No.1

Αν νιώθετε μοναξιά, δεν είστε οι μόνοι

Αν νιώθετε μοναξιά, δεν είστε οι μόνοι Facebook Twitter
Φωτ.: Unsplash
0

Αν νιώθετε μοναξιά, μην πιστεύετε πως είστε οι μόνοι. Σχεδόν ένας στους τέσσερις ενηλίκους σε όλο τον κόσμο αναφέρουν ότι νιώθουν πολύ ή σχετικά μόνοι, σύμφωνα με νέα έρευνα της Meta- Gallup. 

Η έρευνα για τη μοναξιά, που έγινε σε 142 χώρες, διαπίστωσε ότι το 24% των ανθρώπων από 15 ετών και πάνω αναφέρουν ότι νιώθουν πολύ ή σχετικά μόνοι.

Επιπλέον, διαπιστώθηκε πως τα ποσοστά μοναξιάς είναι υψηλότερα ανάμεσα στους νέους ενήλικες. Το 27% των ερωτηθέντων 19-29 ετών αναφέρουν ότι νιώθουν πολύ ή αρκετά μοναχικοί. 

Τα χαμηλότερα ποσοστά καταγράφηκαν στους μεγαλύτερους ενηλίκους. Μόνο το 17% των ανθρώπων άνω των 65 ετών δηλώνουν πως νιώθουν μοναξιά. Πάνω από τους μισούς από 45 ετών και άνω αναφέρουν ότι δεν νιώθουν καθόλου μοναξιά. Επίσης, η πλειονότητα των ερωτηθέντων κάτω των 45 δηλώνουν ότι νιώθουν τουλάχιστον λίγο μόνοι. 

«Υπάρχουν πολλές μελέτες οι οποίες δείχνουν τους κινδύνους που έχει η μοναξιά και η κοινωνική απομόνωση για τους μεγαλύτερους ενηλίκους. Αυτή η έρευνα είναι μια πραγματικά καλή υπενθύμιση ότι η μοναξιά δεν είναι πρόβλημα μόνο των μεγαλύτερων, είναι ένα πρόβλημα που μπορεί να επηρεάσει τους πάντες σε κάθε ηλικία», τόνισε η Ellyn Maese, ερευνητική σύμβουλος της Gallup.  

Γιατί νιώθουν μεγαλύτεροι μοναξιά οι νέοι

Ο κλινικός ψυχολόγος Ami Rokach, που δεν συμμετείχε στην έρευνα, σημείωσε ότι οι νέοι άνθρωποι που βρίσκονται σε ένα μεταβατικό στάδιο μετά την ενηλικίωση βιώνουν περισσότερη αβεβαιότητα σε πολλούς τομείς

Μεταξύ άλλων είναι αντιμέτωποι με μια πιο ταραχώδη προσωπική ζωή, με την αβεβαιότητα για την επαγγελματική εξέλιξή τους, αλλά και τη διαδικασία να αποχωριστούν τους γονείς τους. Άρα, συμπλήρωσε, είναι πιο πιθανό να βιώσουν περισσότερη μοναξιά σε σύγκριση με μεγαλύτερους ενήλικες.

Τα social media είναι συχνά το εργαλείο που οι νεαροί ενήλικες χρησιμοποιούν για να συνδεθούν με τους άλλους. Όμως, μπορεί να προκαλέσουν μεγαλύτερο κακό παρά καλό, αν κάνουν «παθητικό σκρολάρισμα» σημείωσε η ερευνήτρια ψυχικής υγείας δρ.  Olivia Remes. 

Με αυτή τη συμπεριφορά σημείωσε, απλά συγκρίνουν τις αναρτήσεις άλλων με τη δική τους πραγματικότητα. Αντί για αυτό, πρότεινε την αλληλεπίδραση με τις αναρτήσεις φίλων ή την αποστολή προσωπικών μηνυμάτων. 

Διεθνή
0

No.1

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αθανάσιος Αλεξανδρίδης: «Ζούμε στην εποχή που όλοι θέλουν να αγαπηθούν»

Άκου την επιστήμη / Αθανάσιος Αλεξανδρίδης: «Ζούμε στην εποχή που όλοι θέλουν να αγαπηθούν»

Ο Γιάννης Πανταζόπουλος συζητά με τον ψυχίατρο - ψυχαναλυτή Αθανάσιο Αλεξανδρίδη για τα διαχρονικά τραύματα της ελληνικής κοινωνίας, τη μοναξιά, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τις ανθρώπινες σχέσεις, την κατασκευή φύλου, τον τρόπο που ερωτευόμαστε.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Όσοι ζουν στο περιθώριο νιώθουν πάντα μοναξιά

Open Talks / Όσοι ζουν στο περιθώριο νιώθουν πάντα μοναξιά

Στο τέταρτο επεισόδιο της σειράς podcasts «Open Talks», η πρόεδρος του Κέντρου Υποδοχής και Αλληλεγγύης του Δήμου Αθηναίων, Μελίνα Δασκαλάκη και ο ψυχολόγος-ψυχοθεραπευτής Άλκης Ξανθάκης–Τερτσέτης συζητούν «ανοιχτά» με την Κατερίνα Παπανικολάου, Head of Skills, Diversity, Equity & Inclusion της PwC, για τους ανθρώπους που ζουν στο περιθώριο και τις ευκαιρίες επανένταξής τους στον κοινωνικό ιστό και την εργασιακή ζωή.
THE LIFO TEAM

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μπιλ Γκέιτς: «Ήταν τεράστιο λάθος» - Η συγγνώμη από το προσωπικό του ιδρύματος για τους δεσμούς του με τον Έπσταϊν

Διεθνή / Μπιλ Γκέιτς: «Ήταν τεράστιο λάθος» - Η συγγνώμη από το προσωπικό του ιδρύματος για τους δεσμούς του με τον Έπσταϊν

Ο δισεκατομμυριούχος παραδέχτηκε ότι είχε δύο εξωσυζυγικές σχέσεις και μίλησε ανοιχτά για την υπόθεση, απαντώντας σε ερωτήσεις και αναλαμβάνοντας την ευθύνη για τις πράξεις του
THE LIFO TEAM
Η Ιαπωνία σχεδιάζει την εγκατάσταση πυραυλικών συστημάτων σε νησί κοντά στην Ταϊβάν

Διεθνή / Η Ιαπωνία σχεδιάζει την εγκατάσταση πυραυλικών συστημάτων σε νησί κοντά στην Ταϊβάν

Τα τελευταία δέκα χρόνια, η Ιαπωνία έχει μετατρέψει τo Γιοναγκούνι από ένα ήσυχο νησί σε στρατιωτική βάση, όπου περίπου 160 μέλη των Δυνάμεων Αυτοάμυνας φροντίζουν για την ασφάλεια των ακτών
THE LIFO TEAM
Η Αίγυπτος απαλλάσσει τους Αμερικανούς και τους Ευρωπαίους από την υποχρέωση έκδοσης βίζας

Διεθνή / Η Αίγυπτος απαλλάσσει Αμερικανούς και Ευρωπαίους από την υποχρέωση έκδοσης βίζας

Τα τελευταία χρόνια η χώρα έχει χαλαρώσει σταδιακά τους κανόνες εισόδου για να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητά της έναντι προορισμών όπως η Τουρκία, το Μαρόκο και το Ντουμπάι
THE LIFO TEAM