Η A&M ARCHITECTS επαναπροσδιορίζει τον αρχιτεκτονικό ορίζοντα της Αθήνας αναβιώνοντας ένα κτίριο γραφείων γύρω από το ιστορικό κέντρο

Η A&M ARCHITECTS επαναπροσδιορίζει τον αρχιτεκτονικό ορίζοντα της Αθήνας αναβιώνοντας ένα κτίριο γραφείων γύρω από το ιστορικό κέντρο Facebook Twitter
0

Σε έναν αποκλειστικά κλειστό διαγωνισμό, με τη συμμετοχή διακεκριμένων ελληνικών αρχιτεκτονικών γραφείων, η ZOIA προσκάλεσε τις σχεδιαστικές προτάσεις για την ανακαίνιση ενός σημαντικού ορόσημου που χτίστηκε τη δεκαετία του ’70.

Τοποθετημένο στην καρδιά της Αθήνας, με θέα το άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου και απέναντι από τους στύλους του Ολυμπίου Διός, το κτίριο γραφείων στη λεωφόρο Βασιλίσσης Αμαλίας 40 αποκτά επιτέλους ένα νέο αφήγημα μετά την πυρκαγιά και τον βανδαλισμό του, το 2010. Το όραμα πίσω από το έργο αυτό περιστράφηκε γύρω από την επαναχρησιμοποίηση και την αποκατάσταση του στοιχείου της Αθήνας των 70s, δίνοντάς του μια νέα ταυτότητα και παράλληλα επιτρέποντας στο εγκαταλελειμμένο κτίριο να γίνει προορισμός για έναν σύγχρονο χώρο εργασίας.

Η A&M ARCHITECTS επαναπροσδιορίζει τον αρχιτεκτονικό ορίζοντα της Αθήνας αναβιώνοντας ένα κτίριο γραφείων γύρω από το ιστορικό κέντρο Facebook Twitter

Με στόχο τη δημιουργία ενός σύγχρονου κτιρίου γραφείων, που συνομιλεί με το ιστορικό κέντρο της πόλης και τα σημαντικά αρχαιολογικά μνημεία με τα οποία έρχεται σε επαφή, η A&M Architects ανέλαβε τον σχεδιασμό για τη ριζική ανακαίνιση του κτιρίου γραφείων στη λεωφόρο Βασιλίσσης Αμαλίας: ένα τετραώροφο ακίνητο με 2 υπόγεια και δώμα που κατασκευάστηκε το 1977 και αποτελείται από έναν ενιαίο όγκο, ενώ στο σύνολό τους οι χώροι αναπτύσσονται σε δύο υπόγεια και τέσσερις υπέργειους ορόφους.

Βασική επιδίωξη του σχεδιασμού ήταν οι νέες όψεις του κτιρίου να συνυπάρχουν αρμονικά με την ιστορία του κέντρου της Αθήνας και τα αρχαία μνημεία της περιοχής. Χαρακτηριστικά των νέων όψεων είναι η διατήρηση του μεγαλύτερου μέρους τους ως υαλοπέτασμα, ενισχύοντας τη διαφάνεια, για να διασφαλιστεί η πανοραμική θέα προς το ιστορικό κέντρο, τους στύλους του Ολυμπίου Διός αλλά και το εθνικό πάρκο, καθώς και το επιπρόσθετο μεταλλικό σύστημα σκίασης περιμετρικά.

Η A&M ARCHITECTS επαναπροσδιορίζει τον αρχιτεκτονικό ορίζοντα της Αθήνας αναβιώνοντας ένα κτίριο γραφείων γύρω από το ιστορικό κέντρο Facebook Twitter

Η κεντρική ιδέα της νέας διαμόρφωσης των όψεων βασίστηκε στη χρήση των αναλογιών της χρυσής τομής για τον σχεδιασμό ενός second skin, που δημιουργείται για να συνομιλεί με τα αρχαία μνημεία της περιοχής, διατηρώντας τη μνήμη της τυπικής αρχιτεκτονικής γλώσσας των γραφειακών κτιρίων της εποχής κατά την οποία κατασκευάστηκε.

