Ο θάνατος εφήβου ξεσηκώνει οργή και αιματηρές συγκρούσεις στους δρόμους της Κίνας

Ο θάνατος εφήβου ξεσηκώνει οργή και αιματηρές συγκρούσεις στους δρόμους της Κίνας Facebook Twitter
0

Ο θάνατος ενός εφήβου στο Πουτσένγκ, στην επαρχία Σαανσί της βορειοδυτικής Κίνας, έχει πυροδοτήσει βίαιες διαμαρτυρίες, όπως επιβεβαιώνει το BBC μέσω επαληθευμένων βίντεο.

Σε πλάνα που κυκλοφόρησαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, διαδηλωτές φαίνονται να πετούν αντικείμενα προς τους αστυνομικούς, ενώ οι δυνάμεις ασφαλείας καταγράφονται να ξυλοκοπούν κάποιους από τους συμμετέχοντες.

Οι αρχές ανακοίνωσαν ότι ο έφηβος, με το επώνυμο Ντανγκ, πέθανε στις 2 Ιανουαρίου μετά από πτώση από τον κοιτώνα του σχολείου του, χαρακτηρίζοντας το συμβάν ως «ατύχημα». Σύμφωνα με την επίσημη δήλωση, ο Ντανγκ είχε μια διαφωνία με άλλον μαθητή το βράδυ πριν από την πτώση του, η οποία λύθηκε από σχολικό αξιωματούχο. Λίγο αργότερα, το σώμα του βρέθηκε από άλλο μαθητή στο έδαφος.

Οι αρχές ανέφεραν ότι οι έρευνες και η νεκροψία απέκλεισαν την πιθανότητα εγκληματικής ενέργειας, ωστόσο, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης διαδόθηκαν καταγγελίες για συγκάλυψη της αλήθειας.

Ανεπιβεβαίωτες αναφορές από την οικογένεια του Ντανγκ υποστηρίζουν ότι τα τραύματά του δεν συμφωνούν με την επίσημη εκδοχή των γεγονότων και ότι δεν τους επιτράπηκε να εξετάσουν το σώμα του για αρκετή ώρα. Ένας ισχυρισμός, χωρίς αποδείξεις, αναφέρει ότι ο Ντανγκ αυτοκτόνησε μετά από εκφοβισμό που υπέστη.

Το ζήτημα του σχολικού εκφοβισμού έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στην Κίνα τα τελευταία χρόνια, με προηγούμενα περιστατικά να οδηγούν σε διαμαρτυρίες και αυστηρές ποινές.

Ο θάνατος εφήβου ξεσηκώνει οργή και αιματηρές συγκρούσεις στους δρόμους της Κίνας Facebook Twitter

Κίνα: Διαδηλώσεις και αστυνομική βία

Οι καταγγελίες φαίνεται να εξόργισαν πολλούς κατοίκους του Πουτσένγκ, οδηγώντας σε μαζικές διαμαρτυρίες με τη συμμετοχή εκατοντάδων ανθρώπων. Στα βίντεο, διαδηλωτές φαίνονται να εισβάλλουν σε κτίρια, να φωνάζουν «δώστε μας την αλήθεια» και να συγκρούονται με αστυνομικούς.

Άλλες σκηνές δείχνουν διαδηλωτές να πετούν αντικείμενα, όπως κώνους κυκλοφορίας, κατά της αστυνομίας, ενώ οι αστυνομικοί απαντούν με βίαιες συλλήψεις και χρήση γκλομπ. Ορισμένοι διαδηλωτές εμφανίζονται με αίματα στα κεφάλια και τα πρόσωπά τους.

Σε ξεχωριστά βίντεο, επιβεβαιωμένα από το BBC, άνθρωποι φαίνονται να θρηνούν τον θάνατο του εφήβου, τοποθετώντας λουλούδια και προσφορές στην είσοδο του σχολείου. Μια παραδοσιακή τελετή πένθους καταγράφεται, με ανθρώπους να πετούν κομμάτια χαρτιού από την οροφή του κτιρίου.

Ο θάνατος εφήβου ξεσηκώνει οργή και αιματηρές συγκρούσεις στους δρόμους της Κίνας Facebook Twitter

Καταστολή και λογοκρισία

Από τις αρχές της εβδομάδας, φαίνεται ότι οι διαμαρτυρίες έχουν κατασταλεί, με την παρουσία περισσότερων αστυνομικών δυνάμεων στην περιοχή. Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης έχουν αποσιωπήσει το περιστατικό, ενώ οποιαδήποτε αναφορά στις διαδηλώσεις λογοκρίνεται αυστηρά από τα κινεζικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Οι τοπικές αρχές κάλεσαν τους πολίτες «να μην δημιουργούν, πιστεύουν ή διαδίδουν φήμες», ενώ αρνήθηκαν ότι πραγματοποιήθηκαν διαδηλώσεις όταν ρωτήθηκαν από το BBC.

