Καζακστάν: Σε φυλάκιση 24 ετών ο πρώην υπουργός οικονομικών - Σκότωσε την αστρολόγο σύζυγό του

Καζακστάν: Σε φυλάκιση 24 ετών ο πρώην υπουργός οικονομικών - Σκότωσε την αστρολόγο σύζυγό του Facebook Twitter
Ο Κουαντίκ Μπισιμπάγεφ, 44 ετών, κρίθηκε ένοχος για τον βασανισμό και τον φόνο της συζύγου του/ Φωτ.: Χ
0

Ένας πρώην υπουργός Οικονομικών του Καζακστάν καταδικάστηκε σήμερα σε κάθειρξη 24 ετών για τη δολοφονία της συζύγου του.

H δίκη του πρώην υπουργού προσέλκυσε μεγάλο ενδιαφέρον καθώς ορισμένοι την θεώρησαν ως τη λυδία λίθο της υπόσχεσης που έχει δώσει ο νέος πρόεδρος της χώρας να ενισχύσει τα δικαιώματα των γυναικών. Ο Κουαντίκ Μπισιμπάγεφ, 44 ετών, κρίθηκε ένοχος για τον βασανισμό και τον φόνο της συζύγου του.

Η δίκη του, που μεταδιδόταν ζωντανά από την τηλεόραση τις τελευταίες επτά εβδομάδες, θεωρήθηκε ευρέως ως μια προσπάθεια των αρχών να στείλουν το μήνυμα ότι η ελίτ της χώρας δεν είναι πλέον υπεράνω του νόμου.

Βίντεο από κάμερες κλειστού κυκλώματος που προβλήθηκαν στη δίκη δείχνουν τον Μπισιμπάγεφ να γρονθοκοπεί επανειλημμένα την 31χρονη Σαλτανάτ Νουκένοβα και να την σέρνει τραβώντας την από τα μαλλιά, μισόγυμνη, στο δωμάτιο όπου αργότερα πέθανε. Βρέθηκαν επίσης στο κινητό τηλέφωνό του βίντεο στα οποία έβριζε και εξευτέλιζε την εμφανώς μελανιασμένη και αιμόφυρτη Νουκένοβα, ώρες προτού εκείνη χάσει τις αισθήσεις της, το πρωί της 9ης Νοεμβρίου 2023.

Ο πρόεδρος Κασίμ-Τζομάρτ Τοκάγεφ, που ανέλαβε την ηγεσία της χώρας πριν από πέντε χρόνια, αντικαθιστώντας τον βετεράνο ηγέτη του Καζακστάν Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγεφ, είχε δηλώσει ότι θέλει να οικοδομήσει μια δικαιότερη κοινωνία και να βελτιώσει τα δικαιώματα των γυναικών. Η υπόθεση αυτή βοήθησε να αποκτήσει λαϊκό έρεισμα ο νόμος για την ποινικοποίηση της ενδοοικογενειακής βίας, τον οποίο ενέκρινε το κοινοβούλιο τον περασμένο μήνα. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, μία στις έξι γυναίκες στο Καζακστάν έχει υποστεί βία από τον σύντροφό της.

Σύμφωνα με τη Daily Mail, ο ανώτερος πολιτικός χτυπούσε βίαια τη σύζυγό του για οκτώ ώρες. Η αστρολόγος, Saltanat Nukenova, 31 ετών, πέθανε από εγκεφαλικό τραύμα μετά την άγρια επίθεση που δέχθηκε.

Κατά τη διάρκεια της δίκης ο Μπισιμπάγεφ παραδέχτηκε ότι ξυλοκόπησε τη σύζυγό του αλλά ισχυρίστηκε ότι ορισμένα από τα τραύματα της τα προκάλεσε η ίδια στον εαυτό της. Αρνήθηκε επίσης ότι την βασάνισε ή ότι σχεδίαζε να την σκοτώσει.

