Κρήτη: Εντοπίστηκε σπάνιο είδος χελώνας στη Χρυσή

Κρήτη: Εντοπίστηκε σπάνιο είδος χελώνας στη Χρυσή Facebook Twitter
Η πράσινη χελώνα που εντοπίστηκε στην Κρήτη/Φωτ.: Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης
0

Μια σημαντική επιστημονική ανακάλυψη για την πανίδα της χώρας έγινε γνωστή από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, καθώς εντοπίστηκε ένα σπάνιο είδος πράσινης χελώνας στο νησί Χρυσή της Κρήτης. 

Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης, σε ανάρτηση του στα social media αναφέρεται στην κρισιμότητα αυτής την ανακάλυψης ενώ παράλληλα, σημειώνει ότι αυτή είναι η δεύτερη φορά που καταγράφεται αναπαραγωγή της πράσινης χελώνας στον ελλαδικό χώρο. 

Η πρώτη φορά, ήταν και πάλι στην Κρήτη και συγκεκριμένα στον κόλπο της Μεσσαράς. 

Αναλυτικά η ανάρτηση του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας της Κρήτης για την πράσινη χελώνα 

«Μια πολύ σημαντική εύρεση έγινε σήμερα 28/8/2024 από την ερευνητική ομάδα του ΜΦΙΚ για το Σχέδιο Δράσης της νήσου Χρυσής. Εξακριβώθηκε αναπαραγωγή της Πράσινης Χελώνας Chelonia mydas στο νησί. Η ομάδα αποτελούμενη από τον Μιχάλη Δρετάκη (Βιολόγο-Ορνιθολόγο του Εργαστηρίου Οικολογίας και Διαχείρισης Περιβάλλοντος του ΜΦΙΚ), Ραφαέλα Παντελέρη (Phd Βιολόγο, εθελόντρια δράσεων του ΜΦΙΚ) Κατερίνα Χατζηκυριακίδου (εκπαιδευτικό, εθελόντρια δράσεων του ΜΦΙΚ) και Μανώλη Ρουκουνάκη (Προϊστάμενο Περιβάλλοντος της Αντιπεριφέρειας Λασιθίου) εντόπισε φωλιά του σπάνιου αυτού είδους θαλάσσιας χελώνας, παράλληλα με την εύρεση πολλών εξόδων και φωλιών της Caretta caretta.

«Για την Πράσινη Χελώνα η εύρεση αυτή συνιστά την κορυφαία σε σημαντικότητα καταγραφή πανίδας που έχει γίνει τα τελευταία χρόνια στη Χρυσή, στα πλαίσια πολύχρονων ερευνών του ΜΦΙΚ. Δείχνει την αξία του προγράμματος παρακολούθησης των απειλούμενων (και όχι μόνο) ειδών στους βιότοπους - ιδιαίτερα όσους τελούν υπό την νομική προστασία του δικτύου Νατούρα 2000. Περισσότερα για την εύρεση αυτή και για το καθεστώς παρουσίας των θαλασσίων χελωνών στη Χρυσή για την περίοδο 2022-2024 θα δοθούν με τη μορφή έκθεσης προς τις αρμόδιες διοικητικές αρχές και την επιστημονική κοινότητα. 


ΥΓ. Από όσο γνωρίζουμε είναι μόλις η δεύτερη φορά που αναφέρεται αναπαραγωγή της Πράσινης Χελώνας στην Ελλάδα, με μια προηγούμενη αναφορά στον κόλπο Μεσαράς από το πρόγραμμα καταγραφής που διεξάγει ο ΑΡΧΕΛΩΝ». 

