Νιγηρία: Θα παρέχει δωρεάν καισαρικές τομές στις ευάλωτες γυναίκες

Νιγηρία: Δωρεάν οι καισαρικές στις ευάλωτες και φτωχές γυναίκες Facebook Twitter
Φωτογραφία: Getty Images
0

Η Νιγηρία ανακοίνωσε ότι οι επείγουσες καισαρικές τομές θα είναι διαθέσιμες δωρεάν στις «φτωχές και ευάλωτες» γυναίκες, στα πλαίσια ενός φιλόδοξου σχεδίου για να μειωθεί ο εξαιρετικά υψηλός αριθμός των γυναικών που πεθαίνουν στον τοκετό.

Με 1.047 θανάτους ανά 100.000 γεννήσεις, η πολυπληθέστερη χώρα της Αφρικής έχει το τέταρτο υψηλότερο ποσοστό μητρικής θνησιμότητας στον κόσμο και η έλλειψη πρόσβασης σε καισαρικές τομές θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερος συντελεστές του προβλήματος. 

Όπως αναφέρει το BBC, πολλές έγκυες γυναίκες, ιδίως στην αγροτική Νιγηρία, αδυνατούν να λάβουν την επείγουσα ιατρική περίθαλψη που χρειάζονται, εν μέρει λόγω του κόστους.

«Καμία γυναίκα δεν πρέπει να χάσει τη ζωή της απλώς και μόνο επειδή δεν έχει την οικονομική δυνατότητα καισαρικής τομής», δήλωσε ο υπουργός Υγείας Μοχάμεντ Πάτε, χαρακτηρίζοντας την πρωτοβουλία «ισχυρή κίνηση».

Η τιμή μίας καισαρικής τομής παρουσιάζει κάποιες μεταβολές ανάλογα με την περιοχή της Νιγηρίας, αλλά κατά μέσο όρο κοστίζει περίπου 60.000 νάιρα ή 33 ευρώ, καθιστώντας την επέμβαση υπερβολικά ακριβή για μεγάλο μέρος του πληθυσμού. 

Άλλωστε, πάνω από το 40% των Νιγηριανών ζουν κάτω από το διεθνές όριο της ακραίας φτώχειας, που έχει οριστεί στα 2,15 δολάρια την ημέρα, σύμφωνα με στοιχεία του 2023 από την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της Νιγηρίας.

Η καινοτόμος πρωτοβουλία για τη μείωση της μητρικής θνησιμότητας, που τέθηκε σε εφαρμογή την Πέμπτη, 7 Νοεμβρίου, θα επιτρέπει πλέον σε όλες τις γυναίκες που πληρούν τις προϋποθέσεις να έχουν πρόσβαση σε καισαρικές τομές στα δημόσια νοσοκομεία.

Για να είναι κάποιος δικαιούχος, πρέπει να είναι εγγεγραμμένος στο δημόσιο σύστημα ασφάλισης υγείας της χώρας.

«Γκρεμίζοντας τα οικονομικά εμπόδια για αυτή τη σωτήρια διαδικασία, διασφαλίζουμε ότι καμία γυναίκα που έχει ανάγκη δε θα στερηθεί την κρίσιμη φροντίδα λόγω κόστους», πρόσθεσε Πάτε. 

Όπως διευκρίνισε στο BBC σύμβουλος επικοινωνίας του υπουργείου υγείας της χώρας, δωρεάν επεμβάσεις θα παρέχονται μόνο στις περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης, με τα νοσοκομεία να αποφασίζουν κατά πόσο κάποια μητέρα πληρεί τις προϋποθέσεις. 

Η καισαρική τομή θεωρείται απαραίτητη για έναν υγιή τοκετό στις περιπτώσεις όπου η λεκάνη της γυναίκας είναι πολύ μικρή, το μωρό βρίσκεται σε οσφυϊκή θέση ή είναι πολύ μεγάλο για να εξέλθει από τον γεννητικό σωλήνα.

Χωρίς εξωτερική παρέμβαση, ένα αποφραγμένο βρέφος μπορεί να προκαλέσει θανάσιμη ζημιά στη μήτρα ή να προκαλέσει ρήξεις που προκαλούν ολέθρια αιμορραγία.

Με πληροφορίες από BBC

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γερμανία: 61χρονος νάρκωνε, βίαζε και βιντεοσκοπούσε τη σύζυγό του για χρόνια

Διεθνή / Γερμανία: 61χρονος νάρκωνε, βίαζε και βιντεοσκοπούσε τη σύζυγό του για χρόνια

Η υπόθεση θυμίζει τη δίκη του Ντομινίκ Πελικό στη Γαλλία, ο οποίος για πάνω από μια δεκαετία νάρκωνε τη σύζυγό του και την παρέδιδε σε δεκάδες άντρες που εντόπιζε σε διαδικτυακά chat rooms, βιντεοσκοπώντας στη συνέχεια τις πράξεις τους
THE LIFO TEAM
Γάζα: Συνομιλίες σήμερα στη Φλόριντα μεταξύ ΗΠΑ και μεσολαβητών - Τι προσμένει η Χαμάς

Διεθνή / Γάζα: Συνομιλίες σήμερα στη Φλόριντα μεταξύ ΗΠΑ και μεσολαβητών - Τι προσμένει η Χαμάς

Το Κατάρ και η Αίγυπτος, που ενεργούν ως μεσολαβητές αλλά και ως εγγυητές της κατάπαυσης πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, ζητούν να ξεκινήσει η επόμενη φάση του αμερικανικού σχεδίου
THE LIFO TEAM
Κίνα: Άνοιξε το μεγαλύτερο θεματικό πάρκο πάγου και χιονιού στον κόσμο

Διεθνή / Κίνα: Άνοιξε το μεγαλύτερο θεματικό πάρκο πάγου και χιονιού στον κόσμο

Σε έκταση 1,2 εκατομμυρίων τετραγωνικών μέτρων και με τη χρήση 400.000 κυβικών μέτρων πάγου και χιονιού, το Harbin Ice-Snow World έχει δημιουργήσει ένα μεγαλειώδες «παγωμένο παραμύθι από πάγο και χιόνι» σε πρωτοφανή κλίμακα
THE LIFO TEAM