Πλημμύρες στην Ισπανία: Στους 62 εκτοξεύτηκαν οι νεκροί

Πλημμύρες στην Ισπανία: Στους 62 εκτοξεύτηκαν οι νεκροί Facebook Twitter
0

Η Ισπανία θρηνεί καθώς ο αριθμός των θυμάτων από τις φονικές πλημμύρες στην περιοχή της Βαλένθια αυξήθηκε στους 62, σύμφωνα με τις περιφερειακές αρχές.

Η καταστροφή, η χειρότερη που έχει πλήξει την Ισπανία τα τελευταία χρόνια, συνεχίζει να αφήνει πίσω της αγνοούμενους και ανυπολόγιστες ζημιές σε υποδομές και περιουσίες.

Πάνω από 1.000 στρατιώτες από τις μονάδες αντιμετώπισης έκτακτων αναγκών έχουν αναπτυχθεί στις πληγείσες περιοχές, ενώ δυνάμεις διάσωσης από άλλες περιοχές της χώρας συνδράμουν στις επιχειρήσεις.

Οι αρχές εργάζονται νυχθημερόν για τον εντοπισμό αγνοουμένων και την παροχή βοήθειας στους πληγέντες, με τις εικόνες από την περιοχή να αποκαλύπτουν το μέγεθος της καταστροφής, καθώς αυτοκίνητα παρασύρονται, οι δρόμοι έχουν μετατραπεί σε ορμητικούς χειμάρρους και οι υποδομές έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές.

Πλημμύρες στην Ισπανία: Στους 62 εκτοξεύτηκαν οι νεκροί Facebook Twitter
Πλημμύρες στην Ισπανία: Στους 62 εκτοξεύτηκαν οι νεκροί Facebook Twitter
Πλημμύρες στην Ισπανία: Στους 62 εκτοξεύτηκαν οι νεκροί Facebook Twitter

Ο Ισπανός πρωθυπουργός, Πέδρο Σάντσεθ, απηύθυνε μήνυμα αλληλεγγύης στις οικογένειες των θυμάτων και στους πολίτες που επλήγησαν από τις καταστροφικές πλημμύρες, τονίζοντας ότι η «απόλυτη προτεραιότητά» του είναι να βοηθήσει όσους έχουν επηρεαστεί από τη θεομηνία. «Η Ισπανία πενθεί μαζί με όσους ακόμα αναζητούν αγαπημένους τους», δήλωσε συγκινημένος.

«Οι σκέψεις μας είναι με εκείνους που είδαν τα σπίτια και τις περιουσίες τους να καταστρέφονται και τις ζωές τους να καλύπτονται από λάσπη», είπε ο Σάντσεθ, υπογραμμίζοντας ότι η κυβέρνηση και οι τοπικές αρχές θα εργαστούν ενωμένες για την ανοικοδόμηση των δρόμων, των πλατειών και των γεφυρών που καταστράφηκαν. «Η Ισπανία θα είναι μαζί σας».

Πλημμύρες στην Ισπανία: Στους 62 εκτοξεύτηκαν οι νεκροί Facebook Twitter
Πλημμύρες στην Ισπανία: Στους 62 εκτοξεύτηκαν οι νεκροί Facebook Twitter

Ο Σάντσεθ ανακοίνωσε ότι η επιτροπή κρίσης της κυβέρνησης θα συνεργαστεί στενά με τις τοπικές αρχές και τους δημάρχους, δουλεύοντας «24 ώρες το 24ωρο όσο διαρκεί η κατάσταση έκτακτης ανάγκης». Προειδοποίησε πως η καταστροφή δεν έχει τελειώσει, καθώς αναμένονται νέες καταιγίδες τις επόμενες ώρες, και προέτρεψε τους πολίτες να ακολουθούν τις οδηγίες των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης και να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις, ώστε να μην θέσουν τη ζωή τους σε κίνδυνο.

