LIVE!

Στη Ράφα υποφέρουν και τα ζώα του ζωολογικού κήπου: Υποσιτισμένα και αφυδατωμένα περιμένουν σωτηρία

Στη Ράφα υποφέρουν και τα ζώα του ζωολογικού κήπου: Υποσιτισμένα και αφυδατωμένα περιμένουν σωτηρία Facebook Twitter
Φωτογραφία: EPA
0

Η ανθρωπιστική κρίση στη Ράφα έχει ως θύματα και τα ζώα - και ειδικά εκείνα του ζωολογικού κήπου της πόλης, που υποσιτισμένα και αφυδατωμένα, περιμένουν τη σωτηρία τους.

Ο φύλακας του ζωολογικού κήπου της Γάζας φοβάται για τα ζώα του αφού υποχρεώθηκε να εγκαταλείψει τις εγκαταστάσεις στη Ράφα. 

Στη Ράφα υποφέρουν και τα ζώα του ζωολογικού κήπου: Υποσιτισμένα και αφυδατωμένα περιμένουν σωτηρία Facebook Twitter
Φωτογραφία: EPA

Πλέον, τα περισσότερα από τα ζώα που είχαν απομείνει στη Ράφα, έχουν μεταφερθεί σε ένα βουστάσιο στο Khan Yunis της Γάζας, όπως δήλωσε ο φύλακας του ζωολογικού κήπου Fathi Ahmed Gomaa. Ο ίδιος προσπάθησε να δημιουργήσει ένα προσωρινό σπίτι για όσα από τα ζώα - μεταξύ αυτών λιοντάρια και μπαμπουίνοι - πρόλαβε να πάρει μαζί του όταν υποχρεώθηκε να εγκαταλείψει τη Ράφα, υπό την επίθεση του Ισραήλ. «Έχουμε μετακινήσει όλα τα ζώα που είχαμε, εκτός από τρία μεγάλα λιοντάρια που έχουν απομείνει (στη Ράφα)», είπε ο ίδιος στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων. «Μου τελείωσε ο χρόνος και δεν μπορούσα να τα μεταφέρω», συμπλήρωσε.

Στη Ράφα υποφέρουν και τα ζώα του ζωολογικού κήπου: Υποσιτισμένα και αφυδατωμένα περιμένουν σωτηρία Facebook Twitter
Φωτογραφία: EPA

Ο φύλακας εγκατέλειψε τον ζωολογικό κήπο στη Ράφα όταν το Ισραήλ διέταξε την εκκένωση τμημάτων της νότιας πόλης της Γάζας. Πριν από την επίθεση, η πόλη στα σύνορα με την Αίγυπτο είχε γλιτώσει από χερσαία εισβολή και πάνω από το ήμισυ του πληθυσμού της Λωρίδας της Γάζας έχει βρει καταφύγιο εκεί.

«Κάνω έκκληση στις ισραηλινές αρχές: Αυτά τα ζώα δεν έχουν καμία σχέση με την τρομοκρατία», είπε ο ίδιος, προσθέτοντας ότι ήθελε τη βοήθειά τους στον συντονισμό με τις ανθρωπιστικές υπηρεσίες για τη διάσωση των λιονταριών που άφησαν πίσω στη Ράφα.

Φοβάται ότι δεν θα επιβιώσουν μόνα τους. «Φυσικά, μέσα σε μια εβδομάδα ή σε 10 ημέρες, αν δεν τα βγάλουμε θα πεθάνουν γιατί θα μείνουν χωρίς φαγητό και νερό». Ο φύλακας ανέφερε ότι είχε ήδη χάσει αρκετά από τα ζώα του λόγω του πολέμου: «Τρία λιοντάρια, πέντε μαϊμούδες, μια νεογέννητη μαϊμού και εννέα σκίουροι πέθαναν», είπε.

Στη Ράφα υποφέρουν και τα ζώα του ζωολογικού κήπου: Υποσιτισμένα και αφυδατωμένα περιμένουν σωτηρία Facebook Twitter
Φωτογραφία: EPA

Πολλά από τα πουλιά του κήπου απελευθερώθηκαν για να σωθούν: «Απελευθέρωσα μερικά από τα σκυλιά, μερικά από τα γεράκια και τους αετούς, μερικά από τα περιστέρια και μερικά από τα πουλιά. Ελευθέρωσα πολλά από αυτά γιατί δεν είχαμε κλουβιά για να τα μεταφέρουμε».

Στο βουστάσιο, στον στάβλο, που βρίσκονται τώρα τα ζώα, ο φύλακας προσπαθεί να τα βγάλει πέρα με ό,τι έχει, χρησιμοποιώντας αυτοσχέδια περίφραξη για να ανεβάσει τα ύψη στις μάντρες, ώστε τα ζώα να μην το σκάσουν, ενώ αγωνιά για το αύριο.

Στη Ράφα υποφέρουν και τα ζώα του ζωολογικού κήπου: Υποσιτισμένα και αφυδατωμένα περιμένουν σωτηρία Facebook Twitter
Φωτογραφία: EPA

Η επίθεση του Ισραήλ έχει σκοτώσει τουλάχιστον 35.800 ανθρώπους στη Γάζα, κυρίως γυναίκες και παιδιά, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της περιοχής που διαχειρίζεται η Χαμάς.

Με πληροφορίες από AFP

Διεθνή
0

LIVE!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΙΡΑΝ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ

Διεθνή / Οι τρεις δεσμεύσεις του Τραμπ για το Ιράν

Ο Τραμπ τοποθετεί τον εαυτό του ως κεντρικό παράγοντα στο μέλλον του Ιράν μετά τον πόλεμο, απαιτώντας «άνευ όρων παράδοση», θέλοντας λόγο στην επιλογή του επόμενου ηγέτη και προσφέροντας πλήρη ασυλία σε όσους στρέφονται εναντίον του καθεστώτος
THE LIFO TEAM
Πόλεμος στη Μέση Ανατολή: «Δεν είμαστε εύκολη λεία» διαμηνύει ο πρόεδρος των ΗΑΕ

Διεθνή / Πόλεμος στη Μέση Ανατολή: «Δεν είμαστε εύκολη λεία» διαμηνύει ο πρόεδρος των ΗΑΕ

Ο πρόεδρος των ΗΑΕ απηύθυνε αυστηρή προειδοποίηση προς τους «εχθρούς» της χώρας, τονίζοντας ότι η ευημερία και η εικόνα σταθερότητας των Εμιράτων δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως ένδειξη αδυναμίας
THE LIFO TEAM