυρκαγιών στην Αμερική, κανένας δεν γνωρίζει και δεν βγαίνει ποτέ συμπέρασμα ακριβώς πώς ξεκινήσανε».

Συνολάκης: «Πρέπει να προετοιμαστούμε και στην Ελλάδα»

Και στην Ελλάδα μπορεί να αντιμετωπίσουμε δύσκολες φωτιές λόγω της κλιματικής αλλαγής, σύμφωνα με τον κ. Συνολάκη. «Πρέπει να προετοιμαστούμε και ένα κομμάτι της προετοιμασίας είναι να αντιμετωπίσουμε το γεγονός ότι, πρέπει σε μερικές περιοχές να θάψουμε τα καλώδια. Πρέπει σε μέρες που έχουμε υψηλό κίνδυνο να σταματήσει η ηλεκτροδότηση γιατί αν σταματήσει, τότε δεν υπάρχει περίπτωση να έχουμε σπίθες», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Αλλά σε αυτό το πράγμα εθελοτυφλούμε. Όταν γίνει μία μεγάλη πυρκαγιά στην Ελλάδα, πάντα το πρώτο πράγμα είναι να ψάχνουμε για εμπρησμό, αλλά υπάρχουν κι άλλοι. Υπάρχουν κι άλλοι τρόποι», κατέληξε.

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΙΡΑΝ ΚΟΛΠΟΣ ΤΟΥ ΟΜΑΝ ΟΠΛΟΣΤΑΣΙΟ

Διεθνή / Ιρανικές δυνάμεις κατέλαβαν πλοίο-«πλωτό οπλοστάσιο» στον Κόλπο του Ομάν

Τέτοιου είδους πλοία δραστηριοποιούνται συνήθως στην Ερυθρά Θάλασσα, τον Κόλπο του Άντεν και τον Κόλπο του Ομάν, λειτουργώντας ως σημεία ανεφοδιασμού για ένοπλες ομάδες ασφαλείας που συνοδεύουν εμπορικά πλοία σε επικίνδυνες θαλάσσιες διαδρομές.
THE LIFO TEAM
ΚΟΥΒΑ ΗΠΑ ΜΠΛΑΚΑΟΥΤ ΚΑΥΣΙΜΑ

Διεθνή / Η Κούβα ανακοίνωσε ότι εξαντλήθηκαν τα καύσιμα για ηλεκτροπαραγωγή - Έως και 22 ώρες χωρίς ρεύμα

Η κατάσταση προκάλεσε νέες διαδηλώσεις στην κουβανική πρωτεύουσα, με εκατοντάδες ανθρώπους να βγαίνουν στους δρόμους διαμαρτυρόμενοι για τα συνεχή μπλακ άουτ και τις ελλείψεις καυσίμων
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΣΤΕΝΑ ΤΟΥ ΟΡΜΟΥΖ ΚΙΝΑ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ

Διεθνή / Ιρανικά μέσα αναφέρουν ότι η Τεχεράνη επέτρεψε τη διέλευση κινεζικών πλοίων από τα Στενά του Ορμούζ

Ένα κινεζικό υπερδεξαμενόπλοιο που μετέφερε 2 εκατομμύρια βαρέλια ιρακινού αργού πετρελαίου διέσχισε τα Στενά χθες Τετάρτη, σύμφωνα με δεδομένα παρακολούθησης πλοίων
THE LIFO TEAM
Ο Pedro Pascal πέταξε economy για τις Κάννες και οι πρώην πιλότοι ξεμπροστιάζουν τη χλιδή των private jets

Διεθνή / Ο Πέδρο Πασκάλ πέταξε οικονομική θέση για τις Κάννες και οι πρώην πιλότοι ξεμπροστιάζουν τη χλιδή των ιδιωτικών τζετ

Πρώην πιλότοι και ακτιβιστές καλούν τους σταρ να σταματήσουν να φτάνουν στις Κάννες με ιδιωτικά αεροπλάνα, μετά από στοιχεία που δείχνουν ότι πέρυσι 750 τέτοιες πτήσεις προς το φεστιβάλ κατανάλωσαν περίπου 2 εκατομμύρια λίτρα κηροζίνης. Ως αντίπαλο παράδειγμα δείχνουν τον Πέδρο Πασκάλ, που είχε ταξιδέψει στην οικονομική θέση.
THE LIFO TEAM
Η Ιαπωνία έκανε ένα μεγάλο βήμα προς τη non-binary νομική αναγνώριση

Διεθνή / Η Ιαπωνία έκανε ένα μεγάλο βήμα προς τη non-binary νομική αναγνώριση

Το Ανώτερο Δικαστήριο της Οσάκα έκρινε ότι το οικογενειακό μητρώο της Ιαπωνίας, που αναγνωρίζει μόνο «άνδρες» και «γυναίκες», παραβιάζει την αρχή της ισότητας. Η απόφαση δεν αλλάζει ακόμη άμεσα το σύστημα, αλλά ανοίγει έναν κρίσιμο δρόμο για τη νομική αναγνώριση non-binary ατόμων στη χώρα.
THE LIFO TEAM