Η Τουρκία θα τιμωρεί και με τον νόμο όσους «απειλούν» το εθνικό συμφέρον, κατά την κρίση Ερντογάν

Ο Ερντογάν θα τιμωρεί και με τον νόμο τους «ξενιστές» στην Τουρκία που «απειλούν το εθνικό συμφέρον» Facebook Twitter
Φωτ. αρχείου: Eurokinissi
0

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και η κυβέρνησή του ετοιμάζουν έναν νέο νόμο για να «πατάξουν» οποιαδήποτε επιρροή θα μπορούσε να αλλοιώσει το εθνικό συμφέρον της Τουρκίας.

Το πρακτορείο Bloomberg μεταφέρει τα πλάνα που έχει η Άγκυρα προκειμένου να εκμηδενιστεί η οποιαδήποτε ξένη επιρροή σε θέματα που θα μπορούσαν να «βλάψουν το εθνικό συμφέρον της Τουρκίας» κατά την κρίση του Ερντογάν. Τα όσα προανήγγειλε η τουρκική κυβέρνηση, προκάλεσαν ανησυχία σε πολίτες και μέσα ενημέρωσης που φοβούνται για ανεπανόρθωτες συνέπειες.

Η νομοθεσία, που θα τεθεί υπό συζήτηση στο τουρκικό κοινοβούλιο τις επόμενες ημέρες, θα στοχεύει στον περιορισμό όσων εργάζονται εις βάρος «της ασφάλειας του κράτους ή των εσωτερικών ή εξωτερικών πολιτικών συμφερόντων του» υπό την επιρροή ή τις εντολές μιας ξένης χώρας ή οργάνωσης. Η ποινή θα μπορούσε να είναι έως και επτά χρόνια φυλάκισης, σύμφωνα με το σχέδιο νόμου που είδε το Bloomberg.

Φόβοι για περαιτέρω υποχώρηση της δημοσιογραφικής ανεξαρτησίας στην Τουρκία

Η κίνηση αυτή αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης δέσμης μέτρων για τη δικαιοσύνη που προτάθηκε από το κυβερνών κόμμα του Τούρκου προέδρου και μοιάζει με τον ρωσικής έμπνευσης νόμο περί «ξένων πρακτόρων» που ψηφίστηκε πρόσφατα στη Γεωργία - ο οποίος προκάλεσε μαζικές αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στη χώρα, καθώς και την καταδίκη των δυτικών κρατών. Η Ρωσία διαθέτει παρόμοιο μηχανισμό ως μέσο καταστολής της εσωτερικής κριτικής, επισημαίνεται χαρακτηριστικά στο δημοσίευμα.

Οι επικριτές της επικείμενης νομοθεσίας, δηλώνουν ότι το νομοσχέδιο θα χρησιμοποιηθεί για να απειλήσει τη «δημοσιογραφική ανεξαρτησία και την ελευθερία της έκφρασης», όπως έκανε η τουρκική κυβέρνηση με τον περιβόητο «νόμο περί παραπληροφόρησης».

Ο ηγέτης του κύριου αντιπολιτευόμενου Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), Οζγκούρ Εζέλ, επέκρινε με τη σειρά του το νομοσχέδιο και παρομοίασε τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος εισήγαγε επίσης παρόμοιους νόμους με στόχο την εσωτερική του αντιπολίτευση. Οι οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών επέκριναν επίσης την πρόταση νόμου, προειδοποιώντας ότι οι ασαφείς ορισμοί της θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν καταχρηστικά για τη στοχοποίηση ΜΚΟ, τις οποίες η κυβέρνηση συχνά χαρακτηρίζει ως επηρεασμένες ή ελεγχόμενες από δυτικά συμφέροντα.

Με πληροφορίες από Bloomberg

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΣΤΕΝΑ ΟΡΜΟΥΖ ΗΠΑ ΙΡΑΝ

Διεθνή / Ιράν: Ασφαλής διέλευση από τα Στενά του Ορμούζ υπό όρους – Οξύνει τη ρητορική του ο Τραμπ

Η ιρανική πλευρά υποστηρίζει ότι η ασφαλής διέλευση από τα Στενά του Ορμούζ μπορεί να διασφαλιστεί με τον τερματισμό των αμερικανικών απειλών και την εφαρμογή νέων διαδικασιών, την ώρα που οι ΗΠΑ διατηρούν υψηλούς τόνους, προειδοποιώντας ακόμη και για κλιμάκωση των επιθέσεων σε περίπτωση μη συμφωνίας
THE LIFO TEAM
ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΑΛΚΟΟΛΟΥΧΟ ΠΟΤΟ RYANAIR

Διεθνή / Ryanair: Ο επικεφαλής της ζητά την απαγόρευση των αλκοολούχων ποτών το πρωί στα αεροδρόμια

Ο CEO της γνωστής αεροπορικής εταιρείας άσκησε ιδιαίτερη κριτική στα αεροδρόμια και τα bars εντός των χώρων αναμονής, αναρωτώμενος γιατί σερβίρεται αλκοόλ ακόμη και από τις 5 ή 6 το πρωί
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΠΟΛΕΜΟΣ ΙΡΑΝ

Διεθνή / Axios: ΗΠΑ και Ιράν ένα βήμα πριν από συμφωνία για τερματισμό του πολέμου

Ο Λευκός Οίκος εμφανίζεται κοντά σε προκαταρκτική συμφωνία με το Ιράν για μονοσέλιδο μνημόνιο που θα μπορούσε να οδηγήσει σε τερματισμό του πολέμου και έναρξη νέων διαπραγματεύσεων για το πυρηνικό πρόγραμμα
THE LIFO TEAM
ΧΑΝΤΑΙΟΣ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΚΡΟΥΑΖΙΕΡΟΠΛΟΙΟ

Διεθνή / Χανταϊός: Προς τα Κανάρια Νησιά το κρουαζιερόπλοιο - Πώς θα απομακρυνθούν επιβάτες και πλήρωμα

Συνολικά, τρεις επιβάτες που ταξίδευαν με το MV Hondius έχουν χάσει τη ζωή τους, μετά τον απόπλου του από την Αργεντινή πριν από περίπου έναν μήνα για υπερατλαντικό ταξίδι
THE LIFO TEAM