Αγωγή ύψους 1,3 δισ. δολαρίων κατηγορεί την Amazon για κατάχρηση δεδομένων και αθέμιτο ανταγωνισμό

Αγωγή ύψους 1,3 δισ. δολαρίων κατηγορεί την Amazon για κατάχρηση δεδομένων και αθέμιτο ανταγωνισμό Facebook Twitter
Amazon / Φωτ.: EPA
0

Η Amazon βρίσκεται αντιμέτωπη με μια ομαδική αγωγή ύψους 1,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων από 35.000 Βρετανούς λιανοπωλητές, οι οποίοι κατηγορούν τον αμερικανικό κολοσσό για κατάχρηση των δεδομένων τους προκειμένου να αυξήσει το δικό της μερίδιο αγοράς και τα κέρδη της. 

Η Βρετανική Ένωση Ανεξάρτητων Λιανοπωλητών (BIRA) αναμενόταν να καταθέσει την αγωγή σήμερα για λογαριασμό περίπου 35.000 λιανοπωλητών στην βρετανική Αρχή Ανταγωνισμού και Αγορών (CMA) στο Λονδίνο, δήλωσαν οι δικηγόροι της Ένωσης. Στην μήνυση αναφέρεται ότι η Amazon έκανε χρήση μη δημοσίων δεδομένων που παρέχονται από λιανοπωλητές που πωλούν προϊόντα στη διαδικτυακή αγορά Marketplace του γίγαντα της λιανικής Amazon, για να προσφέρει αυτή φθηνότερα ανταγωνιστικά προϊόντα προς πώληση απευθείας σε καταναλωτές.

Ο διευθύνων σύμβουλος της BIRA, Άντριου Γκούντακρ, τόνισε ότι μικροί λιανοπωλητές δεν είχαν άλλη επιλογή από το να χρησιμοποιήσουν την Amazon, δεδομένου του μεγέθου και της εμβέλειας της, αλλά ότι η μήνυση έχει σκοπό να σταματήσει να οδηγεί τους λιανοπωλητές εκτός αγοράς. «Η κατάθεση της αγωγής σήμερα είναι το πρώτο βήμα για τους λιανοπωλητές να αποζημιωθούν για όσα έχει κάνει η Amazon», ανέφερε ο Γκούντακρ.

Η Amazon δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα του Reuters για σχολιασμό.

Η αγωγή της BIRA υπογραμμίζει επίσης ότι η Amazon χειραγώγησε προς όφελός της τη λειτουργία «Buy Box» στον ιστότοπό της, που εμφανίζεται κοντά στην κορυφή των ιστοσελίδων με προϊόντα. Το «Buy Box» αποτελεί αντικείμενο ξεχωριστής αγωγής που υπέβαλαν καταναλωτές, διεκδικώντας έως 900 εκατομμύρια λίρες.

Η CMA είχε αναφέρει το 2022 ότι διερευνά την Amazon, συμπεριλαμβανομένου του τρόπου με τον οποίο επιλέγει τα προϊόντα που τοποθετούνται στο «Buy Box». Πέρυσι, η CMA δήλωσε ότι δέχθηκε δεσμεύσεις από την Amazon για να συμβάλει στην προστασία του θεμιτού ανταγωνισμού στην πλατφόρμα της.

Με πληροφορίες από Reuters

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πριγκίπισσα Νταϊάνα: «Η απάτη του BBC την άφησε εκτεθειμένη στο Παρίσι τη νύχτα που πέθανε» υποστηρίζει ο αδελφός της

Διεθνή / Πριγκίπισσα Νταϊάνα: «Η απάτη του BBC την άφησε εκτεθειμένη στο Παρίσι τη νύχτα που πέθανε» υποστηρίζει ο αδελφός της

Ο Τσαρλς Σπένσερ μιλά πρώτη φορά ανοιχτά για την περίφημη συνέντευξη Panorama του 1995 και τις τραγικές συνέπειες που θεωρεί ότι είχε στη ζωή της αδελφής του
LIFO NEWSROOM
Ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία: «Πράσινο φως» στο πρώτο επενδυτικό πρόγραμμα της ΕΕ ύψους 1,5 δισ. ευρώ

Διεθνή / Ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία: «Πράσινο φως» στο πρώτο επενδυτικό πρόγραμμα της ΕΕ ύψους 1,5 δισ. ευρώ

Οι ευρωβουλευτές κατέληξαν επίσης σε συμφωνία για τη δημιουργία ενός ταμείου για την επιτάχυνση του μετασχηματισμού των αλυσίδων εφοδιασμού στον τομέα της άμυνας (FAST)
LIFO NEWSROOM
Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ζητά από την Πολωνία να αναγνωρίζει όλους τους γάμους ομόφυλων ζευγαριών

Διεθνή / Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ζητά από την Πολωνία να αναγνωρίζει όλους τους γάμους ομόφυλων ζευγαριών

Το δικαστήριο ξεκαθάρισε ότι η Πολωνία δεν υποχρεώνεται να αλλάξει τη νομοθεσία της, αλλά οφείλει να αναγνωρίζει τους συγκεκριμένους γάμους όταν έχουν συναφθεί εντός της ΕΕ
LIFO NEWSROOM