Το περιστατικό αναδεικνύει την ευαισθησία των κινεζικών αρχών σε θέματα κοινωνικών αντιδράσεων και τη σκληρή τους στάση απέναντι σε οποιαδήποτε μορφή δημόσιας αμφισβήτησης.

 
 
Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μπέρνι Σάντερς:

Διεθνή / Ο Μπέρνι Σάντερς επαίνεσε τον Τραμπ και άσκησε κριτική στον Μπάιντεν - «Έκανε καλύτερη δουλειά»

«Δεν πρόκειται να καθίσω εδώ και να σας πω ότι έκανε συνολικά καλή δουλειά - γιατί δεν ήταν καλή», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Αμερικανός γερουσιαστής, αναφερόμενος στην πολιτική μετανάστευσης του Τζο Μπάιντεν
LIFO NEWSROOM
Βιετνάμ: Η νέα γεωπολιτική ισορροπία Ρωσίας, Κίνας και ΗΠΑ στην Ασία

Διεθνή / Βιετνάμ: Η νέα γεωπολιτική ισορροπία Ρωσίας, Κίνας και ΗΠΑ στην Ασία

Πώς το Βιετνάμ μεταμορφώνει τις διεθνείς συμμαχίες του, αναθερμαίνει τις σχέσεις με τη Ρωσία, αναζητά νέες ισορροπίες με τις ΗΠΑ και την Κίνα, και επαναπροσδιορίζει τον ρόλο του στην Νοτιοανατολική Ασία
LIFO NEWSROOM
Η Λιθουανία κλείνει τα σύνορα με τη Λευκορωσία: «Δεν θα ανεχθούμε υβριδικές επιθέσεις», διαμηνύει η πρωθυπουργός

Διεθνή / Η Λιθουανία κλείνει τα σύνορα με τη Λευκορωσία: «Δεν θα ανεχθούμε υβριδικές επιθέσεις», διαμηνύει η πρωθυπουργός

Η πρωθυπουργός Ρουτζινιένε δήλωσε ότι η κυβέρνηση έχει ήδη συντάξει το διάταγμα, το οποίο περιλαμβάνει μόνο πολύ περιορισμένες εξαιρέσεις για τους πολίτες της Λιθουανίας και της ΕΕ
LIFO NEWSROOM
Ο βασιλιάς Κάρολος συμμετείχε για πρώτη φορά σε εκδήλωση για τους ΛΟΑΤΚΙ+ βετεράνους του στρατού

Διεθνή / Ο βασιλιάς Κάρολος συμμετείχε για πρώτη φορά σε εκδήλωση για τους ΛΟΑΤΚΙ+ βετεράνους του στρατού

Ο βασιλιάς Κάρολος συμμετέχει στην πρώτη του επίσημη εκδήλωση για την κοινότητα ΛΟΑΤΚΙ+ ως μονάρχης, αποτίοντας φόρο τιμής στα μέλη της ένοπλης δύναμης που υπέστησαν διακρίσεις λόγω της σεξουαλικής τους ταυτότητας
LIFO NEWSROOM
Πρόσφυγες: Οι ΗΠΑ τους απομάκρυναν από το Αφγανιστάν και τώρα είναι αποκλεισμένοι στην έρημο του Κατάρ

Διεθνή / Πρόσφυγες: Οι ΗΠΑ τους απομάκρυναν από το Αφγανιστάν και τώρα είναι αποκλεισμένοι στην έρημο του Κατάρ

Η ιστορία της παγιδευμένης κοινότητας Αφγανών προσφύγων στη βάση Camp As Sayliyah στο Κατάρ αποτυπώνει τις επιπτώσεις της αμερικανικής παρέμβασης, της μεταναστευτικής πολιτικής και της γεωπολιτικής αβεβαιότητας
LIFO NEWSROOM
Eurofighter: Στην Τουρκία ο Στάρμερ για τη συμφωνία - Τι σημαίνει για τον Ερντογάν η προμήθεια 40 μαχητικών

Διεθνή / Eurofighter: Στην Τουρκία ο Στάρμερ για τη συμφωνία - Τι σημαίνει για τον Ερντογάν η προμήθεια 40 μαχητικών

Νέα εποχή στην αμυντική συνεργασία Βρετανίας-Τουρκίας: Ο Σερ Κιρ Στάρμερ επισκέπτεται την Άγκυρα για να ολοκληρωθεί η συμφωνία προμήθειας 40 Eurofighter Typhoon
ΠΕΤΡΟΣ ΚΡΑΝΙΑΣ