Η αξία της παρέας στην υγεία του καρδιαγγειακού συστήματος

Μελέτη του Πανεπιστημίου Harvard αναδεικνύει την αξία της παρέας στην υγεία του καρδιαγγειακού συστήματος Facebook Twitter
H κοινωνική επαφή και δικτύωση, ειδικά η ανθρώπινη συναναστροφή στον πραγματικό (και όχι στον ψηφιακό) κόσμο, αποτελεί «φάρμακο» για την υγεία.
0

Η ΜΟΝΑΞΙΑ ΜΕΤΑΤΡΕΠΕΤΑΙ σε παγκόσμια επιδημία που πλήττει σοβαρά και ποικιλοτρόπως την υγεία. Η νέα μελέτη της Σχολής Δημόσιας Υγείας (T.H. Chan School of Public Health) του Harvard δείχνει πως δεν είναι απλώς ένα κοινωνικό φαινόμενο αλλά ένας σοβαρός και ανεξάρτητος παράγοντας κινδύνου για εγκεφαλικό επεισόδιο.

Τα τελευταία χρόνια έχουν υπάρξει πολλές μελέτες που δείχνουν ότι η κοινωνική επαφή και δικτύωση, ειδικά η ανθρώπινη συναναστροφή στον πραγματικό (και όχι στον ψηφιακό) κόσμο, αποτελεί «φάρμακο» για την υγεία. Για παράδειγμα, είναι γνωστό ότι η κοινωνικοποίηση και η συναναστροφή αποτελούν προστατευτική ασπίδα κατά της νόσου Αλτσχάιμερ. Ακόμα και στην περίπτωση της ήπιας νοητικής έκπτωσης, η κοινωνικοποίηση βοηθά τους μεσήλικες και τους ηλικιωμένους να διατηρήσουν τη νοητική και φυσική τους κατάσταση αλλά και τη λειτουργικότητά τους σε καλύτερο επίπεδο. 

Η έλλειψή της, σύμφωνα με πολλές μελέτες, δείχνει να είναι προάγγελος πολλών εκφυλιστικών νοσημάτων, καθώς σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο για κατάθλιψη, διαταραχές ύπνου, καρδιαγγειακά νοσήματα, παχυσαρκία και σακχαρώδη διαβήτη. Η νέα μελέτη διαπιστώνει ότι η μοναξιά οδηγεί κατά 56% σε υψηλότερο κίνδυνο για εγκεφαλικό επεισόδιο. Η περιστασιακή μοναξιά δεν αυξάνει τον κίνδυνο, αναφέρει η έρευνα στο eClinicalMedicine.

Τέσσερις στους πέντε εργαζόμενους (80%) δήλωσαν ότι η ευεξία που βιώνουν στην καθημερινότητά τους βελτιώθηκε σημαντικά λόγω της μεγαλύτερης ευελιξίας που τους προσφέρει η υβριδική εργασία.

Η μοναξιά από μόνη της συνάδει και με απώλεια της ευεξίας, την υιοθέτηση βλαπτικών για τον οργανισμό συνηθειών και την ταυτόχρονη παραμέληση καλών συνηθειών όπως η διενέργεια προληπτικών εξετάσεων. Επίσης, οι μοναχικοί άνθρωποι είναι πιθανό να ασκούνται λιγότερο, ειδικά όσο μεγαλώνουν, και η ελλιπής άσκηση, σύμφωνα με μια έρευνα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, αποτελεί ανεξάρτητο παράγοντα κινδύνου για την ταχύτερη έλευση χρόνιων νοσημάτων όπως τα καρδιαγγειακά, η παχυσαρκία, οι νευρολογικές διαταραχές, ο σακχαρώδης διαβήτης και κάποιες μορφές καρκίνου. 