Πλημμύρες στην Ισπανία: Στους 62 εκτοξεύτηκαν οι νεκροί Facebook Twitter
Πλημμύρες στην Ισπανία: Στους 62 εκτοξεύτηκαν οι νεκροί Facebook Twitter
Πλημμύρες στην Ισπανία: Στους 62 εκτοξεύτηκαν οι νεκροί Facebook Twitter

Το σκηνικό της καταστροφής έχει οδηγήσει δεκάδες ανθρώπους στη Βαλένθια να περάσουν τη νύχτα σε φορτηγά, οροφές αυτοκινήτων και καταστημάτων ή εγκλωβισμένοι στα οχήματά τους. Οι διακοπές ρεύματος επηρεάζουν περισσότερους από 155.000 ανθρώπους, ενώ σοβαρά προβλήματα υπάρχουν στους οδικούς και σιδηροδρομικούς άξονες, με τις σιδηροδρομικές γραμμές υψηλής ταχύτητας από τη Μαδρίτη προς τη Βαλένθια και το μεσογειακό διάδρομο προς Βαρκελώνη να παραμένουν κλειστές για όλη την ημέρα.

Ο φόβος για έλλειψη πόσιμου νερού οδήγησε σε πανικό στα σούπερ μάρκετ της Βαλένθια, με τους πολίτες να αδειάζουν τα ράφια από πακέτα νερού και βασικά αγαθά όπως γάλα και ρύζι. Η Ανδαλούσια Νουρία Γκουαΐτα, κάτοικος Βαλένθιας, περιέγραψε σκηνές χάους, με ανθρώπους να κατεβάζουν καρότσια από το σπίτι τους για να μεταφέρουν όσο το δυνατόν περισσότερα μπουκάλια νερού. Σε απάντηση, η τοπική κυβέρνηση της Βαλένθια εξέδωσε ανακοίνωση διαβεβαιώνοντας τους κατοίκους ότι δεν υπάρχει κίνδυνος μόλυνσης του νερού, ώστε να περιορίσει τον πανικό.

 
Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εκεχειρία στη Γάζα: Τι γνωρίζουμε για τους ομήρους - Στις 12 οι υπογραφή της πρώτης φάσης της συμφωνίας

Διεθνή / Εκεχειρία στη Γάζα: Τι γνωρίζουμε για τους ομήρους - Στις 12 οι υπογραφή της πρώτης φάσης της συμφωνίας

Ο Ντόναλντ Τραμπ επιχειρεί να τερματίσει τον πόλεμο στη Γάζα με ένα τολμηρό σχέδιο ανταλλαγής ομήρων και κρατουμένων - Ποιοι παραμένουν αιχμάλωτοι, τι προβλέπει η συμφωνία και ποιοι κίνδυνοι παραμονεύουν στην πορεία προς την ειρήνη
LIFO NEWSROOM
Νόμπελ Ειρήνης και Μέση Ανατολή: Ο Τραμπ κοντά σε μια ιστορική συμφωνία

Διεθνή / Νόμπελ Ειρήνης και Μέση Ανατολή: Ο Τραμπ κοντά σε μια ιστορική συμφωνία

Ο Ντόναλντ Τραμπ βρίσκεται κοντά στη μεγαλύτερη διπλωματική επιτυχία της προεδρίας του: συμφωνία ειρήνης Ισραήλ–Χαμάς - Όμηροι, εκεχειρία και πολιτικές ισορροπίες καθορίζουν το αποτέλεσμα
LIFO NEWSROOM
Το Ευρωκοινοβούλιο αποφάσισε: «Μπριζόλα», «μπιφτέκι», «λουκάνικο» είναι λέξεις μόνο για κρέας

Διεθνή / Το Ευρωκοινοβούλιο αποφάσισε: «Μπριζόλα», «μπιφτέκι», «λουκάνικο» είναι λέξεις μόνο για κρέας

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε υπέρ της απαγόρευσης όρων όπως «μπιφτέκι», «μπριζόλα» και «λουκάνικο» για φυτικά προϊόντα - Αγρότες υπέρ, καταναλωτές και βιομηχανία τροφίμων κατά — Τι σημαίνει η απόφαση για την αγορά vegan τροφίμων στην Ευρώπη
LIFO NEWSROOM
Μαντλίν ΜακΚάν: Ξεκίνησε η δίκη της 24χρονης που παρίστανε και παρενοχλούσε τους γονείς του αγνοούμενου κοριτσιού

