Μητσοτάκης: Η Τουρκία επιμένει στις θέσεις της και εμείς επιμένουμε στις δικές μας

Μητσοτάκης για διαγραφή Σαμαρά: Δεν είχα άλλη επιλογή - Δεν αλλάζει ο εκλογικός νόμος Facebook Twitter
Φωτ: Eurokinissi
0

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του μίλησε για τη διαγραφή του Αντώνη Σαμαρά, τον Κώστα Καραμανλή, τα ελληνοτουτ και την Οικονομία.

«Αυτός είναι ένας προϋπολογισμός ο οποίος επιβεβαιώνει από τη μία πλευρά τη θετική προοπτική της ελληνικής οικονομίας, με ρυθμούς ανάπτυξης πολύ πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, με σταθερά δημόσια οικονομικά, με ένα χρέος το οποίο αποκλιμακώνεται. Γιατί τα λέω αυτά; Διότι αυτά είναι τα θεμέλια πάνω στα οποία χτίζουμε μία οικονομική πολιτική η οποία τελικά, προφανώς, πρέπει να καταλήξει στους πολίτες, με βελτίωση του διαθέσιμου εισοδήματός τους» ανέφερε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην εκπομπή «Αυτοψία» του Alpha υπογραμμίζοντας ότι ο προϋπολογισμός έχει 12 μειώσεις φόρων.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι οριζόντια μείωση ΦΠΑ σήμερα, μία μονάδα -και ας υποθέταμε ότι περνούσε πλήρως αυτό στον καταναλωτή-, στοιχίζει 1,5 δισ. «Οι δύο μονάδες, που εισηγείται σήμερα ο κ. Ανδρουλάκης, στοιχίζουν 3 δισεκατομμύρια ευρώ, για ένα αποτέλεσμα ως προς τις τιμές το οποίο είναι αμφίβολο. Επιλογή, λοιπόν, της κυβέρνησης είναι τα αυξημένα έσοδα από την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής να τα ρίξει σε δαπάνες που έχουν να κάνουν με την παιδεία, με την υγεία, με το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων. Να στηρίξουμε τους χαμηλοσυνταξιούχους, τους κατόχους του ΕΚΑΣ, με μια έκτακτη ενίσχυση την οποία θα πάρουν πριν από τα Χριστούγεννα. Αυτό είναι το μείγμα της οικονομικής πολιτικής το οποίο επιλέγει η κυβέρνηση» είπε.

Για την διαγραφή του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά είπε «είναι πάντα δυσάρεστο όταν διαγράφεται οποιοσδήποτε από ένα κόμμα, πόσω μάλλον ένας τέως πρωθυπουργός. Εγώ δεν ξεχνώ ότι ήμουν υπουργός επί της πρωθυπουργίας του Αντώνη Σαμαρά, τον οποίο θεωρώ κι έναν καλό πρωθυπουργό, ο οποίος κράτησε τη χώρα σε μία σταθερή κατεύθυνση σε μια πολύ δύσκολη συγκυρία.

Αλλά θα σας έλεγα ότι ο Αντώνης Σαμαράς ήταν ένας πρωθυπουργός που βίωσε το πιο σκληρό πρόσωπο του λαϊκισμού και θα περίμενα από τον ίδιο σήμερα να κοιτάξει μπροστά και να μην αναπαράγει θεωρίες, οι οποίες ουσιαστικά υπονομεύουν και το δικό μου κύρος και το κύρος του υπουργού Εξωτερικών, υπονομεύουν τον ίδιο τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Αυτά τα οποία ειπώθηκαν σε αυτή την συνέντευξη ξεπέρασαν κατά πολύ αυτά τα οποία είχαν ειπωθεί στο παρελθόν. Κατά συνέπεια έκρινα ότι δεν είχα καμία άλλη επιλογή, για να διαφυλάξω και την ενότητα της παράταξης αλλά και για να εξηγήσω με τον πιο σαφή τρόπο ότι δεν μπορώ εγώ να επιτρέπω να διακινούνται τέτοιες θεωρίες, οι οποίες να με κατηγορούν εμένα και τον υπουργό Εξωτερικών ότι δήθεν «κάνουμε μυστική διπλωματία», ότι «είμαστε ενδοτικοί απέναντι στην Τουρκία». Αυτά είναι πράγματα τα οποία, επιτρέψτε μου, δεν μπορώ να τα ανεχτώ και νομίζω ότι κανείς δεν θα τα ανεχόταν, αν ήταν στη θέση μου» πρόσθεσε.

Για τον Κώστα Καραμανλή που διαφώνησε με την διαγραφή Σαμαρά και υποστήριξε ότι τέτοιες αποφάσεις δεν συμβάλλουν στην εθνική ομοψυχία που χρειάζονται τα εθνικά μας θέματα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε: «Διαφωνώ. Εξ ου και πήρα την απόφαση την οποία έλαβα. Αντίθετα, θεωρώ ότι με αυτόν τον τρόπο προστάτευσα και το κύρος της κυβέρνησης και το κύρος της παράταξης»

Αναφερόμενος στο ΠΑΣΟΚ είπε ότι αυτό που τον προβληματίζει πολύ είναι ότι οι αντιπροτάσεις του είναι παντελώς ατεκμηρίωτες, πρόχειρες, ακοστολόγητες και εκτός του ευρωπαϊκού πλαισίου. «Αναφέρομαι συγκεκριμένα στην πρόταση για τον ΦΠΑ. Δείχνουν ότι δεν υπάρχει ούτε βασική κατανόηση του τρόπου με τον οποίο δουλεύει το ευρωπαϊκό πλαίσιο και των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η χώρα ως μέλος της ευρωζώνης» είπε.

