Ουγκάντα: Φυλάκιση έξι ετών σε TikToker επειδή προσέβαλε σε βίντεο τον πρόεδρο της χώρας

Ουγκάντα: Φυλάκιση έξι ετών σε TikToker επειδή προσέβαλε σε βίντεο τον πρόεδρο της χώρας Facebook Twitter
Ο Γιουέρι Μουσέβενι, πρόεδρος της Ουγκάντα από το 1986 / Φωτογραφία αρχείου: EPA
0

Δικαστήριο στην Ουγκάντα καταδίκασε σε έξι χρόνια φυλάκιση 24χρονο TikToker για προσβολή του προέδρου της χώρας και της οικογένειάς του. 

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο νεαρός άνδρας ανέβασε βίντεο στο TikTok μέσω του οποίου διαδίδει «παραπλανητικές και κακόβουλες πληροφορίες» για τον πρόεδρο Γιουέρι Μουσέβενι, την Πρώτη Κυρία Τζάνετ Μουσέβενι και τον γιο τους, που είναι επικεφαλής του στρατού.

Στο δικαστήριο ειπώθηκε, επίσης,  πως ο 24χρονος κατηγορούμενος Έντουαρντ Αουέγουα είχε διαδώσει «προσβλητικές» πληροφορίες και υποστήριζε ότι θα υπάρξει αύξηση των φόρων επί της προεδρίας του Μουσέβενι. Ο 24χρονος παραδέχθηκε την ενοχή του και ζήτησε συγγνώμη.

Όμως, η πρόεδρος του δικαστηρίου ανέφερε πως, αν και ο κατηγορούμενος ζήτησε έλεος από τους δικαστές, δεν φαινόταν μετανιωμένος για τις πράξεις του και οι λέξεις που χρησιμοποιήθηκαν στο βίντεο ήταν «πραγματικά χυδαίες». «Ο κατηγορούμενος αξίζει μια τιμωρία που θα του επιτρέψει να μάθει από το παρελθόν του, ώστε την επόμενη φορά να σεβαστεί το πρόσωπο του προέδρου, της Πρώτης Κυρίας και του γιου τους», δήλωσε η πρόεδρος του δικαστηρίου.

Παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ελευθερίας της έκφρασης

Ομάδες για τα ανθρώπινα δικαιώματα έχουν κατά καιρούς καταγγείλει τις αρχές στην Ουγκάντα για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ελευθερίας της έκφρασης. Το 2022 ο 35χρονος βραβευμένος συγγραφέας Kakwenza Rukirabashaija κατηγορήθηκε για «προσβλητική επικοινωνία», επειδή έγραψε μη κολακευτικά σχόλια για τον πρόεδρο Μουσέβενι και τον γιο του στο Twitter.

O Rukirabashaija εγκατέλειψε την Ουγκάντα και πήγε στη Γερμανία, αφού έμεινε ένα μήνα στη φυλακή όπου όπως δήλωσε υπέστη βασανιστήρια. Τον Απρίλιο του 2020 ο συγγραφέας είχε συλληφθεί μετά την έκδοση του πρώτου του βιβλίου με τίτλο «The Greedy Barbarian» (Ο άπληστος βάρβαρος), για το οποίο οι Αρχές θεώρησαν πως αναφέρεται στον Μουσέβενι. Τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους ο συγγραφέας συνελήφθη και πάλι για το δεύτερο βιβλίο του με τίτλο «Banana Republic: Where Writing is Treasonous» (Δημοκρατία της Μπανάνας: Εκεί όπου το γράψιμο θεωρείται προδοσία), στο οποίο περιέγραφε τα βασανιστήρια που πέρασε μετά την πρώτη σύλληψή του. Το 2021 του απονεμήθηκε το βρετανικό βραβείο «PEN Pinter Prize».

