Το Μουσείο του Σεξ ανοίγει στο Μαϊάμι

Hajime Sorayama Facebook Twitter
Aπό την έκθεση Hajime Sorayama: Desire Machines
0

Μια τεράστια αναπαράσταση του «Ονείρου της Αφροδίτης» του Σαλβαδόρ Νταλί (1939) είναι τo κεντρικό στοιχείο του νέου Μουσείου του Σεξ (MoSex) που άνοιξε στο Μαϊάμι.

Αποτίνει φόρο τιμής στην Αφροδίτη, τη θεά του έρωτα, του σεξ, της ομορφιάς και της γονιμότητας, που αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για τον Νταλί σε όλη τη διάρκεια της καριέρας του. Πλάσματα που μοιάζουν με φίδια γλιστρούν μέσα και έξω από σκοτεινά χάσματα, όπου διάφορες γυμνές μορφές αναπαύονται νωχελικά εισάγοντας τους θεατές στον ονειρικό σουρεαλιστικό κόσμο του καλλιτέχνη.

Μετά από περισσότερο από έναν χρόνο καθυστερήσεων, το MoSex επιτέλους ανοίγει το παράρτημά του στο Μαϊάμι με μια σειρά διαδραστικών εγκαταστάσεων που έχουν αντλήσει έμπνευση από τις ερωτικές γοργόνες του Σαλβαδόρ Νταλί και με μια έκθεση του Ιάπωνα εικονογράφου Hajime Sorayama, γνωστού για τις ακριβείς, λεπτομερείς και ερωτικές απεικονίσεις των θηλυκών ρομπότ του.

«Οι επισκέπτες θα μπορούν να εξερευνήσουν μια σειρά από χώρους που έχουν σχεδιαστεί για να συστήνουν και να εκπαιδεύουν πάνω στο ευρύ φάσμα της ανθρώπινης σεξουαλικότητας», λέει στην «Art Newspaper» ο David Gluck, ιδρυτής και εκτελεστικός διευθυντής του MoSex.

mosex miami Facebook Twitter
Το κτίριο του μουσείου στο Μαϊάμι

Ο νέος χώρος του Μαϊάμι διαθέτει σεξουαλικά παιχνίδια, ερωτική τέχνη και ιστορικά τεχνουργήματα σχετικά με την επιθυμία από τη μόνιμη συλλογή του MoSex, περισσότερα από 15.000 αντικείμενα που καλύπτουν την ιστορία του αισθησιασμού στις ΗΠΑ. Περιλαμβάνει επίσης μια μεγαλύτερη, μόνιμη έκδοση του δημοφιλούς Super Funland του κεντρικού μουσείου στη Νέα Υόρκη, το οποίο βασίζεται στην ερωτική ιστορία των καρναβαλιών. Κάποια από τα highlights του είναι ένα βιομετρικό kissing booth που μετράει το πάθος των ζευγαριών και απονέμει βραβεία, μια μηχανή που λέει την ερωτική τύχη και μια περίπλοκη κατασκευή που οδηγεί σε μια διπλή τσουλήθρα η οποία καταλήγει στο carnival bar του μουσείου. 

Βρίσκεται στη γειτονιά του Allapattah, σε ένα κτίριο 32.000 τετραγωνικών ποδιών που κάποτε χρησίμευε ως κέντρο διανομής της εφημερίδας «Miami Herald» και ανακαινίστηκε από το αρχιτεκτονικό γραφείο Snøhetta. Ο χώρος είναι ιδανικός για την προβολή των σέξι ρομπότ του Σορογιάμα.

«Ο νέος χώρος του Μαϊάμι επέτρεψε την εκτεταμένη προβολή των γλυπτών του Σοραγιάμα, φέρνοντας στο επίκεντρο θέματα τεχνολογίας και ερωτισμού που επηρεάζουν την καλλιτεχνική σκηνή της πόλης», λέει ο Gluck. «Με την τεχνητή νοημοσύνη και τη ρομποτική να κερδίζουν έδαφος στα πολιτιστικά πράγματα, το έργο του Σοραγιάμα φαίνεται επίκαιρο, ανοίγοντας συζητήσεις σχετικά με τον αντίκτυπο της τεχνολογίας στην ανθρώπινη ταυτότητα».

