Κρήτη: Εντοπίστηκε σπάνιο είδος χελώνας στη Χρυσή

Κρήτη: Εντοπίστηκε σπάνιο είδος χελώνας στη Χρυσή Facebook Twitter
Η πράσινη χελώνα που εντοπίστηκε στην Κρήτη/Φωτ.: Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης
0

Μια σημαντική επιστημονική ανακάλυψη για την πανίδα της χώρας έγινε γνωστή από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, καθώς εντοπίστηκε ένα σπάνιο είδος πράσινης χελώνας στο νησί Χρυσή της Κρήτης. 

Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης, σε ανάρτηση του στα social media αναφέρεται στην κρισιμότητα αυτής την ανακάλυψης ενώ παράλληλα, σημειώνει ότι αυτή είναι η δεύτερη φορά που καταγράφεται αναπαραγωγή της πράσινης χελώνας στον ελλαδικό χώρο. 

Η πρώτη φορά, ήταν και πάλι στην Κρήτη και συγκεκριμένα στον κόλπο της Μεσσαράς. 

Αναλυτικά η ανάρτηση του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας της Κρήτης για την πράσινη χελώνα 

«Μια πολύ σημαντική εύρεση έγινε σήμερα 28/8/2024 από την ερευνητική ομάδα του ΜΦΙΚ για το Σχέδιο Δράσης της νήσου Χρυσής. Εξακριβώθηκε αναπαραγωγή της Πράσινης Χελώνας Chelonia mydas στο νησί. Η ομάδα αποτελούμενη από τον Μιχάλη Δρετάκη (Βιολόγο-Ορνιθολόγο του Εργαστηρίου Οικολογίας και Διαχείρισης Περιβάλλοντος του ΜΦΙΚ), Ραφαέλα Παντελέρη (Phd Βιολόγο, εθελόντρια δράσεων του ΜΦΙΚ) Κατερίνα Χατζηκυριακίδου (εκπαιδευτικό, εθελόντρια δράσεων του ΜΦΙΚ) και Μανώλη Ρουκουνάκη (Προϊστάμενο Περιβάλλοντος της Αντιπεριφέρειας Λασιθίου) εντόπισε φωλιά του σπάνιου αυτού είδους θαλάσσιας χελώνας, παράλληλα με την εύρεση πολλών εξόδων και φωλιών της Caretta caretta.

«Για την Πράσινη Χελώνα η εύρεση αυτή συνιστά την κορυφαία σε σημαντικότητα καταγραφή πανίδας που έχει γίνει τα τελευταία χρόνια στη Χρυσή, στα πλαίσια πολύχρονων ερευνών του ΜΦΙΚ. Δείχνει την αξία του προγράμματος παρακολούθησης των απειλούμενων (και όχι μόνο) ειδών στους βιότοπους - ιδιαίτερα όσους τελούν υπό την νομική προστασία του δικτύου Νατούρα 2000. Περισσότερα για την εύρεση αυτή και για το καθεστώς παρουσίας των θαλασσίων χελωνών στη Χρυσή για την περίοδο 2022-2024 θα δοθούν με τη μορφή έκθεσης προς τις αρμόδιες διοικητικές αρχές και την επιστημονική κοινότητα. 


ΥΓ. Από όσο γνωρίζουμε είναι μόλις η δεύτερη φορά που αναφέρεται αναπαραγωγή της Πράσινης Χελώνας στην Ελλάδα, με μια προηγούμενη αναφορά στον κόλπο Μεσαράς από το πρόγραμμα καταγραφής που διεξάγει ο ΑΡΧΕΛΩΝ». 

Περιβάλλον
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΣΑΒΒΑΤΟ - Γιατί η Γροιλανδία είναι απαραίτητη για την παγκόσμια κλιματική επιστήμη

Περιβάλλον / Γιατί η Γροιλανδία είναι απαραίτητη για την παγκόσμια κλιματική επιστήμη

Περίπου το 80% της Γροιλανδίας καλύπτεται από έναν τεράστιο παγετώνα, ο οποίος, αν έλιωνε πλήρως, θα προκαλούσε άνοδο της παγκόσμιας στάθμης της θάλασσας κατά περίπου επτά μέτρα
THE LIFO TEAM
ΣΚ - Πώς ένα μπλε λουλούδι αλλάζει το μέλλον των αγροτών στην Ινδία

Περιβάλλον / Πώς ένα μπλε λουλούδι άλλαξε το μέλλον των αγροτών στην Ινδία

Ένα μέχρι πρόσφατα «παραμελημένο» λουλούδι μετατρέπεται σε πηγή εισοδήματος και ελπίδας για χιλιάδες αγρότες στην Ινδία, δημιουργώντας νέες κοινότητες, επιχειρηματικές ευκαιρίες και προοπτικές βιώσιμης ανάπτυξης
THE LIFO TEAM
Το 1% των πλουσιότερων του πλανήτη έχει ήδη εξαντλήσει τον άνθρακα που του αναλογεί για το 2026

Περιβάλλον / Το πλουσιότερο 1% του πλανήτη έχει ήδη εξαντλήσει τον άνθρακα που του αναλογεί για το 2026

Το πλουσιότερο 1% του πλανήτη χρειάστηκε 10 ημέρες, ενώ το πλουσιότερο 0,1% μόλις τρεις ημέρες, για να εξαντλήσει το μερίδιο διοξειδίου του άνθρακα που του αναλογεί για ένα ολόκληρο έτος, χωρίς να ξεπεραστεί το ασφαλές κλιματικό όριο
THE LIFO TEAM
ΣΚ - Σε επιφυλακή οι επιστήμονες: Το υποθαλάσσιο ηφαίστειο Axial Seamount αναμένεται τελικά να εκραγεί το 2026

Περιβάλλον / Σε επιφυλακή οι επιστήμονες: Το υποθαλάσσιο ηφαίστειο Axial Seamount αναμένεται τελικά να εκραγεί το 2026

Το ηφαίστειο αναμένονταν να εκραγεί το 2025, αλλά σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα επιστημονικά δεδομένα οι ερευνητές τώρα εκτιμούν ότι είναι πολύ πιθανό να σημειωθεί έκρηξη προς τα μέσα ή τα τέλη του 2026
THE LIFO TEAM