Η A&M ARCHITECTS επαναπροσδιορίζει τον αρχιτεκτονικό ορίζοντα της Αθήνας αναβιώνοντας ένα κτίριο γραφείων γύρω από το ιστορικό κέντρο Facebook Twitter
Η A&M ARCHITECTS επαναπροσδιορίζει τον αρχιτεκτονικό ορίζοντα της Αθήνας αναβιώνοντας ένα κτίριο γραφείων γύρω από το ιστορικό κέντρο Facebook Twitter


Η χρήση των χρυσών αναλογιών εντοπίζεται σε δύο επίπεδα. Από τη μια διατηρούνται προσεγγιστικά οι αναλογίες του περιγράμματος της κατασκευής σε σχέση με το περίγραμμα των όψεων, καθώς, με βάση τις θερμικές και λειτουργικές ανάγκες του κτιρίου, αυτές παραποιούνται και μεταβάλλονται. Σε δεύτερο επίπεδο, οι ζώνες αυτές ενσωματώνουν διαφορετικούς τρόπους σκίασης, ανάλογα με τις λειτουργικές και θερμικές ανάγκες του κτιρίου.

Η A&M ARCHITECTS επαναπροσδιορίζει τον αρχιτεκτονικό ορίζοντα της Αθήνας αναβιώνοντας ένα κτίριο γραφείων γύρω από το ιστορικό κέντρο Facebook Twitter

Οι διαφορετικοί τρόποι σκίασης χρησιμοποιούν σημειακά πυκνές κάθετες περσίδες με σταθερό ρυθμό και τοποθετημένες με τέτοια κλίση ώστε να ευνοούν τον σκιασμό τις πρωινές ώρες αλλά και να στρέφουν τη ματιά του χρήστη προς τα γειτονικά αξιοθέατα. Στην υπόλοιπη επιφάνεια της όψης βρίσκουμε κάθετες περσίδες που ρυθμικά πυκνώνουν, σύμφωνα με την Ακολουθία Φιμπονάτσι.

Το εσωτερικό του κτιρίου εκσυγχρονίζεται λειτουργικά και αισθητικά, ενώ αναβαθμίζεται πλήρως ενεργειακά και με πιστοποίηση LEED. Δημιουργούνται χώροι στάθμευσης στα υπόγεια για τη σωστή λειτουργία ενός κτιρίου γραφείων στο κέντρο της Αθήνας, ενώ διαμορφώνονται σύγχρονοι γραφειακοί χώροι, που θα προσφέρουν ευελιξία και θα προσαρμόζονται ανάλογα με τις ανάγκες του χρήστη.

Η A&M ARCHITECTS επαναπροσδιορίζει τον αρχιτεκτονικό ορίζοντα της Αθήνας αναβιώνοντας ένα κτίριο γραφείων γύρω από το ιστορικό κέντρο Facebook Twitter



Με την αίγλη της ανανεωμένης δομής να δεσπόζει στο δώμα του κτιρίου με θέα την Ακρόπολη, τους στύλους του Ολυμπίου Διός και τη μαγευτική Πύλη του Αδριανού, ο χώρος αυτός προορίζεται να αποτελέσει καταφύγιο ψυχαγωγίας και ευεξίας για τον επισκέπτη, υποσχόμενος μια πραγματικά μοναδική εμπειρία.

am-architects.com

Design
0

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το μουσείο του μέλλοντος θα το βρεις στο Ανατολικό Λονδίνο

V&A East Storehouse / Το μουσείο του μέλλοντος θα το βρεις στο Ανατολικό Λονδίνο

Η άλλοτε παραμελημένη βιομηχανική ζώνη μεταμορφώθηκε σε νέο πολιτιστικό προορισμό, με το V&A East Storehouse να επαναπροσδιορίζει την έννοια του μουσείου. Χωρίς προθήκες, χωρίς προκαθορισμένες διαδρομές και με χιλιάδες αντικείμενα σε απόσταση αναπνοής από τον επισκέπτη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ιερουσαλήμ: Η ιστορία μιας πόλης μέσα από 40 αιώνες μνήμης και συγκρούσεων

Graphic Novel / Μια ελιά στο Όρος των Ελαιών αφηγείται την πολυτάραχη ιστορία της Ιερουσαλήμ