Ο Μπισιμπάγεφ ήταν υπουργός Οικονομικών από τον Μάιο μέχρι τον Δεκέμβριο του 2016. Καταδικάστηκε για δωροληψία το 2018 σε κάθειρξη 10 ετών αλλά αποφυλακίστηκε έχοντας εκτίσει λιγότερα από τρία χρόνια, αφού του δόθηκε αμνηστία.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πριγκίπισσα Νταϊάνα: «Έγραφαν ‘είναι ο Κάρολος ο πατέρας του Χάρι;’» - Της περνούσαν λαθραία τα tabloids στο παλάτι

Διεθνή / Πριγκίπισσα Νταϊάνα: «Έγραφαν ‘είναι ο Κάρολος ο πατέρας του Χάρι;’» - Της περνούσαν λαθραία τα tabloids στο παλάτι

Η πριγκίπισσα παραβίαζε τους βασιλικούς κανόνες, σύμφωνα με τον επί χρόνια κομμωτή της, Ρίτσαρντ Ντάλτον, ο οποίος εξήγησε ότι η συχνά την αναστάτωναν όσα γράφονταν για εκείνη
LIFO NEWSROOM
ΤΡΑΜΠ ΧΕΓΚΣΕΘ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΗΓΕΣΙΑ ΗΠΑ

Διεθνή / Κοινή επίθεση Τραμπ - Χέγκσεθ στην στρατιωτική ηγεσία των ΗΠΑ: «Θα απολύσω όποιον δεν μου αρέσει - Γίναμε υπουργείο Woke»

Μια άνευ προηγουμένου συγκέντρωση στρατιωτικών ηγετών - Μίλησαν για «δεκαετίες παρακμής» που προκλήθηκαν από πολιτικές που προωθούν την ποικιλομορφία
LIFO NEWSROOM
«Φοβάμαι ότι εάν ο Diddy αφεθεί ελεύθερος θα έρθει να με εκδικηθεί», λέει η Κάσι Βεντούρα

Διεθνή / «Φοβάμαι ότι εάν ο Diddy αφεθεί ελεύθερος θα έρθει να με εκδικηθεί», λέει η Κάσι Βεντούρα

Η πρώην σύντροφος του Diddy και βασική μάρτυρας κατηγορίας εις βάρος του για την κατ' εξακολούθηση κακοποίησή της εξέφρασε τους φόβους της στο ενδεχόμενο να αφεθεί ελεύθερος
LIFO NEWSROOM
Η κυβέρνηση Τραμπ απειλεί το πανεπιστήμιο Χάρβαρντ με αποκλεισμό από ομοσπονδιακές επιχορηγήσεις

Διεθνή / Η κυβέρνηση Τραμπ απειλεί το πανεπιστήμιο Χάρβαρντ με αποκλεισμό από ομοσπονδιακές επιχορηγήσεις

Η κυβέρνηση Τραμπ ξεκινά διαδικασία αποκλεισμού (debarment) κατά του Χάρβαρντ, θέτοντας σε κίνδυνο δισεκατομμύρια δολάρια ομοσπονδιακής χρηματοδότησης, με αφορμή καταγγελίες για αντισημιτισμό στην πανεπιστημιούπολη
LIFO NEWSROOM
Ο Daniel Ek αποχωρεί από τη θέση του CEO της Spotify μετά από σχεδόν δύο δεκαετίες

Διεθνή / Ο Daniel Ek αποχωρεί από τη θέση του CEO της Spotify μετά από σχεδόν δύο δεκαετίες

Ο 42χρονος Ek, που ηγήθηκε της Spotify από το 2006, χαρακτήρισε τη μετάβαση ως «φυσικό βήμα», υπογραμμίζοντας ότι είναι «έτοιμος να περάσει από τον ρόλο του παίκτη σε εκείνον του προπονητή»
LIFO NEWSROOM
Η οικογένεια Τραμπ χτίζει νέο Trump Plaza στη Σαουδική Αραβία αξίας $1 δισ. δολαρίων

Διεθνή / Η οικογένεια Τραμπ χτίζει νέο Trump Plaza στη Σαουδική Αραβία αξίας $1 δισ. δολαρίων

Η οικογένεια Τραμπ επεκτείνει την παρουσία της στον Κόλπο με νέο Trump Plaza αξίας $1 δισ. στην Τζέντα, που περιλαμβάνει πολυτελή διαμερίσματα, γραφεία και πάρκο εμπνευσμένο από το Central Park
LIFO NEWSROOM