Περιβάλλον
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«SOS» για την υπερθέρμανση του πλανήτη: 80% πιθανότητες για νέο ετήσιο ρεκόρ θερμοκρασίας έως το 2029

Περιβάλλον / «SOS» για την υπερθέρμανση του πλανήτη: 80% πιθανότητες για νέο ετήσιο ρεκόρ θερμοκρασίας έως το 2029

Έκθεση του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού προβλέπει 80% πιθανότητες για νέο ρεκόρ θερμοκρασίας τα επόμενα πέντε έτη και αυξημένο κίνδυνο από ξηρασίες, πλημμύρες και πυρκαγιές - Πλησιάζει το όριο των +2°C
LIFO NEWSROOM
Οι ωκεανοί σκοτεινιάζουν: Ανησυχητική μείωση φωτισμένων ζωνών απειλεί τη θαλάσσια ζωή

Περιβάλλον / Οι ωκεανοί σκοτεινιάζουν: Ανησυχητική μείωση φωτισμένων ζωνών απειλεί τη θαλάσσια ζωή

Νέα επιστημονική μελέτη αποκαλύπτει πως περισσότερο από το ένα πέμπτο των παγκόσμιων ωκεανών έχει σκοτεινιάσει από το 2003 έως το 2022, με ανησυχητικές επιπτώσεις στη θαλάσσια ζωή, την αλιεία και τον πλανητικό κύκλο του άνθρακα
LIFO NEWSROOM
Φλόριντα: Καπετάνιος πυροβολούσε και δηλητηρίαζε δελφίνια - Φυλάκιση ενός μηνός και πρόστιμο 51.000 δολαρίων

Διεθνή / Φλόριντα: Καπετάνιος πυροβολούσε και δηλητηρίαζε δελφίνια - Φυλάκιση ενός μηνός και πρόστιμο 51.000 δολαρίων

Σε τουλάχιστον μία περίπτωση, ο Barfield άνοιξε πυρ ενώ στο σκάφος επέβαιναν δύο παιδιά δημοτικού, και σε άλλη, παρουσία περισσότερων από δώδεκα πελατών.
LIFO NEWSROOM
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ Γαϊδούρια : Ζώα εργασίας ή σιωπηλά θύματα;/ Ιπποειδή: Ζώα εργασίας ή σιωπηλά θύματα;

Ρεπορτάζ / Γαϊδούρια: Ζώα εργασίας ή θύματα κακοποίησης;

Είναι τα ιπποειδή στην Ελλάδα εργάτες χωρίς δικαιώματα; Ποιες είναι οι συνθήκες διαβίωσής τους, ποια μέριμνα υπάρχει για τη φροντίδα τους και γιατί η νομοθετική προστασία τους βρίσκεται σε μια γκρίζα ζώνη; Μιλούν στη LiFO εκπρόσωποι φιλοζωικών οργανώσεων και τοπικοί φορείς.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Μια ομάδα μαθητών κατασκεύασε ρομπότ που καθαρίζει τις θάλασσες

Περιβάλλον / Πώς μια ομάδα μαθητών από τον Άλιμο έφτιαξε ρομπότ που καθαρίζει τον βυθό;

Το Greek Seabot είναι το υποβρύχιο ρομπότ που δημιούργησε μια μαθητική ομάδα από το ΕΠΑΛ Αλίμου για να βοηθήσει στον καθαρισμό των βυθών από πλαστικά και απορρίμματα. Μιλούν στη LIFO οι μαθητές για τα κίνητρά τους και το όραμά τους για ένα πιο καθαρό περιβάλλον.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η άνοδος της στάθμης της θάλασσας θα οδηγήσει σε «καταστροφική εσωτερική μετανάστευση» των πληθυσμών

Περιβάλλον / Η άνοδος της στάθμης της θάλασσας θα οδηγήσει σε «καταστροφική εσωτερική μετανάστευση» των πληθυσμών

Οι επιστήμονες τονίζουν πως ακόμα και μια μικρή μείωση στην αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας είναι πολύ σημαντική καθώς μας δίνει χρόνο να προετοιμαστούμε
LIFO NEWSROOM
Κλιματική αλλαγή: Οι ακτές σε κίνδυνο από το λιώσιμο των πάγων, ακόμη και αν επιτευχθεί ο κλιματικός στόχος

Περιβάλλον / Υπερθέρμανση του πλανήτη: Οι ακτές σε κίνδυνο, ακόμη και αν επιτευχθεί ο κλιματικός στόχος

Ακόμη και εάν η υπερθέρμανση του πλανήτη περιοριστεί στον 1,5°C, οι ακτές ενδέχεται να βυθιστούν λόγω της αύξησης της στάθμης της θάλασσας από το λιώσιμο των πάγων
LIFO NEWSROOM