Ο ρόλος της υβριδικής εργασίας στην ευεξία

Στην καλύτερη διατήρηση της ευεξίας συμβάλλει και το μοντέλο της υβριδικής εργασίας που αναπτύχθηκε κατά την πανδημία του Covid, σύμφωνα με νέα έρευνα της International Workplace Group. Τέσσερις στους πέντε εργαζόμενους (80%) δήλωσαν ότι η ευεξία που βιώνουν στην καθημερινότητά τους βελτιώθηκε σημαντικά λόγω της μεγαλύτερης ευελιξίας που τους προσφέρει η υβριδική εργασία. Η ευρεία υιοθέτηση του υβριδικού μοντέλου εργασίας παγκοσμίως έχει ως αποτέλεσμα ένας μεγάλος αριθμός εργαζομένων να μοιράζει τις ώρες εργασίας του ανάμεσα στο σπίτι, ευέλικτους χώρους εργασίας κοντά σε αυτό και στα κεντρικά γραφεία της εταιρείας, με αποτέλεσμα να μειωθούν δραστικά οι μετακινήσεις και να εξασφαλιστεί περισσότερος ποιοτικός χρόνος. 

Το 68% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι η φυσική τους κατάσταση έχει βελτιωθεί λόγω της υβριδικής εργασίας, με τα οφέλη να περιλαμβάνουν περισσότερο χρόνο για άσκηση (54%) και προετοιμασία υγιεινών γευμάτων (58%). Η ίδια έρευνα διαπίστωσε ότι οι εργαζόμενοι που έχουν ενταχθεί στο μοντέλο υβριδικής εργασίας αισθάνονται πιο ξεκούραστοι (80%) καθώς έχουν υιοθετήσει ένα πιο υγιές μοτίβο ζωής και ύπνου. Πολλές επιχειρήσεις προσανατολίζουν τους υπαλλήλους στη σωματική υγεία με προγράμματα που προωθούν την άσκηση. Το 17% ανέφερε ότι εργάζεται σε εταιρεία που προσφέρει μειωμένη συνδρομή μέλους σε γυμναστήρια, ενώ το 28% έχει συμπεριληφθεί σε προγράμματα μετακίνησης με ποδήλατο. Με δεδομένη πρόσφατη έρευνα του ΠΟΥ, η οποία συσχετίζει την έλλειψη άσκησης με την αύξηση του κινδύνου για πολλά εκφυλιστικά νοσήματα, η υιοθέτηση σωματικής δραστηριότητας ή η αύξησή της αποτελεί διαβατήριο για καλύτερη υγεία και περισσότερη ευεξία. 

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO.

To νέο τεύχος της LiFO δωρεάν στην πόρτα σας με ένα κλικ.

Υγεία & Σώμα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πόσο νερό χρειαζόμαστε πραγματικά;

Ψυχή & Σώμα / «8 ποτήρια την ημέρα»: Πόσο νερό πραγματικά χρειαζόμαστε;

Η Μερόπη Κοκκίνη συνομιλεί με τη διατροφολόγο Άννα Γαβριέλη για όσα ισχύουν – και δεν ισχύουν – γύρω από την ενυδάτωση, διαλύοντας διαδεδομένους μύθους και δίνοντας πρακτικές συμβουλές για το πώς μπορούμε να φροντίζουμε σωστά τον οργανισμό μας, χωρίς υπερβολές ή παρανοήσεις.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Έρικ Μ. Γκαρσία: Αυτισμός, Ρόμπερτ Φ. Κένεντι Τζούνιορ και το δικαίωμα στην ορατότητα

The Upfront Initiative / Έρικ Μ. Γκαρσία: Αυτισμός, Ρόμπερτ Φ. Κένεντι Τζούνιορ και το δικαίωμα στην ορατότητα

«Για πολύ μεγάλο διάστημα, τα αυτιστικά άτομα δεν είχαν την ευκαιρία να πουν τη δική τους ιστορία. Αν μπορώ να πω ότι πέτυχα κάτι μέσα από τη δουλειά μου, είναι ότι προσπάθησα να τους δώσω φωνή και να τα παρουσιάσω με την ανθρωπιά που τόσο συχνά τους στερεί η κοινωνία».
ΤΗΣ ΤΖΙΝΑΣ ΠΑΠΑΜΙΧΑΗΛ ΚΑΙ ΤΟΥ ΙΩΑΝΝΗ ΒΟΣΚΟΠΟΥΛΟΥ
Παιδιά, θάλασσα και πρώτες βοήθειες: Όλα όσα πρέπει να ξέρει ένας γονιός

