ΣΥΡΙΖΑ: Η ρίζα του κακού

ΣΥΡΙΖΑ: Η ρίζα του κακού Facebook Twitter
Πολλά κόμματα έχουν απαξιωθεί και διαλυθεί, με τέτοιο τρόπο κανένα… Εικονογράφηση: bianka/LIFO
0


ΕΝΑ ΚΟΜΜΑ ΠΟΥ ΠΡΙΝ
από όχι πολλά χρόνια άσκησε εξουσία, χρησιμοποίησε αριστερό πρόσημο και στο οποίο ένα τεράστιο κομμάτι της κοινωνίας επένδυσε ελπίδες και προσδοκίες έχει οδηγηθεί στην πλήρη απαξίωση και γελοιοποίηση από έναν ομογενή που ήρθε στη χώρα για τουρισμό, βρήκε ορθάνοιχτη την πόρτα της Κουμουνδούρου και πρόθυμους αυλοκόλακες να τον υποδεχθούν και χωρίς την ελάχιστη ευαισθησία για τον κόσμο που παγιδεύτηκε το οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην εξαφάνιση. Η τελευταία δημοσκόπηση του Αυγούστου έλεγε πως βρίσκεται στην πέμπτη θέση με το ισχνό 8,3%, ένα ιστορικά χαμηλό ρεκόρ, το οποίο θα καταρριφθεί σύντομα, για να χαμηλώσει περισσότερο.

Οι δημοσιογράφοι που καταγράφουν τις δραστηριότητες του κόμματος και των στελεχών του παραπονιούνται για υπερεργασία, σχεδόν καθημερινά αναγκάζονται να ασχολούνται με αρνητικό τρόπο με όσα μικρά ή μεγάλα συμβαίνουν εκεί, τα οποία δεν μοιάζουν να έχουν τελειωμό· όλα δείχνουν ότι το τέλος θα είναι άδοξο και αναξιοπρεπές για ένα κόμμα που φιλοδόξησε να αποτελέσει την εναλλακτική προοδευτική πρόταση απέναντι στη δεξιά διακυβέρνηση της χώρας. Η τελευταία βρίσκεται και αυτή σε αποδρομή, αλλά έχει έναν σταθερό σύμμαχο μαζί της, τον ΣΥΡΙΖΑ, υπό τη σημερινή, αλλά, για να λέμε όλη την αλήθεια, και τη χθεσινή ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ. Γιατί το κακό έχει ρίζες.

Όλα ξεκίνησαν το μακρινό 2012-13, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ κέρδιζε μεγάλες πληθυσμιακές ομάδες που είχαν πληγεί με βάναυσο τρόπο από τα μνημόνια και τη βαθιά κρίση την οποία δεν έφερε εκείνος στη χώρα αλλά οι δυο βασικοί πυλώνες του μεταπολιτευτικού συστήματος που εναλλάσσονταν στην εξουσία. Ο ΣΥΡΙΖΑ έτσι κι αλλιώς θα ερχόταν στην εξουσία· η απόγνωση, η απελπισία και το κύμα αγανάκτησης θα τον έφερναν σε αυτήν, όποιος –καθ’ υπερβολήν– και να ήταν στην ηγεσία του, όποια πολιτική και αν υποσχόταν. Όπως θα έλεγαν παλιά στελέχη του ΠΑΣΟΚ αλλά και ο ιδρυτής του, «το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω». Ο ΣΥΡΙΖΑ θα διαδεχόταν τα δυο χρεοκοπημένα κόμματα εξουσίας. Δεν ήθελε ιδιαίτερη προσπάθεια, ένα συγκροτημένο, προοδευτικό και ρεαλιστικό πρόγραμμα χρειαζόταν, που θα έβγαζε τη χώρα από την κρίση και θα έδινε ανάσες στα εκατομμύρια των ανθρώπων που είχαν οδηγηθεί στην απόγνωση.

Ο Κασσελάκης, με τη βοήθεια ευλύγιστων στελεχών, κέρδισε ένα κόμμα από μέλη του δίευρου. Ήταν εντυπωσιακά εύκολο, όπως φάνηκε.

