Γιατί είναι σημαντική η πρόσληψη προβιοτικών τον χειμώνα

Γιατί είναι σημαντική η πρόσληψη προβιοτικών τον χειμώνα Facebook Twitter
Φωτ.: Unsplash
0

Τον χειμώνα, οι διατροφικές μας συνήθειες αλλάζουν σημαντικά.

Από τις δροσερές σαλάτες και τα φρούτα του καλοκαιριού η διατροφή αντικαθίσταται από θερμιδοφόρα πιάτα, όπως σούπες και μαγειρευτά φαγητά.

Αυτές οι αλλαγές μπορούν να επηρεάσουν τη σύνθεση της μικροβιακής χλωρίδας του εντέρου μας, ενός δυναμικού μικροοικοσυστήματος που παίζει καθοριστικό ρόλο στην υγεία.

Σύμφωνα με τον Dr. Miguel Ignacio López Ramiro και την παρουσίαση των συστάσεών του στο περιοδικό Glamour για τη στήλη «Wellness», η εντερική μικροχλωρίδα δεν αποτελεί μόνο μια ομάδα βακτηρίων που «κατοικεί» στο έντερό μας, αλλά έναν δυναμικό μηχανισμό που αλληλεπιδρά με διάφορες λειτουργίες του σώματος. Γι΄αυτό, η κατανάλωση προβιοτικών, είτε μέσω συμπληρωμάτων είτε μέσω τροφών όπως γιαούρτι, ξινολάχανο και το κομπούχα, μπορεί να ενισχύσει τη λειτουργία της εντερικής χλωρίδας, ιδιαίτερα τον χειμώνα.

Τα προβιοτικά, και ειδικά τα στελέχη Lactobacillus rhamnosus και Lactobacillus gasseri, συμβάλλουν στη ρύθμιση του εντερικού φραγμού, αποτρέποντας την είσοδο επιβλαβών ουσιών στο σώμα. Παράλληλα, επηρεάζουν ορμόνες όπως η γκρελίνη και η λεπτίνη, οι οποίες ρυθμίζουν την πείνα και τον κορεσμό. Σε μια περίοδο που συνθήκες όπως το κρύο ή ένα γιορτινό πλούσιο τραπέζι μας ωθούν σε θερμιδοφόρες επιλογές, η ενίσχυση της γερής βακτηριακής χλωρίδας είναι απαραίτητη για την ισορροπία του οργανισμού μας.

Εντάσσοντας την πρόσληψη προβιοτικών στη διατροφή μας αντισταθμίζουμε τις διατροφικές προκλήσεις της εποχής.
 

Τech & Science
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μαύρα πλαστικά μαγειρικά σκεύη: Τι πρέπει να προσέχουμε στην κουζίνα

Τech & Science / Πετάξτε από την κουζίνα τα μαύρα πλαστικά μαγειρικά σκεύη

Σε ποιες περιπτώσεις το μαύρο πλαστικό στα μαγειρικά σκεύη μπορεί να είναι επικίνδυνο για την υγεία μας - Τι να προσέχουμε με μαύρες σπάτουλες και κουτάλια με πλαστικό από πολυβρωμιωμένους διφαινυλαιθέρες
LIFO NEWSROOM
Τι μας κάνει καλό να τρώμε όταν αρρωσταίνουμε - Mύθοι και αλήθειες

Radio Lifo / Τι μας κάνει καλό να τρώμε όταν αρρωσταίνουμε - Mύθοι και αλήθειες

Ποιες τροφές είναι καλό να καταναλώνουμε όταν είμαστε άρρωστοι και πώς συμβάλλουν στην ταχύτερη ανάρρωση και την ευεξία μας; Η Μερόπη Κοκκίνη μιλά με τον διατροφολόγο-διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η τεχνολογία πίσω από τα εμβόλια Covid φέρνει ελπίδες για θεραπεία του HIV

Τech & Science / Η τεχνολογία πίσω από τα εμβόλια Covid φέρνει ελπίδες για θεραπεία του HIV

Αυστραλοί ερευνητές ανακοίνωσαν ότι, χρησιμοποιώντας mRNA, κατάφεραν να «ξεγελάσουν» τον ιό ώστε να βγει από την κρυψώνα του – ένα κρίσιμο βήμα για την πλήρη εξάλειψή του από τον οργανισμό
LIFO NEWSROOM
Μία ιαπωνική εταιρεία θέλει να χτίσει πόλη στη Σελήνη μέχρι το 2040 - Αλλά πρώτα πρέπει να φτάσει

Τech & Science / Μία ιαπωνική εταιρεία θέλει να χτίσει πόλη στη Σελήνη μέχρι το 2040 - Αλλά πρώτα πρέπει να φτάσει

Η εταιρεία φιλοδοξεί να δημιουργήσει, μέσα στις επόμενες δεκαετίες, σεληνιακές υποδομές ικανές να υποστηρίξουν 1.000 κατοίκους και να υποδέχονται χιλιάδες επισκέπτες
LIFO NEWSROOM
Αλτσχάιμερ: Τι περιλαμβάνει η διατροφή MIND - Νέα έρευνα επιβεβαιώνει τα ωφέλη της

Τech & Science / Αλτσχάιμερ: Τι περιλαμβάνει η διατροφή MIND - Νέα έρευνα επιβεβαιώνει τα οφέλη της

Το Πανεπιστήμιο της Χαβάης και της Νότιας Καλιφόρνιας κατέληξαν στο συμπέρασμα, ότι όσοι ακολουθούν τη διατροφή MIND παρουσιάζουν μειωμένες πιθανότητες εμφάνισης της νόσου
LIFO NEWSROOM