Παρουσιάζοντας σειρές από τα ρομπότ του καλλιτέχνη, καθώς και πίνακες με τη cyborg γυναικεία μορφή-σήμα κατατεθέν του Sorayama, η έκθεση θα ξεκινήσει κατά τη διάρκεια του φετινού Art Basel Miami Beach (4-8 Δεκεμβρίου), κάνοντας ένα ειρωνικό σχόλιο πάνω στη φήμη του Μαϊάμι όσον αφορά την τεχνολογία και τον φουτουρισμό.

Superfunland Facebook Twitter
Από την έκθεση "Superfunland: Journey Into the Erotic Carnival".

Η τεράστια αναπαράσταση του «Ονείρου της Αφροδίτης» του Νταλί βασίζεται στο περίπτερο που έχτισε ο σουρεαλιστής καλλιτέχνης για την Παγκόσμια Έκθεση της Νέας Υόρκης το 1939, όπου ηθοποιοί με λαστιχένιες ουρές συμμετείχαν σε υποβρύχιες σκηνές στο διασκεδαστικό ενυδρείο που σχεδίασε ο καλλιτέχνης. Αυτή η εγκατάσταση παρουσιάστηκε επανειλημμένα εκείνη την εποχή και αρχικά είχε τον τίτλο «Dalí's Naked Dream». Η έκδοση του MoSex βασίζεται στη μοναδική ιστορία των παραστάσεων με γοργόνες που γίνονταν στη Φλόριντα, σε μέρη όπως το Weeki Wachee Springs, με σκοπό τη δημιουργία ενός υποβρύχιου μπουρλέσκ σόου που δεν μοιάζει με κανένα άλλο.

Η Νότια Φλόριντα έχει μακρά και πλούσια ιστορία ως κέντρο ερωτικών σκηνοθετών και ερμηνευτών –παράδειγμα αποτελεί η διαβόητη ταινία «Deep Throat»– που συνεχίζεται μέχρι σήμερα, διευκολύνοντας την επέκταση του MoSex στο Μαϊάμι. Ωστόσο, το μουσείο είχε μια δύσκολη χρονιά.

Ο Gluck σημειώνει ότι το καθυστερημένο άνοιγμα του υποκαταστήματος στο Μαϊάμι οφείλεται σε «προβλήματα υλικοτεχνικής υποστήριξης και κατασκευής» κατά τη «σχολαστική» ανακαίνιση του κτιρίου και της γιγαντιαίας αποθήκης του.

Η εξύμνηση της ανθρώπινης επιθυμίας στο MoSex ξεκινά καθώς η κρατική χρηματοδότηση σε πολλά πολιτιστικά ιδρύματα του Μαϊάμι περικόπτεται σημαντικά, κι αυτό, σύμφωνα με τον κυβερνήτη της Φλόριντα, Ρον ΝτεΣάντις, οφείλεται στο «σεξουαλικό» περιεχόμενο των τεχνών. Καθώς η queer ιστορία του Μαϊάμι μπαίνει σε μια νέα και αβέβαιη εποχή, ίσως αυτό το ερωτικό καρναβάλι να είναι ένα νέο πεδίο προς εξερεύνηση σε ένα μέρος που ήδη έχει περίπλοκη σχέση με τη δική του υπερσεξουαλική ιστορία.

Με πληροφορίες από artnewspaper

 
Πολιτισμός
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Βασίλης Μπισμπίκης: Επιστρέφει η παράσταση «Άνθρωποι και Ποντίκια» μετά από 5 χρόνια

Πολιτισμός / Βασίλης Μπισμπίκης: Επιστρέφει η παράσταση «Άνθρωποι και Ποντίκια» μετά από 5 χρόνια