Ο τότε πρόεδρός του και η ηγετική ομάδα επέλεξαν τον μαξιμαλισμό και τον λαϊκισμό, τα συνθήματα που άγγιζαν το συναίσθημα και όχι τη λογική κυριάρχησαν, οι υποσχέσεις δίνονταν με εντυπωσιακά εύκολο τρόπο και ανέξοδα, εκατομμύρια ανθρώπων πίστεψαν ότι τα μνημόνια θα σκίζονταν με ένα άρθρο κι έναν νόμο και οι αγορές που διαφεντεύουν τον κόσμο, οδηγώντας τις κοινωνίες σε έντονες αντιθέσεις, θα χόρευαν – θα αναγκάζονταν από τον ΣΥΡΙΖΑ να χορέψουν. Και όμως, τα μισά να υποσχόταν τότε ο ΣΥΡΙΖΑ, θα κέρδιζε την εξουσία, αυτό θα συνέβαινε σχεδόν νομοτελειακά.

Ο ίδιος λαϊκισμός που συνοδεύτηκε από τη συνεργασία με τον ακροδεξιό Καμμένο (ενώ υπήρχαν εναλλακτικές λύσεις) ακολουθήθηκε και στη διάρκεια της διακυβέρνησης, η αλαζονεία στελεχών που για πρώτη φορά γεύτηκαν θέσεις εξουσίας ξεχείλισε και ο αρχηγός, μεγάλος αρχηγός που πήρε τον εαυτό του πολύ πιο σοβαρά απ’ ό,τι η Iστορία ήθελε, κυβέρνησε τον τόπο και το κόμμα του με έναν εντελώς αρχηγικό τρόπο, ενώ ήδη στο κόμμα και στην εξουσία είχαν συνωστισθεί μικρά και μεγάλα στελέχη προερχόμενα από παλιά, φθαρμένα κόμματα εξουσίας, γυρολόγοι της πολιτικής, απίθανοι τύποι που έλεγαν με περισσό θράσος ότι έχουν θέση στην αριστερά, παρά την ιστορία τους. Οποιος πέρναγε από τον ΣΥΡΙΖΑ ήταν καλοδεχούμενος και ο ηγέτης αποκάλυπτε σιγά σιγά την αδυναμία του να χειριστεί τα στοιχειώδη. Ο ηθοποιός και μετέπειτα αστρολόγος Παύλος Χαϊκάλης θα έλυνε ένα από τα πιο μεγάλα ζητήματα της χώρας, το ασφαλιστικό!

Η ηχηρή πτώση του 2019 από ένα αουτσάιντερ της δεξιάς με μέτριες και αμφισβητούμενες ικανότητες είναι ενδεικτικό της αδυναμίας του Τσίπρα – όσα ακολούθησαν μετά τις εκλογές του 2019 ήταν περίπου αναμενόμενα. Όταν ο ηγέτης αποφάσισε να παραιτηθεί –κι αυτό ήταν μια αναγκαστική επιλογή–, ο τουρίστας εξ Αμερικής βρήκε πρόσφορο έδαφος. Ένα κόμμα λίγο πριν από τη διάλυση, χωρίς, ούτε τότε, ένα εναλλακτικό σχέδιο διακυβέρνησης, με στελέχη γεμάτα φιλοδοξίες και έτοιμα να δηλώσουν την υποταγή τους στον διάδοχο, όποιος και να ήταν αυτός, και, το κυριότερο, με έναν κόσμο εκπαιδευμένο απόλυτα πια στον λαϊκισμό, στη δημαγωγία και στον απόλυτο αρχηγισμό. Ο Κασσελάκης, με τη βοήθεια ευλύγιστων στελεχών, κέρδισε ένα κόμμα από μέλη του δίευρου. Ήταν εντυπωσιακά εύκολο, όπως φάνηκε.

Όσα ακολούθησαν τα παρατηρούμε όλοι, ο τουρίστας αποδείχτηκε εξαιρετικά φιλόδοξος αλλά και θεαματικά ανίκανος για οτιδήποτε, οι διασπάσεις ακολουθούν η μία την άλλη, κάθε στέλεχος θεωρεί εαυτόν ιδιοκτήτη του κόμματος και της κληρονομιάς της αριστεράς, πρόγραμμα διακυβέρνησης δεν υπάρχει, ο αρχηγός, με εμφανή ελλείμματα, υποδύεται τον αριστερό, χαρακτηρίζοντας παράλληλα το ΝΑΤΟ ιερή συμμαχία, ενώ, προτού εκλεγεί, κανένας και καμιά δημοσιογραφική έρευνα δεν διαφώτισε την κοινωνία σχετικά με το παρελθόν του. Ο Κασσελάκης θα διαλύσει εντελώς τον ΣΥΡΙΖΑ, ο Παππάς θα πιστεύει ότι εκεί που διορίστηκε θα παίζει έναν ουσιαστικό ρόλο και ο Πολάκης θα τρίζει τα δόντια στον πρόεδρό του, γαυγίζοντας πολιτικά. Πολλά κόμματα έχουν απαξιωθεί και διαλυθεί, με τέτοιο τρόπο κανένα…

To άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO.

