Μαρινάκης για Αίγυπτο: Είναι εξαιρετικές οι σχέσεις μας και δεν ετεροκαθορίζονται

Μαρινάκης για Αίγυπτο: Είναι εξαιρετικές οι σχέσεις μας και δεν ετεροκαθορίζονται Facebook Twitter
Ο Ταγίπ Ερντογάν με τον Αλ Σίσι στην Άγκυρα / Φωτ: Getty
0

Στις σχέσεις της Ελλάδας με την Αίγυπτο αναφέρθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Σχολιάζοντας τη συνάντηση που είχαν στην Άγκυρα ο Ταγίπ Ερντογάν με τον Αλ Σίσι υποστήριξε: «Είναι δεδομένα εξαιρετικές οι σχέσεις της Ελλάδας με την Αίγυπτο και είναι προφανές ότι δεν ετεροκαθορίζονται. Ήταν, είναι και παραμένουν εξαιρετικές και, μάλιστα, η χώρα μας τα τελευταία χρόνια με τις Συμφωνίες τις οποίες έχει συνάψει και με την εικόνα που δείχνει στο εξωτερικό, είναι πολύ περισσότερο ενισχυμένη σε όλα τα επίπεδα».

Απατώντας σε ερώτηση για την παρουσία Έλληνα αξιωματικού των Ενόπλων Δυνάμεων σε γιορτή που έκανε στην Σμύρνη η τουρκική ηγεσία ανέφερε: «Επειδή κάποιοι επανέρχονται σε μία επικίνδυνη ατζέντα για την χώρα, γιατί είναι άλλο πράγμα η σφοδρή κριτική, είναι άλλο πράγμα η σκληρή κριτική σε μία κυβέρνηση, όταν σε αυτό μπαίνουν ζητήματα που προσπαθούν να φτιάξουν ένα αφήγημα υποχωρητικότητας, χωρίς να πατάνε στην πραγματικότητα, τότε αυτό δεν είναι στην ευρύτερη συζήτηση της αντιπολίτευσης ή της κριτικής στην κυβέρνηση, αλλά μπαίνει στην σφαίρα άλλων θεμάτων.

Η εκδήλωση στην τουρκική Πρεσβεία, όπως αναφέρεται ρητά στην επίσημη πρόσκληση, σύμφωνα και με τα επίσημα στοιχεία της τουρκικής Πρεσβείας στην Αθήνα, η οποία απεστάλη από τον Τούρκο Πρέσβη και τον Τούρκο ακόλουθο Άμυνας, αφορούσε την ημέρα των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων. Αναφέρεται χαρακτηριστικά «Turkish Armed Forces Day» και όχι σε «ημέρα νίκης», όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα. Άρα, ένα ανακριβές δεδομένο είναι αυτό. Σε αυτή, λοιπόν, ακριβώς την εκδήλωση παρέστη Έλληνας υποστράτηγος του Στρατού Ξηράς και όχι σε εκδήλωση για την «ημέρα νίκης», όπως γράφεται. Το έχουμε διαψεύσει πάρα πολλές φορές.  Στην οποία η χώρα μας, κατά πάγια τακτική, όπως είναι αυτονόητο, δεν εκπροσωπείται, ούτε στέλνει εκπρόσωπο, ούτε ποτέ πρόκειται να στείλει εκπρόσωπο. Το ίδιο ισχύει και για τις προηγούμενες από εμάς κυβερνήσεις και φαντάζομαι αυτό θα συνεχιστεί στο μέλλον.

Να πω, επίσης, γιατί ζήτησα σχετική ενημέρωση και από το καθ’ ύλην αρμόδιο Υπουργείο ότι δεν είναι η πρώτη φορά που εκπρόσωπος των ελληνικών Ένοπλων Δυνάμεων, παρίσταται σε εκδήλωση για την ημέρα των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων. Για να μην παρεξηγηθούμε. Συνέβη το 2017, συνέβη το 2018, συνέβη το 2019, όπου εκπροσωπήθηκαν οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις με ανώτατο αξιωματικό, ενώ το ίδιο έγινε και το 2022 και το 2023. Το 2020 και το 2021 δεν έλαβε χώρα η συγκεκριμένη εκδήλωση λόγω της πανδημίας του Covid.

