Μπανγκλαντές: Πώς ένας υπουργός κατάφερε να ξοδέψει περισσότερα από 500 εκατομμύρια δολάρια σε πολυτελή ακίνητα

Μπανγκλατές: Πώς ένα υπουργός κατάφερε να ξοδέψει περισσότερα από 500 εκατομμύρια δολάρια σε πολυτελή ακίνητα Facebook Twitter
Saifuzzaman Chowdhury/ Φωτ.: Χ
0

Ο πρώην υπουργός Γεωργίας του Μπανγκλαντές, Saifuzzaman Chowdhury, ξόδεψε περισσότερα από 500 εκατομμύρια δολάρια σε πολυτελή ακίνητα στο Λονδίνο, το Ντουμπάι και τη Νέα Υόρκη, χωρίς να δηλώσει τα υπερπόντια περιουσιακά του στοιχεία στις φορολογικές δηλώσεις της χώρας του, αποκαλύπτει η ερευνητική ομάδα του Al Jazeera (I-Unit).

Η έρευνα αποκάλυψε πως ο 55χρονος Chowdhury, προερχόμενος από ισχυρή οικογένεια του λιμανιού Chittagong, έχτισε μια αυτοκρατορία ακινήτων, παρά τον ετήσιο περιορισμό εξαγωγής συναλλάγματος των 12.000 δολαρίων από το Μπανγκλαντές. Οι Αρχές της χώρας έχουν παγώσει τους τραπεζικούς του λογαριασμούς και διερευνούν καταγγελίες ότι μετέφερε εκατομμύρια δολάρια στο Ηνωμένο Βασίλειο μέσω παράνομων οδών.

Η ερευνητική ομάδα του Al Jazeera αποκάλυψε ότι ο Chowdhury κατάφερε να αγοράσει 360 ακίνητα στο Ηνωμένο Βασίλειο από το 2016. Ο ίδιος ισχυρίζεται ότι τα κεφάλαια για την αγορά προέρχονται από νόμιμες επιχειρήσεις του εκτός Μπανγκλαντές. Παράλληλα, υποστηρίζει ότι είναι θύμα πολιτικής δίωξης λόγω της σύνδεσής του με την αποπεμφθείσα πρωθυπουργό Sheikh Hasina.

Ωστόσο, οι δικηγόροι, οι χρηματομεσίτες και οι τραπεζίτες που συνεργάστηκαν με τον πρώην υπουργό, όπως η Charles Douglas Solicitors LLP και η DBS Bank, δήλωσαν ότι έκαναν ενδελεχείς ελέγχους κατά της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, και ότι τα κεφάλαια ήταν νόμιμα, προερχόμενα από μακροχρόνιες επιχειρήσεις στα ΗΑΕ, τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο Chowdhury παραμένει στο στόχαστρο της Δικαιοσύνης του Μπανγκλαντές, καθώς οι Αρχές συνεχίζουν την έρευνα για εκτεταμένη διαφθορά κατά την κυβέρνηση της Sheikh Hasina.


 

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΟΥΓΓΑΡΙΑ ΟΡΜΠΑΝ ΠΕΤΕΡ ΜΑΓΙΑΡ

Διεθνή / Ουγγαρία: 100.000 νέοι σε συναυλία-κάλεσμα για την απομάκρυνση του Όρμπαν

Το πλήθος φώναζε αντικυβερνητικά συνθήματα, όπως το«Ρώσοι, φύγετε!», ένα σύνθημα από την εξέγερση του 1956 που επανέρχεται στο προσκήνιο καθώς ο Όρμπαν έχει ενισχύσει τις σχέσεις του με τη Μόσχα.
THE LIFO TEAM
ΝΗΣΙΑ ΤΣΑΓΚΟΣ ΗΠΑ ΒΡΕΤΑΝΙΑ

Διεθνή / Οι ΗΠΑ βάζουν «φρένο» στη συμφωνία για την παραχώρηση των νήσων Τσάγκος

Αν και ο Ντόναλντ Τραμπ αρχικά είχε χαρακτηρίσει τη συμφωνία ως «την καλύτερη δυνατή επιλογή», στη συνέχεια προειδοποίησε ότι το Λονδίνο κάνει «μεγάλο λάθος» παραχωρώντας τα νησιά
THE LIFO TEAM
ΤΖΟΓΟΣ ΖΑΡΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΤΥΧΗΣ

Διεθνή / Μελέτη: Οι ιθαγενείς της Αμερικής έπαιζαν παιχνίδια τύχης πριν από 12.000 χρόνια

Τα πρώτα ζάρια εμφανίστηκαν πριν από περίπου 12.000 χρόνια στις Μεγάλες Πεδιάδες της Βόρειας Αμερικής, δηλαδή περισσότερα από 6.000 χρόνια πριν από τα παλαιότερα γνωστά παραδείγματα, σύμφωνα με τη μελέτη
THE LIFO TEAM
ΠΑΚΙΣΤΑΝ ΗΠΑ ΙΡΑΝ ΙΣΡΑΗΛ ΒΑΝΣ

Διεθνή / Στο Πακιστάν οι συνομιλίες ΗΠΑ–Ιράν με Βανς – Οι όροι της Τεχεράνης και οι «κόκκινες γραμμές»

Παρά ορισμένα συγκρατημένα θετικά μηνύματα από τη διαδικασία, οι διαφορές παραμένουν βαθιές, με τις δύο πλευρές να προσέρχονται με διαφορετικές προτεραιότητες
THE LIFO TEAM