Επίσης διευκρίνισε ότι δεν έχει καμία πρόθεση να αλλάξει τον εκλογικό νόμο. «Οι κανόνες του παιχνιδιού είναι σταθεροί. Το εκλογικό σύστημα είναι αυτό το οποίο έχουμε αυτή τη στιγμή. Το πλαφόν εισόδου στη Βουλή είναι το 3%, το μπόνους καθορίζεται όπως καθορίζεται αυτή τη στιγμή, με αυτό το εκλογικό σύστημα θα πάμε στις εκλογές του 2027» υπογράμμισε.

Σε ερώτηση για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις τόνισε ότι «η Τουρκία επιμένει στις θέσεις της και εμείς επιμένουμε στις δικές μας θέσεις. 'Αρα, αυτή τη στιγμή περιθώριο να συζητήσουμε σε μεγαλύτερο βάθος τη μία διαφορά, από τη στιγμή που η Τουρκία θέλει να συζητήσουμε και άλλα πράγματα τα οποία εμείς δεν είμαστε διατεθειμένοι να συζητήσουμε, σημαίνει ότι αυτή τη στιγμή στον τομέα αυτόν δεν έχει επιτευχθεί καμία ουσιαστική πρόοδος».

«Εμείς θα εξακολουθούμε να συζητούμε με την Τουρκία. Θα εξακολουθούμε να επιδιώκουμε ήρεμα νερά με την Τουρκία. Και να σας πω και κάτι που το έχω ξαναπεί: μπορούμε να συμφωνούμε και ότι διαφωνούμε. Αυτό είναι ενδεχομένως και το πιο πιθανό σενάριο αυτή τη στιγμή. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να είμαστε μονίμως σε καθεστώς έντασης, να μην συζητούμε άλλες πτυχές των σχέσεων μας και να είμαστε μονίμως με το «δάχτυλο στην σκανδάλη» και με τον φόβο ενός θερμού επεισοδίου. Δεν νομίζω ότι οι Έλληνες θέλουν αυτό» συμπλήρωσε.

Πολιτική
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σαμαράς για Τέμπη: Χωρίς ηθικό έρεισμα η απόρριψη αιτήματος γονέων για εκταφή σορών των παιδιών τους

Πολιτική / Σαμαράς για Τέμπη: Χωρίς ηθικό έρεισμα η απόρριψη αιτήματος γονέων για εκταφή σορών των παιδιών τους

«Έχουν απόλυτο δικαίωμα να διαπιστώσουν εάν τα λείψανα που βιαστικά και δίχως τον πρέποντα έλεγχο τους παραδόθηκαν προς ταφή, ανήκουν πράγματι στα παιδιά τους» τονίζει
LIFO NEWSROOM
Μαρινάκης για Λοβέρδο: «Τόσο κακό είναι που ένας άνθρωπος έχει απογοητευτεί από το πώς εξελίχθηκε το κόμμα του;»

Πολιτική / Μαρινάκης για Λοβέρδο: «Τόσο κακό είναι που ένας άνθρωπος έχει απογοητευτεί από το κόμμα του;»

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος χαρακτήρισε «δικαίωση» την προσχώρηση του Ανδρέα Λοβέρδου στη Νέα Δημοκρατία - «Φεύγουν από αλλού ο ένας μετά τον άλλον και έρχονται στη ΝΔ»
LIFO NEWSROOM
Ο Πλεύρης υπογράφει εγκύκλιο και καταργεί τον όρο «παράτυπη μετανάστευση» – Αντικαθίσταται με το «παράνομη»

Πολιτική / Ο Πλεύρης υπογράφει εγκύκλιο και καταργεί τον όρο «παράτυπη μετανάστευση» – Αντικαθίσταται με το «παράνομη»

Η εγκύκλιος δίνει κατεύθυνση για την εφαρμογή του άρθρου, που προβλέπει ποινή φυλάκισης τουλάχιστον δύο ετών για όσους παραμένουν παράνομα στη χώρα
LIFO NEWSROOM
Ντέμης Χασάμπης σε Μητσοτάκη: «Η Ελλάδα μπορεί να βρεθεί στην πρώτη γραμμή της τεχνητής νοημοσύνης»

Πολιτική / Ντέμης Χασάμπης σε Μητσοτάκη: «Η Ελλάδα μπορεί να βρεθεί στην πρώτη γραμμή της τεχνητής νοημοσύνης»

Συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον συνιδρυτή και διευθύνοντα σύμβουλο της Google DeepMind, Ντέμη Χασάμπη, και στελέχη της Google στο Μέγαρο Μαξίμου
LIFO NEWSROOM