Αντίστοιχα, και αυτό είναι ένα δεδομένο το οποίο μας έδωσε το αρμόδιο Υπουργείο, η παρουσία στην εκδήλωση για την ημέρα των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων στην Αθήνα έγινε στο πλαίσιο της αμοιβαιότητας. Κατά τον εορτασμό της εθνικής μας επετείου για το 1821 στην Πρεσβεία της Ελλάδας στην Άγκυρα, που προηγήθηκε, συγκεκριμένα 25η Μαρτίου του 2024, παραβρέθηκε πολυμελής αντιπροσωπεία των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων, αποτελούμενη από δύο υποναυάρχους -έχουμε εδώ αναλυτικά, έναν υποστράτηγο, τέσσερις ταξιάρχους, έναν σμήναρχο, έναν πλοίαρχο και τέσσερις ακόμη ανώτερους αξιωματικούς από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και τα γενικά επιτελεία της Τουρκίας.

Όπως βλέπετε, με βάση όλα αυτά τα πραγματικά δεδομένα άνθρακας ο θησαυρός και άλλη μία απόπειρα να παρουσιαστεί η Κυβέρνηση Μητσοτάκη ως δήθεν επιζήμια για τα εθνικά μας θέματα πέφτει στο κενό. Προσπαθούμε να το πούμε όσο πιο απλά γίνεται. Υπάρχουν τόσα πολλά ζητήματα αντιπαράθεσης. Είναι, προφανώς, πολύ κρίσιμα και τα εθνικά μας θέματα, αλλά η παραποίηση των στοιχείων, των δεδομένων, που γενικά είναι προβληματική, είναι ιδιαιτέρως επιζήμια όταν αφορά τα εθνικά θέματα».

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΡΕΝΕ ΓΚΟΥΝΤ ΜΙΝΕΑΠΟΛΗ ICE

Διεθνή / Μινεάπολη: Η σύζυγος της Ρενέ Γκουντ λέει «εμείς είχαμε σφυρίχτρες, εκείνοι όπλα» μετά τον θάνατό της

Αξιωματούχοι της κυβέρνησης Τραμπ παρουσίασαν τη Ρενέ Γκουντ ως «εγχώρια τρομοκράτη», υποστηρίζοντας ότι επιχείρησε να παρασύρει πράκτορα της ICE με το όχημά της
THE LIFO TEAM
Πίτερ Μάντελσον στο BBC: «Δεν είδα ποτέ νεαρές γυναίκες στις επισκέψεις μου στον Έπσταϊν»

Διεθνή / Πίτερ Μάντελσον στο BBC: «Δεν είδα ποτέ νεαρές γυναίκες στις επισκέψεις μου στον Έπσταϊν»

«Αν ήξερα ή αν είχα οποιαδήποτε εμπλοκή, φυσικά θα απολογούμουν. Όμως δεν ήμουν ούτε συνένοχος ούτε ενήμερος για όσα έκανε» υποστήριξε στην πρώτη συνέντευξή του μετά την απομάκρυνσή του από τη θέση του πρέσβη του Ηνωμένου Βασιλείου στις ΗΠΑ
THE LIFO TEAM
Αψηφούν την καταστολή οι διαδηλωτές στο Ιράν – Σκληρές συγκρούσεις καταγράφονται σε βίντεο

Διεθνή / Αψηφούν την καταστολή οι διαδηλωτές στο Ιράν – Σκληρές συγκρούσεις καταγράφονται σε βίντεο

Παρά τη σκληρή καταστολή, τις απειλές για θανατικές ποινές και το μπλακάουτ στο διαδίκτυο, οι διαδηλωτές στο Ιράν συνεχίζουν τις μαζικές κινητοποιήσεις σε δεκάδες πόλεις, με δεκάδες νεκρούς, χιλιάδες συλλήψεις και έντονη διεθνή ανησυχία για κλιμάκωση της κρίσης
THE LIFO TEAM
Ντόναλντ Τραμπ: Φέρεται να έδωσε εντολή για σχέδιο εισβολής στη Γροιλανδία

Διεθνή / Ντόναλντ Τραμπ: Φέρεται να έδωσε εντολή για σχέδιο εισβολής στη Γροιλανδία

Ο Αμερικανός πρόεδρος φέρεται να έχει ζητήσει από τους διοικητές των ειδικών δυνάμεων να εκπονήσουν σχέδιο εισβολής, παρά τις αντιδράσεις κορυφαίων στρατιωτικών και τις ανησυχίες για τη συνοχή του ΝΑΤΟ
THE LIFO TEAM
ΗΠΑ: Kαλούν τους πολίτες τους να φύγουν άμεσα από τη Βενεζουέλα λόγω επικίνδυνων ένοπλων ομάδων

Διεθνή / ΗΠΑ: Kαλούν τους πολίτες τους να φύγουν άμεσα από τη Βενεζουέλα λόγω επικίνδυνων ένοπλων ομάδων

Το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ υποστηρίζει ότι ένοπλες ομάδες φέρεται να στήνουν οδοφράγματα και να ελέγχουν οχήματα προκειμένου να εντοπίσουν Αμερικανούς
THE LIFO TEAM