Η 50χρονη Στέλλα Νιάνζι, ακτιβίστρια, συγγραφέας και ποιήτρια, συνελήφθη και φυλακίστηκε το 2017 για ποίημα που έγραψε, το οποίο ασκούσε κριτική στον 79χρονο πρόεδρο. Η Νιάνζι μετά την αποφυλάκισή της, τον Ιανουάριο του 2022 κατέφυγε στη Γερμανία μαζί με τα τρια παιδιά της.

Ο Γιουέρι Μουσέβενι είναι πρόεδρος στην Ουγκάντα από το 1986. Επανεξελέγη για 6η θητεία το 2021. Το 2022 υπέγραψε νόμο κατά της ομιλίας, σύμφωνα με τον οποίο τιμωρείται η «προσβλητική επικοινωνία». Οι ακτιβιστές για τα ανθρώπινα δικαιώματα υποστηρίζουν πως ο σχετικός νόμος είχε στόχο την καταστολή της ελευθερίας του λόγου στο διαδίκτυο. Το περασμένο έτος το συνταγματικό δικαστήριο στην Ουγκάντα έκρινε πως το τμήμα του νόμου σχετικά με την «προσβλητική επικοινωνία» είναι αντισυνταγματικό.

Ο Μάικλ Αμπονέκα, δικηγόρος για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Ουγκάντα, δήλωσε στο BBC πως ο 24χρονος TikToker  καταδικάστηκε σε φυλάκιση έξι ετών με βάση αυτόν τον νόμο, ο οποίος είναι ασαφής. Ο ίδιος, ανέφερε πως ο πρόεδρος Μουσέβενι και η οικογένεια του θα πρέπει να συνηθίσουν στην κριτική, εκτός αν θα συλλαμβάνουν κάθε πολίτη στην Ουγκάντα, επειδή ασκεί κριτική εναντίον τους.

 
Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Έλον Μασκ: «Φρένο» στα σχέδια για νέο κόμμα – Στήριξη σε Ρεπουμπλικανούς και Τζ.Ντ. Βανς

Διεθνή / Έλον Μασκ: «Φρένο» στα σχέδια για νέο κόμμα – Στήριξη σε Ρεπουμπλικανούς και Τζέι Ντι Βανς

Ο Έλον Μασκ φαίνεται να παγώνει τα σχέδιά του για τη δημιουργία νέου πολιτικού κόμματος στις ΗΠΑ, φοβούμενος ρήξη με τους Ρεπουμπλικανούς. Αντίθετα, σκέφτεται να στηρίξει τον αντιπρόεδρο JD Vance για τις εκλογές του 2028.
LIFO NEWSROOM
Ο Κρις Μάρτιν για το ζευγάρι στο «σκάνδαλο με τον CEO στους Coldplay»: «Τους στέλνουμε αγάπη»

Διεθνή / Ο Κρις Μάρτιν για το ζευγάρι στο «σκάνδαλο με τον CEO στους Coldplay»: «Τους στέλνουμε αγάπη»

Ευχαριστούμε που ήρθατε μετά από εκείνο το φιάσκο, αλλά όταν η ζωή σου πετά λεμόνια, να τα κάνεις λεμονάδα, είπε σε συναυλία των Coldplay αναφερόμενος σε όσα έγιναν τον Ιούλιο στη Βοστώνη
LIFO NEWSROOM
Τραμπ: Σχέδιο για ΝΑΤΟϊκή δύναμη ασφαλείας στην Ουκρανία χωρίς φυσικά Αμερικανούς στρατιώτες

Διεθνή / Το σχέδιο Τραμπ για ΝΑΤΟϊκού τύπου δύναμη ασφαλείας στην Ουκρανία χωρίς Αμερικανούς στρατιώτες

Ο Ντόναλντ Τραμπ σχεδιάζει ευρωπαϊκή δύναμη ασφαλείας στην Ουκρανία μετά από πιθανή ειρηνευτική συμφωνία - Οι ΗΠΑ εξετάζουν παροχή αεροπορικής υποστήριξης, αποκλείοντας όμως την ανάπτυξη χερσαίων στρατευμάτων
LIFO NEWSROOM
Hamamatsu: Η ιαπωνική πόλη που προσελκύει μετανάστες για να αντιστρέψει την πληθυσμιακή πτώση