Ένα καθηλωτικό graphic novel για την Ιερουσαλήμ παρουσιάζει 4.000 χρόνια Ιστορίας ― τη γέννηση τριών μεγάλων μονοθεϊστικών θρησκειών, τις διαδοχικές κατακτήσεις και μεταμορφώσεις της πόλης μέσα στους αιώνες
M. HULOT
Εβδομάδα Design του Μιλάνου

Design / Όσα θα δούμε στην Εβδομάδα Design του Μιλάνου

Στη φετινή διοργάνωση, που έχει πάντα στο επίκεντρο την αρχιτεκτονική, την τέχνη και όσα προωθούν την ευζωία, έντονο θα είναι το ελληνικό στοιχείο με τη συμμετοχή του ιστορικού οίκου επιπλοποιίας Saridis of Athens.
ΣΤΕΛΛΑ ΛΙΖΑΡΔΗ
Η τελευταία θεματοφύλακας του ποιοτικού χαρτιού

Χαρτιά Περράκης / Η τελευταία θεματοφύλακας του ποιοτικού χαρτιού

Εδώ και ενάμιση αιώνα η επιχείρηση Χαρτιά Περράκης εισάγει χαρτιά κάθε είδους― από κάνναβη, τζιν ή φύλλα ορτανσίας. Απέναντι στον καλπασμό της ψηφιακής ανάγνωσης, είχε πάντα το ίδιο όπλο: την ησυχία, την αφή και την όσφρηση ενός καλού χαρτιού στα δάχτυλα.
M. HULOT
Ένα οικοσύστημα μνήμης μέσα σε μια μονοκατοικία

Design / Ένα σπίτι γεμάτο πορτρέτα συγγενών

Το νεοκλασικό του Αλέξανδρου Κεφαλά στα Κάτω Πατήσια έχει ένα υπόγειο χιούμορ και ισορροπεί μεταξύ παρόντος και παρελθόντος: τα πορτρέτα των συγγενών, τα αρ νουβό αντικείμενα δίπλα σε πιο σύγχρονα έργα δημιουργούν μια αίσθηση συνέχειας.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Το Open House Athens επιστρέφει με τη θεματική «Emerging City»

Design / Τα πιο εντυπωσιακά κτίρια της πόλης ανοίγουν για το κοινό

Το πρόγραμμα του Open House Athens περιλαμβάνει ξεναγήσεις σε ιστορικά και σύγχρονα κτίρια, επισκέψεις σε νέα αρχιτεκτονικά γραφεία, περιήγηση στην Κυψέλη και τη Φωκίωνος Νέγρη, καθώς και νυχτερινές διαδρομές στο κέντρο.
M. HULOT
Ένα σπίτι που δεν βασίζεται σε εντυπωσιακές χειρονομίες

Design / Ένα σπίτι που δεν βασίζεται σε εντυπωσιακές χειρονομίες

Στο σπίτι του αρχιτέκτονα Λουκά Μπομπότη και της Άννας Ζινσένκο στο Παλαιό Ψυχικό όλα φτιάχτηκαν απ' την αρχή, με βάση το καλό τους γούστο: mid-century design, vintage κομμάτια και ένα roof-garden που κόβει την ανάσα.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Loewe Craft Prize 2026: Χειροποίητα αντικείμενα πέρα από κάθε φαντασία

Design / Loewe Craft Prize 2026: Χειροποίητα αντικείμενα πέρα από κάθε φαντασία

10 δημιουργίες που ξεχωρίσαμε από τις φετινές συμμετοχές στον ετήσιο θεσμό του Ιδρύματος Loewe που στηρίζει τους χειρώνακτες-καλλιτέχνες, συμφιλιώνοντας πατροπαράδοτες τεχνικές με σύγχρονες παρεμβάσεις.
ΣΤΕΛΛΑ ΛΙΖΑΡΔΗ
Ο Γκαουντί δεν έφτιαξε μόνο τη Sagrada Família

Design / Ο Γκαουντί δεν έφτιαξε μόνο τη Sagrada Família

Η Βαρκελώνη, η πόλη του σπουδαίου αυτού αρχιτέκτονα-ποιητή, είναι γεμάτη έργα του εξίσου εντυπωσιακά με τον μεγαλειώδη καθεδρικό, που αποτελούν τοπόσημα της Ισπανίας. Τώρα που η Sagrada Familia ολοκληρώνεται, ανατρέχουμε στη ζωή και στο έργο του σημαντικού δημιουργού.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