Το νέο τεύχος της LiFO δωρεάν στην πόρτα σας με ένα κλικ.

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σαπουνόπερα αντί για αξιωματική αντιπολίτευση

Ρεπορτάζ / Σαπουνόπερα αντί για αξιωματική αντιπολίτευση

Ο ΣΥΡΙΖΑ μαλλιά-κουβάρια, ο Τσίπρας διακοπές και ο Πολάκης με δικό του μπαϊράκι. Η κυβέρνηση απολαμβάνει την κατάσταση παρακμής και διάλυσης που επικρατεί στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, θεωρώντας ότι δεν μπορεί να την απειλήσει κανείς και τίποτα. 
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«To TikTok πέτυχε γιατί σε διασκεδάζει»

Enrico Bellini / «To TikTok πέτυχε γιατί σε διασκεδάζει»

Ο επικεφαλής Κυβερνητικών Σχέσεων και Δημόσιας Πολιτικής του TikTok στη Νότια Ευρώπη, Enrico Bellini, περιγράφει το μυστικό της επιτυχίας της δημοφιλούς πλατφόρμας και εξηγεί γιατί η προστασία των δεδομένων των Ευρωπαίων χρηστών είναι υψίστης σημασίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Πόσο απέχει ένα βιντεοπαιχνίδι για βιασμούς από την incel πραγματικότητα που ζούμε;

Οπτική Γωνία / Πόσο απέχει ένα βιντεοπαιχνίδι για βιασμούς από την incel πραγματικότητα που ζούμε;

Ορθώς μας σοκάρει το «No Mercy» που «παίζει» με τον βιασμό και την αιμομιξία, όμως την ίδια στιγμή ζούμε σε μια κοινωνία όπου η γυναικεία υποταγή πλασάρεται ως κανονικότητα.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Τα νέα στοιχεία για τον Κώστα Αχ. Καραμανλή τον επαναφέρουν στο προσκήνιο 

Πολιτική / Nέα στοιχεία για τον Κώστα Αχ. Καραμανλή τον επαναφέρουν στο προσκήνιο 

Η υπόθεση των Τεμπών επιστρέφει στη Βουλή μέσω της δικογραφίας για τον Κώστα Αχ. Καραμανλή, αλλά στελέχη της κυβέρνησης υποστηρίζουν ότι αυτήν τη φορά είναι καλά προετοιμασμένοι. 
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
κωνσταντοπουλου

Βασιλική Σιούτη / Ποιος είναι, τελικά, αξιωματική αντιπολίτευση;

Οι δημοσκοπήσεις καταγράφουν πλέον στη δεύτερη θέση το κόμμα της Πλεύσης Ελευθερίας. Θα διατηρήσει η Ζωή Κωνσταντοπούλου τη δυναμική που απέκτησε; Θα αλλάξει σύντομα πάλι η σειρά των κομμάτων; Το σίγουρο είναι πως η ρευστότητα είναι η νέα πολιτική συνθήκη. 
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Tίτλος: Explainer: Το κίνημα "Cute Winter Boots" και το κριντζ της ψηφιακής πολιτικοποίησης

Explainer / «Cute Winter Boots»: Όσο κι αν το υποτιμάτε, το TikTok παράγει πολιτική

Το hashtag #CuteWinterBoots συγκεντρώνει τους προβληματισμούς των χρηστών για την άνοδο της παγκόσμιας ακροδεξιάς και για τον τρόπο που εφαρμόζεται η δημοκρατία σήμερα. Έχουμε αφήσει πίσω μας για πάντα το «για να συμμετέχω στην πολιτική πάω σε συνελεύσεις και γράφομαι σε κόμμα».
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Τι μας δείχνουν τα πρώτα ίχνη ζωής εκτός της Γης;

Διάστημα / Βρέθηκαν όντως ίχνη εξωγήινης ζωής;

Τι ανακάλυψε ακριβώς το τηλεσκόπιο James Webb; Θα υπάρξει σύντομα κατοικήσιμος πλανήτης; Πόσο κοντά είμαστε στην κατάκτηση του Διαστήματος; Ο αστρονόμος και καθηγητής Φυσικής του Διαστήματος Ξενοφών Μουσάς εξηγεί τι σηματοδοτεί η ανακάλυψη του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει τρίτη θητεία και τα δίνει όλα για να αλλάξει το κλίμα

Βασιλική Σιούτη / Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει τρίτη θητεία και τα δίνει όλα για να αλλάξει το κλίμα

