Γερμανία - Γαλλία χαιρετίζουν την πτώση Άσαντ και προειδοποιούν για τον κίνδυνο εξτρεμισμού στη Συρία

Γερμανία - Γαλλία χαιρετίζουν την πτώση Άσαντ και προειδοποιούν για τον κίνδυνο εξτρεμισμού στη Συρία Facebook Twitter
Εμανουέλ Μακρόν και Όλαφ Σολτς / Φωτ.: ΕΡΑ (αρχείου)
0

Ικανοποίηση εκπέμπουν Γερμανία και Γαλλία για την πτώση του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Άσαντ στη Συρία, ενώ προειδοποιούν για τον κίνδυνο ριζοσπαστικοποίσης και εξτρεμισμού στη χώρα.

«Το τέλος του καθεστώτος Άσαντ αποτελεί για εκατομμύρια ανθρώπους στη Συρία μια μεγάλη ανακούφιση» δήλωσε η επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας, Αναλένα Μπέρμποκ, σε μια μακρά σειρά αναρτήσεων στο Χ, προσθέτοντας ότι «η χώρα δεν πρέπει τώρα να πέσει στα χέρια άλλων ριζοσπαστών, όποια μορφή κι αν πάρουν».

Η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας κάλεσε τα μέρη της σύγκρουσης να ανταποκριθούν στις ευθύνες τους έναντι όλων των Σύρων και ζήτησε την προστασία των μειονοτήτων. Υπενθύμισε ότι ο Μπασάρ αλ Άσαντ «δολοφόνησε, βασάνισε και χρησιμοποίησε δηλητηριώδη αέρια εναντίον του ίδιου του πληθυσμού του». «Πρέπει επιτέλους να λογοδοτήσει γι' αυτό» πρόσθεσε η Μπέρμποκ.

«Ο Μπασάρ αλ Άσαντ καταπίεσε βάναυσα τον ίδιο του το λαό, έχει αμέτρητες ζωές στη συνείδησή του και έχει οδηγήσει πολλούς ανθρώπους να εγκαταλείψουν τη Συρία, πολλοί από τους οποίους ήρθαν στη Γερμανία. Ο συριακός λαός έχει υποφέρει τρομερά. Επομένως, το τέλος της κυριαρχίας του Άσαντ στη Συρία είναι μια καλή είδηση» υπογράμμισε ο Όλαφ Σολτς σε δήλωσή του.

«Αυτό που έχει σημασία τώρα είναι να αποκατασταθεί γρήγορα ο νόμος και η τάξη στη Συρία» πρόσθεσε ο καγκελάριος της Γερμανίας, επισημαίνοντας ότι «μια πολιτική λύση στη σύγκρουση στη Συρία σύμφωνα με την απόφαση 2254 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ είναι ακόμη δυνατή».

«Θα κρίνουμε τους μελλοντικούς κυβερνήτες από το αν θα επιτρέψουν σε όλους τους Σύρους να ζήσουν με αξιοπρέπεια και αυτοδιάθεση, να υπερασπιστούν την κυριαρχία της Συρίας από κακόβουλες παρεμβάσεις τρίτων και να ζήσουν ειρηνικά με τους γείτονές τους» κατέληξε ο Όλαφ Σολτς.

«Το βάρβαρο κράτος έπεσε. Επιτέλους» το μήνυμα Μακρόν

Η Γαλλία χαιρέτισε την είδηση της πτώσης του Άσαντ και ζήτησε να σταματήσουν οι μάχες στη χώρα. «Τώρα είναι η ώρα για ενότητα στη Συρία», ανέφερε το γαλλικό ΥΠΕΞ σε ανακοίνωσή του, προτρέποντας για μια ειρηνική πολιτική μετάβαση. Η ανακοίνωση προειδοποίησε επίσης κατά του «εξτρεμισμού» κατά την προσεχή περίοδο για τη Συρία.

Ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, χαιρέτισε από την πλευρά του την πτώση του «βάρβαρου κράτους» του Μπασάρ αλ Άσαντ στη Συρία και έστειλε ευχές για ειρήνη στον λαό της εμπόλεμης χώρας. «Το βάρβαρο κράτος έπεσε. Επιτέλους», έγραψε ο Μακρόν στο Χ. «Αποτίω φόρο τιμής στον συριακό λαό, στο θάρρος του, στην υπομονή του. Σε αυτή τη στιγμή της αβεβαιότητας, τους στέλνω τις ευχές μου για ειρήνη, ελευθερία και ενότητα» συμπλήρωσε.

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Τραμπ θέλει να μετονομαστεί το Πεντάγωνο σε «Υπουργείο Πολέμου» - Γιατί έπαψε να λέγεται έτσι το 1949

Διεθνή / Ο Τραμπ θέλει να μετονομαστεί το Πεντάγωνο σε «Υπουργείο Πολέμου» - Γιατί έπαψε να λέγεται έτσι το 1949

Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ επαναφέρει την ιδέα να μετονομαστεί το Υπουργείο Άμυνας σε «Υπουργείο Πολέμου», επικαλούμενος την ιστορία νικών των ΗΠΑ, αλλά η αλλαγή απαιτεί νομοθετική έγκριση
LIFO NEWSROOM
Reuters: Παραιτήθηκε η φωτορεπόρτερ κατηγορώντας το πρακτορείο για αναπαραγωγή ισραηλινής προπαγάνδας

Διεθνή / Γάζα: Παραιτήθηκε φωτορεπόρτερ του Reuters - Το κατηγορεί για αναπαραγωγή ισραηλινής προπαγάνδας

«Δεν μπορώ πια να διατηρήσω καμία σχέση με το Reuters, καθώς με τη στάση του ουσιαστικά δικαιολογεί και καλύπτει τη συστηματική δολοφονία 245 δημοσιογράφων στη Γάζα», έγραψε την Τρίτη
LIFO NEWSROOM
Οι ΗΠΑ θα υποστηρίξουν την Ουκρανία σε αεράμυνα και πληροφορίες, αλλά μετά τον πόλεμο

Διεθνή / Οι ΗΠΑ θα υποστηρίξουν την Ουκρανία σε αεράμυνα και πληροφορίες, αλλά μετά τον πόλεμο

Οι ΗΠΑ προσφέρουν υποστήριξη σε ευρωπαϊκή αποστολή για την Ουκρανία μετά τον πόλεμο, με πληροφορίες, αεράμυνα και επιτήρηση, ενισχύοντας την προστασία της χώρας έναντι μελλοντικής ρωσικής επίθεσης
LIFO NEWSROOM
Επείγουσα έκκληση για δράση σε Γάζα και Δυτική Όχθη κάνουν εκατοντάδες πρώην διπλωμάτες της ΕΕ

Διεθνή / Επείγουσα έκκληση για δράση σε Γάζα και Δυτική Όχθη κάνουν εκατοντάδες πρώην διπλωμάτες της ΕΕ

Επιστολή 209 πρώην πρέσβεων και ανώτερων διπλωματών της ΕΕ καλεί σε άμεση δράση για τη Γάζα και τη Δυτική Όχθη - Ζητούν κυρώσεις, περιορισμούς σε εμπόριο και έρευνα, αν η ΕΕ δεν αναλάβει συλλογική πρωτοβουλία
LIFO NEWSROOM
«Η Γερμανία δεν θα αναγνωρίσει παλαιστινιακό κράτος», λέει ο καγκελάριος Μερτς

Διεθνή / «Η Γερμανία δεν θα αναγνωρίσει παλαιστινιακό κράτος», λέει ο καγκελάριος Μερτς

«Η θέση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης είναι σαφής σε ό,τι αφορά την αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους. Δεν θα προσχωρήσουμε στην πρωτοβουλία αυτή» ξεκαθάρισε ο καγκελάριος
LIFO NEWSROOM