Διεθνή / Μαντλίν ΜακΚάν: Ξεκίνησε η δίκη της 24χρονης που παρίστανε το αγνοούμενο κορίτσι

Τον Απρίλιο του 2024, η Τζούλια Βάντελτ τηλεφώνησε περισσότερες από 60 φορές σε μία ημέρα στους γονείς της Μαντλίν - «Δώστε μου μία ευκαιρία, δεν είμαι ψεύτρα», εκλιπαρούσε σε ένα μήνυμα που είχε αφήσει στον τηλεφωνητή της οικογένειας
LIFO NEWSROOM
Εκεχειρία στη Γάζα: Ισραήλ και Χαμάς συμφώνησαν μετά από δύο χρόνια πολέμου - Τι περιλαμβάνει η πρώτη φάση

Διεθνή / Εκεχειρία στη Γάζα: Ισραήλ και Χαμάς συμφώνησαν μετά από δύο χρόνια πολέμου - Τι περιλαμβάνει η πρώτη φάση

Μετά από δύο χρόνια αιματηρού πολέμου, Ισραήλ και Χαμάς καταλήγουν σε συμφωνία εκεχειρίας με μεσολάβηση του Ντόναλντ Τραμπ - Όλοι οι όμηροι απελευθερώνονται, αρχίζει η απόσυρση του ισραηλινού στρατού και ανοίγει ο δρόμος για ειρήνη στη Μέση Ανατολή
LIFO NEWSROOM
Διαδηλώσεις στο Εκουαδόρ: Οργή για την κατάργηση της επιδότησης καυσίμων

Διεθνή / Διαδηλώσεις στο Εκουαδόρ: Οργή για την κατάργηση της επιδότησης καυσίμων

Διαδηλωτές επιτέθηκαν στο αυτοκίνητο του Προέδρου του Ισημερινού, Ντάνιελ Νόμποα, κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων για την κατάργηση της επιδότησης καυσίμων. Πέντε άτομα συνελήφθησαν και η κατάσταση έκτακτης ανάγκης συνεχίζεται.
LIFO NEWSROOM
Ιλαρία Σάλις: Από τα ουγγρικά κελιά στο Ευρωκοινοβούλιο - Το σύμβολο της μάχης για τη δημοκρατία στην Ευρώπη

Διεθνή / Ιλαρία Σάλις: Από τα ουγγρικά κελιά στο Ευρωκοινοβούλιο - Το σύμβολο της μάχης για τη δημοκρατία στην Ευρώπη

Στις 23 Σεπτεμβρίου 2025, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε με οριακή πλειοψηφία υπέρ της διατήρησης της ασυλίας της, απορρίπτοντας το αίτημα των ουγγρικών αρχών για άρση της
LIFO NEWSROOM
Ισραήλ - Χαμάς: Ο Τράμπ ανακοίνωσε συμφωνία για απελευθέρωση των Ομήρων

Διεθνή / Ισραήλ - Χαμάς: Ο Τράμπ ανακοίνωσε συμφωνία για απελευθέρωση των Ομήρων

Κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και συμφωνία μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς για απελευθέρωση των ομήρων  ανακοίνωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ πετυχαίνοντας έτσι ένα σημαντικό βήμα προς τη λήξη του πολέμου. 
LIFO NEWSROOM
«Τα στέλνουν να σκοτωθούν»: Κολομβιανοί μισθοφόροι εκπαιδεύουν παιδιά στον πόλεμο του Σουδάν

Διεθνή / «Τα στέλνουν να σκοτωθούν»: Κολομβιανοί μισθοφόροι εκπαιδεύουν παιδιά στον πόλεμο του Σουδάν

Πρώην στρατιώτες που στρατολογήθηκαν από ιδιωτικές εταιρείες ασφαλείας περιγράφουν πώς εκπαίδευαν ανήλικους μαχητές υπό την αιγίδα παραστρατιωτικών δυνάμεων
LIFO NEWSROOM