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι θα διεκδικήσει και τρίτη πρωθυπουργική θητεία και τα δίνει όλα με στόχο την άμεση αντιστροφή του αρνητικού πολιτικού κλίματος.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Χριστόφορος Πισσαρίδης: «Με ενοχλεί που η Ελλάδα, σε όλες τις λίστες, βρίσκεται στην τελευταία θέση»

Χριστόφορος Πισσαρίδης / «Με ενοχλεί που η Ελλάδα βρίσκεται παντού στην τελευταία θέση»

Από τον Τραμπ και την AI μέχρι την ελληνική γραφειοκρατία και την παγκόσμια ύφεση, ο νομπελίστας καθηγητής Οικονομικών Σερ Χριστόφορος Πισσαρίδης μιλά στη LIFO για το μέλλον της εργασίας και την απειλή του λαϊκισμού, εξηγώντας γιατί η Ελλάδα χρειάζεται λιγότερο Δημόσιο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Τζέφρι Σακς: «Η κατάληψη των πανεπιστημίων από τον Τραμπ δεν θα πετύχει»

Οπτική Γωνία / Τζέφρι Σακς: «Η κατάληψη των πανεπιστημίων από τον Τραμπ δεν θα πετύχει»

Ο καθηγητής Οικονομικών και διευθυντής του Κέντρου για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια σχολιάζει στη LiFO τη σύγκρουση που έχει ξεσπάσει μεταξύ της κυβέρνησης Τραμπ και των αμερικανικών πανεπιστημίων και πώς βλέπει την επόμενη μέρα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Αθήνα: Τα ηλεκτρικά πατίνια και το χάος της μικροκινητικότητας/ Πώς θα μπει τάξη στο χάος με τα ηλεκτρικά πατίνια στην Αθήνα;/ «Δεν γίνεται να μην έχουμε πατίνια γιατί είναι επικίνδυνο να κυκλοφορήσουν»

Ρεπορτάζ / Τι θα γίνει επιτέλους με τα ηλεκτρικά πατίνια στην Αθήνα;

Τα ηλεκτρικά πατίνια είναι η νέα τάση μετακίνησης στην πόλη αλλά προς το παρόν δημιουργούν αρκετά προβλήματα και προκαλούν αντιδράσεις. Πώς θα μπουν όρια στην άναρχη κυκλοφορία τους και τη στάθμευσή τους και ποιες υποδομές χρειάζονται;
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Τα μεγάλα έργα που αλλάζουν τη χώρα: Ποια προχωρούν και ποια καθυστερούν

Ρεπορτάζ / Τα μεγάλα έργα που αλλάζουν τη χώρα: Ποια προχωρούν και ποια καθυστερούν

Νέοι αυτοκινητόδρομοι, νέες γραμμές μετρό, νοσοκομεία, σιδηρόδρομοι, αεροδρόμια. Στις μακέτες όλα φαίνονται φανταστικά. Πότε όμως στ' αλήθεια παραδίδονται, πόσο κοντά στις μακέτες θα είναι η πραγματικότητα; Και ποια οφέλη μπορεί να προσφέρουν στην κοινωνία και την οικονομία;
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Απειλείται η οικονομία από νέο κραχ;

Οπτική Γωνία / Έρχεται νέο παγκόσμιο κραχ;

Εμπορικοί πόλεμοι, γεωπολιτικές απειλές και ο κίνδυνος παγκόσμιας ύφεσης. Πόσο θα επηρεαστεί η Ελλάδα από τη νέα εποχή Τραμπ; Ο καθηγητής Χρηματοοικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ, Κώστας Μήλας, μιλά στη LiFO.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Μπορεί μια φεμινίστρια να είναι χριστιανή; 

Οπτική Γωνία / Μπορεί μια φεμινίστρια να είναι χριστιανή; 

Υπάρχει τελικά ασυμβίβαστο μεταξύ χριστιανισμού και φεμινισμού; Μπορούν οι δύο ταυτότητες να συνυπάρξουν ή πρόκειται για έναν αδύνατο συνδυασμό; Δύο γυναίκες παραθέτουν τα επιχειρήματα κάθε πλευράς.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Το πράσινο της Αθήνας και τα πάθη του

Ρεπορτάζ / Το πράσινο της Αθήνας και τα πάθη του

Το πράσινο της πόλης μπορεί να είναι περιορισμένο, αλλά σε αρκετές περιπτώσεις είναι αξιόλογο - και η άνοιξη το φέρνει ξανά στο προσκήνιο, μαζί με τα προβλήματά του. Λύσεις υπάρχουν· το ζητούμενο είναι να εισακουστούν.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