Διεθνή / Hamamatsu: Η ιαπωνική πόλη που προσελκύει μετανάστες για να αντιστρέψει την πληθυσμιακή πτώση

Η πόλη Hamamatsu στην Ιαπωνία στρατολογεί μετανάστες για να αντιμετωπίσει τη μείωση του πληθυσμού και την έλλειψη εργατικού δυναμικού, δημιουργώντας παράλληλα μια δυναμική οικονομία και ευκαιρίες για νέους Ιάπωνες
LIFO NEWSROOM
Πώς δίκτυα offshore μετέφεραν πετρέλαιο από Ιράν, Ρωσία και Βενεζουέλα στην Κίνα

Διεθνή / Πώς δίκτυα offshore μετέφεραν πετρέλαιο από Ιράν, Ρωσία και Βενεζουέλα στην Κίνα

Αποκαλύψεις για offshore εταιρείες και ναυτικά ενέχυρα που χρησιμοποιήθηκαν για τη μεταφορά πετρελαίου από Ιράν, Ρωσία και Βενεζουέλα στην Κίνα, παρακάμπτοντας τις κυρώσεις των ΗΠΑ και της ΕΕ
LIFO NEWSROOM
Εγγυήσεις ασφαλείας για την Ουκρανία: Τι σημαίνει η «Συμμαχία των Προθύμων» και ο ρόλος των ΗΠΑ

Διεθνή / Εγγυήσεις ασφαλείας για την Ουκρανία: Τι σημαίνει η «Συμμαχία των Προθύμων» και ο ρόλος των ΗΠΑ

Μετά τις ιστορικές συναντήσεις στον Λευκό Οίκο, η Ουκρανία ζητά εγγυήσεις ασφαλείας - Τι σχεδιάζει η «Συμμαχία των Προθύμων», ποιος είναι ο ρόλος της Βρετανίας, της Γαλλίας και των ΗΠΑ, και γιατί παραμένει αβέβαιο το μέλλον;
LIFO NEWSROOM
Μπαλί: Προσπάθησε να περάσει 1,4 κιλά κοκαΐνη κρυμμένη σε sex toy

Διεθνή / Μπαλί: Προσπάθησε να περάσει 1,4 κιλά κοκαΐνη κρυμμένη σε sex toy

Η γυναίκα είπε στην αστυνομία ότι είχε προσληφθεί για να μεταφέρει τα ναρκωτικά στην Ινδονησία από έναν άνδρα που γνώρισε μέσω του dark web τον Απρίλιο, με αντάλλαγμα 20.000 δολάρια - Κινδυνεύει ακόμη και με θανατική ποινή
LIFO NEWSROOM
Κέβιν Κόστνερ: «Kατάφωρο ψέμα» η αγωγή για εκτός σεναρίου σκηνή βιασμού

Διεθνή / Κέβιν Κόστνερ: «Kατάφωρο ψέμα» η αγωγή για εκτός σεναρίου σκηνή βιασμού

Η ΛαΜπέλα, κασκαντέρ της πρωταγωνίστριας Έλα Χαντ, ισχυρίζεται ότι στις 2 Μαΐου 2023 ο Κόστνερ αυτοσχεδίασε μια σκηνή στην οποία ο χαρακτήρας της Ζουλιέτ βιάζεται, μία μέρα αφότου είχε γυριστεί σκηνοθετημένη σκηνή βιασμού της Ζουλιέτ από άλλον χαρακτήρα
LIFO NEWSROOM
ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΣΟΥΗΔΙΑ

Διεθνή / Σουηδία: Πόσο κοστίζει η μεταφορά ολόκληρης εκκλησίας στην άλλη άκρη

Η εκκλησία αναμένεται να φθάσει στον προορισμό της - στην άλλη άκρη της πόλης - μετά από δύο ημέρες «ταξιδιού» - Το καμπαναριό, το οποίο είναι ξεχωριστή κατασκευή, θα μετακινηθεί την επόμενη εβδομάδα
LIFO NEWSROOM