Νόμπελ Ειρήνης: Στην ιαπωνική οργάνωση Nihon Hidankyo - Για έναν κόσμο χωρίς πυρηνικά

Στην ιαπωνική οργάνωση Nihon Hidankyo το Νόμπελ Ειρήνης Facebook Twitter
0

Το Νόμπελ Ειρήνης για το 2024, απονεμήθηκε στα μέλη της οργάνωσης Nihon Hidankyo από την Ιαπωνία.

Λίγο πριν το μεσημέρι της 11ης Οκτωβρίου, ανακοινώθηκε από το Νορβηγικό Ινστιτούτο Νόμπελ στο Όσλο, ότι το Νόμπελ Ειρήνης απονέμεται στους Ιάπωνες του Nihon Hidankyο, της Συνομοσπονδίας των Θυμάτων επιθέσεων με χρήση της Ατομικής Βόμβας.

Πρόκειται για μια οργάνωση που ιδρύθηκε το 1956 από επιζώντες των επιθέσεων με ατομικές βόμβες που έπεσαν στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Στόχος της οργάνωσης, είναι η υποστήριξη των θυμάτων και η προώθηση του παγκόσμιου αφοπλισμού των πυρηνικών όπλων.

«Η Νορβηγική Επιτροπή Νόμπελ αποφάσισε να απονείμει το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης στην ιαπωνική οργάνωση Nihon Hidankyo.Αυτό το κίνημα βάσης των επιζώντων της ατομικής βόμβας από τη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι (Hibakusha), λαμβάνει το βραβείο Ειρήνης για τις προσπάθειές του να επιτύχει έναν κόσμο απαλλαγμένο από πυρηνικά όπλα και για την απόδειξη μέσω μαρτυριών, ότι τα πυρηνικά όπλα δεν πρέπει να χρησιμοποιηθούν ποτέ ξανά» γράφει στη σχετική ανάρτησή της, η διοργάνωση.

Ο επικεφαλής της επιτροπής του βραβείου Νόμπελ στη Νορβηγία, Jorgen Watne Frydnes, έκρινε ανησυχητικό το γεγονός ότι οι δράσεις κατά των πυρηνικών όπλων, αποτελούν ακόμη, ταμπού.

«Οι πυρηνικές δυνάμεις εκσυγχρονίζουν και αναβαθμίζουν τα οπλοστάσιά τους. Νέες χώρες φαίνεται να ετοιμάζονται να αποκτήσουν πυρηνικά όπλα και διατυπώνονται απειλές για χρήση πυρηνικών όπλων στο πλαίσιο των συνεχιζόμενων πολεμικών συγκρούσεων» δήλωσε. Ο Frydnes υπενθύμισε ότι το επόμενο έτος συμπληρώνονται 80 χρόνια από τότε που δύο ατομικές βόμβες των Ηνωμένων Πολιτειών σκότωσαν περίπου 120.000 κατοίκους στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι. «Ένας αντίστοιχος αριθμός πέθανε από εγκαύματα και τραυματισμούς από ακτινοβολία κατά τους μήνες και τα χρόνια που ακολούθησαν. Τα σημερινά πυρηνικά όπλα έχουν πολύ μεγαλύτερη καταστροφική ισχύ. Μπορούν να σκοτώσουν εκατομμύρια ανθρώπους και θα επηρεάσουν καταστροφικά το κλίμα. Ένας πυρηνικός πόλεμος θα μπορούσε να καταστρέψει τον πολιτισμό μας».

Η Nihon Hidankyo, οραματίζεται να διαδώσει τις φρικαλεότητες και τις συνέπειες της ρίψης των πυρηνικών όπλων και να ευαισθητοποιήσει τη διεθνή κοινότητα για την καταστροφική φύση των πυρηνικών όπλων, προωθώντας την παγκόσμια ειρήνη. Η οργάνωση υποστηρίζει επίσης τα δικαιώματα των επιζώντων, ζητώντας αποζημιώσεις και ιατρική υποστήριξη για όσους υπέστησαν τις συνέπειες της ραδιενέργειας.
 

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΣΑΜ ΑΛΤΜΑΝ ΕΛΟΝ ΜΑΣΚ OPENAI

Διεθνή / Μασκ vs. OpenAI: «Ένιωσα ότι μας είχε εγκαταλείψει, ότι δεν τήρησε τις υποσχέσεις του», κατέθεσε ο Άλτμαν

Ο διευθύνων σύμβουλος της OpenAI κατέθεσε ότι αισθάνθηκε πως ο Έλον Μασκ «εγκατέλειψε» την εταιρεία του και την έφερε «σε πολύ δύσκολη θέση», καθώς οι δύο πλευρές διεκδικούσαν τον έλεγχο
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΣΙ ΤΖΙΝΠΙΝΓΚ ΚΙΝΑ ΗΠΑ

Διεθνή / Η ατζέντα της συνόδου Τραμπ - Σι: Δασμοί, τεχνολογία και Ιράν στο επίκεντρο των διαπραγματεύσεων 

Τον Αμερικανό πρόεδρο συνοδεύουν κορυφαίοι εκπρόσωποι αμερικανικών επιχειρηματικών ομίλων και τεχνολογικών εταιρειών, μεταξύ αυτών ο Έλον Μασκ και ο Τιμ Κουκ της Apple
THE LIFO TEAM
ΙΣΡΑΗΛ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΙ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ ΒΙΑΣΜΟΣ

Διεθνή / «Κανείς δεν γλίτωνε από τις σεξουαλικές επιθέσεις»: Οι καταγγελίες Παλαιστινίων για κακοποίηση από ισραηλινούς δεσμοφύλακες

Το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του γνωστού δημοσιογράφου των ΝΥΤ που καταγράφει μαρτυρίες ανδρών, γυναικών και ανηλίκων που υποστηρίζουν ότι υπέστησαν σεξουαλική κακοποίηση κατά την κράτησή τους μετά την 7η Οκτωβρίου
THE LIFO TEAM
ΚΕΙΤ ΜΙΝΤΛΕΤΟΝ

Διεθνή / Ιταλία: «Ciao Kate» - Το πλήθος αποθέωσε την Κέιτ Μίντλετον στο πρώτο της διεθνές ταξίδι μετά τον καρκίνο

Η Κέιτ Μίντλετον παραμένει ιδιαίτερα δημοφιλής στην Ιταλία, με πολλούς να τη συγκρίνουν με την πριγκίπισσα Νταϊάνα, βλέποντας στοιχεία της στο δημόσιο προφίλ της
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΠΕΚΙΝΟ

Διεθνή / Politico: Γιατί η σύνοδος Τραμπ - Σι έχασε τη δυναμική της

Οι φιλοδοξίες του προέδρου των ΗΠΑ για τη σύνοδο με τον Κινέζο ηγέτη φαίνεται πως περιορίστηκαν σημαντικά, καθώς από την επιδίωξη μιας «μεγάλης συμφωνίας» κατέληξαν σε έκκληση για βοήθεια με στόχο το άνοιγμα των Στενών του Ορμούζ
THE LIFO TEAM