Ερντογάν: Καθαίρεση τριών φιλοκούρδων δημάρχων με κατηγορίες για «τρομοκρατία»

Ερντογάν: Καθαίρεση τριών φιλοκούρδων δημάρχων με κατηγορίες για «τρομοκρατία» Facebook Twitter
Φωτ: EPA
0

Τρεις δήμαρχοι προερχόμενοι από το Κόμμα της Ισότητας των Λαών και της Δημοκρατίας (DEM, πρώην HDP), του κύριου τουρκικού φιλοκουρδικού κόμματος, απαλλάχθηκαν από τα καθήκοντά τους αφού κατηγορήθηκαν για «τρομοκρατία», ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Εσωτερικών της Τουρκίας.

Οι δήμαρχοι των μεγάλων πόλεων Μαρντίν και Μπατμάν και αυτός της κωμόπολης Χαλφέτι, οι οποίες βρίσκονται και οι τρεις στη νοτιοανατολική Τουρκία όπου κατοικούν κυρίως Κούρδοι, αντικαταστάθηκαν από κυβερνήτες διορισμένους από το κράτος, ανέφερε στην ανακοίνωσή του το υπουργείο.

Ο δήμαρχος της Μαρντίν Αχμέτ Τουρκ, δημοφιλής προσωπικότητα του κουρδικού κινήματος και ηλικίας 82 ετών, είχε ήδη καθαιρεθεί και φυλακισθεί για μήνες στη διάρκεια προηγούμενων θητειών του, καθώς η τουρκική εξουσία τον κατηγορεί για σχέσεις με τους μαχητές του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK). Ο Τουρκ και οι άλλοι δύο φιλοκούρδοι δήμαρχοι είχαν εκλεγεί στις τοπικές εκλογές του Μαρτίου, οι οποίες σηματοδότησαν ευρεία νίκη της αντιπολίτευσης σε βάρος του ισλαμοσυντηρητικού Κόμματος της Δικαιοσύνης και της Ανάπτυξης (AKP) του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Οι καθαιρέσεις αυτές πραγματοποιούνται μερικές ημέρες μετά τη σύλληψη με κατηγορίες για σχέσεις με το PKK ενός δημάρχου δημοτικού διαμερίσματος της Κωνσταντινούπολης προερχόμενου από το κύριο κόμμα της τουρκικής αντιπολίτευσης, το σοσιαλδημοκρατικό CHP.

Πολιτική
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κασσελάκης για Τσίπρα:

Πολιτική / Κασσελάκης για Τσίπρα: «Εάν έφερνα γυναίκα σύντροφο θα το ανέφερε ποτέ στο βιβλίο του;»

Ο πρόεδρος του «Κινήματος Δημοκρατίας» σχολιάζει τις αναφορές στο πρόσωπό του, μέσα στο βιβλίο του Αλέξη Τσίπρα, κάνοντας λόγο για «κρεσέντο ομοφοβικού κουτσομπολιού»
LIFO NEWSROOM
ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΒΙΒΛΙΟ ΙΘΑΚΗ

Πολιτική / «Ιθάκη»: Πότε πήρε την απόφαση για το δημοψήφισμα ο Τσίπρας - Τι αποκαλύπτει

Το βιβλίο του Αλέξη Τσίπρα, «Ιθάκη» κυκλοφόρησε σήμερα και έχει προκαλέσει ήδη πολιτικές αντιδράσεις - Η περίοδος του Δημοψηφίσματος και το παρασκήνιο πίσω από τη λήψη της απόφασης
LIFO NEWSROOM
«Ιθάκη»: Οι ομολογίες Τσίπρα, τα λάθη που καταλογίζει και οι αποκαλύψεις του νέου βιβλίου

Πολιτική / «Ιθάκη»: Οι ομολογίες Τσίπρα, τα λάθη που καταλογίζει και οι αποκαλύψεις του νέου βιβλίου

Ο πρώην πρωθυπουργός καταγράφει στιγμές, διαλόγους και συναισθήματα που –όπως ο ίδιος επιμένει– καθόρισαν την πιο ταραχώδη πολιτική περίοδο της Μεταπολίτευσης
LIFO NEWSROOM