Νοροϊός: Τα συμπτώματα και οι τρόποι πρόληψης από την πιο κοινή αιτία γαστρεντερίτιδας

Νοροϊός: Τα συμπτώματα και οι τρόποι πρόληψης από την πιο κοινή αιτία γαστρεντερίτιδας Facebook Twitter
Φωτ.: freepik
0

Ο εξαιρετικά μεταδοτικός νοροϊός, τον οποίο αρκετοί επιστήμονες αποκαλούν «τέλειο παθογόνο», αποτελεί το συχνότερο αίτιο εμφάνισης ιογενούς γαστρεντερίτιδας.

Η μετάδοση του νοροϊού είναι πιο συχνή στη διάρκεια του χειμώνα και γίνεται με την κατανάλωση μολυσμένων τροφίμων και νερού, καθώς και με την επαφή από άτομο σε άτομο. Ο χρόνος επώασης είναι από 24 έως 48 ώρες και τα συμπτώματα διαρκούν μία με τρεις ημέρες.

Τα παιδιά, κυρίως κάτω των 5 ετών, θεωρούνται η πιο ευάλωτη ομάδα, όμως ο νοροϊός μπορεί να είναι σοβαρός σε ηλικιωμένους και άτομα με άλλες παθήσεις.

Ποια συμπτώματα προκαλεί ο νοροϊός

Τα συμπτώματα του νοροϊού εμφανίζονται γρήγορα και διαρκούν συνήθως αρκετές ημέρες. Μάλιστα, σε σοβαρές περιπτώσεις μπορούν να διαρκέσουν ακόμη περισσότερο. 

Τα κύρια συμπτώματα του νοροϊού είναι τα εξής:

  • Ναυτία
  • Εμετός
  • Διάρροια
  • Κράμπες στο στομάχι
  • Αφυδάτωση

Η αφυδάτωση είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη στα βρέφη, τα παιδιά, τους ηλικιωμένους και τα άτομα που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες και έχουν ασθενές ανοσοποιητικό, ενώ τα λιγότερο κοινά συμπτώματα του νοροϊού περιλαμβάνουν: ήπιο πυρετό, ρίγος, πονοκέφαλο και μυϊκούς πόνους.

Σημειώνεται ότι οι νοροϊοί επιβιώνουν σε σχετικά υψηλές θερμοκρασίες, έως και 60 βαθμούς Κελσίου, γεγονός που θα πρέπει να ληφθεί υπόψη εάν υπάρχει υπόνοια για γαστρεντερίτιδα λόγω νοροϊού.

Νοροϊός: Πώς μπορούμε να προστατευτούμε

  • Να εφαρμόζεται καλή και σχολαστική υγιεινή των χεριών, ειδικά μετά από τη χρήση της τουαλέτας, πριν από την προετοιμασία φαγητού και μετά από την επαφή με ρούχα ή κλινοσκεπάσματα των αρρώστων.
  • Να πλένονται καλά τα λαχανικά που πρόκειται να καταναλωθούν ωμά.
  • Τα τρόφιμα να μαγειρεύονται σε θερμοκρασίες υψηλότερες των 63 βαθμών Κελσίου
  • Να απολυμαίνονται σχολαστικά οι επιφάνειες που σχετίζονται με τρόφιμα, όπως σκεύη και πάγκοι κουζίνας
  • Όποιος νοσεί δεν πρέπει να προετοιμάζει φαγητό έως και δύο ημέρες μετά την αποδρομή των συμπτωμάτων.
  • Καλό πλύσιμο με ζεστό νερό των ρούχων και των κλινοσκεπασμάτων όσων νοσούν με νοροϊό.
  • Να αποφεύγεται η επαφή με άτομα που νοσούν για τουλάχιστον δύο μέρες αφότου εξαφανιστούν τα συμπτώματα.
Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΑ ΠΑΝΤΟΤΙΝΑ ΧΗΜΙΚΑ ΕΡΕΥΝΑ

Τech & Science / Τα δημητριακά η πιο μολυσμένη τροφή με «παντοτινά χημικά» σε όλη την Ευρώπη - Τι έδειξε μελέτη

Η επίδρασή τους στην ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον μόλις τώρα γίνεται σαφής, με νέες μελέτες να εμφανίζονται συχνά σχετικά με τη σύνδεση ορισμένων χημικών ουσιών με ασθένειες όπως ο καρκίνος
LIFO NEWSROOM
Σαμ Άλτμαν ChatGPT

Τech & Science / Ο Σαμ Άλτμαν κηρύσσει «κόκκινο συναγερμό» για το ChatGPT καθώς ο ανταγωνισμός πιέζει την OpenAI

Σύμφωνα με εσωτερικό σημείωμα της Δευτέρας, ο Άλτμαν ανέφερε ότι η OpenAI θα επαναπροσανατολίσει τις προτεραιότητές της, σημειώνοντας πως η συγκυρία είναι «κρίσιμη»
LIFO NEWSROOM
Εάν φέτος τα Χριστούγεννα δεν σταματάτε να φτερνίζεστε, υπάρχει εξήγηση

Τech & Science / Εάν φέτος τα Χριστούγεννα δεν σταματάτε να φτερνίζεστε, υπάρχει εξήγηση

Παρότι οι γιορτές θεωρούνται περίοδος χαλάρωσης και οικογενειακής θαλπωρής, ειδικοί προειδοποιούν ότι η καθημερινότητα μέσα στο σπίτι μπορεί να μας επιφυλάσσει κάτι που συχνά παραβλέπουμε
LIFO NEWSROOM
GLP-1 ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ ΦΑΡΜΑΚΑ

Τech & Science / GLP-1: Τι είναι τα φάρμακα κατά της παχυσαρκίας που πήραν έγκριση από τον ΠΟΥ - Οι δύο πρώτες οδηγίες

Ο ΠΟΥ θα παρουσιάσει, σύμφωνα με το Reuters, την επόμενη εβδομάδα τις κατευθυντήριες οδηγίες του για την κλινική διαχείριση της παχυσαρκίας σε παιδιά και εφήβους
LIFO NEWSROOM