Ψυχή & Σώμα / Παιδιά, θάλασσα και πρώτες βοήθειες: Όλα όσα πρέπει να ξέρει ένας γονιός

Χρειάζεται να έχουμε φορητό φαρμακείο ή αρκεί το φαρμακείο του νησιού; Είναι μύθος ότι τα παιδιά δεν πρέπει να κολυμπούν μετά το φαγητό; H Τζούλη Αγοράκη συζητά με την παιδίατρο Γιώτα Γαργάλα.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Όταν ο νευρολόγος σού λέει «κάνε βελονισμό» – Τι πρέπει να ξέρεις

Ψυχή & Σώμα / Όταν ο νευρολόγος σού λέει «κάνε βελονισμό» – Τι πρέπει να ξέρεις

Ο βελονισμός έχει συνδεθεί με εναλλακτικές θεραπείες, ευεξία και ανατολική φιλοσοφία. Όμως, όταν ένας νευρολόγος τον προτείνει για την ανακούφιση από ημικρανίες, οσφυαλγίες ή χρόνιο πόνο, δεν μπορείς να τον αγνοήσεις. Τι λέει η επιστήμη γι’ αυτήν τη χιλιάδων ετών πρακτική και ποιοι μπορούν πραγματικά να ωφεληθούν; Ο νευρολόγος Οδυσσέας Παζιώνης απαντά.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Τα νέα fitness trends που βλέπεις παντού: Ποια αξίζουν και ποια να αγνοήσεις

Ψυχή & Σώμα / Τα νέα fitness trends που βλέπεις παντού: Ποια αξίζουν και ποια να αγνοήσεις

Γυμναστική με κινητό στο χέρι, ρολόγια που σου λένε πότε να αναπνεύσεις, influencers που υπόσχονται κοιλιακούς μέσα σε δέκα λεπτά: πόσα από όλα αυτά λειτουργούν πραγματικά; Για να ξεχωρίσουμε το hype από την ουσία, μιλήσαμε με τον Λάμπρο Μουλίνο, διαιτολόγο, διατροφολόγο και γυμναστή, ο οποίος μας βοηθά να αποκρυπτογραφήσουμε το τοπίο του fitness όπως αυτό διαμορφώνεται στα ελληνικά social media σήμερα.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Πόσο παγωτό μπορούν να τρώνε τα παιδιά το καλοκαίρι;

Ψυχή & Σώμα / Πόσο παγωτό μπορούν να τρώνε τα παιδιά το καλοκαίρι;

Τι γίνεται με τα συσκευασμένα που βρίσκουμε στα ψυγεία; Είναι ασφαλή; Τα παγωτά που δεν έχουν ζάχαρη να τα προτιμάμε; Είναι ασφαλές να δίνουμε υποκατάστατα ζάχαρης στα παιδιά; Ποια είναι τα καλά του σπιτικού παγωτού; Και πώς μπορούμε να το φτιάχνουμε;
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Η σημασία της ηθικής ομορφιάς

Υγεία & Σώμα / Η ομορφιά του να δείχνεις καλοσύνη χωρίς να περιμένεις αντάλλαγμα

Οι πράξεις γενναιοδωρίας και αυτοθυσίας προκαλούν αισθήματα ψυχικής ευφορίας και συγκίνησης, που οδηγούν στην επιθυμία να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι, αλλά και να βοηθήσουμε τους άλλους
THE LIFO TEAM
Υπάρχουν πράγματι τροφές που «καίνε» λίπος;

Ψυχή & Σώμα / Υπάρχουν πράγματι τροφές που «καίνε» λίπος;

Βοηθούν όντως κάποιες τροφές στις καύσεις ή είναι απλώς ένας διατροφικός μύθος; Στο σημερινό επεισόδιο συζητάμε με τον διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη για το πώς μπορούμε να υποστηρίξουμε με απλούς τρόπους τον μεταβολισμό μας.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