Μαρινάκης για Αίγυπτο: Είναι εξαιρετικές οι σχέσεις μας και δεν ετεροκαθορίζονται

Μαρινάκης για Αίγυπτο: Είναι εξαιρετικές οι σχέσεις μας και δεν ετεροκαθορίζονται Facebook Twitter
Ο Ταγίπ Ερντογάν με τον Αλ Σίσι στην Άγκυρα / Φωτ: Getty
0

Στις σχέσεις της Ελλάδας με την Αίγυπτο αναφέρθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Σχολιάζοντας τη συνάντηση που είχαν στην Άγκυρα ο Ταγίπ Ερντογάν με τον Αλ Σίσι υποστήριξε: «Είναι δεδομένα εξαιρετικές οι σχέσεις της Ελλάδας με την Αίγυπτο και είναι προφανές ότι δεν ετεροκαθορίζονται. Ήταν, είναι και παραμένουν εξαιρετικές και, μάλιστα, η χώρα μας τα τελευταία χρόνια με τις Συμφωνίες τις οποίες έχει συνάψει και με την εικόνα που δείχνει στο εξωτερικό, είναι πολύ περισσότερο ενισχυμένη σε όλα τα επίπεδα».

Απατώντας σε ερώτηση για την παρουσία Έλληνα αξιωματικού των Ενόπλων Δυνάμεων σε γιορτή που έκανε στην Σμύρνη η τουρκική ηγεσία ανέφερε: «Επειδή κάποιοι επανέρχονται σε μία επικίνδυνη ατζέντα για την χώρα, γιατί είναι άλλο πράγμα η σφοδρή κριτική, είναι άλλο πράγμα η σκληρή κριτική σε μία κυβέρνηση, όταν σε αυτό μπαίνουν ζητήματα που προσπαθούν να φτιάξουν ένα αφήγημα υποχωρητικότητας, χωρίς να πατάνε στην πραγματικότητα, τότε αυτό δεν είναι στην ευρύτερη συζήτηση της αντιπολίτευσης ή της κριτικής στην κυβέρνηση, αλλά μπαίνει στην σφαίρα άλλων θεμάτων.

Η εκδήλωση στην τουρκική Πρεσβεία, όπως αναφέρεται ρητά στην επίσημη πρόσκληση, σύμφωνα και με τα επίσημα στοιχεία της τουρκικής Πρεσβείας στην Αθήνα, η οποία απεστάλη από τον Τούρκο Πρέσβη και τον Τούρκο ακόλουθο Άμυνας, αφορούσε την ημέρα των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων. Αναφέρεται χαρακτηριστικά «Turkish Armed Forces Day» και όχι σε «ημέρα νίκης», όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα. Άρα, ένα ανακριβές δεδομένο είναι αυτό. Σε αυτή, λοιπόν, ακριβώς την εκδήλωση παρέστη Έλληνας υποστράτηγος του Στρατού Ξηράς και όχι σε εκδήλωση για την «ημέρα νίκης», όπως γράφεται. Το έχουμε διαψεύσει πάρα πολλές φορές.  Στην οποία η χώρα μας, κατά πάγια τακτική, όπως είναι αυτονόητο, δεν εκπροσωπείται, ούτε στέλνει εκπρόσωπο, ούτε ποτέ πρόκειται να στείλει εκπρόσωπο. Το ίδιο ισχύει και για τις προηγούμενες από εμάς κυβερνήσεις και φαντάζομαι αυτό θα συνεχιστεί στο μέλλον.

Να πω, επίσης, γιατί ζήτησα σχετική ενημέρωση και από το καθ’ ύλην αρμόδιο Υπουργείο ότι δεν είναι η πρώτη φορά που εκπρόσωπος των ελληνικών Ένοπλων Δυνάμεων, παρίσταται σε εκδήλωση για την ημέρα των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων. Για να μην παρεξηγηθούμε. Συνέβη το 2017, συνέβη το 2018, συνέβη το 2019, όπου εκπροσωπήθηκαν οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις με ανώτατο αξιωματικό, ενώ το ίδιο έγινε και το 2022 και το 2023. Το 2020 και το 2021 δεν έλαβε χώρα η συγκεκριμένη εκδήλωση λόγω της πανδημίας του Covid.