Ο Βασίλης Μπισμπίκης αναβιώνει το αριστούργημα του Τζον Στάινμπεκ στο νέο Cartel στο Αιγάλεω, υπογράφοντας μια ωμή, ρεαλιστική και συναισθηματικά φορτισμένη σκηνοθεσία που φέρνει ξανά στο προσκήνιο τον αγώνα των απλών ανθρώπων για αξιοπρέπεια και ελπίδα
LIFO NEWSROOM
«La Magie Noire»: Ο χαμένος θησαυρός του Ρενέ Μαγκρίτ βγαίνει στο φως μετά από 90 χρόνια

Πολιτισμός / «La Magie Noire»: Ο χαμένος θησαυρός του Ρενέ Μαγκρίτ βγαίνει στο φως μετά από 90 χρόνια

Ο πίνακας «La Magie Noire» του Ρενέ Μαγκρίτ, που παρέμεινε σε ιδιωτική συλλογή για 90 χρόνια, βγαίνει σε δημοπρασία στη Sotheby’s - Η συγκλονιστική ιστορία πίσω από το έργο και τη γυναίκα που έσωσε 163 παιδιά από τους ναζί
LIFO NEWSROOM
Αίγυπτος: Ανοικτός για το κοινό ένας από τους πιο εμβληματικούς τάφους Φαραώ στην Κοιλάδα των Βασιλέων

Πολιτισμός / Αίγυπτος: Ανοικτός για το κοινό ένας από τους πιο εμβληματικούς τάφους Φαραώ στην Κοιλάδα των Βασιλέων

Σκαλισμένος βαθιά μέσα στον βράχο, ο τάφος του Αμενχοτέπ Γ΄ δεσπόζει ξανά μετά από 20 χρόνια, στη δυτική όχθη του Νείλου - Τα πρώτα πλάνα από το εσωτερικό του
LIFO NEWSROOM
Το «This That Keeps On» του Δημήτρη Παπαϊωάννου καταχειροκροτήθηκε στο Ηρώδειο

Πολιτισμός / Το «This That Keeps On» του Δημήτρη Παπαϊωάννου καταχειροκροτήθηκε στο Ηρώδειο

Τριάντα χορευτές και ηθοποιοί ζωντάνεψαν επί σκηνής τα υβριδικά πλάσματά του, ενεργοποιώντας τον χώρο με το μοναδικό του ύφος που τον έχει καθιερώσει ως έναν από τους πιο επιδραστικούς δημιουργούς της εποχής μας
LIFO NEWSROOM
Βραβεία Νόμπελ: Ο Τραμπ ρίχνει τη σκιά του στη διοργάνωση - Προειδοποιήσεις για την ακαδημαϊκή ελευθερία

Πολιτισμός / Βραβεία Νόμπελ: Ο Τραμπ «ρίχνει τη σκιά του» στον θεσμό - Προειδοποιήσεις για την ακαδημαϊκή ελευθερία

Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει εισαγάγει ή προτείνει μια σειρά από μέτρα, τα οποία οι επικριτές υποστηρίζουν ότι θα εμποδίσουν την εκπαίδευση και την επιστημονική έρευνα
LIFO NEWSROOM
2o Sex Positive Festival: Ένα τριήμερο για τη σεξουαλική απελευθέρωση στην Αθήνα

Πολιτισμός / 2o Sex Positive Festival: Ένα τριήμερο για τη σεξουαλική απελευθέρωση στην Αθήνα

Με κοινοτικό χαρακτήρα και χωρίς κερδοσκοπικό προσανατολισμό, η διοργάνωση βασίζεται στη συλλογική εργασία και στην ελεύθερη συνεισφορά των συμμετεχόντων, ώστε να παραμείνει ανοιχτή σε όλους ανεξαρτήτως εισοδήματος
LIFO NEWSROOM
Η Ιζαμπέλ Ιπέρ τιμώμενη καλεσμένη στο 66ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

Πολιτισμός / Η Ιζαμπέλ Ιπέρ τιμώμενη καλεσμένη στο 66ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

Η διάσημη Γαλλίδα ηθοποιός θα προλογίσει αρκετές από τις ταινίες του αφιερώματος στην καριέρα της, ενώ θα δώσει και masterclass αφιερωμένο στις διαφορές μεταξύ θεατρικής και κινηματογραφικής ερμηνείας
LIFO NEWSROOM