No.1

Πέθανε ο Τάκης Χατζόπουλος, σκηνοθέτης στην εκπομπή «Παρασκήνιο»

Πέθανε ο Τάκης Χατζόπουλος, σκηνοθέτης στην εκπομπή «Παρασκήνιο» Facebook Twitter
Πέθανε ο Τάκης Χατζόπουλος / Φωτογραφία: facebook
0

Πέθανε ο σκηνοθέτης και παραγωγός Τάκης Χατζόπουλος, που είχε μείνει στην τηλεοπτική ιστορία της χώρας, χάρη στην εκπομπή «Παρασκήνιο».

Ο Τάκης Χατζόπουλος ήταν συνδημιουργός του «Παρασκηνίου», μαζί με τον Λάκη Παπαστάθη, που απεβίωσε τον Μάρτιο του 2023. Το «Παρασκήνιο» ήταν η μακροβιότερη τηλεοπτική εκπομπή πολιτισμού, και παιζόταν έως το 2015. Θεωρείται μία από τις σημαντικότερες εκπομπές και ήταν η μακροβιότερη τηλεοπτική εκπομπή πολιτισμού. 

Τον Τάκη Χατζόπουλο αποχαιρετούν μέσω των κοινωνικών δικτύων ο γιος του Λάκη, Αργύρης Παπαστάθης και η σύζυγός του Υβόννη Μαλτέζου, αλλά και συνεργάτες του όπως ο δημοσιογράφος Τέλης Σαμαντάς.

Το «Παρασκήνιο» ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 1976 και αποτελείτο από τρία θέματα δεκαοκτάλεπτης διάρκειας το καθένα. Το πρώτο –που το σκηνοθέτησε ο Παπαστάθης– ήταν αφιερωμένο στον Θανάση Βέγγο, το δεύτερο –σκηνοθετημένο από τον Τάκη Χατζόπουλο– παρουσίαζε τον Μίνω Βολανάκη, που ήταν τότε καλλιτεχνικός διευθυντής του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, και το τρίτο –σκηνοθέτης ο Νίκος Κανάκης– ήταν ένα πορτρέτο του Γιάννη Μαρκόπουλου. 

Κάθε θέμα το σκηνοθετούσε και διαφορετικός σκηνοθέτης. Αυτός ήταν και ο λόγος που εκτός από τον Παπαστάθη και τον Χατζόπουλο πλαισίωσαν την εκπομπή και άλλοι σκηνοθέτες της ίδιας περίπου γενιάς, και με τον καιρό συμμετείχαν και νεότεροι. Στα πρώτα χρόνια εργάστηκαν στο «Παρασκήνιο» και οι δημοσιογράφοι Σούλα Αλεξανδροπούλου, Δημήτρης Γκιώνης, Σπύρος Βέργος, Τέτα Παπαδοπούλου, Βένα Γεωργακοπούλου, που αναζητούσαν θέματα και έδιναν τις απαραίτητες πληροφορίες για να μπορέσει ο σκηνοθέτης να συνθέσει την εκπομπή. 

Βασικοί σκηνοθέτες της εκπομπής ήταν οι παραγωγοί της, Λάκης Παπαστάθης και Τάκης Χατζόπουλος, και στη συνέχεια, ανάμεσα σε άλλους, η Τώνια Μαρκετάκη, ο Σταύρος Τορνές, η Φρίντα Λιάππα, ο Λάμπρος Λιαρόπουλος, ο Χρήστος Βακαλόπουλος, ο Δημήτρης Σταύρακας, ο Αντρέας Τσιλιφώνης, ο Κώστας Σφήκας, ο Σύλλας Τζουμέρκας, ο Ηλίας Γιαννακάκης, η Κατερίνα Ευαγγελάκου, η Εύα Στεφανή, ο Φώτος Λαμπρινός, ο Κώστας Φέρρης, ο Γιώργος Καρυπίδης, η Δώρα Μασκλαβάνου, ο Κυριάκος Αγγελάκος, ο Βασίλης Βαφέας, ο Δημήτρης Βερνίκος κ.ά.


 

Πολιτισμός
0

No.1

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΤΖΕΝΗ ΤΖΕΝΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΘΕΑΤΡΙΚΗ

Πολιτισμός / Τζένη Τζένη: Οι πρώτες φωτογραφίες από την πολυαναμενόμενη παραγωγή σε σκηνοθεσία του Νίκου Καραθάνου

Με νοσταλγία για την χαμένη αυτή αφέλεια των καλοκαιρινών βραδιών, και με ένα θίασο “σκιών”, φαντασμάτων των ηρώων της κλασικής ταινίας, ο Νίκος Καραθάνος στήνει ένα καλοκαιρινό, ηλιόλουστο ρέκβιεμ, έναν θρήνο για το τέλος αυτής της εποχής
THE LIFO TEAM
ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΑΝΝΕΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΝΟΤΙΑ ΚΟΡΕΑ

Πολιτισμός / Ο Park Chan-wook γίνεται ο πρώτος Νοτιοκορεάτης πρόεδρος του Φεστιβάλ των Καννών

«Η απλή πράξη του να συγκεντρωνόμαστε σε μια αίθουσα για να παρακολουθήσουμε μαζί μια ταινία, με τις ανάσες και τους παλμούς μας να συγχρονίζονται, αποτελεί από μόνη της μια συγκινητική και οικουμενική έκφραση αλληλεγγύης», δηλώνει
THE LIFO TEAM
GUCCI AI ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΜΟΔΑΣ ΜΙΛΑΝΟ

Πολιτισμός / Καμπάνια της Gucci με AI προκαλεί αντιδράσεις ενόψει της Εβδομάδας Μόδας στο Μιλάνο

Αρκετοί χρήστες αμφισβητούν αν ένα brand που μιλά διαχρονικά για δημιουργικότητα και ιταλική δεξιοτεχνία μπορεί να στηρίζει την προβολή της σε AI περιεχόμενο αντί για πραγματικούς ανθρώπους,
THE LIFO TEAM