Αντίστοιχα, και αυτό είναι ένα δεδομένο το οποίο μας έδωσε το αρμόδιο Υπουργείο, η παρουσία στην εκδήλωση για την ημέρα των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων στην Αθήνα έγινε στο πλαίσιο της αμοιβαιότητας. Κατά τον εορτασμό της εθνικής μας επετείου για το 1821 στην Πρεσβεία της Ελλάδας στην Άγκυρα, που προηγήθηκε, συγκεκριμένα 25η Μαρτίου του 2024, παραβρέθηκε πολυμελής αντιπροσωπεία των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων, αποτελούμενη από δύο υποναυάρχους -έχουμε εδώ αναλυτικά, έναν υποστράτηγο, τέσσερις ταξιάρχους, έναν σμήναρχο, έναν πλοίαρχο και τέσσερις ακόμη ανώτερους αξιωματικούς από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και τα γενικά επιτελεία της Τουρκίας.

Όπως βλέπετε, με βάση όλα αυτά τα πραγματικά δεδομένα άνθρακας ο θησαυρός και άλλη μία απόπειρα να παρουσιαστεί η Κυβέρνηση Μητσοτάκη ως δήθεν επιζήμια για τα εθνικά μας θέματα πέφτει στο κενό. Προσπαθούμε να το πούμε όσο πιο απλά γίνεται. Υπάρχουν τόσα πολλά ζητήματα αντιπαράθεσης. Είναι, προφανώς, πολύ κρίσιμα και τα εθνικά μας θέματα, αλλά η παραποίηση των στοιχείων, των δεδομένων, που γενικά είναι προβληματική, είναι ιδιαιτέρως επιζήμια όταν αφορά τα εθνικά θέματα».

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΣΧΕΔΙΟ ΤΡΑΜΠ ΑΝΤΙΠΡΟΤΑΣΗ ΕΕ

Διεθνή / Ουκρανία: Ποιες χώρες ετοιμάζουν αντιπρόταση στο σχέδιο 28 σημείων του Τραμπ - Οι «κόκκινες γραμμές»

Τι λένε τρεις πηγές στο Reuters - Πίεση Τραμπ στον Ζελένσκι να υπογράψει - «Παρόμοιες εγγυήσεις ασφαλείας με αυτές στο Άρθρο 5 του ΝΑΤΟ» έχει το αμερικανικό σχέδιο
LIFO NEWSROOM
ΓΙΑ ΣΚ - Τι σημαίνει η νέα πολιτική της Ακτοφυλακής των ΗΠΑ για τη σβάστικα και τις θηλιές της Κου Κουξ Κλαν

Διεθνή / Τι σημαίνει η νέα πολιτική της Ακτοφυλακής των ΗΠΑ για τη σβάστικα και τις θηλιές της Κου Κουξ Κλαν

Η ηγεσία της Ακτοφυλακής έχει δεσμευτεί ότι τα σύμβολα «παραμένουν αντίθετα με τις αξίες του σώματος», όμως το πώς θα εφαρμόζεται στην πράξη το νέο καθεστώς παραμένει ανοιχτό
LIFO NEWSROOM
G20 ΣΥΝΟΔΟΣ

Διεθνή / Χωρίς Τραμπ και Πούτιν η σύνοδος της G20: Έκκληση να τερματίσουν «τις συγκρούσεις που προκαλούν τόσο θάνατο»

Η κυβέρνηση Τραμπ μποϊκοτάρει τελείως τις συνομιλίες, καθώς κατηγορεί την κυβέρνηση της Νότιας Αφρικής ότι καταπιέζει τους λευκούς γαιοκτήμονες
LIFO NEWSROOM
ΓΙΑ ΣΚ - Βούτσιτς για τις καταγγελίες περί «σαφάρι ελεύθερων σκοπευτών» στο Σαράγεβο: «Δεν έχω σκοτώσει κανέναν»

Διεθνή / Βούτσιτς για τις καταγγελίες περί «σαφάρι ελεύθερων σκοπευτών» στο Σαράγεβο: «Δεν έχω σκοτώσει κανέναν»

Την ίδια ώρα, εισαγγελείς στο Μιλάνο έχουν ξεκινήσει έρευνα για Ιταλούς υπηκόους που ενδέχεται να συμμετείχαν σε αυτές τις δολοφονικές «εκδρομές»
LIFO NEWSROOM
Στον Λευκό Οίκο ο Μαμντάνι - «Είχαμε μια υπέροχη συνάντηση», λέει ο Τραμπ

Διεθνή / Στον Λευκό Οίκο ο Μαμντάνι: «Είχαμε μια υπέροχη συνάντηση», λέει ο Τραμπ

Απρόσμενα θετικό το κλίμα της συνάντησης - «Συμφωνήσαμε σε περισσότερα από όσα περιμέναμε», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος - Τι απάντησε για τον χαρακτηρισμό «φασίστας» που του αποδίδει ο Μαμντάνι
LIFO NEWSROOM